Szombathely idén sem kapna kompenzációt a kormányzati elvonások után, ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek az önkormányzat többségét adó pártok

Nagy Donát 2022-01-12 13:47:00
Most minden szombathelyi véleményt nyilváníthat, hogy szerinte jár vagy nem jár pénz a városnak.

2021 a küzdelem és a harc éve volt

– mondta Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón, szerinte valakinek az életéért, másoknak a munkájáért, nekik pedig a városért kellett küzdeniük.

ugytudjuk.hu on Facebook Watch

☝️Nagy bejelentéssel indítja a szombathelyi városvezetés 2022-őt

Kijelentette, számtalan olyan kisebb sikert el tudtak érni tavaly, ami kihatással van a város jövőbeni életére. Ilyenek az új busztársaság szerződése, az iparterület bővítése, a közösségi bérlakásrendszer, és az orvosi életpályamodell bevezetése is. De megemlítette a Falco sikerét, valamint a Szombathely 2030 fejlesztési csomagot is.

A finanszírozás azonban nem volt egyszerű, hiszen Szombathely nem kapott kompenzációt a működéséhez a kormányzati elvonások után, ellentétben a fideszes városokkal. Nemény szerint egyébként Ausztriában teljesen máshogy állnak hozzá a koronavírus gazdasági következményeihez.

A fideszes városoknak kompenzálja a kormány az elvonásokat

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására - derül ki a december 24-én közzétett Magyar Közlönyből a 24.hu cikke szerint. Amíg Ausztriában az ottani kormány kisegíti a településeket, itthon Orbán Viktor a járvány okozta gazdasági károk enyhítését az elvonásokban látja.

Nemény azt is mondta, a következő 7 éves TOP-os időszakban több mint 8 milliárd forintot tennének bele az utak fejlesztésébe. Hozzátette, hogy a tapasztalatok alapján az építőipari áremelkedések miatt minden korábbi projektbe kell városi pénzt is rakni.

Szombathely sajnos semmi jóra nem számíthat

– mondta Nemény András a sajtótájékoztatón, mivel úgy tudja, idén sem fog kapni kompenzációt a város az elvonások után.

Szeretné, ha a szombathelyiek kinyilvánítanák erről a véleményüket, ezért a hónap végén egy aláírásgyűjtést fognak elindítani az önkormányzat többségét adó pártok.

Azt mondta, a szombathelyieknek joguk van ebben a kérdésben kinyilvánítaniuk a véleményüket. A pénzt parkokra, játszóterekre, utakra, parkolókra szeretnék fordítani, már amennyiben sikerül visszaszereznünk.

Ez végtére is a mi pénzünk

– jelentette ki Nemény.

A polgármester szerint idén további nehézség lesz a nagyon magas infláció, hiszen egyszerűen a városnak is többet kell majd mindenért fizetnie.

Az önkormányzat jelenleg sokkal kevesebb pénzből működik, mint korábban, és Nemény azt is kijelentette, hogy nem kívánja felvenni a kormány által kikényszerített polgármesteri béremelést. Ha ez mégis valóban kötelező lesz, akkor pedig jótékony célra fogja fordítani.

László Győző (Éljen Szombathely) alpolgármester azt mondta, számára a legnagyobb érdem, hogy az orvosi ügyelet nagyon jól vizsgázott az elmúlt évben, illetve két orvosi praxist is sikerült hosszú idő után újra betöltetni az orvosi életpályamodellnek hála, de a szociális terület is stabilon működött a covidos időszakban is. Megemlítette az óvoda felújításokat, és a sportsikereket is.

Az orvosi életpályamodell mintájára óvodai életpályamodell alappilléreit is lerakták. 

Horváth Soma (Éljen Szombathely) szerint a járvány miatt elvont pénz kiesése veszélyezteti a városüzemeltetési és -fenntartási alapszolgáltatásait, de a kulturális életünkre is kihatással lehet. Ennek ellenére komoly sikereket értek el.

Önerőből 16 szakaszon járdát, 2 gyalogos hidat és buszöblöket is felújítottak, mind saját pénzből.

Szerinte évtizedes probléma volt a közvilágítás kérdése, azaz hogy túl későn kapcsolódtak fel a lámpák. Ennek megoldására alkonykapcsolót szereltek fel, ami az országban eddig csak két megyeszékhelyen volt.

Nagy eredménynek tartja, hogy teljesen új buszokkal indult el a tömegközlekedés január elsején. Emellett új köztisztasági gépet is vásárolt az önkormányzat.

Horváth Attila (Éljen Szombathely), a költségvetésért felelős alpolgármester azt mondta, 2021-ben az előző évhez képest 15 százalékkal csökkent a város költségvetése. Ennek ellenére az önkormányzat nem bocsátott el munkatársakat. Horváth szerint rettentő nehéz a piaci környezet, hiszen a kormány megtiltotta a díjak emelését, de csak az önkormányzatoknak, saját magának nem.

Sajnálatosnak tartja, hogy miközben Orbán Viktor kompenzációs biztost is kinevezett, Szombathelynek továbbra sem fognak küldeni semmit kompenzáció gyanánt.

Azt mondta, így valószínűleg idén is csak magára számíthat Szombathely, ha minden marad a régiben.

Nekem már az is elég lenne, ha a kormány nem büntetné a várost

– jelentette ki Horváth, majd hozzátette, a kormány azt is simán hagyta, hogy a város legnagyobb befizetője, az Aptiv elvigye az adózását Szombathelyről, de azt szintén megfúrták, hogy a nagyobb cégektől esetleg több adót szedjenek be, a kisebbektől pedig kevesebbet.

A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy idén szeretnék megtartani a Savaria Karnevált, erre pedig be is terveznek pénzt.

Az aláírásgyűjtés részleteiről és pontos kezdési idejéről később tartanak tájékoztatót.

Szólj hozzá!

Hollandiában több ezer baromfit vágtak le madárinfluenza miatt

A reggeli órákban azonosították be a fertőzést, gyorsan döntöttek a szakemberek.

Ismét nekifut a győri önkormányzati bérlemények rendezésének a városvezetés

Az új szabályokkal meg akarják akadályozni az önkormányzati bérleményekkel nyerészkedést, négyszeres áron lehet csak továbbadni majd albérletbe a helyiségeket.

Új illetéket vezetnek be Németországban a gázszolgáltatók veszteségeinek csökkentésére

A németeknél kilowattóránként 2,419 eurócenttel, azaz 9,6 forinttal drágul a gáz.

Hamarosan Győrbe is begurulnak az elektromos rollerek

Csak a kijelölt helyeken lehet majd őket letenni.

LMP: már több ezren csatlakoztak az erdővédő körökhöz

A fakivágásokat akarják megakadályozni.

Keddtől forgalomkorlátozás lesz az M1-esen Győr és Tata térségében

Le kell zárni egy sávot, de sebességkorlátozás is lesz.

Ismét balhé volt Szombathelyen a Bánya Café környékén

Taxiban tett kárt egy ittas lány. Korábban a lakók egy emberként keresték meg a városvezetést a Szinyei utcában uralkodó áldatlan állapotok miatt.

Eliza, Szofi, Sael és még sokan mások

Itt a frissen született szombathelyiek névsora!

Visszaköveteli a Jobbik Jakab Péter parlamenti mandátumát

Esküszegő kezd lenni - írja a párt közleménye.

Változik a számlázás a szombathelyi Távhőnél

Eztán egy, összesített számla érkezik majd.

Gázolt a vonat Táplánszentkereszt mellett

Vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Megverte a Haladás az ETO-t

Az NB II 3. fordulójában az eddig négy pontot megszerző szombathelyi csapat a három pontot begyűjtő Győrt látta vendégül.

Folytatódik a meleg, napsütéses idő

A nyugati megyékben lehet helyenként zápor, zivatar.