Hiába kapja Vas megye a legkevesebb TOP Plusz pályázati forrást, Hende Csaba legalább elégedett

Bazsó Bálint 2021-11-19 18:10:00
Bár az ország megyéi közül Vasra jut a legkevesebb elosztható pályázati forrás, a térség országgyűlési képviselője szerint bebizonyosodott, hogy a kormány nem akarja háttérbe szorítani Szombathelyt.

"Íme, a Szombathely300 programom egyik első megvalósult része: Szombathelynek a Kormány 13,45 milliárd forintot szavazott meg a TOP plusz Operatív Programban. Összehasonlításul: Zalaegerszegnek 7 milliárd, Sopronnak 7,4 milliárd jutott."

- jelentette be büszkén Hende Csaba, Szombathely jelenlegi országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amire az Ugytudjuk.hu-t régi szokásához híven nem hívta meg.

Kár, pedig szívesen megkérdeztük volna Hende Csabát, hogy értékelése szerint mekkora sikernek is nevezhető az, hogy szűkebb hazája, Vas megye kapja az országban a legkevesebb TOP Pluszos pályázati forrást.

Ugyanis pontosan ez történt. Miközben országosan mintegy 1800 milliárd forintot lehet elkölteni a következő hétéves uniós ciklusban, Vas megye mindössze 45 milliárdot kapHAT a pályázati program keretében (a TOP-os pályázatokban alapvetőn kisebb beruházásokra, 4-5 számjegyű utakra, közterületek fejlesztésére, közintézmények felújítására, valamint gazdaságfejlesztésre és foglalkoztatásbővítésre lehet pályázni).

Mielőtt a kedves olvasó fejben már elkezdené elkölteni az ovi vagy az iskola felújítására ezt az összeget: erre még pályázni is kell, amit el is kell nyerni, és amúgy is 7, azaz hét év alatt lehet eltapsolni ezt a krőzusi összeget.

Összehasonlításképpen: Győr-Moson-Sopron megyére 64, Zala megyére 56, Veszprém megyére pedig 73 milliárd forint jut. Míg százmilliárd forintnál is több pályázati pénzhez juthat a Budapestről leváló Pest megye (143 milliárd)Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (151,5 milliárd)Hajdú-Bihar megye (116,1 milliárd) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (137,1)

Így lett sereghajtó Vas megye - minden megyébe több pályázati forrás jut, mint ide

A következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket" - közölte még november 2-án Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ez persze nem hangzott el Hende Csaba és Balázsy Péter sajtótájékoztatóján (sajnos a sajtó jelenlévő képviselői pedig elmulasztották megkérdezni tőlük), az viszont igen, hogy 

a 45 milliárd forintból 13,4 milliárd forint jut Szombathely városstratégiai programjának megvalósítására, 4,3 milliárd pedig a szombathelyi járás többi területére.

A Nyugat.hu tudósítása szerint (amit természetesen linkelünk is, hiszen sajtóetikailag így illik, ugye) Kondora Bálint, a Vas megyei önkormányzat alelnöke közölte: pályázati szempontból négy részre osztották a megyét. 

Szombathely Megyei Jogú Város 13,4 milliárd forintra (29,8 százalék), külön városfejlesztési stratégia alapján), Szombathely Megyei Jogú Város vonzáskörzetébe tartozó 39 település (Szombathelyi járás) 4,8 milliárd forintra (10,8 százalék), az északi gazdasági-, gyógy- és kulturális turisztikai övezetbe tartozó 63 település 12,8 milliárd forintra (28,4 százalék), végül pedig Dél-Vas megye aprófalvas, természeti-táji erőforrásokban gazdag térségéhez tartozó 107 település 11,43 milliárd forintra (25,4 százalék) pályázhat.

Még egyszer mondjuk, hét évre.

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Igen, a kormány döntött úgy, hogy Vas megye kapja a legkevesebb forrást

Hende Csaba a sajtótájékoztatón azt is közölte: ezekről az összegekről a kormány döntött (vagyis arról, hogy Vas megye kapja a legkevesebb TOP-os forrást - a szerk.). 

Mint mondta: 

"Nem igaz, hogy a kormány a háttérbe akarja szorítani Szombathelyt, szerinte ezt bizonyítják a pályázati lehetőségek."

Vas megye székhelye a következő HÉT évben összesen 8,29 milliárd forint (évi 1,18 milliárd) értékben PÁLYÁZHAT alapvető közterületi beruházásokra (ipari park, csapadékvíz-elvezetés, zöldterületek, közterek megújítása, kerékpárutak, belterületi utak, stb), 1,125 milliárd forint értékben (évi 160 millió forint) energetikai korszerűsítésekre, 2,232 milliárd forint jut az összes bölcsődére, óvodára, köznevelési, egészségügyi és szociális ellátásra (ez évi 318 millió forintocska), végül összesen 1,8 milliárd forint (évi 257 millió forint) programokra, rendezvényekre és helyi identitás erősítésére.

A képviselő a Nyugat.hu tudósítása szerint megjegyezte, míg Szombathely 13,4 milliárd forintra pályázhat, a környező megyejogú városok jó része ennél kevesebbre. Fel is sorolt néhányat: Zalaegerszeg 7 milliárd, Sopron 7,4 milliárd, Nagykanizsa 7,9 milliárd, Győr 13,7 milliárd, Mosonmagyaróvár: 2,7 milliárd.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.