Kislapáttal az özönvíz ellen?

Papp László Tamás 2021-07-12 19:21:49
Csatornadugulási véleménycikk - avagy utánunk a klímaváltozás.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi szerkesztőségünk álláspontját. Vitáznál velünk? Küldd el az írásod nekünk!

Tegnap este fél nyolc után hazafelé sietve ez a látvány tárult a szemünk elé Adyvárosban a vásárcsarnok és a Tesco közötti téren.

Fotó: Papp László Tamás

Először arra gondoltam, a városvezetés kedveskedik azzal a melegben kitikkadt győrieknek, hogy egy kis belső tavacskát, kacsaúsztatót hozott létre nekik. Vagy szökőkutat: szinte vártam, hogy feltörjenek a vízsugarak.

Utána rájöttem: nem az önkormányzat dolgozott itt, hanem a természet. S a csatorna volt az, amely nem bírt a ránk zúduló esővízzel. Ugyanis a tegnapi vihar akkora esővel érkezett, hogy Győrben egy nap alatt lezúdult a havi csapadékmennyiség.

A tegnapi vihar nem játszadozott, egy nap alatt lezúdult a havi csapadékösszeg Győrben

Az már biztos, hogy az idei június nem kerül majd be a legszárazabb évszakaink közé. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán ugyanis azt írják, hogy a tegnapi vihar akkora esővel érkezett, hogy Győrben egy nap alatt lezúdult a havi csapadékmennyiség. Az országban a júliusi országos csapadékösszeg 74 mm körül alakul, Győrben viszont 80-85 mm feletti csapadékösszeget mértek a szakértők vasárnap.

De hiába nincs köze a vízfelület létrejöttének az önkormányzathoz, lelki szemeimmel máris Dézsi Csaba Andrást láttam, ahogy lapáttal a kezében duguláselhárításon szorgoskodik. Hisz ő maga nyilatkozta áprilisban:

Minden megnyilatkozásom egyúttal személyes példaadás, pláne, amikor vezetőként teszem. Azért megyek oda polgármesterként kitisztítani egy eldugult lefolyót, mert minden alkalommal példát akarok adni a személyes hitvallásomról, nevezetesen, hogy a munkának egyetlen titka van: csinálni kell!

Nem láttuk ott Dézsi Csaba Andrást, de őt ismerve simán kinézem belőle, hogy megjelenik, és dolgozni kezd a problémán.

Egy kérdés azért ott motoszkál bennem: vajon a tegnapi (vagy esetleges a tegnapinál nagyobb közeljövőbeli) csatornadugulás után is távoznia kell-e a Pannon-Víz jelenlegi vezérigazgatójának? Úgy, ahogy a korábbinak.

„Égszakadás volt Győrben, ami arra jó volt, hogy világosan látható, milyen gyalázatos állapotban van és mennyire túlterhelt a városi csatornahálózat. Ezen is változtatni kell!”

– írta Dézsi tavaly a Facebookon. Ennek érdekében azt ígérte, hogy

„komolyan el fog beszélgetni”

a csatorna- és úthálózatot fenntartó és üzemeltető, karbantartó cégek vezetőivel – nyilatkozta a polgármester 2020. július 22-én.

S hogy, hogy nem, 2020. augusztus 4-én váratlanul nyugdíjba vonult Tőke László, a Pannon-Víz vezérigazgatója. Önként (ha már szóltak, idézzük Hofi Gézát) de ezt szinte mindenki leváltásként értelmezte.

Pedig semmiféle külső, mondjuk ellenzéki nyomás nem volt erre. A győri városházi ellenzék politikusai utólag sem tartották a személyi változást indokoltnak.

Az MSZP-s Pollreisz Balázs szerint a polgármesterrel épp az a gond, hogy

ha valami probléma van, jelen esetben a szeszgyárral, magához rendeli az illetékeseket az irodájába, látványosan intézkedik, egyeztet. De az a helyzet, hogy a bűz egy hét múlva is ugyanúgy ott volt. Ugyanúgy, mint az esőzéseknél, mikor eldugult a csatorna, s azonnali változást sürgetett a polgármester. Mert ezek technológiailag nem oldhatók meg egyik napról a másikra.

Hozzátéve azt is:

Szerintem egy polgármesternek nem az a dolga, hogy kislapáttal nekiálljon csatornát tisztítani.

A DK-képviselő Glázer Tímea úgy vélte:

A Pannon-Víz vezérigazgatóját nem biztos, hogy le kellett volna váltani azért, mert a csatornák el voltak dugulva, s elöntötte Győrt a víz. Ez már hosszú évek óta probléma. Meglepődtem azon, hogy Tőke Lászlót ezzel az ürüggyel elmozdították.

Nem tudom, az idei felhőszakadások, özönvízszerű esőzések után kinek mi lesz az álláspontja, de én, a cikkíró biztos nem gondolom, hogy ilyenkor az lenne a megoldás, hogy leváltjuk a csatornázásért felelős vállalat csúcsvezetőjét.

Fotó: Papp László Tamás

Ahogy az is pótcselekvésnek tűnik, hogy egy százezres lélekszámú nagyváros első embere manufakturális módon, lapáttal a kézben pucolja a csatornát.

S miként most nem követelem Rácz Attila István Pannon-Víz elnök-vezérigazgató fejét, úgy talán Tőke László de facto leváltása is látszatcselekvés volt.

Merthogy tudjuk, mi az oka az özönvízszerű esőzéseknek. Úgy hívják: globális felmelegedés. Ennek lassításához a kibocsátást kellene csökkenteni, amiben viszont se az autógyárak paradicsomának tekinthető Magyarország, se a WC-re is autóval járó átlagpolgár nem igazán jeleskedik.

A tüneti kezelés (nagyobb, modernebb csatornahálózat kiépítése, a jelenlegi infrastruktúra korszerűsítése) akadozásának illetve meghiúsulásának oka is közismert:

a rezsicsökkentés.

A víz-, és csatornadíjak mesterségesen, politikai okokból való alacsonyan tartása oda vezetett, hogy a szolgáltatócégek nem tudnak a karbantartásra, felújításra, beruházásokra eleget költeni. Az államnak pedig nincs és nem is lesz pénze, hogy az évek óta lent tartott díj és a piaci ár közötti különbözetet évtizedeken át kipótolja.

Úgy csinálunk, mintha a tiszta víz csapból folyása, valamint a szennyvíz és csapadékvíz elvezetése valami örök időkig, alanyi jogon olcsón járó dolog lenne. Pedig nem az. S a klímaváltozás előrehaladtával egyre kevésbé lesz az. Hanem mind drágábbá válik, még ha a csekken olcsónak látszik is.

Ez ellen kislapáttal küzdeni olyan, mintha - ismét Hofi Gézát citálva - pajszerral akarnánk betörni a világpiacra.

Az nyilván senkit nem lep meg, hogy Dézsi Csaba András elégedettebb az ő idejében történt csatornázási munkálatokkal, mint az elődje, Borkai Zsolt alatti teljesítménnyel. Ha pedig mégis van jelenleg is gond a vízelvezetéssel, a városvezető szerint az sem az ő hibája, sőt: tenni próbál ellene. Ahogy a polgármester mai cikkünkben is elmondta: 

Győrben is okozott problémát az esőzés, de kisebbet, mint tavaly ilyenkor, mivel az elmúlt egy évben jobban odafigyeltek a csatornák, elfolyók és árkok tisztítására. Ugyanakkor szerinte továbbra is problémát jelentenek az elmúlt évek beépítései, mivel a parkolást közterületen oldották meg a fejlesztők, ennek nyomán pedig sok helyen betemették a vízelvezető árkokat. Megemlítette, hogy például ezért hozták az egész városra kiterjedő változtatási tilalmat”

– állítja Dézsi. Hogy a lakosság is így látja-e, hogy az ő tapasztalataik egybevágnak-e a politikusi önfényezéssel, az majd kiderül.

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.