Magyarország agresszív kismalacként utasította vissza a Norvég Alap 77 milliárd forintnyi, civil gyesületeknek szánt euróját

Nagy Donát 2021-07-23 14:50:05
"Nem kell!" - a kormány a válaszadása után valószínűleg sorosozni is fog.

Péntek korareggel közleményt adott ki a norvég külügyminiszter, Ine Eriksen Søreide, amelyben a magyar kormánnyal folytatott, végül eredménytelenül végződő tárgyalásokról számol be röviden - írja a 24.hu.

A tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely már elárulta, hogy hét hónap alatt sem sikerült megállapodnia a kormánynak az adományozókkal arról, hogy ki lesz a Norvég Alap és az EGT Alap civil pályázatainak lebonyolítója, aki végül a 77 milliárd forintnyi támogatás átadását megszervezheti hazánkban a civil szervezetek részére.

Az ingyenpénzt a társadalmi felzárkóztatásra, egészségügyi, oktatási, közlekedési és helyi fejlesztésekre, illetve a romák integrációjára lehetett volna fordítani, a pénzt pedig végső soron a minisztériumok kezeltek volna.

A cikk emlékeztet, hogy 2014-ben a kormány több állami szervet is mozgósított az akkori lebonyolító, az Ökotárs ellen. Ám egyetlen gyanújuk sem igazolódott, így ki kellett mondani, hogy a civil szervezet törvényesen végezte a munkát.

Miután a magyar kormány ezt lenyelte, azt azért sikerült elérnie, hogy a következő – elvileg 2017 után kezdődő – támogatási ciklus civil lebonyolítójának kiválasztásába beleszólása legyen, és ha nem is ő választja ki, hogy ki legyen az, meg tudja akadályozni, hogy az legyen, akit nem akar.

A norvég külügyminiszter közleményéből pedig az derül ki, hogy most pontosan ez történt. A tárcavezető arról számol be ugyanis, hogy az eredménytelen tárgyalások végén Magyarországra azok a források sem érkeznek meg, amelyekkel a gazdasági és az energetikai szektor is erősödhetne, és támogatni lehetne belőle a kisebbségeket. Hangsúlyozza: az adományázó országok mind a 15 érintett tagországban elvárják, hogy a civil támogatások lebonyolítója a kormánytól és az államtól független legyen.

Magyarország elfogadta ezt a szempontot. De ugyanakkor nem fogadta el a legjobbra minősített pályázatot

– írja a norvég külügyminiszter az eredménytelen tárgyalások okáról.

A cikk szerint a jelentkező konzorciumok beadott pályamunkáit egy brüsszeli iroda értékeli, és az a szokás – és azt az érintett országok közül mindegyik, így Magyarország is elfogadta –, hogy a szakmai szempontok alapján legtöbb pontot kapó „csapat” kapja meg a lebonyolítói feladatot, ebbe a folyamatba pedig nem szólhatnak bele a nemzeti kormányok.

Azt nem tartalmazza a közlemény, hogy most melyik konzorcium kapta a legtöbb pontot.

A norvég belügyminisztérium közleménye azt is megjegyzi, hogy a magyar kormánnyal 2016 óta tárgyaltak arról, hogy miképp lehetne a támogatásokat Magyarországra juttatni.

Azaz most egy többéves folyamat ért véget, kidobott idővel és pénzzel zárulva.

Ugyanakkor nem lennénk meglepve, ha az elszalasztott 77 milliárd forint megmagyarázása abban csúcsosodna ki, hogy a civil egyesületeknek szánt pénz tulajdonképpen "Soros-szervezeteknek" ment volna, ám ettől sikeresen meg lettünk védve.

Szólj hozzá!

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.

Sorcsere: hét körzetben is új arcot indít a győri Fidesz

Radnóti, Sik, Hajszán, Takács, Rózsavölgyi a távozók között. Szakács István ennek örömére azt írta:„bevált csapaton nem szabad változtatni”.

A Győr-Szol igazgatója szerint nincs nyomozás ellenük, Hajtó viszont kirakott egy dokumentumot, ami szerint igen

Folytatódik a városüzemeltető cég és a volt fideszes képviselő közötti adok-kapok.

Gázolás történt Szombathelyen a Jókai Mór utcában

A gyalogátkelőn ütöttek el egy járókelőt.

Interjút ígért az Ugytudjuk.hu-nak Lenkai Nóra, majd lemondta azt

Egyelőre új időpontot sem adott, amikor feltehetnénk kérdéseinket.

Megfejtették a bálnák énekének titkát

Most már biztos, hogy a hajók megzavarják a cetek kommunikációját.