Győrben is terjeszkedik a közpénzzel kitömött Fidesz-közeli oktatási intézmény

Bazsó Bálint 2021-06-02 17:23:00
Másfél milliárd forintból vásároltak maguknak épületet.

A Mathias Corvinus Collegium győri központja lesz a Káptalandombon található Konferencia Hotel, ahol szeptembertől mintegy száz fiatal kapcsolódhat be az ingyenes tehetséggondozó képzésekbe - mondta a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke szerdán sajtótájékoztatón.

Elitkollégium lehet a káptalandombi szállodából Győrben?

Április elején írtunk arról, hogy értékesítené a Rába Nyrt. a tulajdonában álló káptalandombi hotel, a Konferencia Hotel Rába épületét. A licit azóta le is zajlott, és értesüléseink szerint a Matthias Corvinus Collegium szerezte meg az épületet 1 milliárd 455 millió forintért, és a tervek szerint elitkollégiumot kíván létrehozni itt.

Orbán Balázs (aki emellett a Miniszterelnökség államtitkára is) azt hangoztatta, hogy idehaza "nemzetstratégiai kérdés az oktatás ügye", ezért tavaly az Országgyűlés arra "kérte fel" az MCC-t, hogy az egész Kárpát-medencére kiterjedően hozzon létre tehetséggondozó programokat. Mint mondta: szeptembertől Magyarországon 14, a Kárpát-medencében összesen 23 helyszínen lesznek elérhetők az MCC programjai több ezer diák számára az általános iskolától az egyetem végéig, de bizonyos programelemek ezeken túl is.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ahogyan portálunk korábban beszámolt róla, az elképesztő mennyiségű közpénzzel kitömött kormányközeli szervezet (amit maga Orbán Balázs államtitkár és kuratóriumi elnök személye is alátámaszt) Szombathelyen is terjeszkedik.

Mátyás fideszes bástyája Szombathelyen erősödik tovább

Vidéki helyszínekkel bővül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség és Középiskolás Programja, hirdeti friss hírei között az alapítvány honlapja. A helyszínek között ott szerepel Szombathely is. Mielőtt azonban bárki mindent hátrahagyva sietne beíratni felső tagozatos, vagy középiskolás gyermekét a tehetséggondozó intézmény képzéseire, nem árt tudni, hogy egy olyan szervezet jelenik meg a vasi megyeszékhelyen szeptembertől, amelyik az országos kultúrharc egyik meghatározó szervezete, és amelyet nem véletlenül telepítenek az ellenzéki városokba.

Bár nagyon szépen hangzik a "tehetséggondozás", a szervezet valójában a NER káderképzője, ahol az ideológiai nevelés garantált. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Minden városban, amelyben jelen vannak, olyan épületet és központot keresnek, amely egyrészt szimbolikus tere az adott városnak, másrészt valamilyen módon megújulásra, megmentésre szorul, így esett a választás a Konferencia Hotelre, amelyet árverésen vásároltak meg. Az épületet szeretnék rendbe hozni - folytatta az államtitkár és kuratóriumi elnök.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A kormányközeli szervezet az épületet árverésen szerezte meg, mintegy 1,455 milliárd forintért, vagyis ennyibe került a magyar adófizetőknek a terjeszkedés.

Az önkormányzati lakások privatizációs tervével előálló Böröcz László testvére, Retteginé Böröcz Katalin lesz a Mathias Corvinus Collegium szombathelyi központjának vezetője

Ahogy arról korábban cikksorozatunkban számoltunk be, a szombathelyi kultúrharc egyre élesedik. Amíg egyik oldalon a kifosztott pénztárjácú önkormányzat a kötelező feladatok ellátásán túl nemigen fog tudni mást megvalósítani, addig a másik oldalon a kifogyhatatlan költségvetéssel bíró állami szereplők által felkarolt intézmények állnak fel. Az egyik ilyen bástya a Mathias Corvinus Collegium.

Dézsi is nagyon örül

Dézsi Csaba András (Fidesz-KDNP) Győr polgármester azt mondta, hogy a megyeszékhelyen az oktatás magas színvonalú, de az MCC egy "pluszt" ad hozzá. A városvezető örömét fejezte ki, hogy a Konferencia Hotel egy olyan funkciót kapott, amellyel "nem a rombolásba viszi, hanem megtölti élettel, tudással és fiatalokkal".

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Sokak szerint a kormánypárt érzi a vesztét, így fékevesztett módon kezdte el kiszervezni a közvagyont olyan alapítványokba, amelyek kuratóriumi tagjai mind NER-hűek, és egy esetleges kormányváltáskor roppant nehezen leválthatóak. Ezeket a szervezeteket közfeladatot ellátó, közvagyont kezelő alapítványokká nyilvánítják és gyakran százmilliárdos vagyonnal ruházzák fel, amelyben van közvetlen pénzforrás, épületvagyon, vagy állami cégek részvényei. Az MCC így kapott bőséges MOL és Richter Gedeon részesedéseket (10-10%-os részvény), így nem kell attól tartani, hogy a későbbiekben elapadnának a pénzcsapok. Az alapítvány rátette a kezét a könyvszakmára is, bevásárolva magát a Libribe

Szólj hozzá!

Baglyot minden fára!

A lakosság és az önkormányzatok műfészkek, költőládák kihelyezésével segíthetik a településlakó, rágcsálópusztító baglyok költését.

A Papagájmentő Alapítvány is részt vesz a győri önkormányzat meghívásos pályázatán

30 millió forintra pályázhatnak a meghívott állatvédő szervezetek: a polgármester családjának alapítványa és az állatkert is a meghívottak között van.

Ittas szombathelyi rollerest csíptek el a zsaruk

A Körmendi út melletti járdán rodeózott.

A Momentum szerint a területfejlesztési államtitkár egy uniós pénzből felújított házban él Győrújbaráton

46 millió forintból építettek a Lila-hegyen egy „rekreációs központot”.

LMP: segíteni kell az embereket abban, hogy a tömegközlekedést válasszák

A klímavédelmi célok csak így érhetők el, és a városaink levegője is csak így fog tisztulni.

Halálos baleset történt Sorokpolánynál

Két személyautó ütközött.

Holokauszt-emlékműre írt ki pályázatot a győri önkormányzat

A Révai Miklós Gimnázium mellé kerülne az alkotás, 80 milliót szánnak rá.

Folytatódik Győrben a rendőrségi bringajelölés

Ezúttal a Barátság parkban lesz rá lehetőség.

Ungár Péter: Nem igaz, hogy a kistelepüléseken nem jutnak információhoz az emberek

A Vas megyei LMP képviselője arról beszélt, hogy Toronyban éppen úgy van internet, mint az ország nagyvárosaiban.

Presszó pultjából próbált lopni a győri férfi, lebukott

Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki 40 ezer forintot lopott el a pultból, miközben a pultos a teraszon volt.

Kigyulladt egy lakás Szombathelyen, meghalt egy ember

A tüzet ágyban dohányzás okozhatta.

Engedély nélkül motorozott védett területen, 400 ezer forintra büntették

A köszegi Szerdahelyi-patak medrében, illetve a Péterics-hegy oldalában motoroztak.

Holnaptól teljes hosszában használható a Zanati kerékpárút

15 évet vártunk rá, végül csak elkészült.

Világbajnok balátlövőt igazol a győri kézilabdaklub

A holland Kelly Dulfer a Győri Audi ETO KC új játékosa.

Szétrúgta volt élettársa kocsiját egy celldömölki férfi

A járműben több mint 180 ezer forint kár keletkezett.