150 éve kihaltnak hitt egérfajtát találtak Ausztrália közelében

Fehér Buda 2021-07-02 10:48:16
A rágcsálók száma alaposan megcsappant, amióta megérkeztek az európaiak a kontinensre.

Kutatók rátaláltak egy régen kihaltnak hitt egérfajtára Ausztrália közelében. A 150 éve eltűnt Gould-ausztrálegér néhány példányára a kontinens nyugati partjaitól nem messze található szigeteken bukkantak rá, amikor a kutatók a helyi állatvilág DNS-ét próbálták feltérképezni.

A kutatás során nyolc, már kihalt példány DNS-ét vetették össze 42 őshonos fajtával, ekkor jöttek rá arra, hogy egy kihaltnak hitt fajta mintáját is begyűjtötték, ráadásul az élő egyedek köréből. A kutatók szerint rendkívül jó hír, hogy a Gould-ausztrálegér feltámadt a halottaiból, mivel az ausztrál vadvilágban rendkívül magas a rágcsálók kihalási rátája.

Emily Roycroft, az ausztrál nemzeti egyetem professzora a Guardiannek nyilatkozott a kutatásuk eredményeiről, a szakértő azt mondja, amióta 1788-ban az európaiak megvetették a lábukat a kontinensen, rengeteg egyed halt ki. Az ausztrál emlősök különösen megszenvedték a kolonizálást, a legnagyobb vesztesek viszont az őshonos egerek voltak, az összes kihalt emlős 41 százalékát az egerek teszik ki.

Roycroft szerint ugyan örömteli hír, hogy rátaláltak a Gould-ausztrálegérre, az viszont jól mutatja, milyen könnyen befolyásolható a kontinens ökoszisztémája. Egy időben ugyanis a Gould-ausztrálegerek hemzsegtek Ausztráliában, mára viszont már csak a környező, emberek által kevésbé lakott szigeteken találják meg őket.

A Gould-ausztrálegérer egy brit kutató, John Gould feleségéről, Elizabethről nevezték el. Az egerek ezen fajtája 1840-ben kezdett kihalni, néhány év alatt pedig teljesen eltűntek Ausztráliáról. A szakértők szerint a kihalásukhoz az vezethetett, hogy az európaiak magukkal vitték a macskáikat, amelyek előszeretetten vadásznak az egerekre. 

A Gould-ausztrálegér egészen szociális fajta, kisebb családokban élnek. Nappal üregekben rejtőznek, amelyeket bokrok alatt ásnak ki, mindössze 15 centi mélyen. Ez a mélység megvédi őket a legtöbb őshonos ausztrál ragadozótól, a macskák számára viszont nem jelent kihívást.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.