Meg akar szabadulni soha el nem készült hivatali épületétől Balogunyom

Bazsó Bálint 2021-10-13 18:00:08
Évek óta húzódó problémát okoz a falunak a tervezett új, de soha el nem készült önkormányzati hivatal körüli bizonytalanság. A település most úgy döntött, visszafizetik az állami támogatást és eladják az épületet. Ha tudják.

El akarja adni soha el nem készült önkormányzati épületét Balogunyom. A település az utóbbi években azzal került be a megyei hírekbe, hogy egy mintegy 125 millió forintos beruházással új községházát építenek fel.

Vagyis építenének.

Az egykori lakóház átalakításából megszülető hivatali épületből ugyanis nem lett semmi. Az épület alapkövét ugyan még 2018-ban lerakták, ám az építkezés igen hamar megakadt: a közbeszerzést ugyanis egy olyan cég nyerte el, amely a kivitelezés megkezdése után néhány hónappal csődbe ment, így már nem tudták befejezni az építkezést. 

Az épület állaga nyílászárók és tető hiányában pedig azóta is romlik.

Fotók: Ugytudjuk.hu

 

Pedig az előjeleket látni kellett volna. A Fejér megyei Vértesacsára bejelentett cég ügyvezetőjének, Képíró Zsoltnak például az alapkőletétel idejére már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, egy harmadik pedig kényszertörlés nyomán. Ráadásul az alapkőletételen széles mosollyal pózoló vállalkozó már három éve (2015 óta) el volt tiltva a cégvezetéstől, ami csak 2020-ban járt le.

A kivitelezésről és annak leállásáról részletesen is írtunk 2019. decemberében írt cikkünkben:

Új községháza nincs, rendőri nyomozás van Balogunyomban

A nyár végén már többször is foglalkoztunk azzal a csupasz falú épülettel, amely községházának indult Balogunyomban. Az épület alapkövét még 2018 februárjában tették le, a projekt része volt az is, hogy a község végre új polgármesteri hivatalt is, nem így lett. Az összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintból megépülő gigaberuházás ugyanis félbemaradt.

A falu gondja elérte a helyi politikát is: a település akkori polgármesterét azzal vádolták meg, hogy úgy írta alá a szerződést, hogy azt jogász nem is vizsgálta. 

Bár a polgármester azzal nyugtatott mindenkit, hogy Hende Csaba elintézi, hogy a Belügyminisztérium vis maior keretéből megmentik és befejezik az építkezést, ezt azonban egy helyi képviselő cáfolta:

szerinte ugyanis a térség fideszes képviselője semmit sem tudott a meghiúsult építkezésből akkor, amikor személyesen kereste fel.

Végül arra kötelezték a polgármestert, hogy tegyen feljelentést. Ezt végül egy helyi forrásunk szerint a képviselő-testület tette meg, az ügyben jelenleg is nyomoz a rendőrség.

Túl akarnak adni rajta

Az önkormányzat - a képviselő-testület egyhanú határozatával - június végén úgy döntött, visszafizeti az 50 millió forint állami támogatást, amit az épület felújítására kaptak és értékesítik az ingatlant. 

A szándék komolynak tűnik, hiszen az önkormányzat értékbecslővel felbecsültette az ingatlant, aki 25 millió 400 ezer forintban határozta meg annak értékét.

A testület - Tarsoly Alfonz polgármester javaslatára - úgy döntött, hogy 29 millió forintért meg is hirdeti az ingatlant, kérdés, hogy valóban túladhatnak-e rajta, hiszen a rendőrségi nyomozás még tart.

Fotó: Ugytudjuk.hu

Az általunk megkérdezett jogász szerint kevés bejegyzés okoz teljes "forgalomképtelenséget", még a bűnügyi zárlat sem feltétlenül. Mint megtudtuk: bűnügyi zárlat, perfeljegyzés szokott kerülni büntetőeljárással érintett ingatlanokra, de ezeknek a terheléseknek is csak annyi a hatásuk, hogy függő hatállyal lehet jogot szerezni ezen ingatlanokra. Függő hatállyal lehet megvenni bűnügyi zárlattal terhelt ingatlant, azaz ha nem törlik a büntetőeljárás megszüntetése miatt a zárlatot, akkor nem megy végbe a tulajdonszerzés. Büntetőeljárás tényének feljegyzése ugyanilyen függő hatályt teremt.

Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot, válaszaikat természetesen közöljük majd, a rendőrség viszont - a folyamatban lévő nyomozás miatt - nem tudott tájékoztatást adni róla. 

Az épület tehát azóta is tető és nyílászárók nélkül árválkodik, vagyis immáron két éve van kitéve szabadon az időjárásnak. Helybéli forrásunk szerint a mostani és a korábbi polgármester közti nagyon rossz viszony az egyik oka annak, hogy igazából senki nem is akarta megoldani ezt a problémát. 

Mint kiderült, többen is azt javasolták, hogy legalább az állami támogatást - vagyis az 50 millió forintot - fordítsák az épületre, legalább fedjék le, ám ettől - forrásunk szerint - a polgármester és a képviselő-testület elzárkózott és inkább - ahogy fentebb írtuk - visszafizetik az állami támogatást.

Szólj hozzá!

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.

Adventi ablakok a szombathelyi Éhen Gyula lakótelepen

Harmadik éve szervezik meg a nagy népszerűségnek örvendő programot. 

Hétvégén ezúttal az ország nyugati részén várható havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján szombat délelőtt havazás kezdődhet az ország észak-nyugati részén, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegye területén. 

Hét évet kapott a győrújfalui halálos balesetet okozó sofőr

A vádlott annak ellenére mulatságosnak tartotta közlekedését, hogy a hátul ülő utasai sikoltoztak, volt, aki azt kérte, hogy álljon meg.

LMP: a kormány visszaél a kiemelt beruházások jogintézményével

A jogszabályt kritizálva Szendefy Mária, az LMP országos elnökségének tagja példaként a Fertő tavi turizmusfejlesztést hozta fel.

Az eső miatt elmaradnak a szombathelyi adventi vásár pénteki színpadi programjai

Az árusok nyitva lesznek, a programokat vasárnap pótolják.

Évi 100 ezer euróért a Schaeffler a névadója 5 évig a szombathelyi Arena Savariának

A sportcsarnokot üzemeltető Sportiskola a működésére költi a támogatást.

Tévében a Falco Szolnok elleni meccse

Vasárnap délutáni matiné.

Az LMP üdvözli a debreceni akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyének megsemmisítését

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás során a hatóság megsértette a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat.

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.