Sarokba szorította Szombathelyt az OMSZ, vagy fizet, vagy felmondják az orvosi ügyeletet

ugytudjuk.hu 2019-06-12 13:53:00
A meglévő 32 mellé plusz 32 millió forintot kér a mentőszolgálat az ügyelet további működtetéséhez.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere ma sajtótájékoztatón jelentette be, hogy amennyiben a szombathelyi közgyűlés nem szavaz meg plusz 32 millió forintot az az orvosi ügyeletet működtető OMSZ-nak, úgy a mentőszolgálat felmondja a működtetést.

Puskás egy levélre hivatkozott, amit hiába kértünk ki, iktatásra hivatkozva nem adta ki szerkesztőségünknek. Az ügyben több furcsaság is van, hamarosan jövünk a részletekkel.

Viharos gyorsasággal hívta össze ma délutánra a sajtót Puskás Tivadar, aki komor arccal közölte, az OMSZ felmondta a szombathelyi orvosi ügyelet működtetését, mivel az új többség nem adta meg a szükséges pénzt, így forráshiány miatt nem tudják ellátni a feladatot. Szeptemberig működik még az ügyelet a mostani formában, aztán a városnak kell valahogy megoldania az ügyeletet, ami egyébként szépen lassan, jópár újságírói kérdés után kiderült, hogy nem így van. Az OMSZ-tól kapott levélben az áll, hogy 

amennyiben a közgyűlés nem szavazza meg a jövő heti közgyűlésen a kért plusz 32 millió forintot, a szerződés bontás azután lép életbe.


De, mi vezetett idáig?


A szombathelyi mentőállomás 2003-ban kapott új épületet. Az akkori városvezetés 50 + 30 millió forintot adott a létesítményre azzal, hogy a szombathelyi orvosi ügyelet is itt kap új otthont. Az Egészségügyi Minisztérium 100 milliót, a Vas Megyei Közgyűlés pedig további 50 millió forintot adott az építkezéshez. 

Idén márciusban a költségvetés tárgyalásánál jött elő először, hogy az OMSZ-on keresztül működtetett orvosi ügyeletre a szokásos 32 millió forint helyett 64 millió forint, vagyis 32 millió forinttal többet kér a mentőszolgálat. A testület akkor úgy határozott, hogy a szokásos működési összeget az ügyelet rendelkezésére bocsátja, az összeg másik felét, vagyis a 32 millió forint többletet pedig akkor szavazza meg, ha azt indokoltnak látja, vagyis tisztában lesz vele, hogy mire kell ez a pénz.


Puskás a mai sajtótájékoztatón azt mondta ő februárban kapott levelet az OMSZ-tól, amiben arról tájékoztatták, hogy az egészségügyi dolgozók béremelése miatt szükséges az önkormányzati működési támogatás összegének megemelése. Hiába kértük, ezt a levelet nem kaptuk meg a polgármestertől. 

Tudomásunk szerint azonban született egy másik levél is, ami a márciusi közgyűlés után azt szerette volna tisztázni, hogy mire kell az OMSZ-nak a plusz 32 millió forint. Bár kérdeztük, Puskás erre nem adott egyértelmű választ, hogy ez valóban így történt e. Szerkesztőségünk birtokába jutott a levél, amit Puskás maga szignózott, április 8-án keltezték.


De miért egyszerűbb a Mentőszolgálatnak ultimátumot adni egy egyszerű válasz helyett? 


Ezt a polgármestertől is megkérdeztük, aki széttette a kezét, és bár a most megküldött levelet kikértük és a polgármester azt is mondta, hogy megkapjuk, a sajtótájékoztató után a kabinetiroda munkatársai azt mondták, mégsem kaphatjuk meg mivel még nincsen iktatva. Legkorábban a közgyűlésen lesz nyilvános az anyag.

Hogy kicsit jobban összeálljon a kép, jöjjön egy videó a most szombaton Szombathelyen megrendezett mentő napról, ahol Hende Csaba a térség fideszes országgyűlési képviselője pont a témában tart beszédet.

Dr. Hende Csaba kivágott beszéde a mentők toborzónapján

A jellemzően diákok részére megszervezett mentő toborzónapon dr. Hende Csaba is felszólalt, azonban beszédének ezen részét kivágtam a toborzónap összefoglalójából, mivel ez megítélésem szerint tömény kampánybeszéd. A feltöltés oka: nem szeretném, ha Hende Csaba azzal vádolna, hogy "elhallgatom" a mondanivalóját. Másrészt egy jellemző momentum 2019-ből. Politikus szól a tizenévesekhez... Szombathely, 2019.06.07.

Összefoglalva Hende arról beszél, hogy az új többség elvette a szombathelyi emberek tízezreinek szolgáltatást nyújtó orvosi ügyelet plusz 32 millióját. Sőt a képviselő azt is hozzáteszi, hogy június 18-án a közgyűlésen Puskás újra beterjeszti majd a kérést, hogy az áron alul elvégzett munkát támogassa az új többség.


Micsoda véletlen, hogy a szombati szombathelyi mentőnap után, ahol Hende találkozott az OMSZ helyi vezetőivel, a pünkösdi ünnepnapokat követően, az első munkanapon, vagyis kedden egy kész helyzet elé állító levél érkezik az OMSZ-tól. Miközben az áprilisban feltett kérdésekre még mindig nem kapott választ a polgármester. 


A rendszer most úgy épül fel, hogy a város pénzt az OMSZ-nek, aki tovább fizeti ebből az orvosokat. Hende arról beszél, hogy áron alul dolgoznak az orvosok. Nem lehet, hogy pont a plusz lépcső, ami ez esetben az OMSZ, kiiktatása jelentené azt, hogy az orvosok nem áron alul dolgoznának, mivel közvetlenül az önkormányzattól kapnák a fizetést. 

Információink szerint a kistérségi betegellátás miután kikerült az OMSZ alól ⅓-val csökkentette a költségeit. De vannak olyan szakemberek is, akik a szombathelyi helyzet megoldását abban látják, hogy ha az ügyeleti rendszer bekerülne a Markusovszky Kórház sürgősségi osztályára. 

Nemény András az Éljen Szombathely frakcióvezetője megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy ő arra a garancia, hogy a szombathelyiek orvosi ügyeleti rendszere stabilan fog működni, és olyan megoldást fognak megvalósítani, ami mind a betegeknek, mind az orvosoknak, mind pedig a város költségvetésének a legjobb. 
 

Puskás Tivadarnak egyébként jelenleg is az OMSZ-nál van munkaviszonya, jelenleg fizetetlen szabadságon van.

Idő közben megérkezett a szombathelyi Fidesz közleménye is a témában, mutatjuk:

Az Országos Mentőszolgálat a lehető legmagasabb színvonalon látta el  az orvosi ügyeletet Szombathelyen. A Nemény András és Molnár Miklós  által megalkotott költségvetés azonban 32 millió forintot elvett a  területtől. A forrásmegvonás következtében a Mentőszolgálat nem  tehetett mást, mint hogy három hónapos határidővel felmondta az orvosi  ügyelet üzemeltetését.

Jelen állás szerint tehát szeptember 12-én megszűnik az orvosi ügyelet  Szombathelyen. Alig két hónap telt el a szocialisták  propaganda-költségvetésének elfogadása óta, és máris komoly,  rendszerszintű probléma jelentkezett a város eddig megbízható  működésében. Ide vezetett Nemény András és Molnár Miklós közös  hatalomvágya. Ennek érdekében mindent, akár még a szombathelyiek  biztonságát, egészségét is képesek feláldozni.

Nemény András egy húsvéti szórólapon még azt állította, hogy a  korábbiakhoz képest semmire nem költenek kevesebbet. Hát most itt a  kézzelfogható és emberi életeket veszélyeztető bizonyítéka annak, hogy  nem mondott igazat. Elképzelhető, hogy a szocialisták  polgármester-jelöltje úgy érzi, a politikai céljai eléréséhez  semmilyen ár nem túl drága. Ez azonban óriási tévedés. Ezt csak egy  felelőtlen, hatalomvágyó politikus gondolhatja így. Nincs az a cél,  nincs az a hatalmi érdek ugyanis, amely akár csak egyetlen  szombathelyi életet is veszélybe sodorhat.

A szocialisták álcivil szervezetének, az Éljen Szombathelynek tagjai a  tegnapi napon, a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság ülésén még  csak tárgyalni sem voltak hajlandók az elvett pénzek visszaadásáról.  Vélhetően Nemény András és Molnár Miklós utasítására cselekedtek ismét  felelőtlenül. Puskás Tivadar polgármester azonban a június 18-i  közgyűlésen költségvetési módosítást nyújt be, amely nemcsak az orvosi  ügyelet működéséhez adná meg a hiányzó 32 millió forintot, hanem a  felsőoktatástól elvont forrásokat is rendelkezésre bocsátaná.

Mert nekünk a szombathelyiek biztonsága és egészsége az első!

A Fidesz-KDNP szombathelyi közgyűlési frakciója

Szólj hozzá!

A 35 éves Tankcsapdáról készített koncertfilmmel jelentkezik a Hajógyár

A filmben az interjúrészletek mellett 18 Tankcsapda-szám is elhangzik.

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, és a déli harangszó.

Ian McKellen balesetet szenvedett egy előadáson Londonban

A stáb azonnal a segítségére sietett, és kórházba szállították.

Balhé a győri belvárosban

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki fényes nappal Győr belvárosában esett neki társának.

47 sértettet vert át egy szombathelyi internetes csaló

Olyan termékeket árult, amik nem is léteztek.

Kara Ákos gratulált Pintér Bencének

A fideszes képviselő Győr érdekében felajánlotta együttműködését.

A következő napokban beköszönt a kánikula

A déli vármegyékre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Ne etessük a vízimadarakat!

Figyelmeztet a Magyar Madártani Társaság.

Hétfő este szúnyogot gyérítenek Győrben

Melegködös és ULV technológiával működő gyérítés is lesz.

Megölték a prostitúcióra kényszerített sértettet Győrben, a testét pedig elrejtették

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség emberölés és minősített emberkereskedelem miatt emelt vádat egy házaspárral szemben.

Átadja listás helyét Sárváron Gagyi Levente, pedig korábban alpolgármester is lehetett volna

Helyette Kampelné Kozlovszki Marianna kapja a Fidesz-KDNP kompenzációs listás helyét.

OVF: Folytatódik az apadás, a Dunánál és a Rábánál segédkező vízügyesek hazaindulhattak

Győrnél a Duna hatására az apadási tendencia mellett némi emelkedés valószínű a hétvégén, de a vízállások fokozat alatt maradnak.

Pintér Bence szerint egyértelmű a győriek akarata: békét szeretnének

Több interjút is adott a megválasztott győri civil polgármester az utóbbi napokban.

Jelen állás szerint Lenkai Nóra mandátumot kap Szombathelyen

Határozatot hozott a Helyi Választási Bizottság.

Bekamuzták, hogy a nő vezette a balesetet okozó autót Szombathelyen, ráfáztak

Ittasan villanyoszlopnak ment, megpróbálta kivágni magát.

Újraszámolják Győrben a szavazatokat

A Területi Választási Bizottság helyt adott Dézsi Csaba András beadványának.

Haladás: Reális esély a megyei 1. osztályra van

Taggyűlést tartottak a csapatot üzemeltető Kft.-nél.