A Fidesz a megváltozott szombathelyi orvosi ügyelet összeomlásával riogatott, de egy panasz nem sok, végül annyi sem érkezett

Nagy Donát 2021-09-24 11:29:00
Az önkormányzat által működtetett új ügyeleti rendszer december 31-e óta működik a 11-es Huszár úton, az ott tapasztaltakkal pedig mindenki elégedett.

Tavaly októberben, még az átadás előtt mi is megnéztük az újonnan kialakított orvosi ügyeletet Szombathelyen. Végül az előzetes tervek szerint 2020. december 31-én, délután kezdte meg a munkát az ügyeletes orvos a 11-es Huszár úti rendelőben.

A tervezett indulás előtt két hónappal szinte el is készült Szombathely új ügyeleti rendelője

2020. december 31-én, 16 órakor teszik ki a Nyitva táblát Szombathely új ügyeleti rendelőjének ajtajára. A rendelő kialakítására azért volt szükség, mert a szolgáltatást korábban végző Országos Mentőszolgálat a szerződést nem hosszabbította meg a várossal, így jövőre már nem ők fogják az ellátást biztosítani.

A szombathelyi orvosi ügyelet körüli hercehurca már 2019 nyarán megkezdődött. Az OMSZ ugyanis egyszer csak levélben jelezte, hogy a szokásos 32 millió forint mellé, újabb 32 millió forint kellene a várostól. Az akkor már ellenzéki többségű városvezetés levelet íratott a fideszes polgármesterrel, hogy megtudják, mire kell az újabb tétel. A mentők válasz helyett felmondták a szerződést, a város így kénytelen volt fizetni, hiszen ügyelet nélkül nem maradhatott Szombathely.

Sarokba szorította Szombathelyt az OMSZ, vagy fizet, vagy felmondják az orvosi ügyeletet

De miért egyszerűbb a Mentőszolgálatnak ultimátumot adni egy egyszerű válasz helyett? Ezt a polgármestertől is megkérdeztük, aki széttette a kezét, és bár a most megküldött levelet kikértük és a polgármester azt is mondta, hogy megkapjuk, a sajtótájékoztató után a kabinetiroda munkatársai azt mondták, mégsem kaphatjuk meg mivel még nincsen iktatva.

2020-ban aztán olyan információkat kaptunk, hogy a mentők végleg felmondják a szombathelyi orvosi ügyeletet, ami aztán tényleg be is következett. Így az év végétől már a város maga gondoskodott az orvosi ügyeletről, ehhez pedig ki is alakította az orvosi rendelőket.

Az ügyelettel kapcsolatban történt változások miatt a Fidesz-KDNP helyi frakciója egyébként folyamatosan próbálta stresszben tartani a szombathelyieket, a kormányközeli Frisssben közölt közleményük szerint már 2019-ben is azt írták, hogy

"alig két hónap telt el a szocialisták propaganda-költségvetésének elfogadása óta, és máris komoly, rendszerszintű probléma jelentkezett a város eddig megbízható működésében. Ide vezetett Nemény András és Molnár Miklós közös hatalomvágya. Ennek érdekében mindent, akár még a szombathelyiek biztonságát, egészségét is képesek feláldozni."

Ehhez képest az átállás zökkenőmentesen zajlott, és az első fél év tapasztalatai szerint az ügyeleten dolgozó orvosok és szakdolgozók elégedettek, az ügyeleti beosztás elkészítése nem okoz nehézséget, és

az ügyelet 8 hónapos működése alatt sem szakmai, sem etikai jellegű panasz nem érkezett a lakosság részéről. 

 

A következő, szeptember végén tartandó közgyűlésre szánt beszámoló szerint az orvosi ügyelet tárgyi feltételei (épület, annak berendezése, szociális helyiségek, textíliák, orvosi eszközök, informatika, hangrögzítésre alkalmas telefon, elektromos meghajtású gépkocsi, gyógyszerek, nyomtatványok és irodaszerek stb.) kiválóak, pótlásuk, karbantartásuk folyamatos.

A jelentés szerint az ügyeleti helyiségek tisztasága - egészségügyi intézményekhez méltóan - semmi kívánnivalót nem hagy maga után. Erről valamennyi ügyeleti dolgozó elismerően és elégedetten nyilatkozik.

Az új orvosi ügyelet a szilveszteri megnyitása óta az elmúlt nyár végéig 4721 felnőttet, és 1573 gyermeket látott el.

A 2020.12.31. óta a Szombathelyi Megyei Jogú Város Önkormányzata által működtetett Központi Orvosi Ügyelet indulása és eddigi 8 hónapos működése, a koronavírus járvány okozta többletfeladatok és nehézségek ellenére is zökkenőmentes és zavartalan volt

- olvasható a jelentés összefoglaló részében.

Szólj hozzá!

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.