Megannyi fantasztikus projekt a fenntartható jövőért, csupán az érdeklődés maradt el – Ilyennek láttuk a Planet Budapest 2021 nevű rendezvényt

Székely Zoárd 2021-12-06 11:03:03
Itthon még mindig nem annyira fontos a környezetvédelem, mint kellene.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

November 29. és december 5. között rendezték meg a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. A hivatalos leírás alapján a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvény célja, hogy felhívja a közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív, az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatók.

A Planet Budapest – melynek fővédnöke Áder János köztársasági elnök, akinek saját klímavédelmi alapítványa is van – kínálata alapján számos szakmai kiállítóval, különféle technológiai fejlesztésekkel és informatív programokkal találkozhattak a látogatók. Mivel jómagam is érdeklődöm a környezetvédelem iránt, a hétvégén ellátogattam a Hungexpóra, hogy szemügyre vegyem a rendezvényt.

Fotók: Székely Zoárd

Kezdeném mindjárt az odaúttal: a rendezvény ideje alatt a Volánbusz elektromos buszokat biztosított az utazáshoz, amelyeket díjmentesen vehettünk igénybe. A hivatalos oldalon is feltüntetett menetrend szerint 5 különböző útvonalon, reggeltől estig negyedóránként indultak járatok a helyszínre – roppant szimpatikus kezdeményezés és ráadásul környezetbarát, piros pont.

Fotók: Székely Zoárd

A Hungexpo területén több pavilon található, a beléptetés után egy plakát segítségével kaphatunk útbaigazítást. Elsőként az A pavilon, vagyis a Fenntarthatósági Expó felé vettem az irányt, ahol azonban kissé elkeserítő látvány fogadott. A hatalmas vendégtér ugyanis tele volt standokkal, ám a benti látogatók száma még talán a 100 főt sem közelítette meg. Ami viszont még aggasztóbb, hogy a kihelyezett standok 30-40 százaléka is üresen állt. 

Fotók: Székely Zoárd

Barangolás közben próbáltam alaposan szemügyre venni a kihelyezett vállalatok és startup cégek leírásait, a választék pedig valóban kecsegtető: agrárgazdálkodás, energetika, finanszírozás, hulladékgazdálkodás, közlekedés, logisztika, okosvárosok, szakmai szervezetek, oktatási intézmények, vízgazdálkodás - megannyi terület és lehetőség, a bemutatott projektek alapján pedig határozottan bizakodóvá válhat egy laikus szemlélő is.

Mint azt az egyik ottani munkatárstól megtudtam, ebben a pavilonban mintegy 180 cég kiállítását figyelhettük meg.

Közülük szeretnék most bemutatni néhányat.

Fotók: Székely Zoárd

 Az ASIO Hungária Kft. fő profilja a polipropilénből készült szennyvíztechnikai berendezések és szennyvíztisztító telepek forgalmazása, és gyártása, emellett általános tároló-, és puffertartályok, valamint esővíz újrahasznosító rendszerek kivitelezésével is foglalkoznak. A kiállításon egy speciális vízáteresztő burkolatot mutattak be, amely egy lehetséges alternatívája lenne a csapadékvíz-elvezető rendszereknek.

A TUNGSRAM standjánál egy vertikális farmot láthattunk, amely a házon belüli, vegyszermentes növénytermesztést segítené időjárástól és évszaktól függetlenül. Itt az üvegházakkal ellentétben kizárólag mesterséges megvilágítást alkalmaznak, a zárt technológia révén pedig maximális a higiénia, így a kórokozók is távol maradnak. Emellett a vízfelhasználás is akár 95-98 százalékkal kisebb, mint a szabadtéri termesztés esetében.

Fotók: Székely Zoárd

A KUUBE egy magyar startup cég, amely napenergiával működő okospadokat tervez: ezek segítségével USB-portokon keresztül és vezeték nélkül is tölthetjük elektronikus készülékeinket. A kültéri okosbútor jelzi a hőmérsékletet, az UV-szintet, a levegőminőséget és a páratartalmat, sőt beépített ingyenes WiFi szolgáltatást is tartalmaz. 

A HUMIN AQUA olyan bio és méhbarát eljárással gyártott huminsav tartalmú koncentrátum, amely visszaállítja a talajéletet. A huminsav óriásmolekulák egy végtelen szén-oxigén láncot alkotnak a talajban és ezáltal vízmegtartó réteget képeznek, megakadályozva, hogy a csapadék hirtelen lezúduljon a mélyebb rétegekbe. Jelentősen növeli a gyökértömeg képződését, ezzel szárazságtűrőbbé teszi a növényeket. Az erősebb gyökérzet miatt több organikus anyag marad a talajban betakarítás után, így a szerves - vagy műtrágya szükséglet 50-70 százalékkal csökkenthető, valamint a terméshozam minimum 20 százalékos növekedését is biztosítja.

Fotók: Székely Zoárd

Mindent összevetve vegyes érzelmekkel hagytam el a kijáratot. Ahogy talán a felsorolásból is látható, tényleg megannyi érdekes és hasznos információt kaptam a látogatás alatt, személy szerint abszolút támogatom az említett projekteket, sőt szinte bármit, ami a környezetünk megóvásával kapcsolatos. Ami inkább rossz érzést keltett, az az érdeklődés kifejezetten érzékletes hiánya: ugyan több iskolás csoporttal is találkoztam a bent eltöltött 1-2 óra alatt – nekik külön programokkal is készültek a szervezők, ami szintén megérdemel egy főhajtást –, de hiányzott az átlagpolgári kíváncsiság, sőt ha szélsőséges példával akarunk élni, akkor egy Tóth Gabi koncerten is jóval többen vesznek részt, mint ahány embert láttam a kiállítás során. Ez viszont közel sem az expo hibája, sokkal inkább a magyarokra jellemző környezettudatosság, pontosabban annak hiánya.

Több mint kétszer annyit fogyaszt Magyarország, mint amennyit a Föld elbírna

Idén június 8-ra esik a magyar túlfogyasztás napja. Ez arra utal, hogy ha a bolygón mindenki úgy élne, mint a hazai háztartások, akkor kevesebb, mint fél év alatt elfogynának a Föld egy évre szánt erőforrásai - írja a Greenfo. A Magyar Nemzeti Bank elkötelezetten támogatja a környezeti fenntarthatóságot.

Persze bőven elképzelhető, hogy csupán rosszkor voltam rossz helyen, ezért megkérdeztem egy fiatal egyetemista lánytól, aki kérdőíveket töltött ki a vendégekkel, hogy a többi napon körülbelül mennyire volt látogatott a rendezvény, a válasza alapján pedig hétköznap inkább üzletemberek és projektvezetők érkeztek, a hétvégére viszont szerencsére megugrott az átlagos érdeklődők száma is: ő például 1000 kérdőívet gyűjtött össze a napokban, ami egyetlen standhoz mérve nem rossz arány. Ugyanezt a kérdést feltettem a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó Lebonyolításáért Felelős Kormánybiztos Titkárságának, amint válaszolnak, frissítjük is cikkünket. 

Ettől függetlenül talán nem túlzás kijelenteni, hogy bár valóban hasznos egy ilyen volumenű esemény szervezése, mégis fontosabb lenne, ha a tízmilliárdos költségvetési keret helyett inkább az oktatási tervbe vésnénk a környezettudatos életmód bemutatását és megtanítását. Ezalatt mondjuk nem a kötelező húsmentes étrendre való kényszerítést értem, hanem jó lenne például már általános iskolában a szelektív hulladékgyűjtésre nevelni a diákokat, illetve bemutatni akár a mostani rendezvényen résztvevő hazai cégek projektjeit – mert a jövő zöld, jó lenne ezt mindenkinek mihamarabb belátnia.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.