Elkaszálta a Kúria a győri polgármester egész városra kiterjedő változtatási tilalmát

Pintér Bence 2021-09-08 18:30:35
Májusban vezetett be változtatási tilalmat a teljes városra Dézsi Csaba András, a Kúria szerint jogellenesen.

Lapunk több forrásból úgy értesült, hogy jelenlegi formájában jogellenesnek találta a Kúria Dézsi Csaba András győri polgármester egész városra kiterjedő változtatási tilalmát.

Úgy értesültünk: a városnak lehetősége van jogszerű verzióval előállni, de ez a jogszabály ebben a formában biztosan nem maradhat meg.

Széles Sándor, az eljárást indító megyei kormányhivatal vezetője, KDNP-s politikus lapunk kérdésére egyelőre annyit erősített meg, hogy döntés született az ügyben, de konkrét kérdésünkre nem cáfolta, hogy jelen formájában elkaszálta a Kúria a győri polgármester rendeletét. Annyit mondott, hogy a részletes, írásos döntés egy-két hét múlva lesz nyilvános a Magyar Közlönyben.

Tavaly májusban Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP), Győr polgármestere a Borkai-éra szerinte átgondolatlan társasházépítéseire hivatkozva először a város négy környékére, majd idén májusban a teljes városra változtatási tilalmat rendelt el. Ez ugyebár azt jelenti, hogy az egész városban lehetetlenné vált bármit építeni vagy felújítani (bizonyos kivételekkel).

A cél a polgármester szerint az volt ezzel, hogy a város nagyobb kontrollt szerezzen a városban épülő beruházások fölött, amelyek közül az elmúlt évtizedben szerinte sok felelőtlenül valósult meg a városban. Építési engedélyt a kormányhivatal ad ki, de a változtatási tilalom elrendelése után most mindenképpen tárgyalóasztalhoz kell ülnie a beruházóknak a várossal, mielőtt a kormányhivatal dönt egy ügyben.  Mind az iparkamara megyei testülete, mind a kormányhivatal problémásnak tartotta eljárást, a változtatási tilalom ugyanis alapvetően nem arra való, amire a polgármester használni akarta, korábban egyszer az alkotmánybíróság egy hasonló ügyben már elmarasztalt egy önkormányzatot.

Illetve épp ma írtuk meg, hogy a Dézsi polgármester által kárhoztatott „gigantomán építkezésekhez” hasonló projekt is elindult a változtatási tilalom alatt, elvileg úgy, ahogy a polgármester azt tervezte: azaz a városházával egyeztetve a részleteket. Ennek ellenére jelen állás szerint úgy tűnik, hogy az 1100 lakásos projekt felépítéséhez közel ezer fát kell majd kivágni a területen.

Szólj hozzá!

Két nappal tovább tart az előválasztás, a kimaradt helyszínekre húzhatnak fel újra sátrakat

Az elmúlt hétvégén sokan hiába mentek szavazni, de hamarosan kárpótolják őket.

Tóth Csaba: Nincs semmilyen eltitkolt vagyonom

Hadházy vádjaira reagált Zugló országgyűlési képviselője.

A korona és a Ted Lasso vitte el a fő díjakat az Emmy-n

A Netflix a brit királyi családról szóló A koronával hét, A vezércsel című sakkdrámával két Emmyt szerzett.

Itt van az ősz, itt van újra

Hétvégén aztán jön a napsütés.

Megverte a Gyirmót az ajkaiakat

Az első félidőben lőtték a nyertes gólt.

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

van még itt cikk a témában: