Több tízezren tüntettek Bécsben az új osztrák járványintézkedések ellen

Pintér Bence 2021-11-21 20:13:55
Lockdown és kötelező oltás jön a szomszédban, tízezrek tiltakoztak a döntés ellen, még paprikasprét is bevetett a rendőrség.

Mint arról a minap az Ugytudjuk.hu is beszámolt, jövő év február elsejétől általánosan kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást egész Ausztriában, ezen felül a héten a romló járványadatok miatt hétfőtől ismét lezárásokat jelentettek be. Bár szombatra már régebb óta szervezett járványügyi demonstrációt a szélsőjobboldali, járványügyi kérdésekben, illetve az oltással kapcsolatban szkeptikus FPÖ, de

a héten történt bejelentések hatására több tízezer ember ment az utcára szombaton: a rendőrség szerint 40 ezer, a szervező párt szerint 100 ezer fő.

A tüntetők három helyszínen melegítettek, végül mind a belvárosi Heldenplatzra vonultak, majd ezután egyesülve mentek egy kört a Ringen, majd ismét a Heldenplatzon folytatták a tüntetést a résztvevők, akik között szélsőjobboldali és focihuligán csoportok is voltak az ORF tudósítása szerint. A tüntetők többsége békés volt, de sajtóhírek szerint egy alkalommal egy tüntető megpróbálta elvenni egy rendőr pisztolyát, illetve pár ponton könnygázt is be kellett vetni.

A rendőröket meg is dobálták, erre több embert le is tartóztattak.

A tüntetők között többen a járványügyi intézkedések szigorításáról, illetve a kötelező oltásról hozott döntséseket a holokauszthoz hasonlították és sárga csillagot viseltek, amibe az „oltatlan” szót írták. Ezt a párhuzamot később a belügyminiszter, a néppárti Karl Nehammer ízléstelennek minősítette, és elítélte, mivel szerinte az kisebbíti a nácik bűneit; egyúttal megdicsérte a rendőrséget, amely szerinte jól kezelte az egész tüntetést.

Az FPÖ elnöke, Herbert Kickl nem tudott személyesen megjelenni, mivel pár nappal korábban elkapta a koronavírust.

Ezért tőle csak egy videót tudtak bemutatni, amelyen arról beszélt, hogy ez a tüntetés a totalitárius intézkedések ellen szólt, és erős, de békés jelzést küldtek a szabadság védelmében a türkiz-zöld (avagy a kormányzó néppárti-zöld) „koronadiktatúra” ellenében. A tüntetésn egyébként szerte az országból vettek részt emberek, illetve még Németországból is érkeztek tüntetők.

Egy intézkedésellenes párt már mandátumot is szerzett Felső-Ausztriában

Bár a jelenleg húsz százalékon mért FPÖ tematizálja a kérdést Ausztriában az intézkedés-ellenes, járvány- és oltásszkeptikus oldalról,

nemrég külön párt is alakult ezen nézetek képviseletére, amely a szeptemberi felső-ausztriai választáson három mandátumhoz jutott.

Az MFG (Menschen – Freiheit – Grundrechte, avagy Emberek – Szabadság – Alapjogok) néven futó pártot idén februárban alapították épp Felső-Ausztriában, ez volt az első válsztásuk. A 6,2 százalékos eredményükkel simán megugrották a 4 százalékos küszöböt az alapvetően egyébként is jobboldali fellegvárnak számító tartományban, ahol egyébként az oltottak aránya (55 százalék) elmarad az országos átlagtól (60 százalék).

A pártot vezető ügyvéd, a koronavírus elleni intézkedéseket korábban az alkotmánybíróságon is megtámadó Markus Brunner azt ígérte, hogy minden tartományi választáson, illetve az országos választáson is el fognak majd indulni – bár a következpő választás 2023-ban várható, addigra pedig akár véget is érhet a világjárvány – persze ebbenaz esetben az MFG is átnyargalhat egyéb témákra.

A felső-ausztriai választáson egyébként az Osztrák Néppárt (ÖVP) lett az első 22 mandátummal (37,6 százalék), az FPŐ a második 18 mandátummal (19,8 százalék) – ez tíz százalékos bukás az előző választáshoz képest –, a harmadik helyre a szociáldemokraták érkeztek meg 11 mandátummal (18,4 százalék), és a Zöldek is több mandátumot szereztek (7 darabot), mint az MFG, akik a neoliberális NEOS-t előzték meg, akik épp csak bejutottak 4,2 százalékkal és két mandátummal.

NYITÓKÉP: Brittany Sellner / Twitter

Szólj hozzá!

Alekosz edzés közben olyan mélyen elgondolkodott, hogy még Buddha is megirigyelné

Az egykori reality sztár botrányokról meg dalokról elmélkedik, miközben éppen kipöccinti magát.

Végre kiderült mikor ad interjút az Ugytudjuk.hu-nak Hende Csaba

Egy hónapot kellett várnunk egy egyszerű válaszra.

Összeütközött két metrószerelvény a 3-as metró vonalán

Egy harmadik szerelvény is érintett volt: benn ragadt az említett területen.

Hófúvás miatt adtak ki riasztást Vas és Győr-Moson-Sopron megyékre

A közútkezelő azt kéri, mindenki tájékozódjon az útviszonyokról, és csak a téli közlekedésre felkészített járműv

Havazást hoz a hétvége a Dunántúlra

Erősen felhős napok állnak előttünk.

Egy tanulmány szerint vonzóbbnak találjuk azokat, akik maszkot hordanak

A járvány előtti időben viszont teljesen máshogy gondolkodtunk azokról, akik eltakarják az arcukat.

Ne előzd a hókotrót!

Szombaton az ország nagy részén várható havazás, hófúvás, így a közútkezelő gépei is folyamatosan az országos utakon teljesítenek majd szolgálatot.

Január végén születik döntés az ETO jövőjéről

Végső fázisba értek a tárgyalások.

A koronavírus omikron változatának egy új alvariánsát fedezték fel az Egyesült Királyságban

Az első vizsgálatok alapján jobban fertőz, mint az eredeti omikron, de nem okoz komolyabb megbetegedést.

Hivatalosan is készül a Squid Game második évada

A Netflix egyik fejese szerint a sorozat univerzuma még csak most kezd el igazán felpörögni.

Ungár Péter: Hende Csaba éveken át mindent megtett azért, hogy az SZKKA-nak vége legyen

Az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője szerint az egész történet tökéletesen mutatja Hende Csaba működését, mindennek el kell sorvadnia, ami nem hozzá kötődik.

74 éves korában elhunyt Meat Loaf, a zenészlegenda

6 évtizeden keresztül zenélt, több mint 100 millió albumot adott el.

Az ellenzék szerint ők egy nap alatt átszámolták a 470 ezer aláírást, de a Nemzeti Választási iroda úgyis elhúzza majd 60 napig

Élőlánccal vitték leadni az íveket, de vélhetően az ezeken szereplő kérdések nem lesznek ott a kormány által gyermekvédelminek mondott, valójában melegellenes kérdések mellett az országgyűlési választások napján.

Terhesség alatt is biztonsággal alkalmazhatók az mRNS-vakcinák

Több mint 65 ezer várandós anyát vizsgáltak.

A téli olimpiák eddigi házigazdáinál egy kivételével már nem megfelelő az időjárás az újabb rendezéshez

A helyzet csupán akkor változhat jó irányba, ha megfelelően kezelik a klímaváltozás okozta gondokat.