Harangozó Bertalan (Fidesz-KDNP) kormányhivatal vezető, Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő és Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester a mentőnapon Szombathelyen (Fotó: szombathely.hu/Cseh Gábor)

Sarokba szorította Szombathelyt az OMSZ, vagy fizet, vagy felmondják az orvosi ügyeletet

ugytudjuk.hu
2019. június 12. szerda, 13:53
A meglévő 32 mellé plusz 32 millió forintot kér a mentőszolgálat az ügyelet további működtetéséhez.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy amennyiben a szombathelyi közgyűlés nem szavaz meg plusz 32 millió forintot az az orvosi ügyeletet működtető OMSZ-nak, úgy a mentőszolgálat felmondja a működtetést.

 

Puskás egy levélre hivatkozott, amit hiába kértünk ki, iktatásra hivatkozva nem adta ki szerkesztőségünknek. Az ügyben több furcsaság is van, hamarosan jövünk a részletekkel.

 

Viharos gyorsasággal hívta össze ma délutánra a sajtót Puskás Tivadar, aki komor arccal közölte, az OMSZ felmondta a szombathelyi orvosi ügyelet működtetését, mivel az új többség nem adta meg a szükséges pénzt, így forráshiány miatt nem tudják ellátni a feladatot. Szeptemberig működik még az ügyelet a mostani formában, aztán a városnak kell valahogy megoldania az ügyeletet, ami egyébként szépen lassan, jópár újságírói kérdés után kiderült, hogy nem így van. Az OMSZ-tól kapott levélben az áll, hogy 

 

amennyiben a közgyűlés nem szavazza meg a jövő heti közgyűlésen a kért plusz 32 millió forintot, a szerződés bontás azután lép életbe.

 


De, mi vezetett idáig?


A szombathelyi mentőállomás 2003-ban kapott új épületet. Az akkori városvezetés 50 + 30 millió forintot adott a létesítményre azzal, hogy a szombathelyi orvosi ügyelet is itt kap új otthont. Az Egészségügyi Minisztérium 100 milliót, a Vas Megyei Közgyűlés pedig további 50 millió forintot adott az építkezéshez. 

 

Idén márciusban a költségvetés tárgyalásánál jött elő először, hogy az OMSZ-on keresztül működtetett orvosi ügyeletre a szokásos 32 millió forint helyett 64 millió forint, vagyis 32 millió forinttal többet kér a mentőszolgálat. A testület akkor úgy határozott, hogy a szokásos működési összeget az ügyelet rendelkezésére bocsátja, az összeg másik felét, vagyis a 32 millió forint többletet pedig akkor szavazza meg, ha azt indokoltnak látja, vagyis tisztában lesz vele, hogy mire kell ez a pénz.

 


Puskás a mai sajtótájékoztatón azt mondta ő februárban kapott levelet az OMSZ-tól, amiben arról tájékoztatták, hogy az egészségügyi dolgozók béremelése miatt szükséges az önkormányzati működési támogatás összegének megemelése. Hiába kértük, ezt a levelet nem kaptuk meg a polgármestertől. 

 

 

Tudomásunk szerint azonban született egy másik levél is, ami a márciusi közgyűlés után azt szerette volna tisztázni, hogy mire kell az OMSZ-nak a plusz 32 millió forint. Bár kérdeztük, Puskás erre nem adott egyértelmű választ, hogy ez valóban így történt e. Szerkesztőségünk birtokába jutott a levél, amit Puskás maga szignózott, április 8-án keltezték.

 


De miért egyszerűbb a Mentőszolgálatnak ultimátumot adni egy egyszerű válasz helyett? 

 


Ezt a polgármestertől is megkérdeztük, aki széttette a kezét, és bár a most megküldött levelet kikértük és a polgármester azt is mondta, hogy megkapjuk, a sajtótájékoztató után a kabinetiroda munkatársai azt mondták, mégsem kaphatjuk meg mivel még nincsen iktatva. Legkorábban a közgyűlésen lesz nyilvános az anyag.

 

Hogy kicsit jobban összeálljon a kép, jöjjön egy videó a most szombaton Szombathelyen megrendezett mentő napról, ahol Hende Csaba a térség fideszes országgyűlési képviselője pont a témában tart beszédet.

 

Dr. Hende Csaba kivágott beszéde a mentők toborzónapján

A jellemzően diákok részére megszervezett mentő toborzónapon dr. Hende Csaba is felszólalt, azonban beszédének ezen részét kivágtam a toborzónap összefoglalójából, mivel ez megítélésem szerint tömény kampánybeszéd. A feltöltés oka: nem szeretném, ha Hende Csaba azzal vádolna, hogy "elhallgatom" a mondanivalóját. Másrészt egy jellemző momentum 2019-ből. Politikus szól a tizenévesekhez... Szombathely, 2019.06.07.

 

Összefoglalva Hende arról beszél, hogy az új többség elvette a szombathelyi emberek tízezreinek szolgáltatást nyújtó orvosi ügyelet plusz 32 millióját. Sőt a képviselő azt is hozzáteszi, hogy június 18-án a közgyűlésen Puskás újra beterjeszti majd a kérést, hogy az áron alul elvégzett munkát támogassa az új többség.


Micsoda véletlen, hogy a szombati szombathelyi mentőnap után, ahol Hende találkozott az OMSZ helyi vezetőivel, a pünkösdi ünnepnapokat követően, az első munkanapon, vagyis kedden egy kész helyzet elé állító levél érkezik az OMSZ-tól. Miközben az áprilisban feltett kérdésekre még mindig nem kapott választ a polgármester. 


A rendszer most úgy épül fel, hogy a város pénzt az OMSZ-nek, aki tovább fizeti ebből az orvosokat. Hende arról beszél, hogy áron alul dolgoznak az orvosok. Nem lehet, hogy pont a plusz lépcső, ami ez esetben az OMSZ, kiiktatása jelentené azt, hogy az orvosok nem áron alul dolgoznának, mivel közvetlenül az önkormányzattól kapnák a fizetést. 

 

Információink szerint a kistérségi betegellátás miután kikerült az OMSZ alól ⅓-val csökkentette a költségeit. De vannak olyan szakemberek is, akik a szombathelyi helyzet megoldását abban látják, hogy ha az ügyeleti rendszer bekerülne a Markusovszky Kórház sürgősségi osztályára. 

 

Nemény András az Éljen Szombathely frakcióvezetője megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy ő arra a garancia, hogy a szombathelyiek orvosi ügyeleti rendszere stabilan fog működni, és olyan megoldást fognak megvalósítani, ami mind a betegeknek, mind az orvosoknak, mind pedig a város költségvetésének a legjobb. 
 

Puskás Tivadarnak egyébként jelenleg is az OMSZ-nál van munkaviszonya, jelenleg fizetetlen szabadságon van.

 

Idő közben megérkezett a szombathelyi Fidesz közleménye is a témában, mutatjuk:

 

Az Országos Mentőszolgálat a lehető legmagasabb színvonalon látta el  az orvosi ügyeletet Szombathelyen. A Nemény András és Molnár Miklós  által megalkotott költségvetés azonban 32 millió forintot elvett a  területtől. A forrásmegvonás következtében a Mentőszolgálat nem  tehetett mást, mint hogy három hónapos határidővel felmondta az orvosi  ügyelet üzemeltetését.

 

Jelen állás szerint tehát szeptember 12-én megszűnik az orvosi ügyelet  Szombathelyen. Alig két hónap telt el a szocialisták  propaganda-költségvetésének elfogadása óta, és máris komoly,  rendszerszintű probléma jelentkezett a város eddig megbízható  működésében. Ide vezetett Nemény András és Molnár Miklós közös  hatalomvágya. Ennek érdekében mindent, akár még a szombathelyiek  biztonságát, egészségét is képesek feláldozni.

 

Nemény András egy húsvéti szórólapon még azt állította, hogy a  korábbiakhoz képest semmire nem költenek kevesebbet. Hát most itt a  kézzelfogható és emberi életeket veszélyeztető bizonyítéka annak, hogy  nem mondott igazat. Elképzelhető, hogy a szocialisták  polgármester-jelöltje úgy érzi, a politikai céljai eléréséhez  semmilyen ár nem túl drága. Ez azonban óriási tévedés. Ezt csak egy  felelőtlen, hatalomvágyó politikus gondolhatja így. Nincs az a cél,  nincs az a hatalmi érdek ugyanis, amely akár csak egyetlen  szombathelyi életet is veszélybe sodorhat.

 

A szocialisták álcivil szervezetének, az Éljen Szombathelynek tagjai a  tegnapi napon, a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság ülésén még  csak tárgyalni sem voltak hajlandók az elvett pénzek visszaadásáról.  Vélhetően Nemény András és Molnár Miklós utasítására cselekedtek ismét  felelőtlenül. Puskás Tivadar polgármester azonban a június 18-i  közgyűlésen költségvetési módosítást nyújt be, amely nemcsak az orvosi  ügyelet működéséhez adná meg a hiányzó 32 millió forintot, hanem a  felsőoktatástól elvont forrásokat is rendelkezésre bocsátaná.

 

Mert nekünk a szombathelyiek biztonsága és egészsége az első!

A Fidesz-KDNP szombathelyi közgyűlési frakciója

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás