Egy elszabadult hajóágyú okozhat fejfájást Orbánnak a választás előtt

Bazsó Bálint 2021-07-08 06:50:00
Súlyos, évekkel ezelőttre visszavezethető személyes konfliktus terheli a kormányzati működést, ami – ha a miniszterelnök nem elég óvatos – még a választási eredményre is kihathat. Az Ugytudjuknak nyilatkozó elemző szerint Matolcsy György kvázi-autonóm szereplőből egyre inkább elszabadult hajóágyúvá válik.

„A magyar válságkezelés értékelése” címmel ismét a kormányzatot bírálta Matolcsy György, ráadásul ezúttal is a kormányzati lap hasábjain. 

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint „csak a hitelállomány bővülése miatt nem omlott össze 2020-ban a magyar gazdaság. Ha nem működött volna példásan a magyar pénzügyi rendszer, akkor az egyik legrosszabb gazdasági válságkezelést könyvelhette volna el Magyarország az Európai Unión belül”.

Matolcsy szerint az eredményes gazdasági válságkezelés két legfontosabb eszköze  a hitelmoratórium és az NHP hajrá hitelprogram volt, vagyis a jegybankelnök nem vádolható túlzott szerénykedéssel, sőt. Mint írta: 

„A pénzügyi rendszer nem lett volna képes a korábbi évtized sikeres pénzügyi reformjai nélkül erre a teljesítményre. A 2010 utáni 12 gazdaságpolitikai fordulatra épülő 12 jegybanki fordulat tette lehetővé a 2020-as válságkezelés első helyet érő hitelezési teljesítményét.”

– veregette meg saját vállát az MNB elnöke.

Ezzel szemben élesen bírálta a kormányzati válságkezelést, így például az állami beruházások lassú beindítását, az új lakások építésének áfakulcsát (amelyet még tavaly emeltek vissza és csak 2021-ben csökkentették le újra), az egészségügy elmaradt reformját, a digitális átállás hiányát és a versenyképességi reformok elmaradását.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Látható tehát, hogy a Matolcsy György – a saját munkájának erős felértékelése mellett – bátran és szabadon kritizálja a kormányzati válságkezelést, teszi ráadásul mindezt a kormányzati Magyar Nemzetben.

A kormánypárti sajtó működését ismerve ez azt is jelenti, hogy a legmagasabb szintről engedélyezték számára ezt a szintű kritikát, ráadásul ezt több alkalommal is megtette (a legutóbbiakat itt és itt és itt olvashatja el), ám arra vigyázott (és vélhetően ezért is jelenhetnek meg a cikkei az állami sajtóban), hogy Orbán Viktor személyes felelősségét még érintőlegesen se firtassa. 

Ugyanakkor a két politikus azért nyílt üzengetésbe már nem megy bele.

Jellemző kettejük konfliktusára egy tavaly decemberi ütésváltás (erről a 444 írt bővebben), amikor Matolcsy György épp aktuális bírálatözönét az MSZP-s Tóth Bertalan szó szerint átvéve írásbeli kérdést nyújtott be a pénzügyminiszterhez. Varga Mihály erre már válaszolt, visszautasítva a kritikákat, többek között azt írta:

„Az Ön által idézett véleményekkel szemben az elmúlt évek átlagában a magyar gazdaság nem lemaradó, hanem dinamikus növekedési pályán van” (...) téves felvetésen alapul az az elképzelés, miszerint az állami beruházások további növelésével ellensúlyozni lehet a járvány okozta visszaesést”

De tévedésnek nevezte Tóth „kérdésbe foglalt” állításait is, amelyben a magyar gazdaság lemaradásáról kérdezett Matolcsy György írását szó szerint átvébe. Vagyis az ellenzéki Tóth Bertalant mintegy postásként felhasználva tudott visszaüzenni a pénzügyminiszter a jegybankelnöknek.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Mehet a vita, amíg engedi a főnök

A két gazdasági csúcsvezető magánháborújának engedélyezése persze nem idegen a miniszterelnök HR-politikájától, a múltban számos alkalommal láttunk hasonló különmeccseket (lásd Lázár János - Tarlós István deathmatch-et), amelyeket aztán néhány menet után le is csavart a kormányfő.

Vélhetően hasonló történik majd itt is, hiszen a kampányra ráfordulva Orbán Viktor nem engedheti meg magának a parttalan vitatkozást és elbizonytalanodást, főleg nem a kormányzati közvélemény előtt. 

Ilyen is ritkán van: a kormánylapban bírálta a kormányt Matolcsy György

írja Matolcsy György a kormánylapban megjelent véleménycikkében. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank vezetése ezért elindítja a költségvetési egyensúly helyreállításáért vívott negyedik hadjáratát annak érdekében, hogy minél előbb 3 százalék közelébe, tehát a 3-3,4 százalékos GDP-arányos sávba csökkentsük a jövő évi államháztartási hiány célszámát.

Személyes konfliktus a háttérben

Matolcsy kritikájának hitelességét azonban gyengíti, hogy a pénzügyminiszterrel való viszonyát régóta éles konfliktus terheli. Bár ennek hátteréről számos pletyka terjed, biztosan csak annyi állítható, hogy az eltérő gazdaságpolitikai elképzelések mellett egyszerű konkurenciaharcról van szó. 

Ráadásul a jegybankelnök a saját dolgát sem könnyítette meg azzal, hogy korábban több, maradjunk annyiban, hogy meglehetősen érdekes kirándulást tett más, nem a saját szakterületéhez tartozó területeken. Így például a Növekedés.hu-n megjelent írásának végén (amelyben a nyugati helyett a keleti nyitást és mintákat népszerűsíti) azt írja:

„Legyen hát célunk egy olyan új európai oroszlán csapat felnevelése, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek, ami egy új nyelv, az Engkrit (English+szanszkrit) szótárában A magyar kölyök oroszlán ereje címszó alatt található.”

Sőt, Matolcsy korábban értekezett már egyebek között a magyar és japán újszülöttek fenekén egyaránt megtalálható piros pontról és az ősmagyarok kiemelkedő agysebészeti tudásáról is.

Fotó: MTI

A meglehetően sajátos megnyilvánulások az ellenzéki politikusok figyelmét is felkeltette. A Jobbikból kilépett, majd Polgári Válasz néven pártot alaító Bencsik János szerint ezek az írások „súlyos aggályokat vetnek fel Matolcsy György mentális állapotával kapcsolatban”. Mint írta májusi közleményében:

„Az, hogy ki mennyire marad meg a racionális, ésszerű gondolkodás talaján, magánügy. Mindaddig, ameddig nem tölt be olyan kiemelkedő jelentőségű közfunkciót, amely az egész ország sorsára hatással lehet. A magyar monetáris politikát meghatározó, a gazdasági életre döntő befolyást gyakorló jegybank elnökének mentális állapota közügy, sőt, nemzetbiztonsági kérdés. Ennek tisztázására az Országgyűlésben mindent meg fogok tenni”.

Elemző: kvázi-autonóm szereplőből elszabadult hajóágyú

„Matolcsy György MNB-elnöktől az elmúlt években már megszokhattuk, hogy időnként bírálja a kormány, leginkább Varga Mihály pénzügyminiszter gazdaságirányító lépéseit, célkitűzéseit. Az utóbbi időben azonban olyan megállapításokat tesz, amelyek a jó kormányzás egyik fontos attribútumát, a válságkezelés terén mutatott kormányzati teljesítményt vonja kétségbe” – írta érdeklődésünkre Kovács János politikai elemző.

A politológus értékelése szerint, bár a jegybank független intézmény az Alaptörvény értelmében, így nem szükségszerű, hogy annak vezetője minden tekintetben egyetértsen a fiskális politikáért felelős tárcavezető prioritásaival, hiszen a központi bank célrendszere is más, ugyanakkor szokatlan a kifejezetten konfrontatív, élesen kritikus pozíció.

Matolcsy: Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel

Matolcsy György újabb gazdaságpolitikai kritikákat fogalmazott meg a Növekedés.hu oldalán megjelent hétfői írásában, melyben többek között az ország egységes jövőképét és az állam működésének mérését, a visszacsatolást hiányolta leginkább. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a „negatív és pozitív töltéssel rendelkező" gazdasági kifejezések - vízió, mérés, életminőség - használatát, illetve hiányát boncolgatja úgy vélve, hogy ezek erősítik vagy gyengítik az ország esélyét a sikerre.

Kovács János értékelése szerint politikai tudásunk és a hazai tapasztalataink alapján nehéz emögött nem személyes ellentéteket, motivációt látni. Matolcsy György a Fidesz-kormány szempontjából az autonóm szerepfelfogás adta szárnyait próbálgató, kvázi-autonóm szereplőből egyre inkább elszabadult hajóágyúvá válik.

Az elemző ugyanakkor felhívja arra is a figyelmet, hogy eközben az ellenzéki politikusok már nehezen hivatkozhatnak Matolcsyra, hiszen a jegybank elnökének eddigi gyakorlatát konzekvensen ostorozták éveken át, ugyanakkor mégis kedvező számukra a „kibeszélés”, a „belső lázadás”, a válságkormányzás kudarcait osztó narratíva.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

A politológus szerint Matolcsy kritikái, értékelései leginkább szakmai hiúságot tükröznek, azt az üzenetet közvetítik, hogy az Orbán-kormány jelenlegi gazdaságirányítása szűk látókörű, „földhözragadt”, nem érti a 21. századi kihívásokban rejlő lehetőségeket, és ezért nem tud belőlük nemzetgazdasági előnyöket faragni. 

„Ezek leginkább Varga Mihálynak célzott kritikaként értelmezhetők, ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy az egész kormányra vetülnek. Ez a '22-es választásig hátralévő időszak viszonylagos rövidsége miatt egy politikailag szenzitív támadás, amit aligha lehet barátságos kritikaként értelmezni a nagy nyilvánosság előtt.” - írta érdeklődésünkre Kovács János.

Szólj hozzá!

A szombathelyi Smidt múzeum alapítójára emlékeznek

A magángyűjtemény 50 éve nyílt meg a látogatók előtt.

Októberben újra megnyit az osztrák konzulátus Szombathelyen

A külképviselet az Iparkamara Honvéd tér 2. alatti székházában működik a jövő hónaptól.

A szovjet korszakot idéző váddal találták meg Navalnijt

Szélsőséges közösség létrehozásával gyanúsítja az ellenzéki politikust az orosz Nyomozó Bizottság.

Az MSZP-P és az LMP komoly változtatásokat szeretne az előválasztás második fordulójára

A pártok szerint ezekkel a változtatásokkal jóval többen jönnének szavazni.

Akkorát buliztak a britek az egyik legnagyobb fesztiválon, hogy még a halak is betéptek tőle

Az illegális tudatmódosítók a vizeleten keresztül elhagyják az emberi testet, utána viszont könnyen környezetromboló hatásuk lehet.

Összeütközött két autó Sopronban

A Lackner Kristóf utca és a Csarnok utca kereszteződésében történt a baleset.

Kiderült, kik üzemeltethetik jó pénzért 35 éven át a magyar autópályákat

Nem mondanánk, hogy olvasóink ijedtükben eldobják a fröccsös poharat a nevek hallatán.

Nem bünteti meg az UEFA a Barca, Juve, Real Madrid hármast a Szuperliga miatt

Florentino Pérez, a Real Madrid és az ESL elnöke ugyanakkor kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a Szuperligához.

Győrben csökken, országosan viszont nő a szennyvízben a koronavírus

Lassan, de folyamatosan emelkedik a koncentráció.

Újraindítják a legendás sci-fi sorozatot, a Babylon 5-öt

A munkálatokért az eredeti alkotó, Michael Straczynski felel majd.

Bűnösnek találta a bíróság R Kellyt

Egy bűnszervezet fejeként zsarolt és használt ki szexuálisan fiatalkorú nőket és férfiakat.

57 545 ember szavazott az előválasztáson hétfőn

Kedd az utolsó nap az előválasztáson, aki este nyolcig óráig beáll a sorba, még szavazhat!

Kedd délután kisüt majd a nap

A Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik az északi szél.

Januárig meghosszabbították a koronavírus-törvényt

Az új vírusvariánsok korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért marad a veszélyhelyzet.

Tojással dobták meg Emmanuel Macront

A tojásdobálót a helyszínen előállították.

A vulkánkitörés már 513 épületet semmisített meg La Palma szigetén

A spanyol kormány várhatóan keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítja az Atlanti-óceánban fekvő szigetet.

van még itt cikk a témában:

Történelmi vereséget szenvedtek a kereszténydemokraták, új időszak jön Németországban

A szociáldemokraták győztek a parlamenti választáson Németországban.

Pillanatok alatt le tudsz szavazni online!

Teljesen jól működik az előválasztási rendszer. A további fejlesztésre 2 millió forintra lenne szükség.

A miniszterelnök szerint továbbra sem lesz kötelező az oltás

Nincs Orbán-interjú az LMBTQ mozaikszó nélkül. A kormányfő ezúttal a demográfiai kongresszus apropóján hozta szóba a témát. Szerinte nem az ipar, nem a zöldítés, nem a digitalizáció, hanem a gyerek a jövő.