Hivatalos: Vas megye a sereghajtó

Bazsó Bálint 2021-12-30 08:51:00
Kiderült, hogy Tolna megye is több is TOP-os pályázati forrást kap, vagyis az országban Vas megyére jut a legkevesebb pénz.

November elején jelentette be a kormány, hogy a következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására.

Varga Mihály pénzügyminiszter akkor azt mondta: "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket". Hozzátette: a TOP Plusz projektjeinek sikere nagyban múlik a helyismereten, a helyi gazdasági szereplőkkel való szoros kapcsolattartáson, a most induló hétéves fejlesztési periódusban is maximálisan számítanak a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének stratégiai partnerségére, tudására és aktív közreműködésére - mondta a pénzügyminiszter.
    
Varga Mihály kiemelte: a források legalább 65 százaléka jut majd a nagyobb fejlesztést igénylő négy magyarországi régióba, és a megyéken belül járási és térségi szinten is lesz lehetőség arra, hogy a fejlesztési pénzek oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Azt már akkor tudhattuk, hogy a nyugat-magyarországi megyék nem számíthatnak nagyobb összegekre (lévén fejlettebbek), ám a részletes számok megjelenése még így is tartogatott meglepetéseket.

A keserű fajtából.

Így lett sereghajtó Vas megye - minden megyébe több pályázati forrás jut, mint ide

A következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket" - közölte még november 2-án Varga Mihály pénzügyminiszter.

A Magyar Közlönyben november 2-án megjelent adatokból kiderül, Vas megyében a következő ciklusban 2027-ig összesen 45 milliárd forintnyi TOP Plusz pályázatra lehet jelentkezni, ebből 7,75 milliárd forint mehet gazdaságfejlesztésre (az összes megye közül ezzel a fejlett Győr-Moson-Sopron után Vasban jut a legkesebb ilyen jellegű forrás), településfejlesztésre 9,95 milliárd (Zala, Veszprém és Vas kivételével minden megyében 10 milliárd forint fölött van az erre fordítható forrás), fenntartható városfejlesztésre 8,29 milliárd, klímabarát megye kialakítására 4 milliárd, megyei, térségi és egyéb városi fejlesztésekre 7,64 milliárd, helyi és térségi közszolgáltatások fejlesztésére pedig 7,432 milliárd forint.

Az akkor nyilvánosságra hozott adatokból egyedül Tolna megye hiányzott. A december 29-én késő este megjelent Magyar Közlönyben ezt már pótolták, így kiderült: a kelet-dunántúli megyek a következő hét évben 45,54 milliárd forintból gazdálkodhat, ezzel hivatalossá vált, hogy 

az ország megyéi közül ezzel Vas megye a sereghajtó. Szomszédai közül Győr-Moson-Sopron megyére 64, Zala megyére 56, Veszprém megyére pedig 73 milliárd forint jut.

Egyébként országos összehasonlításban viszont már egyik dunántúli megye sem áll jól (még a fejlesztésre jobban rászoruló dél-dunántúli megyék sem).

Százmilliárd forintnál is több pályázati pénz jut például Pest megyére (143 milliárd)Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére (151,5 milliárd)Hajdú-Bihar megyére (116,1 milliárd) és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére (137,1), de nem járt rosszul Bács-Kiskun (98,4 milliárd), Jász-Nagykun (88,7), Csongrád-Csanád (85,8) és Békés megye sem (86,39).

A dunántúli megyék közül őket csak Baranya tudta megközelíteni, 84 milliárd forinttal, a szintén nagy hátránnyal küzdő Somogy megye is csupán 71,7 milliárd forintot kap.

Hende Csaba legalább elégedett

Szerencsére nem mindenkit tör le a mélabú, így például Hende Csabát sem kifejezetten döntötte le a lábáról a hír, sőt, elégedetten nyilatkozott is, mondván Szombathely milyen jelentős forrásokat kap. 

Hiába kapja Vas megye a legkevesebb TOP Plusz pályázati forrást, Hende Csaba legalább elégedett

"Íme, a Szombathely300 programom egyik első megvalósult része: Szombathelynek a Kormány 13,45 milliárd forintot szavazott meg a TOP plusz Operatív Programban. Összehasonlításul: Zalaegerszegnek 7 milliárd, Sopronnak 7,4 milliárd jutott." - jelentette be büszkén Hende Csaba, Szombathely jelenlegi országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amire az Ugytudjuk.hu-t régi szokásához híven nem hívta meg.

Azt persze nem tudjuk, hogy a megye három kormánypárti országgyűlési képviselőjének lobbiereje ilyen gyenge, esetleg elfelejtettek dolgozni, vagy épp ellenkezőleg, Vas megye vált az ország legfejlettebb területévé (utóbbi esetben persze együtt örülünk az urakkal), mindenesetre a tény a tény marad: 

Vas megyénél mindenki több pályázati forráshoz jut.

Vagyis hiába sulykolja a kormányzati kommunikáció, hogy azért fontosak a kormánypárti képviselők, mert így nagyobb forráshoz jut egy-egy adott régió, nagyon úgy tűnik, hogy a három Vas megyei képviselőnek erről már nem igazán szóltak az eligazításon.

Szólj hozzá!

Illegális "Dacia Clubot" számolt fel a NAV Győr mellett

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban tartott akció során tetten érték azt az illegálisan tevékenykedő autószerelőt, aki különös érdeklődést mutatott az illegális Dacia szoftverek és autódiagnosztikai eszközök iránt.

Telt ház lesz vasárnap a Forma-1 Magyar Nagydíjon

Ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.