Új községháza nincs, rendőri nyomozás van Balogunyomban

ugytudjuk.hu 2019-12-12 10:33:00
20 százalék készültségik jutott az épület, azóta csak a csontváza áll a községben.

A nyár végén már többször is foglalkoztunk azzal a csupasz falú épülettel, amely községházának indult Balogunyomban. Az épület alapkövét még 2018 februárjában tették le, a projekt része volt az is, hogy a község végre új polgármesteri hivatalt is, nem így lett.

Az összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintból megépülő gigaberuházás ugyanis félbemaradt. Az épület nagyjából a 20 százalékos elkészültségig jutott, azóta viszont senki sem nyúlt hozzá. Ez annak tudható be, hogy egy olyan cég nyerte el a közbeszerzést, amely a kivitelezés megkezdése után néhány hónappal csődbe ment, így már nem tudták befejezni az építkezést.

 

Négy hónappal a munkálatok megkezdése után csődbe ment a kivitelező

Ez a cég a Vasi Energetikai Kft. volt, 2018 júniusában az alapkőletétel után alig négy hónappal kezdték meg ellene a felszámolást. A felszámolás megkezdéséig pedig nem volt olyan év, hogy ne tábláztak volna végrehajtás a cégre, a leggyakrabban NAV-os kezdeményezésre, igaz, ezeket később mind törölték. 

Balogunyom sem fizetett nekik a végtelenségig, az önkormányzat az alapkőletételt követő második hónapban, áprilisban állította ki az utolsó számlát a cégnek. Aztán a pénzt novemberben egy sztornó számlával vissza is követelték tőlük. A felszámolást azonban rengeteg baljós jel előzte meg, amit a balogunyomi vezetők nem vettek észre. A munkát elnyerő cég ekkori résztulajdonosának, a Fejér megyei Vértesacsára bejelentett Képíró Zsoltnak például az alapkőletétel idejére már két érdekeltsége szűnt meg felszámolással, egy harmadik pedig kényszertörlés nyomán. Pontosan ezért, a fotókon széles mosollyal az alapkövet elhelyező Képíró pedig ekkor már régen - 2015-től - el volt tiltva a cégvezetéstől, a tiltás 2020-ban jár csak le.

A községnek a szerződés szerint öt ütemben kellett volna kifizetnie a beruházást, nagyjából 20 százalékonként. Novemberig kellett volna készen lennie a munkálatoknak, de ez nem történt meg, Balogunyom végül 46 millió 531 ezer 507 forintot fizetett ki. Így végül semmi sem történt. A faluban azonban többen is morgolódtak a meghiúsult beruházás miatt, többen azt állították, feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság meg is kezdte a nyomozást.

 

Hende Csaba to the rescue?

Nem sokkal azután, hogy kitudódott a nyomozás ténye, a balogunyomi polgármester már azzal nyugtatott mindenkit, hogy Hende Csaba a vis maior keretéből menti meg a beruházást. 2018 szeptemberében ugyanis a falu jegyzőkönyvvezetője hívta fel a képviselők figyelmét arra, hogy három hónap maradt a teljesítésig, de nem történt semmi. November 6-ra hívtak össze újabb testületi ülést a faluban. Ennek jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Márfi Ernőné Kiss Anita polgármester ekkor már arra panaszkodott, hogy nem éri el a kivitelezőt. Megnyugtatásképpen azonban azt is hozzátette, hogy beszélt a térség fideszes országgyűlési képviselőjével Hende Csabával, aki azzal nyugtatott, hogy az építkezés befejezését a Belügyminisztérium vis maior keretéből mentik meg. Ezen az ülésen a műszaki ellenőr nem jelent meg, így a polgármester azt mondta, hogy a kérdéseket felé emailben tudják majd feltenni.

November végén aztán egy rendkívüli testületi ülést hívtak össze a faluban, itt többek között az hangzott el, hogy a polgármester úgy írta alá a szerződést, hogy azt jogásszal meg sem vizsgáltatta. Volt olyan képviselő aki azt mondta, hogy bár a polgármester folyamatosan hivatkozik Hende Csaba segítségére, a térség fideszes képviselője azonban szerinte semmit sem tudott a meghiúsult építkezésből akkor, amikor személyesen kereste fel. Végül Mohos Géza képviselő javaslatára úgy döntött a testület, hogy a polgármestert arra kötelezik, tegyen feljelentést az ügyben a  rendőrségen, ám ez csak jóval később történt meg. 

A történetben azonban ezután nem volt előrelépés, így most Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője kért felvilágosítást Pintér Sándor belügyminisztertől, aki azt válaszolta, 

a belügyminisztérium nem jogosult az önkormányzatok saját döntései alapján megvalósított beruházásai végrehajtásának, valamint azok kivitelezése jogszerűségének ellenőrzésére,

erre ugyanis nincs jogszabályi felhatalmazása. Pintér emlékeztetett, hogy az ügyben továbbra is tart a nyomozás, ezért további tájékoztatást nem adhatnak ki róla. Így tehát a balogunyomiaknak várnia kell, hogy eldőljön, megépül-e egyszer az új községháza. 

Szólj hozzá!

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.

Elhunyt id. Koman Vladimir

A Király Sportegyesület edzői stábjának tagja 59 éves volt.

Hasba szúrta unokaöccsét egy vasvári férfi

Családi balhé volt. Összesen öten vettek részt a tömegverekedésben.