Győrben is terjeszkedik a közpénzzel kitömött Fidesz-közeli oktatási intézmény

Bazsó Bálint 2021-06-02 17:23:00
Másfél milliárd forintból vásároltak maguknak épületet.

A Mathias Corvinus Collegium győri központja lesz a Káptalandombon található Konferencia Hotel, ahol szeptembertől mintegy száz fiatal kapcsolódhat be az ingyenes tehetséggondozó képzésekbe - mondta a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Elitkollégium lehet a káptalandombi szállodából Győrben?

Április elején írtunk arról, hogy értékesítené a Rába Nyrt. a tulajdonában álló káptalandombi hotel, a Konferencia Hotel Rába épületét. A licit azóta le is zajlott, és értesüléseink szerint a Matthias Corvinus Collegium szerezte meg az épületet 1 milliárd 455 millió forintért, és a tervek szerint elitkollégiumot kíván létrehozni itt.

Orbán Balázs (aki emellett a Miniszterelnökség államtitkára is) azt hangoztatta, hogy idehaza "nemzetstratégiai kérdés az oktatás ügye", ezért tavaly az Országgyűlés arra "kérte fel" az MCC-t, hogy az egész Kárpát-medencére kiterjedően hozzon létre tehetséggondozó programokat. Mint mondta: szeptembertől Magyarországon 14, a Kárpát-medencében összesen 23 helyszínen lesznek elérhetők az MCC programjai több ezer diák számára az általános iskolától az egyetem végéig, de bizonyos programelemek ezeken túl is.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ahogyan portálunk korábban beszámolt róla, az elképesztő mennyiségű közpénzzel kitömött kormányközeli szervezet (amit maga Orbán Balázs államtitkár és kuratóriumi elnök személye is alátámaszt) Szombathelyen is terjeszkedik.

Mátyás fideszes bástyája Szombathelyen erősödik tovább

Vidéki helyszínekkel bővül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség és Középiskolás Programja, hirdeti friss hírei között az alapítvány honlapja. A helyszínek között ott szerepel Szombathely is. Mielőtt azonban bárki mindent hátrahagyva sietne beíratni felső tagozatos, vagy középiskolás gyermekét a tehetséggondozó intézmény képzéseire, nem árt tudni, hogy egy olyan szervezet jelenik meg a vasi megyeszékhelyen szeptembertől, amelyik az országos kultúrharc egyik meghatározó szervezete, és amelyet nem véletlenül telepítenek az ellenzéki városokba.

Bár nagyon szépen hangzik a "tehetséggondozás", a szervezet valójában a NER káderképzője, ahol az ideológiai nevelés garantált. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Minden városban, amelyben jelen vannak, olyan épületet és központot keresnek, amely egyrészt szimbolikus tere az adott városnak, másrészt valamilyen módon megújulásra, megmentésre szorul, így esett a választás a Konferencia Hotelre, amelyet árverésen vásároltak meg. Az épületet szeretnék rendbe hozni - folytatta az államtitkár és kuratóriumi elnök.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A kormányközeli szervezet az épületet árverésen szerezte meg, mintegy 1,455 milliárd forintért, vagyis ennyibe került a magyar adófizetőknek a terjeszkedés.

Az önkormányzati lakások privatizációs tervével előálló Böröcz László testvére, Retteginé Böröcz Katalin lesz a Mathias Corvinus Collegium szombathelyi központjának vezetője

Ahogy arról korábban cikksorozatunkban számoltunk be, a szombathelyi kultúrharc egyre élesedik. Amíg egyik oldalon a kifosztott pénztárjácú önkormányzat a kötelező feladatok ellátásán túl nemigen fog tudni mást megvalósítani, addig a másik oldalon a kifogyhatatlan költségvetéssel bíró állami szereplők által felkarolt intézmények állnak fel. Az egyik ilyen bástya a Mathias Corvinus Collegium.

Dézsi is nagyon örül

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) Győr polgármester azt mondta, hogy a megyeszékhelyen az oktatás magas színvonalú, de az MCC egy "pluszt" ad hozzá. A városvezető örömét fejezte ki, hogy a Konferencia Hotel egy olyan funkciót kapott, amellyel "nem a rombolásba viszi, hanem megtölti élettel, tudással és fiatalokkal".

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Sokak szerint a kormánypárt érzi a vesztét, így fékevesztett módon kezdte el kiszervezni a közvagyont olyan alapítványokba, amelyek kuratóriumi tagjai mind NER-hűek, és egy esetleges kormányváltáskor roppant nehezen leválthatóak. Ezeket a szervezeteket közfeladatot ellátó, közvagyont kezelő alapítványokká nyilvánítják és gyakran százmilliárdos vagyonnal ruházzák fel, amelyben van közvetlen pénzforrás, épületvagyon, vagy állami cégek részvényei. Az MCC így kapott bőséges MOL és Richter Gedeon részesedéseket (10-10%-os részvény), így nem kell attól tartani, hogy a későbbiekben elapadnának a pénzcsapok. Az alapítvány rátette a kezét a könyvszakmára is, bevásárolva magát a Libribe

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.