Meg akar szabadulni soha el nem készült hivatali épületétől Balogunyom

Bazsó Bálint 2021-10-13 18:00:08
Évek óta húzódó problémát okoz a falunak a tervezett új, de soha el nem készült önkormányzati hivatal körüli bizonytalanság. A település most úgy döntött, visszafizetik az állami támogatást és eladják az épületet. Ha tudják.

El akarja adni soha el nem készült önkormányzati épületét Balogunyom. A település az utóbbi években azzal került be a megyei hírekbe, hogy egy mintegy 125 millió forintos beruházással új községházát építenek fel.

Vagyis építenének.

Az egykori lakóház átalakításából megszülető hivatali épületből ugyanis nem lett semmi. Az épület alapkövét ugyan még 2018-ban lerakták, ám az építkezés igen hamar megakadt: a közbeszerzést ugyanis egy olyan cég nyerte el, amely a kivitelezés megkezdése után néhány hónappal csődbe ment, így már nem tudták befejezni az építkezést. 

Az épület állaga nyílászárók és tető hiányában pedig azóta is romlik.

Fotók: Ugytudjuk.hu

 

Pedig az előjeleket látni kellett volna. A Fejér megyei Vértesacsára bejelentett cég ügyvezetőjének, Képíró Zsoltnak például az alapkőletétel idejére már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, egy harmadik pedig kényszertörlés nyomán. Ráadásul az alapkőletételen széles mosollyal pózoló vállalkozó már három éve (2015 óta) el volt tiltva a cégvezetéstől, ami csak 2020-ban járt le.

A kivitelezésről és annak leállásáról részletesen is írtunk 2019. decemberében írt cikkünkben:

Új községháza nincs, rendőri nyomozás van Balogunyomban

A nyár végén már többször is foglalkoztunk azzal a csupasz falú épülettel, amely községházának indult Balogunyomban. Az épület alapkövét még 2018 februárjában tették le, a projekt része volt az is, hogy a község végre új polgármesteri hivatalt is, nem így lett. Az összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintból megépülő gigaberuházás ugyanis félbemaradt.

A falu gondja elérte a helyi politikát is: a település akkori polgármesterét azzal vádolták meg, hogy úgy írta alá a szerződést, hogy azt jogász nem is vizsgálta. 

Bár a polgármester azzal nyugtatott mindenkit, hogy Hende Csaba elintézi, hogy a Belügyminisztérium vis maior keretéből megmentik és befejezik az építkezést, ezt azonban egy helyi képviselő cáfolta:

szerinte ugyanis a térség fideszes képviselője semmit sem tudott a meghiúsult építkezésből akkor, amikor személyesen kereste fel.

Végül arra kötelezték a polgármestert, hogy tegyen feljelentést. Ezt végül egy helyi forrásunk szerint a képviselő-testület tette meg, az ügyben jelenleg is nyomoz a rendőrség.

Túl akarnak adni rajta

Az önkormányzat - a képviselő-testület egyhanú határozatával - június végén úgy döntött, visszafizeti az 50 millió forint állami támogatást, amit az épület felújítására kaptak és értékesítik az ingatlant. 

A szándék komolynak tűnik, hiszen az önkormányzat értékbecslővel felbecsültette az ingatlant, aki 25 millió 400 ezer forintban határozta meg annak értékét.

A testület - Tarsoly Alfonz polgármester javaslatára - úgy döntött, hogy 29 millió forintért meg is hirdeti az ingatlant, kérdés, hogy valóban túladhatnak-e rajta, hiszen a rendőrségi nyomozás még tart.

Fotó: Ugytudjuk.hu

Az általunk megkérdezett jogász szerint kevés bejegyzés okoz teljes "forgalomképtelenséget", még a bűnügyi zárlat sem feltétlenül. Mint megtudtuk: bűnügyi zárlat, perfeljegyzés szokott kerülni büntetőeljárással érintett ingatlanokra, de ezeknek a terheléseknek is csak annyi a hatásuk, hogy függő hatállyal lehet jogot szerezni ezen ingatlanokra. Függő hatállyal lehet megvenni bűnügyi zárlattal terhelt ingatlant, azaz ha nem törlik a büntetőeljárás megszüntetése miatt a zárlatot, akkor nem megy végbe a tulajdonszerzés. Büntetőeljárás tényének feljegyzése ugyanilyen függő hatályt teremt.

Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot, válaszaikat természetesen közöljük majd, a rendőrség viszont - a folyamatban lévő nyomozás miatt - nem tudott tájékoztatást adni róla. 

Az épület tehát azóta is tető és nyílászárók nélkül árválkodik, vagyis immáron két éve van kitéve szabadon az időjárásnak. Helybéli forrásunk szerint a mostani és a korábbi polgármester közti nagyon rossz viszony az egyik oka annak, hogy igazából senki nem is akarta megoldani ezt a problémát. 

Mint kiderült, többen is azt javasolták, hogy legalább az állami támogatást - vagyis az 50 millió forintot - fordítsák az épületre, legalább fedjék le, ám ettől - forrásunk szerint - a polgármester és a képviselő-testület elzárkózott és inkább - ahogy fentebb írtuk - visszafizetik az állami támogatást.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.