2 milliárd 200 millió forintot fordít utak felújítására a szombathelyi városvezetés

Farkas Bazsi
2020. február 14. péntek, 09:25
Kész a költségvetés első olvasata.

31 milliárd forintból gazdálkodik idén Szombathely, ebből 17 milliárdot a város saját bevételként, 14 milliárdot pedig állami finanszírozásként könyvel el

- hangzott el a mai sajtótájékoztatón, amit Nemény András (Éljen Szombathely) polgármester és a három alpolgármester, Horváth Attila (Éljen Szombathely), László Győző (Éljen Szombathely) és Horváth Ádám Soma (Éljen Szombathely) közösen tartott a városházán.

 

A tájékoztatón elmondták, ez a költségvetés első olvasata, bár a politikusok szerint a fő számok már nem fognak változni.

 

A legnagyobb összeget, 2 milliárd 200 millió forintot útkarbantartásra és -felújításra fognak fordítani.

 

A költségvetés egyik legnagyobb nyertesének a szociális szférát említették: az országban egyedülálló háziorvosi életpályamodellt dolgoztak ki, amely 3 pillérből áll.

  • Az első pillére a praxis megszerzésének támogatása. Erre bruttó 10 milliót ad orvosonként az önkormányzat, ezért cserébe pedig minimum 6 évig kell praktizálni az orvosnak. 
  • A második pillér a praxis megtartása, ahol időarányosan fog jutalmat kapni az orvos. Ez azt jelenti, minél több ideig tölti ki a praxisát, a várostól annál több, milliós nagyságrendű jutalmat kap.
  • A harmadik pillér a praxis átadás. Ez az idősebb, 70-75 közötti orvosokat érinti, akik akár bruttó 4 milliót is kaphatnak.

 

Az egészségügyi területnél fontos megemlíteni hogy az orvosi ügyeletet adó országos mentőszolgálat jelezte: az eddiginél drágábban, és már nem sokáig szeretné ellátni a feladatot. Ez azt jelenti, hogy szeptember végétől a városnak kell üzemeltetnie az orvosi ügyeletet. A költségvetésben ennek is megtalálták a finanszírozását, így a területen nem lehet fennakadás. 

 

Előkerült még a közösségi bérlakás rendszer, és a szociális bérlakások helyzete is, mind a két ágazat 50-50 millió forintot kap a költségvetésben.

 

Az SNI-s gyerekek fejlesztésére 22,7 millió forintot fordít a város, a bölcsődés gyerekeknél 7,7 millió forint, óvodás gyerekeknél 15 millió forint jut fejlesztésre.

 

Parkfenntartásra az eddigieknél 90 millió forinttal több jut, és járdakarbantartásra is 62 milliót szánnak. A kulturális és civil alap 20, a nyitott városháza program 10 milliót fog idén kapni, utóbbiba beletartozik egy több napos fő téri rendezvény is.

 

Az 1000 fa elültetése 82 millió forintba kerül, ez viszont a fák ültetés utáni 2 évi gondozását is fedezi.

 

A sportra plusz 60 millió forint jut, így összesen 860 millióból gazdálkodhat az ágazat. A városvezetés itt azt az elvet valósította meg, hogy a "mamut szervezetek" helyett a kisközösségek sportját támogatja a jövőben. A profi sportklubokat arra ösztönzik, szponzorok bevonásával szerezzenek plusz forrást.

 

A hulladékkezelésre a szokásos 500 milliót ismételten be kellett tenni a költségvetésbe. A körzetek képviselői 3 milliós keret felett rendelkeznek.

 

A Savaria Karnevált 57,5 millióból rendezhetik meg.

 

Itt fontos kiemelni, hogy ezt az összeget még novemberben betervezték, így a szervezők időben nekiállhattak az előkészületeknek.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás