Szombathely idén sem kapna kompenzációt a kormányzati elvonások után, ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek az önkormányzat többségét adó pártok

Nagy Donát 2022-01-12 13:47:00
Most minden szombathelyi véleményt nyilváníthat, hogy szerinte jár vagy nem jár pénz a városnak.

2021 a küzdelem és a harc éve volt

– mondta Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester a mai sajtótájékoztatón, szerinte valakinek az életéért, másoknak a munkájáért, nekik pedig a városért kellett küzdeniük.

ugytudjuk.hu on Facebook Watch

☝️Nagy bejelentéssel indítja a szombathelyi városvezetés 2022-őt

Kijelentette, számtalan olyan kisebb sikert el tudtak érni tavaly, ami kihatással van a város jövőbeni életére. Ilyenek az új busztársaság szerződése, az iparterület bővítése, a közösségi bérlakásrendszer, és az orvosi életpályamodell bevezetése is. De megemlítette a Falco sikerét, valamint a Szombathely 2030 fejlesztési csomagot is.

A finanszírozás azonban nem volt egyszerű, hiszen Szombathely nem kapott kompenzációt a működéséhez a kormányzati elvonások után, ellentétben a fideszes városokkal. Nemény szerint egyébként Ausztriában teljesen máshogy állnak hozzá a koronavírus gazdasági következményeihez.

A fideszes városoknak kompenzálja a kormány az elvonásokat

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására - derül ki a december 24-én közzétett Magyar Közlönyből a 24.hu cikke szerint. Amíg Ausztriában az ottani kormány kisegíti a településeket, itthon Orbán Viktor a járvány okozta gazdasági károk enyhítését az elvonásokban látja.

Nemény azt is mondta, a következő 7 éves TOP-os időszakban több mint 8 milliárd forintot tennének bele az utak fejlesztésébe. Hozzátette, hogy a tapasztalatok alapján az építőipari áremelkedések miatt minden korábbi projektbe kell városi pénzt is rakni.

Szombathely sajnos semmi jóra nem számíthat

– mondta Nemény András a sajtótájékoztatón, mivel úgy tudja, idén sem fog kapni kompenzációt a város az elvonások után.

Szeretné, ha a szombathelyiek kinyilvánítanák erről a véleményüket, ezért a hónap végén egy aláírásgyűjtést fognak elindítani az önkormányzat többségét adó pártok.

Azt mondta, a szombathelyieknek joguk van ebben a kérdésben kinyilvánítaniuk a véleményüket. A pénzt parkokra, játszóterekre, utakra, parkolókra szeretnék fordítani, már amennyiben sikerül visszaszereznünk.

Ez végtére is a mi pénzünk

– jelentette ki Nemény.

A polgármester szerint idén további nehézség lesz a nagyon magas infláció, hiszen egyszerűen a városnak is többet kell majd mindenért fizetnie.

Az önkormányzat jelenleg sokkal kevesebb pénzből működik, mint korábban, és Nemény azt is kijelentette, hogy nem kívánja felvenni a kormány által kikényszerített polgármesteri béremelést. Ha ez mégis valóban kötelező lesz, akkor pedig jótékony célra fogja fordítani.

László Győző (Éljen Szombathely) alpolgármester azt mondta, számára a legnagyobb érdem, hogy az orvosi ügyelet nagyon jól vizsgázott az elmúlt évben, illetve két orvosi praxist is sikerült hosszú idő után újra betöltetni az orvosi életpályamodellnek hála, de a szociális terület is stabilon működött a covidos időszakban is. Megemlítette az óvoda felújításokat, és a sportsikereket is.

Az orvosi életpályamodell mintájára óvodai életpályamodell alappilléreit is lerakták. 

Horváth Soma (Éljen Szombathely) szerint a járvány miatt elvont pénz kiesése veszélyezteti a városüzemeltetési és -fenntartási alapszolgáltatásait, de a kulturális életünkre is kihatással lehet. Ennek ellenére komoly sikereket értek el.

Önerőből 16 szakaszon járdát, 2 gyalogos hidat és buszöblöket is felújítottak, mind saját pénzből.

Szerinte évtizedes probléma volt a közvilágítás kérdése, azaz hogy túl későn kapcsolódtak fel a lámpák. Ennek megoldására alkonykapcsolót szereltek fel, ami az országban eddig csak két megyeszékhelyen volt.

Nagy eredménynek tartja, hogy teljesen új buszokkal indult el a tömegközlekedés január elsején. Emellett új köztisztasági gépet is vásárolt az önkormányzat.

Horváth Attila (Éljen Szombathely), a költségvetésért felelős alpolgármester azt mondta, 2021-ben az előző évhez képest 15 százalékkal csökkent a város költségvetése. Ennek ellenére az önkormányzat nem bocsátott el munkatársakat. Horváth szerint rettentő nehéz a piaci környezet, hiszen a kormány megtiltotta a díjak emelését, de csak az önkormányzatoknak, saját magának nem.

Sajnálatosnak tartja, hogy miközben Orbán Viktor kompenzációs biztost is kinevezett, Szombathelynek továbbra sem fognak küldeni semmit kompenzáció gyanánt.

Azt mondta, így valószínűleg idén is csak magára számíthat Szombathely, ha minden marad a régiben.

Nekem már az is elég lenne, ha a kormány nem büntetné a várost

– jelentette ki Horváth, majd hozzátette, a kormány azt is simán hagyta, hogy a város legnagyobb befizetője, az Aptiv elvigye az adózását Szombathelyről, de azt szintén megfúrták, hogy a nagyobb cégektől esetleg több adót szedjenek be, a kisebbektől pedig kevesebbet.

A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy idén szeretnék megtartani a Savaria Karnevált, erre pedig be is terveznek pénzt.

Az aláírásgyűjtés részleteiről és pontos kezdési idejéről később tartanak tájékoztatót.

Szólj hozzá!

Hová tűnt a szombathelyi Fidesz?

A Fidesz korábbi alpolgármestere, Koczka Tibor szerint addig senki sem fog nyilatkozni amíg a központból ki nem adják a narratívát.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.

Hasznos tippek, ha évforduló alkalmából ajándékozod meg a párod

A hírekben gyakran hallani olyan eseteket, amikor egy-egy évfordulós ajándékozás rosszul sült el. Ha el akarjuk kerülni a hasonló szituációkat, akkor mindenképp érdemes elég időt és energiát rászánni arra, hogy megtaláljuk a párunknak a tökéletes meglepetést. 

Nem úgy tűnik a szavazási adatok alapján, hogy Győr „fideszes város” lenne

A Fidesz 40, a képviselőjelöltjei 37, Dézsi 30 százalékot szerzett vasárnap a városban. A Tisza is nagyon közel volt a kormánypárthoz.

Így hagyta ott Magyar Péter az ATV stúdióját

Rónai Egon műsorvezető szerint Magyar nem mondott igazat azzal kapcsolatban, hogy a csatorna nem számolt be folyamatosan a politikus kampányáról.

Kalandozás Törökországban

Törökország az úgynevezett tömegturizmusnak is kedvelt helyszíne, hiszen az emberek ezrével hevernek a török riviéra strandjain, élvezik az all inclusive hotelek szolgáltatásait, az ország kultúráját pedig legfeljebb egy isztambuli city breaken szívják magukba.

A Békéscsaba indul a Haladás "helyén" az NB II-ben

A MLSZ felkérését a klub "tisztelettel és köszönettel" el is fogadta.

Donáth Anna lemondott a Momentum éléről

A választási kudarc miatt döntött így.

Továbbra is fideszes fellegvár marad Sárvár

Kondora István polgármester újrázott, 4 ellenzéki képviselő ül be a testületbe.