Rehó Tibor az Ugytudjuknak: Világhírű zöldipari cégeket kell Győrbe csábítani

Pintér Bence 2021-08-13 07:26:00
Miért lenne jobb az Árkád mögött a Momentum képviselőjelöltje által propagált Jedlik-negyed, mint a polgármester által megálmodott kulturális negyed? Hogyan nyerné meg a jobboldali választókat Rehó Tibor? Interjú!

Sok más körzettel ellentétben Győrben még van tétje az ellenzéki előválasztásnak, hiszen több párt több jelöltje versenyez majd egymással a helyi előválasztók felhatalmazásáért. Ráadásul a győri 1-es körzet billegőnek számít. Az Ugytudjuk segíteni akarja a győri előválasztók döntését, ezért szeretnénk alaposan bemutatni a jelölteket: első körben egy interjúsorozattal. Korábban Pollreisz Balázst (MSZP-P) és Jancsó Zitát (DK-Jobbik) kérdeztük, most pedig a Momentum jelöltjével, az LMP által is támogatott Rehó Tiborral beszélgettünk!

Miért Rehó Tibor a legjobb jelölt a győri 1-es körzetben?

Nem nekem kell a legjobb jelöltnek tartani magam, hanem a választóknak. Mivel az országgyűlési választások részben szólnak a helyi ügyekről, részben viszont országos kérdésekről, lehet inkább úgy kell megközelíteni, hogy miért jó a választóknak, ha rajtam keresztül a Momentumra szavaznak. Ha csak egy mondattal kellene válaszolnom, akkor azért, mert  a Momentum a garancia arra, hogy igazi rendszerváltás lesz a politikában. Fiatal, parlamenten kívüli pártként, amely még soha nem volt kormányon, a Momentumnak erkölcsi előnye van néhány más párttal szemben.

Szerintem a győri előválasztás a DK és a Momentum között fog eldőlni.

Az ellenzéki választók legfőbb motivációja, hogy le kell váltani a Fideszt. Két kérdést kell tehát megválaszolniuk: melyik ellenzéki jelöltet látják a legesélyesebbnek arra, hogy le tudja győzni jövőre a fideszes jelöltet, és az adott választó saját érdekeinek, értékeinek melyik jelölt felel meg a legjobban, legyen szó bármilyen pártállású szavazóról. Győrben a jobbikos szavazótábor lesz a mérleg nyelve. Hiába van hivatalosan jobbikos támogatás a DK-s jelölt mögött, én bízom benne, hogy a Jobbik szavazói nem fogják vezényszóra behúzni az ikszet a DK mellé. Van választási lehetőségük: a Győr 01-es körzetben több jelölt közül választhatnak, így szavazhatnak akár rám is az előválasztáson, ha szimpatikusnak találják az elképzeléseimet, a programomat.

Ezek szerint Pollreisz Balázst, az MSZP jelöltjét előre leírta?

Pollreisz Balázst nem mint Pollreisz Balázst, hanem mint MSZP-t kell nézni. Pollreisz Balázsnak és az MSZP-nek már volt lehetősége megmérettetni magát 2020-ban, megnézhették, hogy mire képesek Győrben. És nem sikerült nekik meggyőzniük a győri választókat.

A DK viszont civil jelöltet indít, aki újonc a politikában.

Személyesen nem ismerem Jancsó Zitát, de valamennyire ismerem a családi hátterét. Örülök neki, hogy nem pártpolitikust, hanem hozzám hasonlóan civil jelöltet állít a DK is. Bízom benne, hogy az emberek látják azt, hogy ha valaki nem karrierpolitikus, hanem munkát vállal, vagy munkát ad Győrben, az más szemmel néz a helyi ügyekre.

Mivel nyerné meg a jobbikos választókat?

Győr alapvetően nem balos város, a választási eredmények alapján egy jobbra húzó várost látunk. A Momentumban nagyon sokféle ember jött össze: sokan vannak köztünk, akik kiábrándultak a korábbi pártokból, pártnélkülivé váltak, de nagyon sok exfideszes szavazó is beállt közénk. A DK-hoz és az MSZP-hez képest mindenképp jobbra helyezkedik el a Momentum. Mivel tehát magunkénak érzünk bizonyos jobbos és balos értékeket egyaránt, és én személy szerint eleve nem szeretem a jobb-baloldal felosztást, leginkább középre helyezném a Momentumot a politikai palettán.

A Momentum lehet a jobb- és baloldali ellenzéki választók érdekeit és értékeit leginkább ötvöző párt Győrben is.

Meg lehet-e nyerni a választáson az esetleg kiábrándult fideszes szavazókat ellenzéki jelöltként?

Vannak olyan ügyek és témák, melyekkel a Fidesz sokat tesz azért, hogy legyen náluk lemorzsolódás. Az így bizonytalanná vált szavazókat és a Fidesznek végleg hátat fordító szavazókat mindenképpen meg kell szólítani. Ahogy mondtam, Győrben erre a DK-nak és az MSZP-nek már volt lehetősége az elmúlt időszakban, és bebizonyították, hogy nem tudják megverni a Fideszt Győrben, még akár összefogással a hátuk mögött sem.

Szerencsére vannak helyi, pártfüggetlen ügyek, amik természetesen nagyon érdeklik az ex-Fideszes szavazókat is. Ahogy őket, úgy engem is kifejezetten idegesít például a győri strand ügye, ennek mindenképpen utána kell menni, bárki legyen is majd az összellenzéki jelölt… És én utána is fogok menni, ha én nyerem meg a szeptemberi előválasztást.

De ezzel már nem nagyon lehet mit csinálni: ez a strand már felépül.

Azzal nincs gond, hogy megépül, a kérdés, hogy mennyiből. Az Ugytudjuk.hu hozta példának a debreceni strandot: mivel Debrecenből származom, ismerem azt a beruházást, és meg lehet állapítani, hogy kilóg a lóláb. Győrnek kell egy szép strand, nem kérdés és természetesen nem fogunk nekiállni lebontani a betongátat. De vannak kérdések, amikre még nem kaptunk válaszokat. Valakinek meg kell mondania, hogy ez a beruházás miért került ennyibe. Hogyan és miért lett a kezdeni 8,5 milliárdból 21,3 milliárdos ez az építkezés? Elő kell venni Simon Róbert Balázst, akinek a hallgatásából lehet érezni, hogy valami nem stimmel. Érzi ő a felelősséget.

Ha már Debrecen: beköszönő posztjában írta, hogy tizenhat éve él Győrben. Előny, vagy hátrány ön szerint, hogy nem született győri?

Valaki meg tudja mondani, hol van az a matematikai határ az évek számát tekintve, ahonnan valaki már győrinek számít? Harminctól már az lennék? A felnőttkorom döntő többségét Győrben töltöttem: a munkám miatt jöttem Győrbe, és már itt nőttek fel a gyerekeim. Itt dolgozom, a vállalkozásaim után itt fizetek iparűzési adót. Győri embereknek adunk munkát azon a családi vállalkozáson keresztül, aminek résztulajdonosa vagyok. Tizenhat év alatt az embernek meglesz a kellő beágyazottsága a helyi közösségbe. Nem tartom tehát hátránynak a debreceni származásomat.

Hogy értékeli Simon Róbert Balázs jelenlegi fideszes képviselő munkáját?

Alapvetően az a legnagyobb gondom, hogy nem igazán látom a munkásságát. Beszédes, hogy sok győri választónak a pedofil titkára jut az eszébe és nem a parlamenti felszólalásai. Azok nehezen is jutnának eszükbe, mert nem volt neki sok. 2018. óta önálló indítványa összesen hat darab volt, abból kettő érintette Győrt. A felszólalásai között pedig összesen öt olyan volt, ami Győrrel kapcsolatos.

Amit hiányolok a munkásságából az az, hogy elmaradtak olyan projektek, amelyekre évek óta van kész stratégia. Az elővárosi vasútra, vagy az intermodális csomópontra EU-s pénzeket kellett volna idehoznia. Ehhez képest tevékenységének egyetlen jól látható „eredménye” a szuperdrága élményfürdő lesz.

Sokszor mondják nekünk az emberek az utcán, hogy „hát de szépül az ország!” Persze, hisz többek közt erre is kapjuk az EU-s pénzeket. Ha viszont abból a központi pénzből, amit például Simon a strandra idehozott, még egy strandot fel lehetne építeni, akkor máris  jóval kisebb az öröm. Ennek tényleg utána kell menni, már csak azért is, mert eleve gyanús, hogy senki nem válaszol az ezzel kapcsolatban feltett kérdésekre.

Ezen felül pedig látjuk, hogy Simon Róbert Balázs nincs jó viszonyban párttársával, Dézsi Csaba András polgármesterrel. Ha az országgyűlési képviselő és a város vezetője nem tud együtt dolgozni, az régen rossz. Azt gondolom, hogy jónéhány ügyben jobban együtt tudnék működni Dézsi polgármester úrral, mint Simon Róbert Balázs.

Mi az a három győri ügy, amit bevinne a parlamentbe?

Különválasztanám itt is az országos, és a helyi ügyeket, bár lesznek olyan országos ügyek, amelyeknek direkt hatása lesz helyben is egy kormányváltás esetén. Az egyik ilyen, hogy vissza kell állítani a helyi önkormányzatok függetlenségét, vissza kell adni a jogköreiket: igenis hadd dönthessék el helyben az önkormányzatok például, hogy mit és hogyan engednek építeni.

Az iskolák fenntartását és működtetését szintén vissza kell adni az önkormányzatok kezébe. Ezen felül pedig az egyetemek autonómiáját is vissza fogjuk adni: nem tartható, hogy az alapítványok kuratóriumaiban szinte kizárólag fideszesek ülnek. Ugyanígy az ügyészség függetlenségének visszaállítása is országos ügy, aminek természetszerűleg lesznek helyi hatásai is.

A helyi ügyek kapcsán elmondható, hogy Győr egyik legnagyobb problémája a közlekedés, főleg a belváros közlekedése. Győr elérte azt a korlátot, amikor egy elővárosi vasút nélkül nem tud továbblépni, egyre erősebb a nyomás az agglomeráció felől. A zöld szemléletet előtérbe helyezve, kifelé kell vinni az autóforgalmat a belvárosból.

Azt is olvastuk, hogy önnek egészen más elképzelése van az Árkád mögötti területre, mint Dézsi polgármesternek.

Győrrel kapcsolatos elképzeléseim legfontosabb eleme a Jedlik-negyed.

Az Árkád mögött barnamezős területen egy jövőbeli mintavárosrészt képzelünk el, ahol a 21. század legmodernebb technológiáinak felhasználásával olyan lakóépületek, közösségi terek, irodák, szolgáltató épületek épülnének, amelyek karbonlábnyoma a nullához közelít.

Erre a projektre pedig fel lehet fűzni azt (mondjuk, hogy ez a 3. helyi ügy, amit bevinnék a parlamentbe), hogy Győrbe csábítjuk azokat a világszínvonalú zöldipari cégeket az Audi mellé, amelyek a legmodernebb technológiákat fejlesztik, gyártják és forgalmazzák. Ezek a cégek a termékeiket és szolgáltatásaikat a gyakorlatban is kipróbálhatnák, tesztelhetnék a Jedlik-negyedben, ami ezzel egy élő kutatási és szimulációs tereppé is válna. Erre ráfűzhetjük azt, hogy van egy egyetemünk, amely be tudna kapcsolódni ezen cégek kutatás-fejlesztési projektjeibe is.

A Jedlik-negyed felépítéséhez EU-s pénz, helyi forrás, állami forrás és a magántőke bevonása is szükséges. Olyan negyedet szeretnénk létrehozni, aminek mindenki a csodájára jár és ami bevonzza a jövőt Győrbe. Ez nyilván nem fér bele egy négyéves ciklusba, ez egy egy évtizedes projekt.

És mit ajánl a körzethez tartozó falvaknak: Kisbajcsnak, Nagybajcsnak, Szőgyének?

A nemrég épült elkerülő mindenképpen nagy segítség a három falunak: ha valami jó, azt el kell ismerni. Kisbajcson van ipari park, viszonylag normális útviszonyok vannak, de Nagybajcson és Véneken kevesebb állami támogatást látunk, Véneken konkrétan semennyit. Vagy talán csak a temetőt újították fel a Magyar Falu Programban.

Vének felé érdemes megnézni az utat – azon van mit fejleszteni.

A véneki, és nagybajcsi templomok sincsenek felújítva még, ezeket nem intézte el Simon Róbert Balázs.

Az előválasztáson miniszterelnök-jelöltre is szavazhatnak a választók. Miért Fekete-Győr András lenne a legjobb ön szerint az ellenzéki összefogás élére?

Ahogy mondtam: a Momentum, így András is vall bal- és jobboldali értékeket egyaránt, ezzel mindkét oldal számára elfogadható. Ő az a jelölt, aki a legkevésbé megosztó, mert hiteles, őszinte és kompromisszumkész.

Szólj hozzá!

Kifütyülték Dézsi Csaba Andrást Győrszentivánon

Fél percre ment fel a színpadra a fideszes polgármester, nem fogadták szívesen.

Milyen beltéri falfestéket válasszunk a lakás tisztasági festéséhez?

Közeleg a nyár, a lakásfelújítás időszaka, amikor sokan állnak neki maguk az otthonuk tisztasági festésének, hogy a megkopott, bekoszolódott falak újra szép színben ragyoghassanak.

Tálalástan, textiltechnológia, kisállattenyésztés - ezek a tantárgyak izzasztották meg Lenkai Nórát

Megnéztük, mit is kellett tanulni a háztartásökonómia és életvitel szakon.

Száz köbméter fát vágott ki Natura 2000-es területen a sárvári férfi

A fakitermeléssel a fasor megszűnt élőhelyként létezni.

Kis szünet után péntek délután jönnek a záporok, zivatarok

A délkeleti, majd délnyugatira forduló szél helyenként megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

A különleges nyári italok megdobják a forgalmat!

Vendéglátósként lényeges szempont a bevétel, nyáron pedig nincs is más dolgod, mint hogy mutatós és finom hűs italokat kínálj a szomjas vendégek számára. Olyanokat, amikért újra és újra el fognak jönni hozzád és nem csupán egy felejtős hely leszel a napjuk során.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint semmilyen jogsértést nem követett el a Savaria Fórum

Jagodits Zsuzsanna, a Fidesz-KDNP szombathelyi képviselőjelöltje panaszolta be az önkormányzati lapot. Az NVB most minden korábbi “állva maradt” panaszát lesöpörte az asztalról.

Melyek egy számítógép fő alkotórészei?

Számítógépvásárlás előtt állva mindenki igyekszik alaposan felmérni, hogy mit tudnak az egyes modellek, ehhez viszont tisztában kell lenni azzal, hogy mire jók a különféle alkotóelemek. Cikkünkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni az alkatrészek tekintetében. 

A szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje a kézilabdával támadja a szombathelyi városvezetést

Pődör Zoltán szerint mivel nem engedik be őket az Arénába így nem kapnak licencet. A városvezetés arra hívta fel Pődör figyelmét, hogy az általa kért ingyenes használat ügyében csakis a közgyűlés jogosult dönteni.

Karácsony lemondta az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti vitát

Vitézy és Ungár Péter szerint is mondvacsinált indokot húzott elő.

A Győri Ítélőtábla helyben hagyta a csepregi kegyetlen szülők ítéletét

Az anyát 18 év, az apát 16 év fegyház-büntetésre ítélték.

Idén is megrendezik Szombathely főterén a Quadrille Fesztivált

Több száz fiatal táncolja a négytételes francia négyest május 17-én, pénteken a szombathelyi Fő téren.

Ne féljünk tőlük, ne üldözzük az ártalmatlan tőrösdarazsakat!

Ráadásul az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Pars Krisztiánnak megtiltotta a Fidesz, hogy vitázzon

A szombathelyi Derkovits-városrész jelöltjeinek választási vitája elmarad, de szociális ügyekben azért lesz egy kerekasztal beszélgetés.

Milyen anyagú kádat válassz, ha sokáig élveznéd a szépségét és a kényelmét?

Az otthonok egyik legintimebb helyiségei, a fürdőszobák kialakítása során számos szempontot kell mérlegelni annak érdekében, hogy olyan hellyé tegyük, ahol szívesen töltünk időt, és amelyet hosszú évtizedekig élvezhetünk. 

Ungár Péter: Amelyik vitára meghívnak, arra elmegyek

Az LMP EP listavezetője szerint, aki nem megy el vitára, pedig meghívják, az nem méltó a választópolgárok bizalmára.

Évi 300 millió adóforint megy el a Haladás Sportkomplexum működtetésére

A Haladás VSE tavaly és idén is 250 millió forintnyi közpénz támogatást kapott.