Mátyás fideszes bástyája Szombathelyen erősödik tovább

ugytudjuk.hu 2021-04-25 17:45:00
Ősztől indul a Mathias Corvinus Collegium helyi központjában a „tehetséggondozás”. 

Vidéki helyszínekkel bővül a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség és Középiskolás Programja, hirdeti friss hírei között az alapítvány honlapja. A helyszínek között ott szerepel Szombathely is. Mielőtt azonban bárki mindent hátrahagyva sietne beíratni felső tagozatos, vagy középiskolás gyermekét a tehetséggondozó intézmény képzéseire, nem árt tudni, hogy egy olyan szervezet jelenik meg a vasi megyeszékhelyen szeptembertől, amelyik az országos kultúrharc egyik meghatározó szervezete, és amelyet nem véletlenül telepítenek az ellenzéki városokba.

Előző cikkünkben bemutattuk a formálódó szombathelyi kultúrharc szintén hamarosan induló intézményét, a Magyar Művészeti Innovációs Központot, amely nagyságrendekkel nagyobb forrást kapott már indulás előtt, mint amiből a többi kulturális intézmény működni tud, de szóltunk az MMIK Nonprofit Kft. hátteréről is. Jöjjön most az MCC részletesebb megvizsgálása. 

Sokak szerint a kormánypárt érzi a vesztét, így fékevesztett módon kezdte el kiszervezni a közvagyont olyan alapítványokba, amelyek kuratóriumi tagjai mind NER-hűek, és egy esetleges kormányváltáskor roppant nehezen leválthatóak. Ezeket a szervezeteket közfeladatot ellátó, közvagyont kezelő alapítványokká nyilvánítják és gyakran százmilliárdos vagyonnal ruházzák fel, amelyben van közvetlen pénzforrás, épületvagyon, vagy állami cégek részvényei. Az MCC így kapott bőséges MOL és Richter Gedeon részesedéseket (10-10%-os részvény), így nem kell attól tartani, hogy a későbbiekben elapadnának a pénzcsapok. Az alapítvány rátette a kezét a könyvszakmára is, bevásárolva magát a Libribe

Fotó: Farkas Bazsi

Ha bárkinek ezek után még maradna kétsége a kormányzati elkötelezettségük felől, azt Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára oszlatja el, aki az MCC kuratóriumi elnöke lett 2020-ban rákészülve az azt követően lezajlott fenti folyamatokra.

A szervezet célja tehát névlegesen a tehetséggondozás, ám tulajdonképpen arról van szó, hogy NER káderképzőt hoztak létre ifjú fideszesek számára, ahol az ideológiai nevelés garantált. 

Ezzel a háttérrel érkezett meg tehát az alapítvány Szombathelyre. Itt a Petőfi Sándor utca 14. számú épületet kapták meg ajándékba a kormánytól, amely korábban a Teleki Blanka Szakképző Iskola kollégiuma volt, ám már évek óta üresen áll. Arról még nincs hír, hogy melyik helyi bukott politikust fogják kinevezni a szombathelyi központjuk vezetőjének, vagy kik kapnak oktatói lehetőséget, azt azonban tudjuk, hogy ki az, akinek hallgatóként már megadatott részt venni a MCC működésében.

Balázsi Péter, a Vas megyei önkormányzat holnapján elérhető életrajza szerint 2010-ben vehette át szakkollégiumi diplomáját a Mathias Corvinus Collegiumtól. A 2018-ban a szombathelyi polgármesteri címért induló, ám a városlakók által inkább a megyei jegyőséghez visszairányított politikus például biztosan szívesen oktatna jogot, vagy közigazgatást a fiatalok számára, kétségünk se legyen afelől, hogy milyen világnézetet közvetítve.

Az MMIK épületét átvevő nonprofit kft ezzel a leosztásban tehát a garantáltan fideszes igényeket kiszolgáló művészetekért és közművelődésért lesz a felelős, míg az ifjúsági és oktatási területen ugyanezt szolgálja az MCC majd Szombathelyen. A helyi közösségi és civil ügyek fideszes biztosítását pedig úgy tűnik, hogy egy peremkerületi civil szervezetre bízták, akik az elmúlt napokban bőszen hajbókoltak Hende Csabának. Hamarosan róluk lesz szó.  

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.