Az önkormányzati lakások privatizációs tervével előálló Böröcz László testvére, Retteginé Böröcz Katalin lesz a Mathias Corvinus Collegium szombathelyi központjának vezetője

Farkas Bazsi 2021-06-01 16:48:33
A Petőfi Sándor utcai épületet valószínű, majd csak 2024-ben tudja birtokba venni az alapítvány. A szombathelyi működést így is megkezdik az idén.

Ahogy arról korábban cikksorozatunkban számoltunk be, a szombathelyi kultúrharc egyre élesedik. Amíg egyik oldalon a kifosztott pénztárjácú önkormányzat a kötelező feladatok ellátásán túl nemigen fog tudni mást megvalósítani, addig a másik oldalon a kifogyhatatlan költségvetéssel bíró állami szereplők által felkarolt intézmények állnak fel.

Az egyik ilyen bástya a Mathias Corvinus Collegium. Az MCC hamarosan Szombathellyel bővíti vidéki helyszíneit. 

Mielőtt azonban bárki mindent hátrahagyva sietne beíratni felső tagozatos, vagy középiskolás gyermekét a tehetséggondozó intézmény képzéseire, nem árt tudni, hogy egy olyan szervezet jelenik meg a vasi megyeszékhelyen szeptembertől, amelyik az országos kultúrharc egyik meghatározó szervezete, és amelyet nem véletlenül telepítenek az ellenzéki városokba - írtuk korábbi cikkünkben.

Beszédes az is, hogy az MCC kuratóriumi elnöki posztját 2020-tól Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára tölti be.

A szervezet célja tehát névlegesen a tehetséggondozás, ám tulajdonképpen arról van szó, hogy NER káderképzőt hoztak létre ifjú fideszesek számára, ahol az ideológiai nevelés garantált. 

Ahogy fentebb írtam, a Mathias Corvinus Collegium szombathelyi jelenléte szeptembertől lesz aktív. A helyi működésre a Petőfi Sándor utca 14. szám alatti, korábbi kollégiumi épületet kapta meg az alapítvány. Csakhogy ha valaki az ingatlan felé sétál az semmiféle felújítási munkának nem látja nyomát, pedig már június eleje van.

Hogy pontosan mikor állnak neki a felújításnak, és hol indul meg a működés, ha szeptemberig a felújítással nem végeznek, azt az MCC-től kérdeztem meg.

A Szombathely, Petőfi Sándor utca 14. szám alatti épület átadás-átvétele megtörtént, jelenleg az ingatlan tervezési programja zajlik. Az állapotfelmérését követően kezdődik meg a tervezési szakasz, az MCC tehetséggondozási programjának megfelelő terek, helyiségigények összehangolása az adottságokkal. Várhatóan ősszel kezdődhet meg az engedélyes tervek beszerzése és a kivitelezés, amely a szakemberek számításai szerint szerint 2024-ig befejeződhet - kezdte így válaszában az intézmény.

Mivel az épület évek óta használaton kívül van, ezért az egykori leánykollégium részletes épületdiagnosztikai vizsgálatai folyamatban vannak, ezek részben meghatározzák, részben pedig segítenek pontosítani a felújítás műszaki tartalmát.

Az épület korszerűsítésének tervezett költségeiről csak a tervezési fázis lezárultát követően, a kiviteli tervek birtokában tud tájékoztatást adni az MCC.

Az épület korszerűsítésétől függetlenül az MCC elindítja képzéseit, a Fiatal Tehetség Programot és a Középiskolai Programot szeptembertől a megyeszékhelyen. Szombathelyen várhatóan néhány évig az MCC bérleményben tudja a magas oktatási színvonalat biztosítani a diákoknak. Jelenleg folyamatban van olyan épület kiválasztása, amely a jövőben alkalmas lehet a komplex program és a célok megvalósítására.

Arra a kérdésre, hogy az alapítvány kit nevet ki a szombathelyi központ vezetőjének, az alapítvány azt írta, hogy az MCC szombathelyi regionális képviselet-vezetője, Retteginé Böröcz Katalin.

Retteginé sógornője Rettegi Attilának, a korábbi fideszes önkormányzati képviselőnek, továbbá testvére a napokban az önkormányzati lakások privatizálásának törvénytervezetét benyújtó, majd ezzel reflektorfénybe kerülő, szintén fideszes, parlamenti képviselőnek, Böröcz Lászlónak

Szólj hozzá!

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.