Öt eset, ami eléggé megkérdőjelezi, hogy Puskás Tivadar méltó-e Szombathely díszpolgári címére

Farkas Bazsi 2021-11-15 07:40:00
Letiltott Karnevál darab, bevándorláspárti szivárványkoalíció, riogatás a bal oldallal és cirkusz az orvosi ügyelet kapcsán.

Ez egy vélemény cikk, ha van kedved vitatkozni velünk, akkor írj egy emailt IDE!

Szombaton tartották a Szent Márton gálát Szombathelyen. Ez az esemény, ahol a város legrangosabb kitüntetéseit adják át. Most hétvégén két díszpolgári címet is átvehetett két korábbi polgármester: Ipkovich György és Puskás Tivadar.

Eleve kétségeim vannak a tekintetben, hogy kell-e politikusoknak politikusokat kitüntetni, pláne ha az illetők nem hagytak fel az aktív politizálással. Ez esetben pedig alig pár hónappal azután, hogy Ipkovich elindult az előválasztáson, Puskás pedig nem egyszer szólal meg közéleti témában aligha lehet mondani, hogy nyugdíjba vonultak volna. Puskás egyébként közel 2 éve csak, hogy átadta a helyét Neménynek. 

Öt esetet szedtem össze, ami azt mutatja, hogy inkább nem kellett volna díszpolgári címet adni a Szombathelyt 9 éven át vezető Puskás Tivadarnak.

Bevándorláspárti szivárványkoalíció

2019. januárjában vette át a hatalmat Szombathelyen a baloldal. Arra talán még mindenki emlékszik, hogy Molnár Miklós (Pro Savaria) leárulózásával - amit Puskás tett meg a Vas Népének adott nyilatkozatával - kezdődött minden, ami odáig vezetett, hogy az addig a Fidesz többségét biztosító Molnár azután egyetlen kormánypárti előterjesztést nem szavazott meg. Központi utasításra aztán az elkövetkezendő közgyűlésen a fideszesek rendere bevándorláspárti szivárványkoalíció jelzővel illette a többségbe került ellenzéket. 

Fotó: ugytudjuk.hu

A 2019. márciusi közgyűlésen 45-ször hangzott el a jelző. 

Csak Puskás 8 bevándorláspártizást és 12 szivárványkoalíciót vállalt magára. Többek között ilyen mondatokkal:

  • Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 11 igen és 10 nem szavazattal elfogadta. A szivárványkoalíció működik.
  • Bevándorláspárti Nemény András. Parancsoljon.
  • Következő, Nemény frakcióvezető úr, aki a bevándorlásnak szakembere.
  • Következő szintén az előbb említett frakcióvezető úr, Nemény frakcióvezető úr, ki bevándorláspárti, 1,4 milliárdos kormányzati központi költségvetési támogatást kér erre a dologra. Ez a javaslat lényege.
  • Következik a 8. számú napirendi pont tárgyalása. Tájékoztató az Aréna Óvoda felújításáról, szóbeli előterjesztés. Hallgatja bevándorláspárti Nemény Andrástól, hogy mit nem csinált.

Jordán Tamás letiltott karneváli darabja

Az újkori Savaria Karnevál 2019-ben ünnepelte 20. születésnapját. Az alkalomra Jordán Tamás a Weöres Sándor Színház akkori igazgatója egy meglepetés darabot írt és rendezett meg. Puskás azonban a bemutatót egyszerűen letiltotta. Szombathely akkori polgármestere szerint a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nem alkotott a Karneválhoz elég méltó darabot.

Nem ez volt az első eset, hogy Jordánt mellőzték. 2018-ban egyszerűen levették a karneváli felvonulás éléről a Jordán által megformált városalapító alakját, Claudius császárt.

Amikor 2019-ben az akkori baloldali többség díszpolgárnak javasolta Jordánt. A zárt ülésen a fideszesek - köztük Puskás Tivadar - nemmel szavaztak a javaslatra. Sőt az is elhangzott, hogy ha a 2019-es önkormányzati választáson újra fideszes többséget szereznek, akkor visszavonják a kitüntetést. 

Eső miatt át nem adott parkoló

Pitiáner dolog, de nem lehet kihagyni a sorból azt az esetet, amikor a Felsőőr utcai lakók azért nem vehették birtokba az elkészült, műszakilag átadott parkolót, mert Puskás az eső miatt nem tudott kimenni szalagot vágni és pózolni az elkészült beruházással.

Az OMSZ dolgozó polgármester esete azzal, amikor az OMSZ el akarta lehetetleníteni az orvosi ügyeletet

2019. júniusában pörögtek az események a szombathelyi ügyelet körül. Ez év tavaszán már a baloldali többség rakta össze a szombathelyi költségvetést. Az orvosi ügyeletet ekkor még - az országban szinte egyedüli módon - az Országos Mentőszolgálat üzemeltette. A költségvetésben pedig 32 millió forint szerepelt a soron.

Csakhogy az OMSZ ennek a dupláját kérte. 

A közgyűlési többség azon az állásponton volt, hogy a pénzt megadja, csak a mentők közöljék, hogy pontosan miért lett egy év alatt a duplája az üzemeltetési költség. 

Ez azonban nem történt meg, helyette egy szombathelyi mentőnapot követően az OMSZ-nál fizetetlen szabadságon lévő Puskás polgármester egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szolgálat megszünteti az ügyelet működtetését. Hetekig témát szolgáltatva ezzel a kormánypárti sajtónak.

Végül a fideszes politikusok hiába riogattak azzal, hogy az ügyeleti rendszer nem tudja megoldani a város, egy friss kimutatás szerint minden a legnagyobb rendben megy.

Riogatás a baloldallal

Szinte napra pontosan 2 hónapja került fel a Facebookra az a videó, amiben Puskás Tivadar amellett agitál, hogy mindenki írja alá a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíciót, nehogy ismét “Nokiás dobozban vigyék haza azt, amit egy évtized alatt elértünk”.

+1 A Fidesz nem osztozkodik

Érdemes megjegyezni, hogy az ellenzéki gesztusra, amit még 2019-ben tett az Éljen Szombathely! vagyis a baloldali városvezetés, miszerint a fideszes polgármestert díszpolgári címmel tünteti ki a csőfideszes megyei közgyűlés úgy reagált, hogy Ipkovichot nem, de Puskást ők is díszpolgári címben részesítik. 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.