ORF: Választási vereségre készülve szervezi ki a közvagyont a kormánytöbbség?

Papp László Tamás 2021-04-29 14:39:00
Itt az osztrákok összeállítása a közvagyon alapítványokba pakolásáról.

„Egyetemek, cégrészvények, múzeumok, kastélyok: Magyarország jobboldali konzervatív kormánya milliárdos állami vagyont ad át alapítványokba, a kormány által kinevezett kurátorok vezetésével. Az ellenzék „szervezett lopásról" beszél, a kormány gazdasági okokat hoz fel” – írja az ORF.at Magyarok az erről szóló összeállításában.

Kedden a FIDESZ jobboldali konzervatív kormánypárt szavazataival a parlament megalapozta a jogalapot összesen 16 alapítvány létrehozásának. Közülük tizenegy lesz egyetemi üzemeltető. Az ország legtöbb egyeteme érintett, köztük a Budapesti Orvosi Semmelweis Egyetem, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem. A neves Corvinus Közgazdaságtudományi Egyetem 2019 nyarától megszűnt állami intézmény lenni” – szól a cikk. 

„De az új törvény nem csak a felsőoktatási intézményekre vonatkozik. A kulturális intézmények, kastélyok, mezőgazdasági területek és parkok szintén állami tulajdonból az alapítványokhoz kerülnek. A magyar média szerint hárommilliárd eurónak megfelelő állami vagyont „privatizálnak“ – teszik hozzá.

Az alapítványok tagjait a kormány nevezi ki. Hivatalaikat életük végéig megtarthatják – fájlalta az ellenzék. Sok alapítványi tag állítólag közel áll a FIDESZ-hez, néhányan Orbán kormányának hivatalban lévő miniszterei – számolt be a magyar média. A kormány azzal indokolta a törvényt, hogy „a közfeladatok sokfélesége és dinamikus változása indokolja az állam szerepének újragondolását“ – idézi a portál a Bloomberg hírügynökséget.

Az ellenzéki szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul a közpénzek kilapátolása miatt

Az ellenzéki szövetség tagjai a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény kihirdetését követően közös beadvánnyal fordulnak az Alkotmánybírósághoz annak érdekében, hogy semmisítse meg a törvényt és állítsa meg az ország kifosztását - áll a szövetség (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) hozzánk eljutatott közleményében.

A Schweizer Rundfunk (SRF) szerint a magyar kormány tervei között szerepelnek azok a milliárdos részvények is, amelyeket a magyar állam olyan nagyvállalatokban tart, mint például a MOL ásványolaj-társaság és a Richter gyógyszergyár. Ezeket a részvénycsomagokat „át kell adni" az alapítványoknak – jelentette az SRF április közepén. A jelentések szerint egy turisztikai attrakciót is „átadnak“ egy alapítványnak – a Budapest melletti Gödöllői Királyi Kastélyt, amely egykor az osztrák császárné és magyar királyné, Sissi preferált rezidenciája volt.

Egyes közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki szövetség támogatottsága legalább egyenértékű a FIDESZ-szel, mások szerint pedig kissé előrébb járnak. Az ellenzék az alapítványok Orbánék és híveinek kezébe adásával úgy látja, hogy ez egy kísérlet arra, hogy a választási vereség esetén is fenntartsák befolyásukat a gazdaságra és az intézményekre, például egyetemekre, múzeumokra és színházakra.

Arato Gergely (DK) bírálta a parlamentben a „magyar emberek vagyonának szervezett ellopását". Kritika érkezett a Transparency International (TI) korrupcióellenes szervezet részéről is, amely a nepotizmust az Orbán-kormány „fő jellemzőjeként" határozta meg.

Ligeti Miklós, a TI képviselője „értelmetlen“ és „illegális“ eljárásokról beszélt. „A következő kormány nem fogja tudni visszaszerezni ezeket az állami vagyonokat ezen alapítványok zsebéből“ – mondta Ligeti az SRF-nek.

Orbán oktatási beruházásként védte az egyetemek alapítványokba történő átadását. A projekt támogatói azt is állítják, hogy az egyetemeket versenyképesebbé kell tenni nemzetközi összehasonlításban. Magyarország néhány évvel ezelőtt már tűz alá került egy egyetemi törvény miatt. Ennek kapcsán Soros György Közép-európai Egyeteme (CEU) elhagyta az országot és Bécsbe költözött – emlékeztet az összeállítás.

Szólj hozzá!

A 21. század leghűvösebb áprilisa volt az idei

2,9 fokkal volt hűvösebb az átlagnál.

Száz alá csökkent a koronavírus áldozatainak a száma

1145 új fertőzöttet találtak az országban.

Ahogy egy régi magyar mondás tartja: evezd le keresztbe!

Már lehet nevezni a Balaton-átevezésre.

Napsütéses idővel búcsúzik a hétvége

A szél viszont több helyen megélénkülhet.

Hadházy Ákos: a győri Audi dolgozói miért kaptak Pfizer-vakcinát a kormánytól?

A független országgyűlési képviselő arra is kíváncsi, ki és miért döntötte el, hogy az Audinak ez jár.

Itt a válasz, hogyan élhetünk akár 105 évig is

Nagy titkot fejthettek meg a tudósok.

A NASA közzétette marsi helikopterének zümmögő hangját

Először vette fel egy idegen bolygón egy űreszköz egy másik különálló űreszköz hangját.

Börtönbe is kerülhet egy új-zélandi férfi, aki péniszekkel rajzolta körbe a kátyúkat a városában

Így akarta felhívni a városvezetés figyelmét az utak állapotára, sikerült.

Várhatóan vasárnap zuhan majd vissza a Földre az elszabadult kínai rakéta

Nagyon úgy tűnik, Magyarországot elkerüli az égi áldás.

van még itt cikk a témában:

100 éves az osztrák-magyar határ

„Border(hi)stories“ elnevezéssel új projekt kezdődött az osztrák-magyar határ menti régió közös történelméről. Ehhez kapcsolódóan iskolai projektek, digitális archívum és vándorkiállítás is szerepel a tervek között.

Ezekre a kérdésekre nem hajlandóak válaszolni Győr fideszes országgyűlési képviselői

Összeszedtük, hogy mit kérdeznénk Győr országgyűlési képviselőitől, ha le mernének ülni velünk egy interjúra: a strandberuházástól a Borkai-botrányon, a színház lebontásán és parlamenti munkájuk mérlegén át egészen addig, hogy mit tettek azért, hogy Győr ne kerüljön nehéz anyagi helyzetbe az elvonások miatt. Kara Ákos nem hívott minket vissza, Simon Róbert Balázs inkább nem vállalta az interjút.