Megnövekedett a rövidlátó gyermekek száma, amióta elkezdődött a koronavírus-járvány

Fehér Buda 2021-08-03 17:00:00
A szakértők szerint a monitorok előtt eltöltött órák a hibásak.

Megnövekedett a rövidlátó gyermekek száma, amióta berobbant a koronavírus-járvány, legalábbis erre a következtetésre jutott több kutató is Hongkongban. A szakértők a hat és nyolc év közötti gyermekeket vizsgálták, akik a járvány miatt távoktatásra kényszerültek átállni. Az eredmény megdöbbentő lett, több mint 120 ezer gyermek adatait vizsgálták, amelyből kiderült, hogy a rövidlátó gyermekek száma egyetlen év alatt megháromszorozódott.

A hongkongi egyetem professzora, Jason Yam azt mondja, hogy azt már korábban bebizonyították, hogy az arcunkhoz közel eső tevékenységek, például az olvasás, a tévézés, vagy a számítógép előtt eltöltött idő megnöveli a rövidlátás kockázatát. A szabadban eltöltött idő viszont erősen csökkenti ennek a látászavarnak a jelenlétét, a járvány alatt a gyermekek kevesebb időt tölthettek a szabad ég alatt, így érthető, hogyan ugorhatott meg ennyire a szemüvegre szorulók száma.

Fotó: Pixabay

Yam hozzátette, hogy Hongkongban az iskolák hónapokig zárva voltak, de elővigyázatosságból lezárták a szabadidő eltöltésére szolgáló kültéri helyeke, például a játszótereket, vagy a kempingeket is. A gyermekeknek így nem sok választásuk maradt, a négy fal között próbálták elfoglalni magukat a járvány időszaka alatt.

A professzor és a csapata már hat éve vizsgálja az iskolás korú gyermekek látásproblémáit, így számos adattal rendelkeznek. Ezekből kiderült, hogy a karanténban eltöltött egy év alatt háromból egy gyermeknél alakult ki rövidlátás, míg a járvány megelőző években csak ötből egy gyermeknek romlott a látása. A kutatóknak azt is rögzítették, hogy a gyermekek mennyi időt töltenek a szabad levegőn, a járvány előtt ez az idő átlagosan 75 perc volt, a koronavírus felbukkanása után mindössze 24 percre zsugorodott ez az időszak. Ugyanakkor megnövekedett az az idő, amit a fiatalok a képernyők előtt töltöttek, a járvány előtti átlagos 3,5 óráról egészen 8 órára ugrott ez az idő.

A Guardian megkérdezett egy angol professzort is, aki elmondta, hogy nem csak Kínában, hanem a világ szinte összes részén megugrott a rövidlátó fiatalok száma. James Wolffsohn professzor úgy tudja, eddig kilenc hasonló kutatás készült el a világ körül, és mindegyik arra a következtetésre jutott, hogy romlott a gyermekek látása az elmúlt másfél évben. 

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.