Törnek-zúznak Szombathelyen a Perint parton, fákat borogatnak, mintha nem lenne holnap

Bazsó Bálint 2022-01-05 10:43:00
Állatok ezek.

A Szülővárosom Szombathely csoport egyik bejegyzésébe feltöltött fotók alapján a Perintet is birtokba vették a hódok.

Fotó: Szülővárosom Szombathely Csoport

A nagytestű rágcsálók nemcsak fákat döntenek ki, hanem gátakat is emelnek a patakon. Több kommentelő szerint ugyanez van a Gyöngyösön is. 

Persze nem ez az első ilyen észlelés, szinte pontosan egy évvel ezelőtt már foglalkoztunk a hódokkal:

Télen sem tétlenek a Perint-parti hódok Szombathelyen

Talán minden szombathelyi tudja, hogy a város folyóvizein időről-időre felbukkannak a hódok. Lukács Dániel olvasónktól kaptuk meg a videót, amit a szombathelyi Perint-patak mellett, a Shell benzinkút szomszédságában készített. Olvasói videó. A képsorokon az látható, ahogy két, jól megtermett hód püföli egymást a patak vizében. Ez egyébként egyre gyakoribb látvány lesz Szombathelyen.

Magyarország hódállománya a 19. század közepére a vadászat miatt kipusztult, 1858-ban Ács mellett, a Concó-patakban észlelték utoljára - írja a Wikipedia. A 20. század utolsó évtizedében az ausztriai és magyar WWF együttműködésének eredményeképpen a faj visszatelepítése megkezdődött a Duna ausztriai szakaszán. 1996 óta a Duna-Dráva és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén, illetve a Tisza középső és felső folyásánál, 2006 őszén pedig Hódmezővásárhelyen történt telepítés. 2007 őszén a Duna-Dráva Nemzeti Park drávai szakaszán újabb 25 példányt engedtek szabadon, ezzel a nemzeti parkban élő állomány mintegy 60 egyedre nőtt. Valamint a Bakony-ér rédei szakaszában is él néhány példány.

Ez a hód (vagy nutria) úszott egyet Győr belvárosában

Csütörtök délelőtt hódot (vagy nutriát) láttunk Győrben, a Mosoni-Dunán, a Széchenyi hídtől mintegy ötven méterre: December elején az Audi udvarán találtak egy hódkölyköt, ami azonban időközben elhunyt. A hód még pár évvel ezelőtt is viszonylag ritka állat volt itthon. A 19. században vadászat miatt kipusztult, 1858-ban Ács mellett, a Concó-patakban észlelték utoljára.

Magyarország északi területén, az Ipoly folyón is található számos példányuk a telepítésnek köszönhetően. 2004 óta minden szabadon engedett példányt nyomkövető rendszerrel szerelnek fel. Spontán vándorlás révén már a Zagyva mentén is megjelentek. A jelenlegi magyarországi állomány zömét a korábbi külhoni telepítések szaporulata adja. 2013-ra a hódpopuláció már meghaladta az 1000 egyedet, és a fadöntésekkel helyenként jelentős gondokat is okozott.

A visszatelepítés sikerét jelzi, hogy 2019 végére hazai állománya becslések szerint közel 8500 példányra nőtt, és a Duna és Tisza minden kilométerére jutott egy-egy hódcsalád.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.