Hivatalos: Vas megye a sereghajtó

Bazsó Bálint 2021-12-30 08:51:00
Kiderült, hogy Tolna megye is több is TOP-os pályázati forrást kap, vagyis az országban Vas megyére jut a legkevesebb pénz.

November elején jelentette be a kormány, hogy a következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására.

Varga Mihály pénzügyminiszter akkor azt mondta: "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket". Hozzátette: a TOP Plusz projektjeinek sikere nagyban múlik a helyismereten, a helyi gazdasági szereplőkkel való szoros kapcsolattartáson, a most induló hétéves fejlesztési periódusban is maximálisan számítanak a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének stratégiai partnerségére, tudására és aktív közreműködésére - mondta a pénzügyminiszter.
    
Varga Mihály kiemelte: a források legalább 65 százaléka jut majd a nagyobb fejlesztést igénylő négy magyarországi régióba, és a megyéken belül járási és térségi szinten is lesz lehetőség arra, hogy a fejlesztési pénzek oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Azt már akkor tudhattuk, hogy a nyugat-magyarországi megyék nem számíthatnak nagyobb összegekre (lévén fejlettebbek), ám a részletes számok megjelenése még így is tartogatott meglepetéseket.

A keserű fajtából.

Így lett sereghajtó Vas megye - minden megyébe több pályázati forrás jut, mint ide

A következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket" - közölte még november 2-án Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Magyar Közlönyben november 2-án megjelent adatokból kiderül, Vas megyében a következő ciklusban 2027-ig összesen 45 milliárd forintnyi TOP Plusz pályázatra lehet jelentkezni, ebből 7,75 milliárd forint mehet gazdaságfejlesztésre (az összes megye közül ezzel a fejlett Győr-Moson-Sopron után Vasban jut a legkesebb ilyen jellegű forrás), településfejlesztésre 9,95 milliárd (Zala, Veszprém és Vas kivételével minden megyében 10 milliárd forint fölött van az erre fordítható forrás), fenntartható városfejlesztésre 8,29 milliárd, klímabarát megye kialakítására 4 milliárd, megyei, térségi és egyéb városi fejlesztésekre 7,64 milliárd, helyi és térségi közszolgáltatások fejlesztésére pedig 7,432 milliárd forint.

Az akkor nyilvánosságra hozott adatokból egyedül Tolna megye hiányzott. A december 29-én késő este megjelent Magyar Közlönyben ezt már pótolták, így kiderült: a kelet-dunántúli megyek a következő hét évben 45,54 milliárd forintból gazdálkodhat, ezzel hivatalossá vált, hogy 

az ország megyéi közül ezzel Vas megye a sereghajtó. Szomszédai közül Győr-Moson-Sopron megyére 64, Zala megyére 56, Veszprém megyére pedig 73 milliárd forint jut.

Egyébként országos összehasonlításban viszont már egyik dunántúli megye sem áll jól (még a fejlesztésre jobban rászoruló dél-dunántúli megyék sem).

Százmilliárd forintnál is több pályázati pénz jut például Pest megyére (143 milliárd)Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére (151,5 milliárd)Hajdú-Bihar megyére (116,1 milliárd) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére (137,1), de nem járt rosszul Bács-Kiskun (98,4 milliárd), Jász-Nagykun (88,7), Csongrád-Csanád (85,8) és Békés megye sem (86,39).

A dunántúli megyék közül őket csak Baranya tudta megközelíteni, 84 milliárd forinttal, a szintén nagy hátránnyal küzdő Somogy megye is csupán 71,7 milliárd forintot kap.

Hende Csaba legalább elégedett

Szerencsére nem mindenkit tör le a mélabú, így például Hende Csabát sem kifejezetten döntötte le a lábáról a hír, sőt, elégedetten nyilatkozott is, mondván Szombathely milyen jelentős forrásokat kap. 

Hiába kapja Vas megye a legkevesebb TOP Plusz pályázati forrást, Hende Csaba legalább elégedett

"Íme, a Szombathely300 programom egyik első megvalósult része: Szombathelynek a Kormány 13,45 milliárd forintot szavazott meg a TOP plusz Operatív Programban. Összehasonlításul: Zalaegerszegnek 7 milliárd, Sopronnak 7,4 milliárd jutott." - jelentette be büszkén Hende Csaba, Szombathely jelenlegi országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amire az Ugytudjuk.hu-t régi szokásához híven nem hívta meg.

Azt persze nem tudjuk, hogy a megye három kormánypárti országgyűlési képviselőjének lobbiereje ilyen gyenge, esetleg elfelejtettek dolgozni, vagy épp ellenkezőleg, Vas megye vált az ország legfejlettebb területévé (utóbbi esetben persze együtt örülünk az urakkal), mindenesetre a tény a tény marad: 

Vas megyénél mindenki több pályázati forráshoz jut.

Vagyis hiába sulykolja a kormányzati kommunikáció, hogy azért fontosak a kormánypárti képviselők, mert így nagyobb forráshoz jut egy-egy adott régió, nagyon úgy tűnik, hogy a három Vas megyei képviselőnek erről már nem igazán szóltak az eligazításon.

Szólj hozzá!

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.