A győri egyetemé lett az egyre rosszabb állapotban lévő Zrínyi utcai kórházépület

Papp László Tamás 2021-06-19 12:59:38
A hely sorsa több mint egy évtizede bizonytalan volt. Riportunkban felelevenítjük, mi vezetett ide.

Korábban többször érdeklődtünk a kórháznál, az egyetemnél, és az önkormányzatnál is az épület sorsáról. Dézsi Csaba András győri polgármester a portálunknak adott januári interjúban is megerősítette: az ingatlant a győri egyetem fogja megkapni. 

A Széchenyi István Egyetem a héten válaszolt a témával kapcsolatos megkeresésünkre:

„A Széchenyi István Egyetem tulajdonába került 2021. május 1-i hatállyal a 2020. évi XXXVIII. törvény módosításával a győri belterület 3899/3 helyrajzi számú ingatlan. Az ingatlan ezt megelőzően a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vagyonkezelésében és az Országos Kórházi Főigazgatóság tulajdonosi joggyakorlásában volt. Az ingatlanon a Széchenyi István Egyetem 1/1 arányú tulajdont szerzett”

– válaszolta az intézmény.

Ezen a helyrajzi számon van a Zrínyi utcai kórházépület, melyről a héten készítettünk fotókat, képriportunkat lásd az alábbi galériában:

Fotók: Papp László Tamás

 

Az ingatlan sorsa több mint egy évtizede bizonytalan volt.

2010 szeptemberében lakossági fórumot tartottak a győri Petz Aladár Megyei Kórház 11,3 milliárd forintos fejlesztésével kapcsolatban – írta akkor a Kisalföld.

Itt hangzott el, hogy a beruházás befejezése után megszűnik az aktív ellátás a Zrínyi utcai kórházban. A cikk megjelenése után többen is pedzegették a hozzászólásokban, hogy mi lesz a Zrínyi utcai régi kórház sorsa?

A napilap emlékeztetett: a több mint 11 milliárdos fejlesztés még el sem kezdődött, vagyis finoman fogalmazva is a távoli jövőről beszélünk. (Legideálisabb esetben is 2012. decemberére készül az új szárny, de fél éves csúszás bőven benne van a pakliban.)

“Megerősítem, ami a múlt pénteki lakossági fórumon is elhangzott: a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai telephelyén az aktív fekvőbeteg-ellátás a tervezett fejlesztés befejezését követően megszűnik”

– nyilatkozta 2010 szeptemberében  a Kisalföldnek Ponty Zita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat sajtóreferense.

A telephelyen található ingatlanvagyon az `Infrastruktúra-fejlesztés a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, mint egészségpólusban´ (TIOP 2.2.7.) pályázat önrészének biztosítására felvett hitel (1,1 milliárd forint) fedezetéül szolgál. Az ingatlan jövőjének sorsáról Győr várossal közösen kívánunk majd egy koncepciót kialakítani

– mondta az illetékes.

Természetesen ehhez szükséges az új beruházás megvalósulása, hiszen a Zrínyi utcai telephely jövőbeni hasznosításával kapcsolatban csak ezt követően lehet konkrét intézkedéseket tenni

– zárta szavait Ponty Zita a Kisalföld korabeli riportja szerint.

A kórházfejlesztés megvalósult, de a Zrínyi utcai épülettel érdemben nem történt semmi.

Mi több: továbbra is zajlott ott kórházi ellátás. Az épületben uralkodó állapotokkal több riportban is foglalkoztunk.

Tavaly novemberben egy, neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó keresett meg bennünket a problémával kapcsolatban, mely a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai épületét érinti.

Forrásunk szerint az épület udvarán nincs közvilágítás, de legalábbis nem kielégítőek az esti fényviszonyok, az ott lévő utakon pedig kátyúk vannak, ami a világítási hiányosságokkal kombinálva eléggé balesetveszélyes szituációnak tűnik, mind az autós, mind a gyalogos közlekedést rizikósabbá teszi.

Egy ott dolgozó beszélt a győri kórház Zrínyi utcai részében uralkodó állapotokról

Egy, neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó keresett meg bennünket a problémával kapcsolatban, mely a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai épületét érinti. Forrásunk szerint az épület udvarán nincs közvilágítás, de legalábbis nem kielégítőek az esti fényviszonyok, az ott lévő utakon pedig kátyúk vannak, ami a világítási hiányosságokkal kombinálva eléggé balesetveszélyes szituációnak tűnik, mind az autós, mind a gyalogos közlekedést rizikósabbá teszi.

„Az én autóm meg is rongálódott az ittlévő kátyúk egyike miatt. Azért is meg kéne javítani az utakat, mert elég nagy forgalom van errefelé. Itt fertőtlenítik a járműveket, amelyekkel a koronavírusos betegeket szállítják, és itt is tesztelik a COVID-gyanúsakat az alagsorban”

– mondta el a kórházi dolgozó. (A Zrínyi utcai épület bejáratnál több információs tábla is kint van, Ápolási Osztály, Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály, valamint Nappali Szanatórium Osztály felirattal.)

Megkerestük a kórház akkori főigazgatóját is.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrinyi utcai telephelyéről a szakellátást a 2013-as kórházrekonstrukció során a Vasvári Pál utcai telephelyre költöztettük. Egyetlen épület (a Petz Lajos utcai északi oldalon) maradt meg krónikus ellátóhelyként. Az ingatlan megosztásra került, az Ön által jelzett területek új funkciókkal és hasznosítással, más szervezet vagyonkezelésébe került. Aki az áldatlan állapotokra panaszkodik, olyan területre tévedt be, ahol nem sok dolga lehet jelenleg.

– válaszolta Tamás László János. 

Az egyik olvasónk által a múlt év decemberében készített fotósorozat viszont arról tanúskodik: a kátyúk az intézmény COVID-mintavételi pontja közelében vannak, ahol a tesztre érkező betegek, az ott dolgozók, illetve az általuk használt járművek is közlekednek.

Fotók: Ugytudjuk.hu olvasó

 

Olvasónk több arra haladó gépjárművet is látott, valamint egy mentőautót az egyik épület előtt.  A képeken jól látszanak a kátyúk, az egyikben falavelek gyűltek össze.

Ekkora kátyúk vannak a győri kórházban lévő COVID-mintavételi pont közelében

Két hete egy ott dolgozó beszélt nekünk a győri kórház Zrínyi utcai épületében uralkodó állapotokról. Egy, neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó keresett meg bennünket a problémával kapcsolatban, mely a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai épületét érinti.

Az illető elmondása szerint a Zrínyi utcai épület bejáratánál a többi kórházi épülettel szemben semmiféle portaszolgálat, biztonsági őr nincs, legalábbis amikor ő ott járt, a portásfülke üres volt, tehát gyakorlatilag bárki bemehet oda.

Hasonlóan áldatlan, méltatlan állapotok jellemezték az épület Szigethy Attila úti részénél lévő Radnóti-szobor környékét is. Ahol munkálatok folytak: gödröket ástak ki, melyek hónapokig ott ásítoztak.

Fotók: Papp László Tamás

 

Az illetékeseknek hiába tettük fel a kérdéseinket, nem derült ki, melyik intézmény vagy cég a beruházás gazdája. Végül az árkokat visszatemették, de nem tudni, elvégezték-e a munkát, amiért kiásták azokat. 

Ha a belpolitikában nem is, a győri Radnóti-szobornál megtörtént az árokbetemetés

„Egyetlen nagyobb élőlény sincs, mint a csúszómászó akmanok és skorahok vagy a repülő tahakok a másik földrészen - hacsak azok a lyukak a Dionae-fennsíkon nem rejtenek valamit " - jelzi fel naplójába Kenton J. Stanfield a Vénusz bolygóról Howard Philips Lovecraft Eryx falai közt című novellájában.

Riportsorozatunk következő részében meg akarjuk szólaltatni az egyetemet, milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek a tulajdonukba került kórházépületen?

Szólj hozzá!

Ismét meghívót küld a Szombathelyi Haladás vezetőségének a városi közgyűlés

Nyáron is meginvitálták őket, akkor nem jelent meg egyikük sem.

Januárig csak bérleteseknek lesz nyitva a győri Jókai parkolóház

A létesítménybe parkolójeggyel nem lehet behajtani.

Karácsony Gergelyt támogatja a Momentum a jövő évi főpolgármester-választáson

Budapest szabad és szabad is marad - mondta a Momentum elnök-frakcióvezetője, Gelencsér Ferenc.

Idős otthonban agitált a szombathelyi Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje

A polgármester arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőt, hogy a kampány idején is tartsák tiszteletben az íratlan szabályokat.

Százmillió forintnak kelhetett lába a győrsövényházi postán

Félszáz helyi lakos megtakarítása tűnhetett el az győrsövényházi postaszolgáltatáson belül.

Az önkormányzat fizette az elmúlt hónapokban megjelent Dézsi-plakátokat

Hónapok óta tart a jelenlegi polgármestert közpénzből reklámozó plakátkampány.

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

2009 és 2020 között Szombathelyen játszott.

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

Ez azt jelenti, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor az emberek visszaszerezhetik a döntési jogot afelett, hogy mi történjen a lakókörnyezetükben.

Akkugyár a szomszédságban? Most itt a lehetőség, hogy ne!

Átengedte a Kúria az LMP népszavazási kérdését a kiemelt beruházási törvény visszavonásáról 

A győri állatkert tanzániai állatvédő programjait is támogatta a győri közgyűlés a Szívügyünk az állatvédelem-pályázat keretéből

Tavasszal Dézsi Csaba András és felesége is elkísérte Tanzániába az állatkert igazgatóját.

LMP: a települési klímavédelmet is támogassa a kormány

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a közterületeket úgy kellene átalakítani, hogy minél kevesebb legyen a burkolt felületek aránya, és minél több árnyékot adó fa legyen.

Életfogytiglant kapott egy soproni férfit, aki megerőszakolta az unokahúgát

A vádlott erőszakkal szexuális cselekmény eltűrésére kényszerítette a tizennégy éves lányt, majd veréssel fenyegette meg, ezért a sértett nem mert beszélni senkinek a vele történtekről.

Közleményt adott ki a Haladás vezetősége, valóban nehéz helyzetben van a csapat

A klub vezetése a kialakult nehéz helyzet megoldásán dolgozik, és a munkavállalókkal – így a játékosokkal is - közvetlenül tart kapcsolatot - írják közleményükben.

Hosszú Katinka visszatér és megcélozza a hatodik olimpiáját

Első gyermeke augusztusi születését követően néhány héttel már elkezdte az edzéseket, jelenleg napi két-három órás tréningeket végez.