Hivatalos: Vas megye a sereghajtó

Bazsó Bálint 2021-12-30 08:51:00
Kiderült, hogy Tolna megye is több is TOP-os pályázati forrást kap, vagyis az országban Vas megyére jut a legkevesebb pénz.

November elején jelentette be a kormány, hogy a következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására.

Varga Mihály pénzügyminiszter akkor azt mondta: "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket". Hozzátette: a TOP Plusz projektjeinek sikere nagyban múlik a helyismereten, a helyi gazdasági szereplőkkel való szoros kapcsolattartáson, a most induló hétéves fejlesztési periódusban is maximálisan számítanak a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének stratégiai partnerségére, tudására és aktív közreműködésére - mondta a pénzügyminiszter.
    
Varga Mihály kiemelte: a források legalább 65 százaléka jut majd a nagyobb fejlesztést igénylő négy magyarországi régióba, és a megyéken belül járási és térségi szinten is lesz lehetőség arra, hogy a fejlesztési pénzek oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Azt már akkor tudhattuk, hogy a nyugat-magyarországi megyék nem számíthatnak nagyobb összegekre (lévén fejlettebbek), ám a részletes számok megjelenése még így is tartogatott meglepetéseket.

A keserű fajtából.

Így lett sereghajtó Vas megye - minden megyébe több pályázati forrás jut, mint ide

A következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket" - közölte még november 2-án Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Magyar Közlönyben november 2-án megjelent adatokból kiderül, Vas megyében a következő ciklusban 2027-ig összesen 45 milliárd forintnyi TOP Plusz pályázatra lehet jelentkezni, ebből 7,75 milliárd forint mehet gazdaságfejlesztésre (az összes megye közül ezzel a fejlett Győr-Moson-Sopron után Vasban jut a legkesebb ilyen jellegű forrás), településfejlesztésre 9,95 milliárd (Zala, Veszprém és Vas kivételével minden megyében 10 milliárd forint fölött van az erre fordítható forrás), fenntartható városfejlesztésre 8,29 milliárd, klímabarát megye kialakítására 4 milliárd, megyei, térségi és egyéb városi fejlesztésekre 7,64 milliárd, helyi és térségi közszolgáltatások fejlesztésére pedig 7,432 milliárd forint.

Az akkor nyilvánosságra hozott adatokból egyedül Tolna megye hiányzott. A december 29-én késő este megjelent Magyar Közlönyben ezt már pótolták, így kiderült: a kelet-dunántúli megyek a következő hét évben 45,54 milliárd forintból gazdálkodhat, ezzel hivatalossá vált, hogy 

az ország megyéi közül ezzel Vas megye a sereghajtó. Szomszédai közül Győr-Moson-Sopron megyére 64, Zala megyére 56, Veszprém megyére pedig 73 milliárd forint jut.

Egyébként országos összehasonlításban viszont már egyik dunántúli megye sem áll jól (még a fejlesztésre jobban rászoruló dél-dunántúli megyék sem).

Százmilliárd forintnál is több pályázati pénz jut például Pest megyére (143 milliárd)Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére (151,5 milliárd)Hajdú-Bihar megyére (116,1 milliárd) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére (137,1), de nem járt rosszul Bács-Kiskun (98,4 milliárd), Jász-Nagykun (88,7), Csongrád-Csanád (85,8) és Békés megye sem (86,39).

A dunántúli megyék közül őket csak Baranya tudta megközelíteni, 84 milliárd forinttal, a szintén nagy hátránnyal küzdő Somogy megye is csupán 71,7 milliárd forintot kap.

Hende Csaba legalább elégedett

Szerencsére nem mindenkit tör le a mélabú, így például Hende Csabát sem kifejezetten döntötte le a lábáról a hír, sőt, elégedetten nyilatkozott is, mondván Szombathely milyen jelentős forrásokat kap. 

Hiába kapja Vas megye a legkevesebb TOP Plusz pályázati forrást, Hende Csaba legalább elégedett

"Íme, a Szombathely300 programom egyik első megvalósult része: Szombathelynek a Kormány 13,45 milliárd forintot szavazott meg a TOP plusz Operatív Programban. Összehasonlításul: Zalaegerszegnek 7 milliárd, Sopronnak 7,4 milliárd jutott." - jelentette be büszkén Hende Csaba, Szombathely jelenlegi országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amire az Ugytudjuk.hu-t régi szokásához híven nem hívta meg.

Azt persze nem tudjuk, hogy a megye három kormánypárti országgyűlési képviselőjének lobbiereje ilyen gyenge, esetleg elfelejtettek dolgozni, vagy épp ellenkezőleg, Vas megye vált az ország legfejlettebb területévé (utóbbi esetben persze együtt örülünk az urakkal), mindenesetre a tény a tény marad: 

Vas megyénél mindenki több pályázati forráshoz jut.

Vagyis hiába sulykolja a kormányzati kommunikáció, hogy azért fontosak a kormánypárti képviselők, mert így nagyobb forráshoz jut egy-egy adott régió, nagyon úgy tűnik, hogy a három Vas megyei képviselőnek erről már nem igazán szóltak az eligazításon.

Szólj hozzá!

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.