Drága tanár urak, még egy kört mindenkinek!

ugytudjuk.hu 2021-07-06 07:30:06
Csaknem belehaltak részegségükbe Thomas Vinterberg filmjének hősei. De így is jobban jártak, mint azok a józanok, akik elhitték, hogy a világ vonzó perspektívákkal van tele.

Végre vannak nézők a moziban, nem is kevesen. A dán filmrendező, Thomas Vinterberg Oscar-díjas művére sokan váltottak jegyet. Nyilván a kitüntetésnek is köszönhetően. De másért is: a Még egy kört mindenkinek! (Druk) című alkotás azt feszegeti, hogy az alkohol, az ivás kultúrája miként hat emberre, társadalomra.

Nem könnyű téma ez. Csak Magyarországon 1 millió masszív alkoholista és 2 millió, többé-kevésbé rendszeres ivó él. Ennek társadalmi következményei rendkívül súlyosak. Egy kutató szerint ennek a népbetegségnek nem a szenvedély a forrása, hanem a fájdalom.

Még egy kört mindenkinek (16) szinkronos előzetes

Két Oscar-díjra jelölt (legjobb nemzetközi film, legjobb rendező), Oscar-díjas, Európai Filmdíjas film Mads Mikkelsen főszereplésével!Négy jóbarát, akik gimn...

Az a fajta fájdalom, amely mérhető Dániában is. Ahol pedig a jólét kiveri a keleti szemeket. De mi a fészkes fene ez a fájdalom?! – kérdezhetné Szikla Győző a gánti kőbányában. Nos, a fájdalomnak sokféle  arca lehet: megélhetési probléma, betegség, családi válság, munkahelyi szekatúra, az élet kilátástalansága.

Piál a Föld – énekelte anno Hofi Géza és tényleg: egyre többet iszik a világ. Példaképek ebben voltak, vannak. Mondjuk a vodkától átitatott orosz vezér, Borisz Jelcin, vagy a szovjet Brezsnyev, a francia Sárközi. 

Felhördül  a mozis nép, amikor Orbán is feltűnik egy snitt erejéig. Az EU leghosszabban szolgáló főnöke, Jean Claude Juncker pofozgatja, kedélyes „Diktator!", kiszólással.

A film főhőse négy gimnáziumi tanár. Negyvenesek, jó barátok. Martin, Peter, Tommy és Nikolaj, akik jól élnek, szép családban, kiskamaszokkal, szőke nejekkel. A napi rutin sima:, óvoda, tőkehal vásárlás, kutyaséta, vacsora. Meg persze tanítás a gimiben, kritikus szemléletű tizenéveseknek.

A jóképű történelem tanár, Martin (Mads Mikkelsen) tíz éve még szép karrier előtt állt, de beletört a hétköznapok unalmába. A tanulók ezt látják és felteszik a kérdést: hogy lesz ebből sikeres érettségi? Az otthoni viszonyok sem fényesek. Anika, a feleség, csak a gyerekek miatt tart ki mellette.

Kapóra jön az az elmélet (aminek egyébként van kutatási alapja), hogy a véralkoholszint állandósítása, más szóval a folyamatos ivás révén növelhető a teljesítmény, a kreativitás és a szociális érzékenység. Ráadásul a spiccesség elűzi az unalmat, változhatnak a negatív dolgok.

A négy tanár belevág a kísérletbe, az elején „jönnek is a számok". A vodkás órák felszabadultsága átragad a diákokra, az unalmas tanárokból színes, vonzó egyéniség lesz. Mi több, Martint egy előadása után meg is tapsolják. Az alkoholszint ekkor 0,5 százalékon áll, amit a négy kolléga szondával ellenőriz.

De mind a szintet, mind a tétet emelni kell, hiszen ez egy spirál. Ennek nyomán jönnek a családi, munkahelyi konfliktusok, amik látványosan bomlanak ki a filmben. A környezet negatív hozzáállása ellenére a tanár urak a diákjaik szemében hőssé válnak: „Együtt piálunk, tanár úr! Sikerülni fog az érettségi!"

A filmet lezáró, híres táncjelenet forgatása Mads Mikkelsennel

Ez így az alkoholizmus dicsőítésének is tűnhet, de messze nem az. Részint a tragikus fordulatok okán, amit nem kívánunk lelőni, másrészt személyes okok miatt. A lényeg, hogy az alkoholizmus ugyan a pokolba vezet, de van visszaút. A fájdalmas megtapasztalás nyomán megjelenhet az életigenlés.

Vinterberg filmje eredeti és megütő alkotás. S mint minden ilyen volumenű szellemi teljesítménynek, ennek is tragikus az alapzata. A forgatás megkezdése után négy nappal autóbalesetben meghalt a rendező gimnazista lánya, Ida. Vinterberg hónapokig leállt, majd barátja, a főszereplő Mikkelsen beszélte rá a folytatásra.

Az eredeti koncepciót azonban, az alkoholizmus negatív hatásmechanizmusának bemutatását a dán fiatalok körében, megváltoztatták. Valahogy úgy, hogy ha egy ismeretlen fegyverrel találkozol, azt próbáld ki, de szakadj le róla, amint el akar nyelni.

Az alkohol mértéktelensége persze megköveteli a magáét. Ám a legvégén, a jóféle dán sörtől csillogó szemű szőke, sikeres érettségit ünneplő lányok harsogó életigenlése meggyőző.

Még egy kört mindenkinek!

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.