A Fidesz a megváltozott szombathelyi orvosi ügyelet összeomlásával riogatott, de egy panasz nem sok, végül annyi sem érkezett

Nagy Donát 2021-09-24 11:29:00
Az önkormányzat által működtetett új ügyeleti rendszer december 31-e óta működik a 11-es Huszár úton, az ott tapasztaltakkal pedig mindenki elégedett.

Tavaly októberben, még az átadás előtt mi is megnéztük az újonnan kialakított orvosi ügyeletet Szombathelyen. Végül az előzetes tervek szerint 2020. december 31-én, délután kezdte meg a munkát az ügyeletes orvos a 11-es Huszár úti rendelőben.

A tervezett indulás előtt két hónappal szinte el is készült Szombathely új ügyeleti rendelője

2020. december 31-én, 16 órakor teszik ki a Nyitva táblát Szombathely új ügyeleti rendelőjének ajtajára. A rendelő kialakítására azért volt szükség, mert a szolgáltatást korábban végző Országos Mentőszolgálat a szerződést nem hosszabbította meg a várossal, így jövőre már nem ők fogják az ellátást biztosítani.

A szombathelyi orvosi ügyelet körüli hercehurca már 2019 nyarán megkezdődött. Az OMSZ ugyanis egyszer csak levélben jelezte, hogy a szokásos 32 millió forint mellé, újabb 32 millió forint kellene a várostól. Az akkor már ellenzéki többségű városvezetés levelet íratott a fideszes polgármesterrel, hogy megtudják, mire kell az újabb tétel. A mentők válasz helyett felmondták a szerződést, a város így kénytelen volt fizetni, hiszen ügyelet nélkül nem maradhatott Szombathely.

Sarokba szorította Szombathelyt az OMSZ, vagy fizet, vagy felmondják az orvosi ügyeletet

De miért egyszerűbb a Mentőszolgálatnak ultimátumot adni egy egyszerű válasz helyett? Ezt a polgármestertől is megkérdeztük, aki széttette a kezét, és bár a most megküldött levelet kikértük és a polgármester azt is mondta, hogy megkapjuk, a sajtótájékoztató után a kabinetiroda munkatársai azt mondták, mégsem kaphatjuk meg mivel még nincsen iktatva.

2020-ban aztán olyan információkat kaptunk, hogy a mentők végleg felmondják a szombathelyi orvosi ügyeletet, ami aztán tényleg be is következett. Így az év végétől már a város maga gondoskodott az orvosi ügyeletről, ehhez pedig ki is alakította az orvosi rendelőket.

Az ügyelettel kapcsolatban történt változások miatt a Fidesz-KDNP helyi frakciója egyébként folyamatosan próbálta stresszben tartani a szombathelyieket, a kormányközeli Frisssben közölt közleményük szerint már 2019-ben is azt írták, hogy

"alig két hónap telt el a szocialisták propaganda-költségvetésének elfogadása óta, és máris komoly, rendszerszintű probléma jelentkezett a város eddig megbízható működésében. Ide vezetett Nemény András és Molnár Miklós közös hatalomvágya. Ennek érdekében mindent, akár még a szombathelyiek biztonságát, egészségét is képesek feláldozni."

Ehhez képest az átállás zökkenőmentesen zajlott, és az első fél év tapasztalatai szerint az ügyeleten dolgozó orvosok és szakdolgozók elégedettek, az ügyeleti beosztás elkészítése nem okoz nehézséget, és

az ügyelet 8 hónapos működése alatt sem szakmai, sem etikai jellegű panasz nem érkezett a lakosság részéről. 

 

A következő, szeptember végén tartandó közgyűlésre szánt beszámoló szerint az orvosi ügyelet tárgyi feltételei (épület, annak berendezése, szociális helyiségek, textíliák, orvosi eszközök, informatika, hangrögzítésre alkalmas telefon, elektromos meghajtású gépkocsi, gyógyszerek, nyomtatványok és irodaszerek stb.) kiválóak, pótlásuk, karbantartásuk folyamatos.

A jelentés szerint az ügyeleti helyiségek tisztasága - egészségügyi intézményekhez méltóan - semmi kívánnivalót nem hagy maga után. Erről valamennyi ügyeleti dolgozó elismerően és elégedetten nyilatkozik.

Az új orvosi ügyelet a szilveszteri megnyitása óta az elmúlt nyár végéig 4721 felnőttet, és 1573 gyermeket látott el.

A 2020.12.31. óta a Szombathelyi Megyei Jogú Város Önkormányzata által működtetett Központi Orvosi Ügyelet indulása és eddigi 8 hónapos működése, a koronavírus járvány okozta többletfeladatok és nehézségek ellenére is zökkenőmentes és zavartalan volt

- olvasható a jelentés összefoglaló részében.

Szólj hozzá!

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.

Ezek a kültéri párnák passzolnak egy modern teraszhoz

Egy hosszú nap után mindenkinek jólesik, amikor egy kényelmes és puhán párnázott kerti kanapén ejtőzik a családdal, a barátokkal.

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes, Pornóapáti, Szentpéterfa részesül az adományból. Várják a további felajánlásokat.

A kerékpározás hatékonysága a klímaválság közepette

Miközben küzdünk a hanyatló társadalmi egészség és a Föld leépülésének egymást keresztező válságai ellen, egy vészjósló valóság bontakozik ki a hőmérsékletben, amely hatással van a kerékpáros közlekedésre is. A biciklizés integrált megközelítést valósít meg a környezeti és társadalmi kihívások mérséklésében.

Vitézy Dávid: Határidőig kezdeményezzük a szavazatok újraszámlálását

76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a különbség köztük Karácsony Gergellyel.

2 millió forintra büntettek egy sárvári kutyatartót, mert az állat kiszökött és megtámadott egy nőt

Kötelezték arra is, hogy a kutyát szigorúbb körülmények között tartsa.