Bana Tibor: a tömegközlekedés, a munka és az utak állapota izgatják most a helyieket

Nagy Donát 2021-12-01 07:01:07
Az országgyűlési választásokra készülő ellenzéki képviselőjelölttel beszélgettünk arról, hogyan lehetne élhetőbb Vas megye déli része.

Az utóbbi időben több ízben is felszólaltál a helyi tömegközlekedés átalakítása miatt. Bevallom, én sokszor azt látom, hogy a helyközi buszok nagyrészt üresen közlekednek, alig van rajtuk utas. Tényleg van értelme ezzel foglalkozni?

Persze! Az előválasztási kampány alatt, de azóta is számos megkeresést kaptam a témában. Sokan ingáznak a munkahelyükre a környéken, amihez nagy segítség lenne a műszakokhoz igazított menetrend; de piacozni sem ideális jelenleg a buszközlekedés, a szombathelyi kórházba eljutni pedig rendkívül hosszú idő, mivel nem mindig jók a csatlakozások. Az üresen járó buszok amúgy valós problémát jelentenek, nem is egyszerű megítélni, hogy mi volt előbb: azért járnak alacsony kihasználtsággal a buszok, mert nincsen rájuk utas, vagy azért nem használják a tömegközlekedést az emberek, mert számukra rossz időpontban közlekedik.

Adott esetben lehetne szó például körjáratokról is. Ott elképzelhető, hogy a menetidő egy kicsivel hosszabb, de jobban igazodna a hozzám érkezett igényekhez. Nyilván nem egyszerű ez a kérdés, hiszen rengeteg település van a körzetben. Ennek a megoldása kellő körültekintést igényel, de ezt fel lehet mérni.

 

Ellenzékiként sikerül együttműködni a Volánbusszal?

Korábban is volt kapcsolatom a Volánbusszal, tavaly tavasszal már nyújtottam be hozzájuk hivatalos levelet érdemi javaslatokkal, amire válasz is jött, és konkrét lépések is történtek. Azt gondolom, hogy a hivatalos megkeresésre – ha az szakmailag is megalapozott – nincs okuk nem reagálni. Most is ez a cél: összegyűjtöm a legfrissebb észrevételeket és még karácsony előtt eljuttatom ezeket mind a Volánhoz, mind a minisztériumhoz, és akkor remélhetőleg ennek ismét lesz pozitívuma a tömegközlekedésre nézve.

A tömegközlekedés csak egy, bár fontos téma a kistelepüléseken, de mivel keresnek meg téged még?

Ugyanilyen gyakran kapok levelet szennyvízkérdésben is, valamint a csapadékvíz-elvezetés is gyakori beszédalap. Mindkettőnél jó hír, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban lesz rájuk EU-s forrás. Eddig ugye az volt a gond, hogy ilyen pénz nem állt erre rendelkezésre, csak hazai forrásból lehetett megoldani. Ez most szerencsére változott. Ezt a témát én is sokszor ütöttem az Európai ügyek bizottságában; most már jobb lesz a helyzet.

Persze örök téma az utak és járdák állapota is, valamint a munkalehetőségek hiánya. Legutóbb a Jánosháza TV készített velem interjút, nekik is elmondtam: meg kéne teremteni annak a lehetőségét, hogy ne kelljen feltétlenül elmenni egy kis- vagy akár nagyobb városba a munka miatt. Persze Ausztriába is sokan kimennek, főleg napi ingázók, de vannak hetiek is. Én nem állítom, hogy ezt máról holnapra meg lehetne oldani, de egy biztos: nem jó az, hogy most szinte kizárólag összeszerelő-üzem vagyunk. Én azt gondolom, hogy fontosak az autóipari cégek, a körzetben is megvan ezeknek a hagyománya, és remélhetőleg ez így marad majd közép- és hosszútávon is; de ha csak ezek lesznek, akkor ez azért egy gazdasági válság idején kellően meg tudja nehezíteni a dolgokat.

Ehelyett, mivel látni lehet, hogy szép számmal vannak mikro- és kisvállalkozások Vas megyében, kormányzati oldalról ezeket is kellene támogatni. Én nem látom ezek elindításához a kellő kormányzati ösztönzőket, pedig ez fontos lenne.

Ha jól értem, itt az lenne a cél, hogy minél több településen legyen egy 5-6-8 fős kisebb cég, ami valamit termel, és akkor csak alig vagy egyáltalán nem kéne utazni a munkahely miatt.

Nyilván mindenhol a helyi adottságokhoz kell igazodni és lehetőség szerint a helyi vállalkozót, kis céget kell támogatni, hogy tudjon munkaerőt alkalmazni. Ugyanakkor a messzebbről érkező befektetések is fontosak, adott esetben a külföldiek is; ezért is egyeztettem tajvani gazdasági és politikai szereplőkkel ennek érdekében.

Milyen munkát lehetne végezni a környéken?

Néhány településen működik az erdőgazdálkodással, faiparral kapcsolatos cég, és én azt gondolom, hogy nagyon fontos lenne a mezőgazdaság erősítése, mégpedig a családi gazdaságokra összpontosítva. Jelenleg a támogatási rendszer a nagy gazdaságokat sokkal inkább preferálja, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy milyen oligarchák jutnak így plusz pénzhez. Szóval a mezőgazdaság erősítése nagyon fontos lenne, és tény, hogy a szándék sokszor már most is megvan, csak aztán azt tapasztaljuk a körzetben, hogy a végén mégsem éri meg ebben a szektorban dolgozni. Természetesen a hazai munkaadókat priorizálni kell, de egy külföldi munkaadó sem ördögtől való. 

 

Nemrég mi is végigmentünk az új M80-as úton, ami az egyik fő téma volt az elmúlt hónapokban. Azt láttuk, hogy jó az út minősége, azonban a 2x1 sávos szakaszokon a türelmetlen sofőrök miatt fennáll a balesetveszély, hiszen nincsen fizikai elválasztó a két menetirány között. Ráadásul nekünk kamunak tűnik a beígért bővíthetőség is.

A fő gond az, hogy Orbán Viktor konkrétan megígérte kétszer is itt Körmenden, hogy ez 2x2 sávos lesz. Egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy Budapesttől a határig el lehet jutni majd 2x2 sávon, gyorsforgalmi úton. Na, most ezt az M80-ast gyorsforgalminak nevezni, ez azért nemhogy költői túlzás, hanem egyszerűen nem igaz. Itt persze sok mindenre hivatkoztak, és ezekkel a korábbi miniszterelnöki ígéretekkel szembesítettem is V. Németh Zsoltot, a jelenlegi országgyűlési képviselőt, aki meglehetősen pökhendi és arrogáns módon válaszolt erre. Aztán az átadási beszédben meg mégis próbált arra utalni, hogy az elkövetkezendő években remélhetőleg 2x2 sávos lehet az út, de tényleg látható az a probléma, amit te is mondtál, hogy nem igazán látszik ez kivitelezhetőnek technikailag.

Én azt soha nem vitattam, hogy pozitívum a falvak elkerülése, de azért hogyha nagyobb forgalom van vagy ha csak 1-2 kamiont utolér az ember, akkor hosszú időn keresztül sokkal lassabban tud haladni, mint az megengedett lenne. Aztán szépen felduzzad a kocsisor, ami balesetveszélyes, hiszen később az előzősávokban mindenki egyszerre akar előzni. A gondot ott látom, hogy a kamionforgalom miatt - ami tény, hogy nem olyan erős, mint az M86-oson, de azért van kamionforgalom, ami a jövőben még nagyobb lesz -, szóval ezek a súlyuk okán egyszerűen kijárják a sávot, és sokkal hamarabb lesz rosszabb minőségű az út. Szemmel látható a többsávos utakon, főleg sajnos Magyarországon, hogy néhány év alatt a külső sáv már nem olyan állapotú, mint a belső.

Az, hogy most január 1-jétől nem lesz fizetős a szakasz, az szerintem magától értetődő, és kicsit álságosnak is találom, hogy V. Németh Zsolt ezt úgy adja elő, mintha valami hatalmas sikert ért volna el. Most úgy tűnik, ha évek múlva az M86-os Szombathelytől végig elér Körmendig, utána kell fizetni az M80-as használatáért.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.