Megfigyelési botrány: a Nemzetbiztonsági bizottságot is összehívná az ellenzék

Bazsó Bálint 2021-07-19 07:03:09
Stummer János, Ungár Péter és Molnár Zsolt közösen kezdeményezi a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását az izraeli kémprogram és a megfigyelt újságírók, üzletemberek miatt.

Közös közleményükben úgy fogalmaznak: 

"Egy vasárnap megjelent oknyomozó újságcikk szerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét. Amennyiben mindez bebizonyosodik az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat közvetkezmények nélkül.

Ezért kezdeményezzük, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit: tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést."

Mint ismert, a Direkt36 cikke szerint az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramjával figyeltek meg újságírókat és üzletembereke az utóbbi években.

A lap szerint több mint 300 magyarországi célpont volt, köztük a Direkt36 két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András, de megfigyelték Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi munkatársát is.

Mint kiderült, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosának házában tartott összejövetelen legalább egy vendég telefonját szintén megfigyelték. Ezen a vacsorán részt vett többek között Chikán Attila közgazdászprofesszor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere.

Emellett megfigyelték Simicsla Lajos fiát és egyik legközelebbi bizalmasát, illetve egy meg nem nevezett ellenzéki városvezetőt és egy ismert ügyvédet is. 

Az adatokból nem derül ki, hogy ki végezhette a megfigyelést, ám az NSO állítása szerint a szolgáltatást csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el. 

Megjegyezték: hazánkban azt követően jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.

Szólj hozzá!

A múlt héten két Fő téri szombathelyi kávézónál is balhé volt

Egyszer az Art Caféhoz, egyszer pedig a Balmorához vonultak a rendőrök.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

Az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért kapják a kitüntetést.

Az LMP Pintér Bencét támogatja Győrben

Az LMP - Magyarország Zöld Pártja a 2024-es önkormányzati választáson a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület jelöltjét, Pintér Bence polgármester-jelöltségét támogatja.

Hétfőn kezdődik a szombathelyi Fürdő utca aszfaltozása

Gázvezeték csere miatt kellett felbontani az útburkolatot.

Kormányinfó: jön a további nyugdíjemelés

Szerdán üléseszett a kormány.

Búcsúsodik a Savaria Karnevál?

Illés Károly szerint ez történik. A kérdés, hogy honnan tudja, ha ott sem volt.

Még mindig tart a vénasszonyok nyara

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos idő lesz.