Hiába kapja Vas megye a legkevesebb TOP Plusz pályázati forrást, Hende Csaba legalább elégedett

Bazsó Bálint 2021-11-19 18:10:00
Bár az ország megyéi közül Vasra jut a legkevesebb elosztható pályázati forrás, a térség országgyűlési képviselője szerint bebizonyosodott, hogy a kormány nem akarja háttérbe szorítani Szombathelyt.

"Íme, a Szombathely300 programom egyik első megvalósult része: Szombathelynek a Kormány 13,45 milliárd forintot szavazott meg a TOP plusz Operatív Programban. Összehasonlításul: Zalaegerszegnek 7 milliárd, Sopronnak 7,4 milliárd jutott."

- jelentette be büszkén Hende Csaba, Szombathely jelenlegi országgyűlési képviselője azon a sajtótájékoztatón, amire az Ugytudjuk.hu-t régi szokásához híven nem hívta meg.

Kár, pedig szívesen megkérdeztük volna Hende Csabát, hogy értékelése szerint mekkora sikernek is nevezhető az, hogy szűkebb hazája, Vas megye kapja az országban a legkevesebb TOP Pluszos pályázati forrást.

Ugyanis pontosan ez történt. Miközben országosan mintegy 1800 milliárd forintot lehet elkölteni a következő hétéves uniós ciklusban, Vas megye mindössze 45 milliárdot kapHAT a pályázati program keretében (a TOP-os pályázatokban alapvetőn kisebb beruházásokra, 4-5 számjegyű utakra, közterületek fejlesztésére, közintézmények felújítására, valamint gazdaságfejlesztésre és foglalkoztatásbővítésre lehet pályázni).

Mielőtt a kedves olvasó fejben már elkezdené elkölteni az ovi vagy az iskola felújítására ezt az összeget: erre még pályázni is kell, amit el is kell nyerni, és amúgy is 7, azaz hét év alatt lehet eltapsolni ezt a krőzusi összeget.

Összehasonlításképpen: Győr-Moson-Sopron megyére 64, Zala megyére 56, Veszprém megyére pedig 73 milliárd forint jut. Míg százmilliárd forintnál is több pályázati pénzhez juthat a Budapestről leváló Pest megye (143 milliárd)Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (151,5 milliárd)Hajdú-Bihar megye (116,1 milliárd) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (137,1)

Így lett sereghajtó Vas megye - minden megyébe több pályázati forrás jut, mint ide

A következő hét éves ciklusban mintegy 1800 milliárd forint érhető el a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. "A most elindult TOP Plusz program a korábbiaknál is nagyobb lehetőségekhez juttatja a kevésbé fejlett régiókat, településeket" - közölte még november 2-án Varga Mihály pénzügyminiszter.

Ez persze nem hangzott el Hende Csaba és Balázsy Péter sajtótájékoztatóján (sajnos a sajtó jelenlévő képviselői pedig elmulasztották megkérdezni tőlük), az viszont igen, hogy 

a 45 milliárd forintból 13,4 milliárd forint jut Szombathely városstratégiai programjának megvalósítására, 4,3 milliárd pedig a szombathelyi járás többi területére.

A Nyugat.hu tudósítása szerint (amit természetesen linkelünk is, hiszen sajtóetikailag így illik, ugye) Kondora Bálint, a Vas megyei önkormányzat alelnöke közölte: pályázati szempontból négy részre osztották a megyét. 

Szombathely Megyei Jogú Város 13,4 milliárd forintra (29,8 százalék), külön városfejlesztési stratégia alapján), Szombathely Megyei Jogú Város vonzáskörzetébe tartozó 39 település (Szombathelyi járás) 4,8 milliárd forintra (10,8 százalék), az északi gazdasági-, gyógy- és kulturális turisztikai övezetbe tartozó 63 település 12,8 milliárd forintra (28,4 százalék), végül pedig Dél-Vas megye aprófalvas, természeti-táji erőforrásokban gazdag térségéhez tartozó 107 település 11,43 milliárd forintra (25,4 százalék) pályázhat.

Még egyszer mondjuk, hét évre.

Fotó: Hende Csaba Facebook-oldala

Igen, a kormány döntött úgy, hogy Vas megye kapja a legkevesebb forrást

Hende Csaba a sajtótájékoztatón azt is közölte: ezekről az összegekről a kormány döntött (vagyis arról, hogy Vas megye kapja a legkevesebb TOP-os forrást - a szerk.). 

Mint mondta: 

"Nem igaz, hogy a kormány a háttérbe akarja szorítani Szombathelyt, szerinte ezt bizonyítják a pályázati lehetőségek."

Vas megye székhelye a következő HÉT évben összesen 8,29 milliárd forint (évi 1,18 milliárd) értékben PÁLYÁZHAT alapvető közterületi beruházásokra (ipari park, csapadékvíz-elvezetés, zöldterületek, közterek megújítása, kerékpárutak, belterületi utak, stb), 1,125 milliárd forint értékben (évi 160 millió forint) energetikai korszerűsítésekre, 2,232 milliárd forint jut az összes bölcsődére, óvodára, köznevelési, egészségügyi és szociális ellátásra (ez évi 318 millió forintocska), végül összesen 1,8 milliárd forint (évi 257 millió forint) programokra, rendezvényekre és helyi identitás erősítésére.

A képviselő a Nyugat.hu tudósítása szerint megjegyezte, míg Szombathely 13,4 milliárd forintra pályázhat, a környező megyejogú városok jó része ennél kevesebbre. Fel is sorolt néhányat: Zalaegerszeg 7 milliárd, Sopron 7,4 milliárd, Nagykanizsa 7,9 milliárd, Győr 13,7 milliárd, Mosonmagyaróvár: 2,7 milliárd.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.