Meg akar szabadulni soha el nem készült hivatali épületétől Balogunyom

Bazsó Bálint 2021-10-13 18:00:08
Évek óta húzódó problémát okoz a falunak a tervezett új, de soha el nem készült önkormányzati hivatal körüli bizonytalanság. A település most úgy döntött, visszafizetik az állami támogatást és eladják az épületet. Ha tudják.

El akarja adni soha el nem készült önkormányzati épületét Balogunyom. A település az utóbbi években azzal került be a megyei hírekbe, hogy egy mintegy 125 millió forintos beruházással új községházát építenek fel.

Vagyis építenének.

Az egykori lakóház átalakításából megszülető hivatali épületből ugyanis nem lett semmi. Az épület alapkövét ugyan még 2018-ban lerakták, ám az építkezés igen hamar megakadt: a közbeszerzést ugyanis egy olyan cég nyerte el, amely a kivitelezés megkezdése után néhány hónappal csődbe ment, így már nem tudták befejezni az építkezést. 

Az épület állaga nyílászárók és tető hiányában pedig azóta is romlik.

Fotók: Ugytudjuk.hu

 

Pedig az előjeleket látni kellett volna. A Fejér megyei Vértesacsára bejelentett cég ügyvezetőjének, Képíró Zsoltnak például az alapkőletétel idejére már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, egy harmadik pedig kényszertörlés nyomán. Ráadásul az alapkőletételen széles mosollyal pózoló vállalkozó már három éve (2015 óta) el volt tiltva a cégvezetéstől, ami csak 2020-ban járt le.

A kivitelezésről és annak leállásáról részletesen is írtunk 2019. decemberében írt cikkünkben:

Új községháza nincs, rendőri nyomozás van Balogunyomban

A nyár végén már többször is foglalkoztunk azzal a csupasz falú épülettel, amely községházának indult Balogunyomban. Az épület alapkövét még 2018 februárjában tették le, a projekt része volt az is, hogy a község végre új polgármesteri hivatalt is, nem így lett. Az összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintból megépülő gigaberuházás ugyanis félbemaradt.

A falu gondja elérte a helyi politikát is: a település akkori polgármesterét azzal vádolták meg, hogy úgy írta alá a szerződést, hogy azt jogász nem is vizsgálta. 

Bár a polgármester azzal nyugtatott mindenkit, hogy Hende Csaba elintézi, hogy a Belügyminisztérium vis maior keretéből megmentik és befejezik az építkezést, ezt azonban egy helyi képviselő cáfolta:

szerinte ugyanis a térség fideszes képviselője semmit sem tudott a meghiúsult építkezésből akkor, amikor személyesen kereste fel.

Végül arra kötelezték a polgármestert, hogy tegyen feljelentést. Ezt végül egy helyi forrásunk szerint a képviselő-testület tette meg, az ügyben jelenleg is nyomoz a rendőrség.

Túl akarnak adni rajta

Az önkormányzat - a képviselő-testület egyhanú határozatával - június végén úgy döntött, visszafizeti az 50 millió forint állami támogatást, amit az épület felújítására kaptak és értékesítik az ingatlant. 

A szándék komolynak tűnik, hiszen az önkormányzat értékbecslővel felbecsültette az ingatlant, aki 25 millió 400 ezer forintban határozta meg annak értékét.

A testület - Tarsoly Alfonz polgármester javaslatára - úgy döntött, hogy 29 millió forintért meg is hirdeti az ingatlant, kérdés, hogy valóban túladhatnak-e rajta, hiszen a rendőrségi nyomozás még tart.

Fotó: Ugytudjuk.hu

Az általunk megkérdezett jogász szerint kevés bejegyzés okoz teljes "forgalomképtelenséget", még a bűnügyi zárlat sem feltétlenül. Mint megtudtuk: bűnügyi zárlat, perfeljegyzés szokott kerülni büntetőeljárással érintett ingatlanokra, de ezeknek a terheléseknek is csak annyi a hatásuk, hogy függő hatállyal lehet jogot szerezni ezen ingatlanokra. Függő hatállyal lehet megvenni bűnügyi zárlattal terhelt ingatlant, azaz ha nem törlik a büntetőeljárás megszüntetése miatt a zárlatot, akkor nem megy végbe a tulajdonszerzés. Büntetőeljárás tényének feljegyzése ugyanilyen függő hatályt teremt.

Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot, válaszaikat természetesen közöljük majd, a rendőrség viszont - a folyamatban lévő nyomozás miatt - nem tudott tájékoztatást adni róla. 

Az épület tehát azóta is tető és nyílászárók nélkül árválkodik, vagyis immáron két éve van kitéve szabadon az időjárásnak. Helybéli forrásunk szerint a mostani és a korábbi polgármester közti nagyon rossz viszony az egyik oka annak, hogy igazából senki nem is akarta megoldani ezt a problémát. 

Mint kiderült, többen is azt javasolták, hogy legalább az állami támogatást - vagyis az 50 millió forintot - fordítsák az épületre, legalább fedjék le, ám ettől - forrásunk szerint - a polgármester és a képviselő-testület elzárkózott és inkább - ahogy fentebb írtuk - visszafizetik az állami támogatást.

Szólj hozzá!

Viszlát tüköraszfalt - Befoltozták a kőszegi Gyöngyös utcát

A 104 millió forintból felújított utcát tavaly februárban adták át.

A Tisza Párt elnökévé választották Magyar Pétert

Szabó Attila eddigi elnök a jövőben tiszteletbeli, alapító elnök lesz.

Elhunyt a Haladás korábbi kézilabdázója, Simsik Cynthia

A sportoló a 2018/2019-es szezonban erősítette a zöld-fehéreket.

Mit lehet tenni, ha elromlik a golyósoros teherautó kormánymű?

A nagyobb járművekben megtalálható golyósoros csavarorsós kormánygépek gyors ütemben terjedtek el. Ez a hidraulikus szervókormány fejlesztett verziójának köszönhető.

Két újabb végrehajtás jelent meg a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. neve mellett

A cégjegyzék szerint továbbra is Szántó Erzsébet az ügyvezető.

Gyalogátkelőn gázoltak Vasváron

A sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

2021-es, 2022-es számlák miatt pereskedik Győr és a Volán

A könyvvizsgáló szerint nem állt valós teljesítés az összesen 650 milliós számla mögött.

Elektromos rollert lopott a gyanú szerint ez a szombathelyi férfi

A Szombathelyi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri a felvételeken látható férfi azonosításában.

Hamis adatokkal rendelt magának hat mobiltelefont a sárvári nő

A nő a rendelésekhez gépjármű adásvételek során birtokába jutott személyes adatokat használt fel.

Világi Oszkár szerint elavult az ETO stadionja, és ezzel valamit mindenképpen kezdeni kell

A győri fociklub tulajdonosa vagyon-, és személyvédelemmel is fog foglalkozni.

A friss hús miatt indított eljárást az Aldival szemben a Gazdasági Versenyhivatal

A GVH szerint nem kizárólag magyar hús kerül a friss húsos hűtőbe, az Aldi szerint viszont csakis az.

Nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban júniusban

A júniusban eladott személyautók száma 4,3 százalékkal, 1 millió 90 ezerre nőtt éves összevetésben a májusi 3 százalékos csökkenést követően. Idén eddig márciusban és májusban jegyeztek fel csökkenést.

A gyermekek elhelyezése a házasság vagy életközösség megszűnésekor nagyon fontos kérdés

Napjainkban sajnos gyakori, hogy egy házasság válással végződik.

Győr 650 millióval tartozik a Volánnak

„Az ország legnagyobb bliccelői” között emlegette Győrt Lázár János miniszter.

Szomszédját zaklató idős sárvári nőnek kell bíróság elé állnia

Trágár szavak mellett kavicsokat dobált, és több vödör vizet öntött az udvarára.

Álőstermelőket szűrt ki a Nébih Győrben is

Átfogó ellenőrzést tartottak több városban.

Téged is bosszantanak a kis, apró “bogarak”, amik ellepik a lakást, és még csípnek is?

Egy amerikai poloskafaj terjedt el Magyarországon, és éppen a kánikulában érzi legjobban magát.