“Itt nem tudnak csak úgy az utcára tenni!” - országos elismerést kapott a szombathelyi közösségi bérlakás rendszer

Farkas Bazsi 2021-11-16 16:03:57
Eddig 14 családnak tudott segítséget nyújtani az a struktúra, ami az önkormányzatnak gyakorlatilag nem jár plusz költséggel.

A szegénység elleni küzdelem témában kapott elismerő oklevelet a szombathelyi önkormányzat - erről egy mai tájékoztatón beszélt László Győző (Éljen Szombathely!) szombathelyi alpolgármester. A pályázatot a települési önkormányzatok szövetsége írta ki, az elbírálók között pedig nem csak hivatalnok, hanem civil szervezet képviselő is voltak.

A közösségi bérlakás rendszer 2020. februárjában indult el. A rendszer lényege, hogy magánszemélyek jelezhetik az önkormányzatnak, ha bérbe szeretnék adni a lakásukat, az önkormányzat ezután szakértőkkel vizsgáltatja meg, hogy a ingatlan alkalmas-e arra, hogy bekerüljön a rendszerbe. Ezt követően a szociálisan rászoruló bérlők megnézik, majd amennyiben megfelel nekik, 3-5 évre kibérelhetik azt - ismertette Czeglédy Csaba (Független) a Szociális Bizottság elnöke. 

Amivel a bérbeadók nyernek az az, hogy mivel szociálisan rászorulóknak adják ki, így nem kell adót fizetniük. Mivel a bérlő az önkormányzat, így amiatt sem kell aggódniuk, hogy a bérlő elmaradna a bérleti díjjal.

Ami a bérlők előnye az pedig az, hogy pontosan tudják, hogy a lakást nem fogják eladni a fejük fölül, hiszen határozott idejű szerződést kötnek, továbbá a piaci árnál 15%-kal olcsóbban kapják meg a lakást.

- Több mint egy éve indult útnak a program, azóta egyetlen fillér tartozás sem halmozódott fel a rendszerben - mondta Károlyi Ákos, Szombathely jegyzője.

A tájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg 200-250 család vár arra, hogy az önkormányzat segítsen megoldani a lakhatásukat. A szociális bérlakás azonban alig tizenegynéhány van. Ez is azt mutatja, hogy a megoldás a piaci szereplők bevonásával megvalósuló közösségi bérlakás rendszer. 

A pályázathoz egy kisfilm is készült, amiben jelenlegi bérlők mondták el tapasztalatikat a rendszerről. 

Több megszólaló is azt mondta, hogy eddig azért nem kapott albérletet, mert kisgyerekkel kereste, a tulajdonosok pedig így nem akarnak kiadni lakást.

Az is elhangzott, hogy 3, de akár 4 havi kauciót is elkérnek a piaci szereplők, ezt pedig a szociális helyzetük miatt sokan nem tudják kifizetni. Pláne akkor, ha 120-150 ezer forintot kérnek el egy lakásért havonta.

Több bérlő azt mesélte, hogy szinte egyik napról a másikra mondták fel az albérletüket. Sokan hónapra vissza is költöztek a szüleikhez, mert nem tudták megoldani máshogyan a lakhatásukat. Abban mindenki egyetértett, hogy ez a rendszer hosszú távon tervezhető. 

Amennyiben te is a szombathelyi önkormányzaton keresztül adnád ki a lakásodat, akkor írjál mailt a kbr@szombathely.hu-ra. A többit már a hivatal intézi. 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.