Drága tanár urak, még egy kört mindenkinek!

ugytudjuk.hu 2021-07-06 07:30:06
Csaknem belehaltak részegségükbe Thomas Vinterberg filmjének hősei. De így is jobban jártak, mint azok a józanok, akik elhitték, hogy a világ vonzó perspektívákkal van tele.

Végre vannak nézők a moziban, nem is kevesen. A dán filmrendező, Thomas Vinterberg Oscar-díjas művére sokan váltottak jegyet. Nyilván a kitüntetésnek is köszönhetően. De másért is: a Még egy kört mindenkinek! (Druk) című alkotás azt feszegeti, hogy az alkohol, az ivás kultúrája miként hat emberre, társadalomra.

Nem könnyű téma ez. Csak Magyarországon 1 millió masszív alkoholista és 2 millió, többé-kevésbé rendszeres ivó él. Ennek társadalmi következményei rendkívül súlyosak. Egy kutató szerint ennek a népbetegségnek nem a szenvedély a forrása, hanem a fájdalom.

Még egy kört mindenkinek (16) szinkronos előzetes

Két Oscar-díjra jelölt (legjobb nemzetközi film, legjobb rendező), Oscar-díjas, Európai Filmdíjas film Mads Mikkelsen főszereplésével!Négy jóbarát, akik gimn...

Az a fajta fájdalom, amely mérhető Dániában is. Ahol pedig a jólét kiveri a keleti szemeket. De mi a fészkes fene ez a fájdalom?! – kérdezhetné Szikla Győző a gánti kőbányában. Nos, a fájdalomnak sokféle  arca lehet: megélhetési probléma, betegség, családi válság, munkahelyi szekatúra, az élet kilátástalansága.

Piál a Föld – énekelte anno Hofi Géza és tényleg: egyre többet iszik a világ. Példaképek ebben voltak, vannak. Mondjuk a vodkától átitatott orosz vezér, Borisz Jelcin, vagy a szovjet Brezsnyev, a francia Sárközi. 

Felhördül  a mozis nép, amikor Orbán is feltűnik egy snitt erejéig. Az EU leghosszabban szolgáló főnöke, Jean Claude Juncker pofozgatja, kedélyes „Diktator!", kiszólással.

A film főhőse négy gimnáziumi tanár. Negyvenesek, jó barátok. Martin, Peter, Tommy és Nikolaj, akik jól élnek, szép családban, kiskamaszokkal, szőke nejekkel. A napi rutin sima:, óvoda, tőkehal vásárlás, kutyaséta, vacsora. Meg persze tanítás a gimiben, kritikus szemléletű tizenéveseknek.

A jóképű történelem tanár, Martin (Mads Mikkelsen) tíz éve még szép karrier előtt állt, de beletört a hétköznapok unalmába. A tanulók ezt látják és felteszik a kérdést: hogy lesz ebből sikeres érettségi? Az otthoni viszonyok sem fényesek. Anika, a feleség, csak a gyerekek miatt tart ki mellette.

Kapóra jön az az elmélet (aminek egyébként van kutatási alapja), hogy a véralkoholszint állandósítása, más szóval a folyamatos ivás révén növelhető a teljesítmény, a kreativitás és a szociális érzékenység. Ráadásul a spiccesség elűzi az unalmat, változhatnak a negatív dolgok.

A négy tanár belevág a kísérletbe, az elején „jönnek is a számok". A vodkás órák felszabadultsága átragad a diákokra, az unalmas tanárokból színes, vonzó egyéniség lesz. Mi több, Martint egy előadása után meg is tapsolják. Az alkoholszint ekkor 0,5 százalékon áll, amit a négy kolléga szondával ellenőriz.

De mind a szintet, mind a tétet emelni kell, hiszen ez egy spirál. Ennek nyomán jönnek a családi, munkahelyi konfliktusok, amik látványosan bomlanak ki a filmben. A környezet negatív hozzáállása ellenére a tanár urak a diákjaik szemében hőssé válnak: „Együtt piálunk, tanár úr! Sikerülni fog az érettségi!"

A filmet lezáró, híres táncjelenet forgatása Mads Mikkelsennel

Ez így az alkoholizmus dicsőítésének is tűnhet, de messze nem az. Részint a tragikus fordulatok okán, amit nem kívánunk lelőni, másrészt személyes okok miatt. A lényeg, hogy az alkoholizmus ugyan a pokolba vezet, de van visszaút. A fájdalmas megtapasztalás nyomán megjelenhet az életigenlés.

Vinterberg filmje eredeti és megütő alkotás. S mint minden ilyen volumenű szellemi teljesítménynek, ennek is tragikus az alapzata. A forgatás megkezdése után négy nappal autóbalesetben meghalt a rendező gimnazista lánya, Ida. Vinterberg hónapokig leállt, majd barátja, a főszereplő Mikkelsen beszélte rá a folytatásra.

Az eredeti koncepciót azonban, az alkoholizmus negatív hatásmechanizmusának bemutatását a dán fiatalok körében, megváltoztatták. Valahogy úgy, hogy ha egy ismeretlen fegyverrel találkozol, azt próbáld ki, de szakadj le róla, amint el akar nyelni.

Az alkohol mértéktelensége persze megköveteli a magáét. Ám a legvégén, a jóféle dán sörtől csillogó szemű szőke, sikeres érettségit ünneplő lányok harsogó életigenlése meggyőző.

Még egy kört mindenkinek!

Szólj hozzá!

Bayer Zsolt: Ha Pintér Sándor és Kásler Miklós melegek, én is az vagyok

Nem mindennapi logikát láthatunk megcsillanni a képernyőn.

Igen előkelő helyen szerepel a Falco az európai kosárklubok ranglistáján

A szombathelyiek mind a három BL-ellenfelüket megelőzik.

Jövő héten vasúti átjárók lezárására kell számítani Vas megyében

Szombathely-Szőlős megállóhelynél, valamint Körmenden a Mátyás király utcánál a kijelölt kerülő úton lehet közlekedni.

Másfél millió forintért ad tanácsot Dézsinek Győr kertvárosairól a választáson kétszer is elbukó bácsai fideszes

Morvay László már nem csak a Gazdasági Bizottságban való részvételéért kap pénzt a várostól: a kertvárosokat kell felmérnie Dézsi polgármesternek.

Szalmabála-gyújtogatót fogtak a vasi rendőrök

A férfi miatt hatszáz szalmabála égett le Duka közelében múlt héten.

A nyáron 13,1 százalékkal nőtt a beoltottak száma - na, nem nálunk: Ausztriában

„Az oltás megy az emberekhez” :Buszon, hajón, cirkuszban, templomban is oltanak, regisztráció nélkül.

Az ellenzék szerint a bebetonozás a cél, így nem vesznek részt a médiahatóság új elnökének kiválasztásában

Szerintük a lépés egyértelmű célja, hogy még a jelenlegi fideszes kétharmad válassza meg ismét 9 évre az NMHH vezetőjét.

Egy egész család élt a katalizátor-lopásokból Szombathelyen

Az ügyészség szerint itt az ideje bemenni a börtönbe egy kis gondolkodásra.

Minden-mindegy alapon motorozott egy fiatal férfi Szombathelyen

Egyedül az ittasság nem merült fel, de ezenkívül kimaxolta a Mad-max élményt.

Tűz ütött ki egy győri lakásban

A tűzoltókat a Kovács Margit utcába riasztották.

Fidesz Márki-Zaynak: Mondjon le!

Szerintük a közeledő kampány alatt úgysem lenne ideje Hódmezővásárhelyre.

Mészáros Lőrinc exfelesége most Joshi Bharattal jár

Beatrixot 36 év házasság után cserélte le Andreára Magyarország leggazdagabb embere.

A Fidesz reakciója Márki-Zay vasárnapi győzelmére: Gyurcsány, Brüsszel, Soros, migráns!

Valószínűleg folytatódik a megszokott gyűlölködés a kormánypropagandában.

Nemény András is gratulált Márki-Zay Péternek

A szombathelyi polgármester szerint Dobrev Klára és a DK is kellett az előválasztás sikeréhez.

Napsütéses, időnként felhős idő lesz

Délután 12 és 17 fok között alakul a hőmérséklet.

van még itt cikk a témában:

A diktatúra nemcsak a múltat, de Frankot is végképp el akarta törölni

Vajon a demokráciának látszó képződmények tudnak-e jobbak lenni ennél? Töprengés a film ürügyén.

Art besorolást kapott az Elk*rtuk

A döntés révén nemcsak a multiplexek, de az ország összes artmozija vetítheti az ......alkotást.

Itt A Batman legújabb trailere

Jaj, de messze van jövő március!