A győri egyetemé lett az egyre rosszabb állapotban lévő Zrínyi utcai kórházépület

Papp László Tamás 2021-06-19 12:59:38
A hely sorsa több mint egy évtizede bizonytalan volt. Riportunkban felelevenítjük, mi vezetett ide.

Korábban többször érdeklődtünk a kórháznál, az egyetemnél, és az önkormányzatnál is az épület sorsáról. Dézsi Csaba András győri polgármester a portálunknak adott januári interjúban is megerősítette: az ingatlant a győri egyetem fogja megkapni. 

A Széchenyi István Egyetem a héten válaszolt a témával kapcsolatos megkeresésünkre:

„A Széchenyi István Egyetem tulajdonába került 2021. május 1-i hatállyal a 2020. évi XXXVIII. törvény módosításával a győri belterület 3899/3 helyrajzi számú ingatlan. Az ingatlan ezt megelőzően a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vagyonkezelésében és az Országos Kórházi Főigazgatóság tulajdonosi joggyakorlásában volt. Az ingatlanon a Széchenyi István Egyetem 1/1 arányú tulajdont szerzett”

– válaszolta az intézmény.

Ezen a helyrajzi számon van a Zrínyi utcai kórházépület, melyről a héten készítettünk fotókat, képriportunkat lásd az alábbi galériában:

Fotók: Papp László Tamás

 

Az ingatlan sorsa több mint egy évtizede bizonytalan volt.

2010 szeptemberében lakossági fórumot tartottak a győri Petz Aladár Megyei Kórház 11,3 milliárd forintos fejlesztésével kapcsolatban – írta akkor a Kisalföld.

Itt hangzott el, hogy a beruházás befejezése után megszűnik az aktív ellátás a Zrínyi utcai kórházban. A cikk megjelenése után többen is pedzegették a hozzászólásokban, hogy mi lesz a Zrínyi utcai régi kórház sorsa?

A napilap emlékeztetett: a több mint 11 milliárdos fejlesztés még el sem kezdődött, vagyis finoman fogalmazva is a távoli jövőről beszélünk. (Legideálisabb esetben is 2012. decemberére készül az új szárny, de fél éves csúszás bőven benne van a pakliban.)

“Megerősítem, ami a múlt pénteki lakossági fórumon is elhangzott: a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai telephelyén az aktív fekvőbeteg-ellátás a tervezett fejlesztés befejezését követően megszűnik”

– nyilatkozta 2010 szeptemberében  a Kisalföldnek Ponty Zita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat sajtóreferense.

A telephelyen található ingatlanvagyon az `Infrastruktúra-fejlesztés a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban, mint egészségpólusban´ (TIOP 2.2.7.) pályázat önrészének biztosítására felvett hitel (1,1 milliárd forint) fedezetéül szolgál. Az ingatlan jövőjének sorsáról Győr várossal közösen kívánunk majd egy koncepciót kialakítani

– mondta az illetékes.

Természetesen ehhez szükséges az új beruházás megvalósulása, hiszen a Zrínyi utcai telephely jövőbeni hasznosításával kapcsolatban csak ezt követően lehet konkrét intézkedéseket tenni

– zárta szavait Ponty Zita a Kisalföld korabeli riportja szerint.

A kórházfejlesztés megvalósult, de a Zrínyi utcai épülettel érdemben nem történt semmi.

Mi több: továbbra is zajlott ott kórházi ellátás. Az épületben uralkodó állapotokkal több riportban is foglalkoztunk.

Tavaly novemberben egy, neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó keresett meg bennünket a problémával kapcsolatban, mely a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai épületét érinti.

Forrásunk szerint az épület udvarán nincs közvilágítás, de legalábbis nem kielégítőek az esti fényviszonyok, az ott lévő utakon pedig kátyúk vannak, ami a világítási hiányosságokkal kombinálva eléggé balesetveszélyes szituációnak tűnik, mind az autós, mind a gyalogos közlekedést rizikósabbá teszi.

Egy ott dolgozó beszélt a győri kórház Zrínyi utcai részében uralkodó állapotokról

Egy, neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó keresett meg bennünket a problémával kapcsolatban, mely a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai épületét érinti. Forrásunk szerint az épület udvarán nincs közvilágítás, de legalábbis nem kielégítőek az esti fényviszonyok, az ott lévő utakon pedig kátyúk vannak, ami a világítási hiányosságokkal kombinálva eléggé balesetveszélyes szituációnak tűnik, mind az autós, mind a gyalogos közlekedést rizikósabbá teszi.

„Az én autóm meg is rongálódott az ittlévő kátyúk egyike miatt. Azért is meg kéne javítani az utakat, mert elég nagy forgalom van errefelé. Itt fertőtlenítik a járműveket, amelyekkel a koronavírusos betegeket szállítják, és itt is tesztelik a COVID-gyanúsakat az alagsorban”

– mondta el a kórházi dolgozó. (A Zrínyi utcai épület bejáratnál több információs tábla is kint van, Ápolási Osztály, Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály, valamint Nappali Szanatórium Osztály felirattal.)

Megkerestük a kórház akkori főigazgatóját is.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrinyi utcai telephelyéről a szakellátást a 2013-as kórházrekonstrukció során a Vasvári Pál utcai telephelyre költöztettük. Egyetlen épület (a Petz Lajos utcai északi oldalon) maradt meg krónikus ellátóhelyként. Az ingatlan megosztásra került, az Ön által jelzett területek új funkciókkal és hasznosítással, más szervezet vagyonkezelésébe került. Aki az áldatlan állapotokra panaszkodik, olyan területre tévedt be, ahol nem sok dolga lehet jelenleg.

– válaszolta Tamás László János. 

Az egyik olvasónk által a múlt év decemberében készített fotósorozat viszont arról tanúskodik: a kátyúk az intézmény COVID-mintavételi pontja közelében vannak, ahol a tesztre érkező betegek, az ott dolgozók, illetve az általuk használt járművek is közlekednek.

Fotók: Ugytudjuk.hu olvasó

 

Olvasónk több arra haladó gépjárművet is látott, valamint egy mentőautót az egyik épület előtt.  A képeken jól látszanak a kátyúk, az egyikben falavelek gyűltek össze.

Ekkora kátyúk vannak a győri kórházban lévő COVID-mintavételi pont közelében

Két hete egy ott dolgozó beszélt nekünk a győri kórház Zrínyi utcai épületében uralkodó állapotokról. Egy, neve elhallgatását kérő kórházi dolgozó keresett meg bennünket a problémával kapcsolatban, mely a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Zrínyi utcai épületét érinti.

Az illető elmondása szerint a Zrínyi utcai épület bejáratánál a többi kórházi épülettel szemben semmiféle portaszolgálat, biztonsági őr nincs, legalábbis amikor ő ott járt, a portásfülke üres volt, tehát gyakorlatilag bárki bemehet oda.

Hasonlóan áldatlan, méltatlan állapotok jellemezték az épület Szigethy Attila úti részénél lévő Radnóti-szobor környékét is. Ahol munkálatok folytak: gödröket ástak ki, melyek hónapokig ott ásítoztak.

Fotók: Papp László Tamás

 

Az illetékeseknek hiába tettük fel a kérdéseinket, nem derült ki, melyik intézmény vagy cég a beruházás gazdája. Végül az árkokat visszatemették, de nem tudni, elvégezték-e a munkát, amiért kiásták azokat. 

Ha a belpolitikában nem is, a győri Radnóti-szobornál megtörtént az árokbetemetés

„Egyetlen nagyobb élőlény sincs, mint a csúszómászó akmanok és skorahok vagy a repülő tahakok a másik földrészen - hacsak azok a lyukak a Dionae-fennsíkon nem rejtenek valamit " - jelzi fel naplójába Kenton J. Stanfield a Vénusz bolygóról Howard Philips Lovecraft Eryx falai közt című novellájában.

Riportsorozatunk következő részében meg akarjuk szólaltatni az egyetemet, milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek a tulajdonukba került kórházépületen?

Szólj hozzá!

Miért fontos az optimális páratartalom?

40-60% között mozog az ideális beltéri páratartalom. Ha ettől alacsonyabb, akkor száraz a levegő, ha magasabb, akkor pedig túlzottan párás. Egyik sem jó, mindkettő allergiás panaszokat is okozhat. Amikor 40% alá csökken a pára mennyisége, akkor párásítás szükséges.

Most a győri Városháza folyosóján lépett meg Pintér Bence elől a GYHG vezérigazgatója

Legutóbb az irodában bújkálva rendőrt hívott, de most sem vette át a Kúria ítéletét.

Mitől lesz igazán modern egy konyha?

Mindannyian tudjuk, hogy a trendek jönnek és mennek, hogy a lakberendezési stílusok legalább olyan lendületesen változnak, mint az öltözködésben a divat, mégis vágyunk arra, hogy a mi konyhánk is modern legyen.

Nem kapott NB II-es licencet a Haladás

Az NB III-as versenyengedélyben még reménykedik a vezetőség.

A költöztetés árát több feltétel is befolyásolja

A költözés egy több összetevős művelet, melynél a siker sok mindenen múlik. Nem csupán a helyes időzítés, de a megfelelő előkészület, a költöztető cég kiválasztása és a költségek optimalizálása is lényeges elem. Ennek megvalósítása érdekében előzetes tervezésre is szükség van, amelybe beletartozik az árajánlat kérése is. 

Lezárták a gödi Samsung gyár bejáratait

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal fogtak össze.

A győri Városrendészet vezetője indul a vámosszabadi polgármesteri székért

Dézsi Csaba András polgármester többször beszélt mostanában arról, hogy Győrhöz csatolná a falut, Miletics Mór lehet a trójai falova.

2,3 milliárd forint vesztesége volt 2023-ban a Győr-Szolnak

Megjelent a városüzemeltető cég beszámolója a tavalyi évről.

Öt és fél évet kapott a drogos, ittas győrűjfalui autós ámokfutó

Az autóban senki sem használt biztonsági övet, egy fiatal nő meghalt.

Zsugorodik a Fidesz Szombathelyen?

Egy kis teremben elfért Dömötör Csaba hallgatósága.

Győr nagy részén szúnyogirtás lesz csütörtök éjszaka

Amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Mi alapján válassz arcápoló kozmetikumokat?

Sok nagy márka életkor szerint ajánlja az arcápoló készítményeket, így ha most kezded a bőröd ápolását, valószínűleg eszerint választasz, azonban sokkal inkább a bőröd aktuális állapota kellene, hogy meghatározza a rutinodat. 

Hetven tő kendert nevelt a családi ház mellett a vendvidéki településen élő férfi

A vádlott által termesztett növények száma a csekély mennyiség felső határát meghaladta.

Győr volt polgármestere, Balogh József Pintér Bencét támogatja

Vérfrissítésre, fiatalokra van szükség a volt polgármester szerint.

Új köztéri szobra lehet Szombathelynek

Éhen Gyula alakja kerülhet vissza az Éhen Gyula térre.

A szombathelyi Városházán lesz az SZKKA szurkolói ankétja - Frissítve

Teljesen nyilvánosan öntene tiszta vizet a pohárba a városvezetés.

Női karóra a merészebb színek kedvelőinek

Sokan a diszkrét, visszafogott kiegészítőkre esküsznek, míg mások szeretnek kísérletezni és játszani a különféle színekkel vagy anyagokkal. Olykor szívesen nyúlunk egy-egy extravagánsabb darabhoz, mint például egy lenyűgöző zöld női karórához.

Három játékos távozott a Szombathelyi Haladástól

Pálfi Donát a Facebook-on köszönt el a szurkolóktól.

A győri Rómer Házba érkezik a Háromharmad podcast

Élőben veszik fel a 24.hu politikai kibeszélőműsorát.