Egyelőre nem lesz közbringa Szombathelyen

Bazsó Bálint 2021-09-07 09:00:00
Az ok nem is lehetne egyszerűbb: túl drága ajánlatok érkeztek az önkormányzat közbeszerzésére.

Az Európai Unió hivatalos lapjában megjelent értesítő szerint eredménytelen lett a „Szombathely Megyei Jogú Város kerékpárosbarát fejlesztése” című projekt keretében megvalósuló közösségi kerékpár rendszerre kiírt közbeszerzés, ugyanis "a rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez", magyarul: túl drága ajánlatok érkeztek a rendszer kialakítására.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az önkormányzat tavaly szeptemberben írt ki közbeszerzést a közösségi kerékpár rendszer megvalósítására.

A rendszer 30 elektromos kerékpárral indulna, amelyeket hat, úgynevezett dokkoló állomásról tudnának kikölcsönözni a szombathelyiek vagy a városba érkezők.

A tervezett közbringarendszerről itt olvashat bővebben:

61 millió forint kellene és már épülne is a szombathelyi közbringa hálózat

2017 januárjában készült egy tanulmány (A tanulmány ide kattintva elérhető.) arra vonatkozóan, hogy milyen megoldásokkal és persze mennyiért lehetne Szombathelyre telepíteni egy közösségi kerékpáros rendszert. Ennek az szolgáltatta az apropóját, hogy a város a TOP 6.4.1-15 „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés" című projektben pénzt kapott az Európai Uniótól, a bringautak fejlesztésére és a kerékpáros közlekedés élénkítésére.

A városnak nincs könnyű dolga a rendszerrel, ráadásul nagyon sokan vitatják is a szükségességét. A fővárosi közbringa-rendszerrel ellentétben ugyanis a vidéki városokban  kiépített rendszerek nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a legtöbb helyen igen vastag veszteséget is termelnek. 

Nagykanizsán épp most szüntetik meg

Augusztus végén derült ki, hogy Nagykanizsán épp most szüntetik meg az öt évvel ezelőtt indított kerékpárkölcsönző szolgáltatást, mert az mintegy 52 millió forintos veszteséget termelt.

"Az önkormányzatnak eddig 53 millió forintjába került a fenntartási költség idáig összesen, ezzel szemben a bevételünk 560 ezer forint volt. Tehát azért lehet látni, hogy itt jelentős különbségek vannak: 52 millió forintot meghaladó veszteség, ami igazolja azt, hogy ez egy nagyon buta beruházás volt"

- fogalmazott Fodor Csaba, az MSZP önkormányzati képviselője az ATV-nek 

Jellemző az arányokra, hogy a bevétel viszont alig haladta meg a félmillió forintot. Öt év alatt.

Nem segíti a szombathelyi rendszer kialakítását az sem, hogy egy korábbi - online - felmérés szerint a városlakók túlnyomó többségének van kerékpárja, amit szívesen használnak is.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.