Meg akar szabadulni soha el nem készült hivatali épületétől Balogunyom

Bazsó Bálint 2021-10-13 18:00:08
Évek óta húzódó problémát okoz a falunak a tervezett új, de soha el nem készült önkormányzati hivatal körüli bizonytalanság. A település most úgy döntött, visszafizetik az állami támogatást és eladják az épületet. Ha tudják.

El akarja adni soha el nem készült önkormányzati épületét Balogunyom. A település az utóbbi években azzal került be a megyei hírekbe, hogy egy mintegy 125 millió forintos beruházással új községházát építenek fel.

Vagyis építenének.

Az egykori lakóház átalakításából megszülető hivatali épületből ugyanis nem lett semmi. Az épület alapkövét ugyan még 2018-ban lerakták, ám az építkezés igen hamar megakadt: a közbeszerzést ugyanis egy olyan cég nyerte el, amely a kivitelezés megkezdése után néhány hónappal csődbe ment, így már nem tudták befejezni az építkezést. 

Az épület állaga nyílászárók és tető hiányában pedig azóta is romlik.

Fotók: Ugytudjuk.hu

 

Pedig az előjeleket látni kellett volna. A Fejér megyei Vértesacsára bejelentett cég ügyvezetőjének, Képíró Zsoltnak például az alapkőletétel idejére már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, egy harmadik pedig kényszertörlés nyomán. Ráadásul az alapkőletételen széles mosollyal pózoló vállalkozó már három éve (2015 óta) el volt tiltva a cégvezetéstől, ami csak 2020-ban járt le.

A kivitelezésről és annak leállásáról részletesen is írtunk 2019. decemberében írt cikkünkben:

Új községháza nincs, rendőri nyomozás van Balogunyomban

A nyár végén már többször is foglalkoztunk azzal a csupasz falú épülettel, amely községházának indult Balogunyomban. Az épület alapkövét még 2018 februárjában tették le, a projekt része volt az is, hogy a község végre új polgármesteri hivatalt is, nem így lett. Az összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintból megépülő gigaberuházás ugyanis félbemaradt.

A falu gondja elérte a helyi politikát is: a település akkori polgármesterét azzal vádolták meg, hogy úgy írta alá a szerződést, hogy azt jogász nem is vizsgálta. 

Bár a polgármester azzal nyugtatott mindenkit, hogy Hende Csaba elintézi, hogy a Belügyminisztérium vis maior keretéből megmentik és befejezik az építkezést, ezt azonban egy helyi képviselő cáfolta:

szerinte ugyanis a térség fideszes képviselője semmit sem tudott a meghiúsult építkezésből akkor, amikor személyesen kereste fel.

Végül arra kötelezték a polgármestert, hogy tegyen feljelentést. Ezt végül egy helyi forrásunk szerint a képviselő-testület tette meg, az ügyben jelenleg is nyomoz a rendőrség.

Túl akarnak adni rajta

Az önkormányzat - a képviselő-testület egyhanú határozatával - június végén úgy döntött, visszafizeti az 50 millió forint állami támogatást, amit az épület felújítására kaptak és értékesítik az ingatlant. 

A szándék komolynak tűnik, hiszen az önkormányzat értékbecslővel felbecsültette az ingatlant, aki 25 millió 400 ezer forintban határozta meg annak értékét.

A testület - Tarsoly Alfonz polgármester javaslatára - úgy döntött, hogy 29 millió forintért meg is hirdeti az ingatlant, kérdés, hogy valóban túladhatnak-e rajta, hiszen a rendőrségi nyomozás még tart.

Fotó: Ugytudjuk.hu

Az általunk megkérdezett jogász szerint kevés bejegyzés okoz teljes "forgalomképtelenséget", még a bűnügyi zárlat sem feltétlenül. Mint megtudtuk: bűnügyi zárlat, perfeljegyzés szokott kerülni büntetőeljárással érintett ingatlanokra, de ezeknek a terheléseknek is csak annyi a hatásuk, hogy függő hatállyal lehet jogot szerezni ezen ingatlanokra. Függő hatállyal lehet megvenni bűnügyi zárlattal terhelt ingatlant, azaz ha nem törlik a büntetőeljárás megszüntetése miatt a zárlatot, akkor nem megy végbe a tulajdonszerzés. Büntetőeljárás tényének feljegyzése ugyanilyen függő hatályt teremt.

Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot, válaszaikat természetesen közöljük majd, a rendőrség viszont - a folyamatban lévő nyomozás miatt - nem tudott tájékoztatást adni róla. 

Az épület tehát azóta is tető és nyílászárók nélkül árválkodik, vagyis immáron két éve van kitéve szabadon az időjárásnak. Helybéli forrásunk szerint a mostani és a korábbi polgármester közti nagyon rossz viszony az egyik oka annak, hogy igazából senki nem is akarta megoldani ezt a problémát. 

Mint kiderült, többen is azt javasolták, hogy legalább az állami támogatást - vagyis az 50 millió forintot - fordítsák az épületre, legalább fedjék le, ám ettől - forrásunk szerint - a polgármester és a képviselő-testület elzárkózott és inkább - ahogy fentebb írtuk - visszafizetik az állami támogatást.

Szólj hozzá!

Úgy néz ki lesz Wagner András sétány Szombathelyen, csak nem ott, ahol eredetileg tervezték

A Csónakázó-tó sétánya kapja meg a volt polgármester nevét.

Elbocsátási hullám sújtja a KESMA és a Mediaworks több megyei lapját is

A Vas Népét is kiadó cégek a Délmagyar szerkesztőségének felét már elküldték.

392 forintot kértek reggelre egy euróért

Közel a történelmi mélypont.

Több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Sokan Románián keresztül érkeztek.

Jelentős méretű aszteroida közelíti meg a Földet pénteken

Az égitestet a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolják, azonban becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani. 

Példátlan természeti csapás érte Kaposvárt

Több milliárd forintos lehet a kár a tegnapi vihar miatt.

Zivatarveszély Győr-Moson-Sopron és Vas megyében

A két megye több járására másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Egy korszak vége: eltávolították New York utolsó fizetős telefonfülkéjét is

A New York-i Városi Múzeumba szállítják majd, ahol az Analog City című új kiállításon látható lesz.

Világbajnokságon védheti a junior válogatott kapuját az SZKKA fiatal kapusa

Christe Dalma nagyon szeretne bizonyítani a szlovéniai U20-as világbajnokságon.

Barnamacit láttak Acsa és Püspökhatvan között

A Pilisi Parkerdő vadkamerákat helyezett ki a medve figyelésére. Ha élőben látjuk, inkább kerüljük vele a szemkontaktust.

Kitört egy tengeralatti vulkán a Föld egy olyan részén, ahol mutáns cápák vadásznak

Egy rossz sci-fi is kezdődhetne így, de a NASA számolt be a kitörésről.

Megszólaltak a szakértők a kunhegyesi fideszes polgármester 18 éves feleségének korábbi terhességéről

A szociálpszichológus szerint az ilyen fiatal lányok a bizonytalanság, a lecsúszás elől inkább belemenekülnek egy házasságba.

Szabó Simon és Daoud Dániel filmterve díjat nyert Cannes-ban

A Marad az űr a második magyar filmterv, amelyik megnyerte ezt a díjat.

Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés, mert a Momentum nem akarta megszavazni a DK-s Bősz Anettet főpolgármester-helyettesnek

A Momentum a két párt közötti, időközi választásokkal kapcsolatos viták miatt nem akarja megszavazni a kinevezést.

Husánggal esett szomszédjának egy férfi Kőszegen

A szomszéd jó reflexeinek köszönhetően nem történt baj.