A magyar kormány határozatba foglalta: a Norvég Királyság tartozik nekünk a pénzzel

Nagy Donát 2021-08-06 19:13:00
A feltételeket ugyan nem fogadják el, de a civil szervezeteknek járó 77 milliárd forintnyi eurót mégis követelik Orbánék.

Alaposan feldühítette a kormányt, hogy a civileknek szánt pénzek körül kialakult vita miatt végleg elvesztette a Norvég Alap 2014-2021-es forrásait, egész pontosan 77 milliárd forintot – írja a HVG.

Magyarország agresszív kismalacként utasította vissza a Norvég Alap 77 milliárd forintnyi, civil gyesületeknek szánt euróját

Péntek korareggel közleményt adott ki a norvég külügyminiszter, Ine Eriksen Søreide, amelyben a magyar kormánnyal folytatott, végül eredménytelenül végződő tárgyalásokról számol be röviden - írja a 24.hu. A tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely már elárulta, hogy hét hónap alatt sem sikerült megállapodnia a kormánynak az adományozókkal arról, hogy ki lesz a Norvég Alap és az EGT Alap civil pályázatainak lebonyolítója, aki végül a 77 milliárd forintnyi támogatás átadását megszervezheti hazánkban a civil szervezetek részére.

A pénteken megjelent Magyar Közlönyben ugyanis külön határozatot jelentettek meg, mely kimondja, hogy szerintük Norvégia megszegi az Európai Gazdasági Térségről (EGT) szóló megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és rosszhiszemű eljárása miatt nem került sor a 2014–2021-es támogatási időszakban a Magyarországnak járó 214,6 millió euró támogatás kifizetésére.

Elbukta a Fidesz a 77 milliárdos Norvég Alapot

írta a norvég külügyminisztérium a Népszavának. A lap szerint ezzel a norvégok egyértelművé tették: az összesen 77 milliárd forintos támogatás nem csúszik, nem átmenetileg került veszélybe, hanem végérvényesen elveszett. A norvég külügy határozott kijelentésének azért van jelentősége, mert a kormány továbbra is azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy a pénz még menthető.

Azaz a kormány a határozatban azt rögzítette, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak.

Most Varga Judit igazságügyi miniszternek és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek tájékoztatnia kell az Európai Unió intézményeit Norvégia "magatartásáról", Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszternek, valamint Varga Mihály pénzügyminiszternek pedig felül kell vizsgálnia a Magyarország és Norvégia közötti gazdasági kapcsolatokat. Hogy ez pontosan milyen következményekkel járhat, az egyelőre nem világos.

A kormány válasza arra, hogy miért nem fogadják el a Norvég Alap 77 milliárd forintját: Soros!

A Miniszterelnökség nemrég az alábbi közleményt adta ki: Magyarország nem fogadja el Norvégia diktátumát, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet. Hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt.

Norvégia a héten jelentette be, hogy Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014–2021-es forrásai, ezzel 77 milliárd forinttól esett el az ország. A vita abból fakadt, hogy Magyarország nem volt hajlandó elfogadni, hogy – ahogy eddig – most is a pályázaton legtöbb pontszámot kapott Ökotárs alapítvány kezelje a civileknek járó pénzeket, ami egyébként a teljes összeg körülbelül öt százaléka. Az indok szerint a magyar kormány azért fúrta meg a megállapodást, mert a szervezet mögött valójában Soros György áll.

Borítóképünk illusztráció, fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szólj hozzá!

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.

Nőt futtatott, négy és fél év börtönt kapott a körmendi férfi

A férfi a helyszín biztosításával és a neki dolgozó nő szállításában való közreműködéssel teremtette meg a prostitúciós tevékenység feltételeit.

LMP: A DK olyan dolgokkal támadja Vitézyt, amelyek Karácsonyra is igazak

„Érdemes lenne a DK-nak olyan érveket találnia Vitézy Dávid ellen, amelyek nem igazak Karácsony Gergelyre” – írta az LMP.