Itt vannak a nyitási részletek: Így élünk ötmillió beoltott után

Bazsó Bálint 2021-05-22 10:05:00
Nincs akadálya a lakodalomnak, tüntetésnek, és még sportfesztiválra is mehetnek a nem hivatásos sportolók, vége a kijárási tilalomnak, korlátozások viszont még vannak bőven.

Péntek késő este megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik fokozatáról szóló kormányrendelet.

Ebben felsorolják a lapunk által is megírt döntéseket. Eszerint 

– a kijárási tilalom megszűnik;
– az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek a járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
– eltörlésre kerül a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettség;
– szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
– magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
– szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
– egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
– egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
– a zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
– 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Búcsú a maszkoktól, vége a kijárási tilalomnak és mehetünk tüntetni is

„Jelenleg 4 millió 898 ezer 866 a beoltottak száma, ezért a hétvégén minden emberi számítás szerint is elérjük az ötmilliót" - közölte Orbán Viktor szokásos reggeli rádióinterjújában. Értékelése szerint „ez korszakhatár", ez azt jelenti, hogy a járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében legyőztük. Beszélt a korlátozások feloldásáról is.

A megjelent kormányrendeletből további részletek is kiderültek. Eszerint a házasságkötés – a lakodalom kivételével – valamint temetés nem minősül rendezvénynek.

Emellett, „ha a házasságkötésre nem az anyakönyvi hivatal házasságkötő termében, a polgármesteri hivatal helyiségében vagy a vallási közösség vallási tevékenység céljára használt helyiségében kerül sor, a házasságkötésre az e rendelet családi eseményre vagy magánrendezvényre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.”

A családi eseményen vagy magánrendezvényen – az ott foglalkoztatottakon kívül – egy időben a lakodalom esetén legfeljebb kétszáz fő, minden más családi esemény vagy magánrendezvény esetén legfeljebb ötven fő lehet jelen.

Lakodalom van a mi utcánkban: akár élő előadással vagy válogatott lemezbemutatással

A lakodalmak megtartásának rendjét is pontosították, eszerint "a  családi eseményen vagy magánrendezvényen a válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás megengedett."

A védelmi intézkedések betartatásáról magánrendezvény szervezője vagy a helyszín üzemeltetője köteles gondoskodni.

Ha a  családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a  vendéglátó üzlet területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, abban az esetben a családi eseményen vagy a magánrendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt
vehet.

Ha a vendéglátó üzlet rendelkezik olyan, a vendéglátó üzlet többi részétől elzárt helyiséggel, ahol biztosítható, hogy a  családi esemény vagy magánrendezvény résztvevői a  családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a  vendéglátó üzlet többi vendégétől vagy más családi vagy magánrendezvény vendégeitől elkülönítésre kerüljenek, a  koronavírus ellen nem védett személy kizárólag e  helyiségbe beléphet, és a  családi esemény vagy magánrendezvény befejezéséig a vendéglátó üzlet e helyiségében tartózkodhat.

Ezekben az esetekben a családi esemény résztvevője - az elkülönített helyiségben - nem köteles maszkot viselni.

Ugyanez vonatkozik a szálláshelyekre is. Eszerint a  családi esemény teljes időtartama alatt a  szálláshely területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, abban az esetben a családi eseményen vagy a magánrendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet - olvasható a jogszabályban (ugyanez vonatkozik erre, ha a szálláshely rendelkezik olyan helyiséggel, ami elzárható a szálláshely többi részétől).

A nem védett személyek ugyanakkor a családi rendezvény után el kell, hogy hagyják a szállást.

Orbán: Nincs még egy ország, ahol plázaszerűen lehet választani az oltások közül

„Jól álljuk a versenyt. Ez egy speciális verseny, ez a magyar emberek életéért szól, nem is sikerült mindenkiét megmenteni. Komoly veszteségeink voltak" - kezdte szokásos interjúját Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában. A miniszterelnök a magyar oltási adatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a számokkal ugyan jól állunk, de az együttérzésnek kell az elsőnek maradnia.

Csak védettségi igazolvánnyal mehetünk zenés, táncos rendezvényre

Nincs meglepetés,  jogszabályban úgy fogalmaznak: "A  zenés, táncos rendezvény helyszínén, életkorra való tekintet nélkül kizárólag koronavírus ellen védett személy tartózkodhat."

Külön tiltják a nem védett személyek számára szervezett rendezvényt: "Tilos zenés, táncos rendezvényt koronavírus ellen nem védett személyek számára szervezni, tartani, meghirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni."

- írják. 

Ugyanakkor a rendezvény helyszínén koronavírus ellen nem védett személy is foglalkoztatható, azzal, hogy – a  fellépők kivételével – köteles maszkot viselni.

A rendezvények szervezőinek kötelessége a nem védett személyek belépését megakadályozni.

Fotó: MTI

Egyéb rendezvények

Szabadtéri rendezvényen, amennyiben – az ott foglalkoztatottakon kívül – ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet, efölött azonban kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Zárt tér esetében – az  ott foglalkoztatottakon kívül – kizárólag a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt.

Az egyéb rendezvény szervezője vagy a helyszín üzemeltetője köteles annak a személynek a beléptetését megtagadni, valamint a belépését megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát nem igazolja.

Új fogalommal gazdagodtunk: az eddigi öt (zenés-táncos rendezvény, kulturális esemény, sportesemény, magánrendezvény, karácsonyi vásár) kategóriához hozzácsaptak egy hatodikat, a sportfesztivált is. 

A rendelet szerint "sportfesztivál az olyan sportesemény, amelyen a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló mellett a szabadidős sportoló is részt vehet" (a sportrendezvényen értelemszerűen csak profik vehetnek részt).

Ezeken a koronavírus ellen nem védett, a sportról szóló törvény szerinti versenyszerűen sportoló is elindulhat.

Mehetünk tüntetni is 

A módosítás szerint "ha a gyűlésen ötszáz főnél kevesebben vannak jelen, azon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet", ötszáz fő felett ugyanakkor kizárólag "a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt."

A spontán gyűlés tilos, és ahogyan a többi rendezvény esetében is: a védelmi intézkedések betartatásáról a gyűlés vezetője köteles gondoskodni.

Szólj hozzá!

Három havi jutalommal kell beérni Bebes polgármesternek

A testület nem szavazta meg a három havi pluszban adható juttatást.

Születésnapi ajándékötletek – ha valami kreatívra vágysz

Nehéz kreatív ajándékot találni egy születésnapra – főleg ha már a harmadik X-en is túl van az illető. Valószínűleg sok mindene megvan már: van szépen berendezett otthona, bármit meg tud magának venni.

Betört egy férfi egy kőszegi lakóházba, aminek megtalálta az elrejtett kulcsát

Közel 600 ezer forint értékben lopott el különféle szerszámokat, pálinkát és élelmiszereket.

Napos idő várható csütörtökön

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható.

Csütörtök reggeltől lezárják a Révai utcát Győrben

Kiegyenesedik az S-kanyar, november végéig nem lehet végigmenni a Révai utcán.

A leendő kézilabda csarnokhoz vezető útcsatlakozás kiépítését, vagy ennek hiányában 200 millió forintot kért a szombathelyi önkormányzattól az SZKKA

Ugyan a városnak erre nincsen anyagi lehetősége, de a Zanat előtti telket továbbra is használhatja csarnoképítésre a klub.

Ügyvezetőt cserélnek a Rádió 8 Körmendnél

Molnár Dánielt H.Szalay Balázs válthatja.

Kislányok álma: csodaszép baba és babakocsi

Amikor az első játékokat válasszuk a gyermekünknek, minden bizonnyal előtörnek az emlékek. Felidézzük azokat a gyerekkori játékokat, amelyekkel órákon át játszottunk, és amelyek oly kedvesek voltak szívünknek és lelkünknek. 

Kamu koncertjegyeket árult két szombathelyi férfi

Most a bíróság húzza el a nótájukat.

Az árvíz miatt több utat is lezárnak Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében

Nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén is lesznek útlezárások az árvízi védekezés vagy az elöntött területek miatt.

Összeütközött két autó Győrben

Egy sávon halad a forgalom az érintett kereszteződésnél.

A szombathelyi torna vk-n a nézőket is bevonják a programokba

A Waberer's challenge világkupát október 4. és 6. között rendezik meg.

Enyhül az időjárás kedden, eső nem nagyon lesz

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A piros jelzés ellenére, az életével játszva biciklizett be egy nő a vonat elé

A vonatvezető dudált és azonnal vészfékezett, de a vonat sajátosságai miatt csak 312 m fékút után tudott megállni.

Esküvői készülődés profik segítségével

Sokan úgy gondolják, hogy az esküvői előkészületekkel simán boldogulnak, de menet közben döbbennek rá, hogy nem is annyira egyszerű ez az egész. 

Vízügy: a torkolati műtárgy Győrben több deciméterrel csökkenti a tetőzést

A Lajtán hétfő 6:00 órától III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.