Hiába kapja Vas megye a legkevesebb TOP Plusz pályázati forrást, Hende Csaba legalább elégedett

Bazsó Bálint 2021-11-19 18:10:00
Bár az ország megyéi közül Vasra jut a legkevesebb elosztható pályázati forrás, a térség országgyűlési képviselője szerint bebizonyosodott, hogy a kormány nem akarja háttérbe szorítani Szombathelyt.

"Íme, a Szombathely300 programom egyik első megvalósult része: Szombathelynek a Kormány 13,45 milliárd forintot szavazott meg a TOP plusz Operatív Programban. Összehasonlításul: Zalaegerszegnek 7 milliárd, Sopronnak 7,4 milliárd jutott."

- jelentette be büszkén Hende Csaba, Szombathely jelenlegi országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amire az Ugytudjuk.hu-t régi szokásához híven nem hívta meg.

Kár, pedig szívesen megkérdeztük volna Hende Csabát, hogy értékelése szerint mekkora sikernek is nevezhető az, hogy szűkebb hazája, Vas megye kapja az országban a legkevesebb TOP Pluszos pályázati forrást.

Ugyanis pontosan ez történt. Miközben országosan mintegy 1800 milliárd forintot lehet elkölteni a következő hétéves uniós ciklusban, Vas megye mindössze 45 milliárdot kapHAT a pályázati program keretében (a TOP-os pályázatokban alapvetőn kisebb beruházásokra, 4-5 számjegyű utakra, közterületek fejlesztésére, közintézmények felújítására, valamint gazdaságfejlesztésre és foglalkoztatásbővítésre lehet pályázni).

Mielőtt a kedves olvasó fejben már elkezdené elkölteni az ovi vagy az iskola felújítására ezt az összeget: erre még pályázni is kell, amit el is kell nyerni, és amúgy is 7, azaz hét év alatt lehet eltapsolni ezt a krőzusi összeget.

Összehasonlításképpen: Győr-Moson-Sopron megyére 64, Zala megyére 56, Veszprém megyére pedig 73 milliárd forint jut. Míg százmilliárd forintnál is több pályázati pénzhez juthat a Budapestről leváló Pest megye (143 milliárd)Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (151,5 milliárd)Hajdú-Bihar megye (116,1 milliárd) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (137,1)

Így lett sereghajtó Vas megye - minden megyébe több pályázati forrás jut, mint ide

A következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket" - közölte még november 2-án Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ez persze nem hangzott el Hende Csaba és Balázsy Péter sajtótájékoztatóján (sajnos a sajtó jelenlévő képviselői pedig elmulasztották megkérdezni tőlük), az viszont igen, hogy 

a 45 milliárd forintból 13,4 milliárd forint jut Szombathely városstratégiai programjának megvalósítására, 4,3 milliárd pedig a szombathelyi járás többi területére.

A Nyugat.hu tudósítása szerint (amit természetesen linkelünk is, hiszen sajtóetikailag így illik, ugye) Kondora Bálint, a Vas megyei önkormányzat alelnöke közölte: pályázati szempontból négy részre osztották a megyét. 

Szombathely Megyei Jogú Város 13,4 milliárd forintra (29,8 százalék), külön városfejlesztési stratégia alapján), Szombathely Megyei Jogú Város vonzáskörzetébe tartozó 39 település (Szombathelyi járás) 4,8 milliárd forintra (10,8 százalék), az északi gazdasági-, gyógy- és kulturális turisztikai övezetbe tartozó 63 település 12,8 milliárd forintra (28,4 százalék), végül pedig Dél-Vas megye aprófalvas, természeti-táji erőforrásokban gazdag térségéhez tartozó 107 település 11,43 milliárd forintra (25,4 százalék) pályázhat.

Még egyszer mondjuk, hét évre.

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Igen, a kormány döntött úgy, hogy Vas megye kapja a legkevesebb forrást

Hende Csaba a sajtótájékoztatón azt is közölte: ezekről az összegekről a kormány döntött (vagyis arról, hogy Vas megye kapja a legkevesebb TOP-os forrást - a szerk.). 

Mint mondta: 

"Nem igaz, hogy a kormány a háttérbe akarja szorítani Szombathelyt, szerinte ezt bizonyítják a pályázati lehetőségek."

Vas megye székhelye a következő HÉT évben összesen 8,29 milliárd forint (évi 1,18 milliárd) értékben PÁLYÁZHAT alapvető közterületi beruházásokra (ipari park, csapadékvíz-elvezetés, zöldterületek, közterek megújítása, kerékpárutak, belterületi utak, stb), 1,125 milliárd forint értékben (évi 160 millió forint) energetikai korszerűsítésekre, 2,232 milliárd forint jut az összes bölcsődére, óvodára, köznevelési, egészségügyi és szociális ellátásra (ez évi 318 millió forintocska), végül összesen 1,8 milliárd forint (évi 257 millió forint) programokra, rendezvényekre és helyi identitás erősítésére.

A képviselő a Nyugat.hu tudósítása szerint megjegyezte, míg Szombathely 13,4 milliárd forintra pályázhat, a környező megyejogú városok jó része ennél kevesebbre. Fel is sorolt néhányat: Zalaegerszeg 7 milliárd, Sopron 7,4 milliárd, Nagykanizsa 7,9 milliárd, Győr 13,7 milliárd, Mosonmagyaróvár: 2,7 milliárd.

Szólj hozzá!

Visszatérhet Batman egyik főgonoszaként Danny DeVito?

A színész szívesen játszaná ismét Pingvin karakterét.

Stadionsztárokkal tér vissza a VOLT

Sopronba érkezik a Muse és a The Killers.

Több, mint 100 ezer magyarnak van bejelentett osztrák állása

Meghaladja a járvány előtti szintet a magyar állampolgárok foglalkoztatottsága Ausztriában.

Szabó Krisztián lett az év magyar autóversenyzője

A Ralikrossz-világbajnokságon történelmi dobogós helyezéseket szerző Szabó Krisztiánt 2021-ben először választotta az Autósport és Formula Magazin az év legjobb magyar versenyzőjének.

Teljes áramszünet van a szombathelyi belvárosban

A közvilágítás nem üzemel és a lakásokban sincs áramellátás.

Esős napra virradtunk

Délután 4-5 fok lehetséges.

Pozitív lett Schatzl Nadine gyorstesztje

A Győri Audi ETO kézilabdását klubtársa, Fodor Csenge fogja valószínűleg helyettesíteni a spanyolországi világbajnokságon.

Egy éjszakára beköltözhet valaki Kevin házába

Felkerült az Airbnb-re a Reszkessetek, betörők! c. karácsonyi kultfilm forgatási helyszínéül szolgáló ház.

Donald Trumpnak pozitív koronavírus tesztje volt pár nappal azelőtt, hogy Joe Bidennel vitázott

Az akkor 74 éves elnök betegen állhatott színpadra a 78 éves ellenfelével.

Görögországban havonta 100 euróra büntetik azokat a 60 év felettieket, akik nem veszik fel a vakcinát

Az országban az egekbe szökött a halálozások száma, főként az idősek kerülnek kórházba.

380 színes és ritka madarat öltek le Keszthelyen

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a Festetics-kastély madárállományát, kacsák, libák, emuk és pávák lettek a megelőző intézkedés áldozatai.

Új, szélsőjobboldali frakcióba lép be a Fidesz az Európai Parlamentben

A lengyel, magyar, francia, olasz, spanyol és német szélsőjobbot tömörítő euroszkeptikus frakció az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója lesz.

van még itt cikk a témában: