Ezért késik a Szombathely-Kőszeg vasútvonal fejlesztése

Bazsó Bálint 2021-12-07 06:45:00
A GYSEV régóta keresi a vasúti mellékvonal villamosításához a megfelelő tervezőt. Megtudtuk a késés okát.

Negyedszerre is meg kellett hosszabbítani a Szombathely-Kőszeg villamosításának előkészítési feladataira kiírt közbeszerzési felhívást, ezúttal december 9. a határidő.

Hazánk egyik legjobb adottságokkal rendelkező vasúti mellékvonalának felújítása mellett (amely már a végéhez közelít) a GYSEV Zrt. a villamosítás tervezésébe is belevágott, ehhez azonban meg kell találni a megfelelő tervezőirodát is.

Ez persze csak elsőre tűnik könnyű feladatnak, valójában nagyon is összetett munkafolyamatokról van szó.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

Az immáron négyszer meghosszabbított közbeszerzési felhívás tartalma nem változott: a vasútvonal villamosításának megvalósításához szükséges tervezési és kapcsolódó feladatok elvégzését, a támogatási konstrukció keretében elvárt dokumentumok elkészítését és az engedélyek beszerzését kell elvégeznie a jövőbeni tervezőnek.

A legújabb határidő december 9.

A csúszás okáról megkérdeztük a vasúttársaság sajtóosztályát. Mint kiderült, az egyik érdeklődő gazdasági szereplő kiegészítő tájékoztatást kért a tervezésre kiírt tenderhez.

"A kért tájékoztatást természetesen megadtuk, emiatt azonban a határidőt korrigálni kellett. Bízunk benne, hogy több módosításra már nem lesz szükség."

- írták válaszukban.

Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, az eredeti, október 11-re kiírt határidőt először október 28-ig, másodszor november 11-ig, harmadszor november 25-ig hosszabbították meg,

A későbbi nyertesnek el kell készítenie a műszaki terveket és meg kell szereznie a kivitelezéshez szükséges engedélyeket, továbbá a támogatási konstrukció keretében elvárt dokumentumokat is el kell készíteni. 

 

Pályafelújítás után jöhet a plafon

Az eredeti kiírás szerint a munka során a szükséges bontási és közműkiváltási munkák után a teljes, 17 kilométer hosszú vonalat villamosítják, a magyar szabvány szerint 25 kV, 50 Hz váltakozó áramú, egyfázisú rendszerben, 80 km/h engedélyezett sebességre. 

Emellett elvégzik az útátjáró-, és biztosítóberendezéseken - a villamosítás miatti - szükséges átalakításokat, és módosítják a betáplálási rendszereket, Kőszegen pedig oszloptranszformátort telepítenek.

A nyertes ajánlattevő feladata ezen munkákhoz szükséges tervezési és kapcsolódó szolgáltatás elvégzése, ezen belül a villamosítással összefüggő külső és a vasút saját közmű és biztosítóberendezéseinek átalakítása, védelembe helyezésének tervezése, az előzetes zavartatásszámítás elvégzése, a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, valamint akörnyezetvédelmi munkarészek elkészítése és Környezeti Hatásvizsgálat (KHV) lefolytatásához, környezetvédelmi engedély megszerzéséhez szükséges dokumentáció elkészítése, az engedély megszerzése, a villamosítási munkákra vonatkozóan a klímaváltozással kapcsolatos uniós elvárásoknak való megfelelést igazoló dokumentáció elkészítése.

Nem zakatol többé a vonat Kőszeg és Szombathely között

Júniusban írtunk róla, hogy teljes egészében megújul a Kőszeg és Szombathely közötti vasútvonal, így az utasokat július 1-től szeptember 28-ig vonatpótló autóbuszok szállítják a két város között. De hogy áll most, a beruházási idő kétharmadánál a projekt? Homlok Tibor ral, a beruházás főmérnökével beszélgettünk erről Kőszegen. A felújítási munka több munkafolyamatot foglal magába.

Lassan elkészül a felújítás is

Ahogyan arról többször is beszámoltunk, jelenleg is zajlik a GYSEV 18. számú vasútvonalának felújítása.

Ennek jelentős része mára elkészült, a vonatok szeptember vége óta újra járnak, ugyanakkor a teljes rekonstrukció munkálatai a következő hónapokban is folytatódnak.

A három hónapig tartó vágányzár ideje alatt több munkafolyamatot is sikeresen elvégzett a kivitelező. Megvalósult a vasúti pálya felújítása a teljes, 17 kilométeres szakaszon, emellett átépítették Kőszeg állomás vágányhálózatát. Hét megállóhelyen és Kőszeg állomáson elkészült az új magasperon, valamint a korszerű és energiatakarékos LED-es térvilágítás. 

Végre megkezdődik a Kőszeg-Szombathely vasútvonal rekonstrukciója - őszig pótlóbuszozásra kell készülni

Több mint 3 milliárd forintból újul meg a vonal: átépül a kőszegi vasútállomás, a vonalhoz tartozó hét megállóhely, valamint jelentős pályavasúti munkálatokat is elvégeznek a 17 kilométer hosszú vonalon. A munkát Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. végezheti. Szeptember végéig pótlóbuszozásra kell készülni.

Mint ismert, a több mint 3 milliárd forintos projektet Mészáros Lőrinc veje, a Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozó Homlok Zrt. végezheti.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”