Több tízezren tüntettek Bécsben az új osztrák járványintézkedések ellen

Pintér Bence 2021-11-21 20:13:55
Lockdown és kötelező oltás jön a szomszédban, tízezrek tiltakoztak a döntés ellen, még paprikasprét is bevetett a rendőrség.

Mint arról a minap az Ugytudjuk.hu is beszámolt, jövő év február elsejétől általánosan kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást egész Ausztriában, ezen felül a héten a romló járványadatok miatt hétfőtől ismét lezárásokat jelentettek be. Bár szombatra már régebb óta szervezett járványügyi demonstrációt a szélsőjobboldali, járványügyi kérdésekben, illetve az oltással kapcsolatban szkeptikus FPÖ, de

a héten történt bejelentések hatására több tízezer ember ment az utcára szombaton: a rendőrség szerint 40 ezer, a szervező párt szerint 100 ezer fő.

A tüntetők három helyszínen melegítettek, végül mind a belvárosi Heldenplatzra vonultak, majd ezután egyesülve mentek egy kört a Ringen, majd ismét a Heldenplatzon folytatták a tüntetést a résztvevők, akik között szélsőjobboldali és focihuligán csoportok is voltak az ORF tudósítása szerint. A tüntetők többsége békés volt, de sajtóhírek szerint egy alkalommal egy tüntető megpróbálta elvenni egy rendőr pisztolyát, illetve pár ponton könnygázt is be kellett vetni.

A rendőröket meg is dobálták, erre több embert le is tartóztattak.

A tüntetők között többen a járványügyi intézkedések szigorításáról, illetve a kötelező oltásról hozott döntséseket a holokauszthoz hasonlították és sárga csillagot viseltek, amibe az „oltatlan” szót írták. Ezt a párhuzamot később a belügyminiszter, a néppárti Karl Nehammer ízléstelennek minősítette, és elítélte, mivel szerinte az kisebbíti a nácik bűneit; egyúttal megdicsérte a rendőrséget, amely szerinte jól kezelte az egész tüntetést.

Az FPÖ elnöke, Herbert Kickl nem tudott személyesen megjelenni, mivel pár nappal korábban elkapta a koronavírust.

Ezért tőle csak egy videót tudtak bemutatni, amelyen arról beszélt, hogy ez a tüntetés a totalitárius intézkedések ellen szólt, és erős, de békés jelzést küldtek a szabadság védelmében a türkiz-zöld (avagy a kormányzó néppárti-zöld) „koronadiktatúra” ellenében. A tüntetésn egyébként szerte az országból vettek részt emberek, illetve még Németországból is érkeztek tüntetők.

Egy intézkedésellenes párt már mandátumot is szerzett Felső-Ausztriában

Bár a jelenleg húsz százalékon mért FPÖ tematizálja a kérdést Ausztriában az intézkedés-ellenes, járvány- és oltásszkeptikus oldalról,

nemrég külön párt is alakult ezen nézetek képviseletére, amely a szeptemberi felső-ausztriai választáson három mandátumhoz jutott.

Az MFG (Menschen – Freiheit – Grundrechte, avagy Emberek – Szabadság – Alapjogok) néven futó pártot idén februárban alapították épp Felső-Ausztriában, ez volt az első válsztásuk. A 6,2 százalékos eredményükkel simán megugrották a 4 százalékos küszöböt az alapvetően egyébként is jobboldali fellegvárnak számító tartományban, ahol egyébként az oltottak aránya (55 százalék) elmarad az országos átlagtól (60 százalék).

A pártot vezető ügyvéd, a koronavírus elleni intézkedéseket korábban az alkotmánybíróságon is megtámadó Markus Brunner azt ígérte, hogy minden tartományi választáson, illetve az országos választáson is el fognak majd indulni – bár a következpő választás 2023-ban várható, addigra pedig akár véget is érhet a világjárvány – persze ebbenaz esetben az MFG is átnyargalhat egyéb témákra.

A felső-ausztriai választáson egyébként az Osztrák Néppárt (ÖVP) lett az első 22 mandátummal (37,6 százalék), az FPŐ a második 18 mandátummal (19,8 százalék) – ez tíz százalékos bukás az előző választáshoz képest –, a harmadik helyre a szociáldemokraták érkeztek meg 11 mandátummal (18,4 százalék), és a Zöldek is több mandátumot szereztek (7 darabot), mint az MFG, akik a neoliberális NEOS-t előzték meg, akik épp csak bejutottak 4,2 százalékkal és két mandátummal.

NYITÓKÉP: Brittany Sellner / Twitter

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.