A Greenpeace bíróságon támadja meg a természetromboló Fertő tavi nagyberuházást

Nagy Donát 2021-04-28 11:45:00
Fidesz-közeli vállalkozások kezdtek gigaépítkezésbe természetvédelemi területen.

A környezetvédelmi szervezet a kormányhivatal legutóbbi botrányos indoklással ellátott határozatának visszavonását, illetve megsemmisítését követeli - írja a Greenpeace közleménye. A most megtámadott döntés értelmében a beruházó ugyanis tovább folytathatja a Natura 2000 területen, nemzeti park magterületén, a Ramsari Egyezmény alapján védendő tóparton az élővilág tönkretételét. A Greenpeace felháborítónak tartja, hogy a kormány a hivatala engedélyével hozzájárul közös természeti értékeink elpusztításához.

Megtetszhetett Orbán lányának a Fertő-tó, végül ez lett a veszte

Hosszú riportban számol be a Fertő-tavi építkezésről az osztrák der Standard, a cikket a 444 dolgozta fel. A beruházásról mi is többször beszámoltunk már. A cikk szerint Magyarország második legnagyobb tavának fejlesztésére 2016-ban irányzott elő 7,9 milliárd forintot a kormány, majd ezt az összeget előbb 2019-ben 23,2 milliárdra, míg végül 32 milliárd forintra emelték.

A Fertő tó védelmében alakult helyi civil kezdeményezés mellé állva a Greenpeace Magyarország Egyesület a Győri Törvényszéken 2021. április 28-án pert indít a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal azon közigazgatási határozatának hatályon kívül helyezése, illetve megsemmisítése érdekében, amelyben a Fertő tó partján indított óriási beruházás engedélyét módosította, ezzel pedig hozzájárult a beruházás további természetpusztításához.

A kormányhivatal határozata a Greenpeace szerint a következő hazai jogszabályokat és Magyarország nemzetközi vállalásait sérti:

  • Magyarország Alaptörvénye;
  • a természet védelméről szóló törvény;
  • a Natura 2000 területekről szóló kormányrendelet;
  • a vizes élőhelyek védelméről szóló kormányrendelet;
  • Magyarországnak a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, különösen, mint a vízimadarak élőhelyéről szóló Ramsari Egyezményben vállalt és törvényben rögzített kötelezettségvállalásai.

Nagyon rossz ötlet beépíteni a Fertő tavat egy nemzetközi szervezet szerint

A kulturális örökségi helyszínek megőrzéséért és védelméért felelős nemzetközi szervezet, az ICOMOS Magyar Bizottsága örökségvédelmi kritikákat fogalmazott meg a Fertő tó partjára tervezett, közpénzből finanszírozott állami beruházással kapcsolatban - írja a HVG.

A Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Fertő tó partján, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és Fertő-táj UNESCO Világörökségi terület magterületén, Natura 2000 területen, mintegy 60 hektáron tervez egy olyan megaberuházást, ahol 13,6 hektárt építene be épületekkel és utakkal. Az állam által finanszírozandó beruházás tartalmaz fedett sportkomplexumot, apartmanházat, 100 szobás, 4 csillagos szállodát, 880 gépjárművet befogadó parkolót, többszintes látogatóközpontot, motelt, kempinget, 850 vitorlás és 400 evezős csónak befogadását biztosító kikötőt.

A fejlesztést megalapozó gazdasági tanulmányok nem ismertek, a beruházó saját hatásbecslése pedig kijelenti, hogy nem jelölhető meg kiemelt közérdek a fejlesztés kapcsán.

A beruházás ellen már 2020 szeptemberében 73 civil szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott. A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy nagy tavaink, így a Fertő tó is, mind Magyarország, mind az Európai Unió, mind globális szinten kiemelt jelentőségűek, ezért természeti értékeik nem áldozhatók fel csupán rövid távú, kevesek érdekeit kiszolgáló turisztikai, vagy gazdasági szempontok miatt.

73 civil szervezet követeli a nagy magyar tavak védelmét

A közös állásfoglalás felszólítja a kormányzati és állami szereplőket, önkormányzatokat és intézményeket, az állami és önkormányzati tulajdonban lévő cégeket, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozzák meg a természeti örökségnek számító, kiemelt értéket képviselő nagy tavaknál történő állami és magánberuházásokat - derül ki a 73 szervezet MTI-hez eljutatott közös szerdai közleményéből.

Mivel a beruházást kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé nyilvánították, a civilek nem tudtak időben hozzáférni a beruházás konkrét adataihoz, azokat csak nagy késéssel, rendkívül nehezen, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárásával lehetett megszerezni. Ezért az akkori határozat ellen érdemben fellépni már nem lehetett.

Most a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a korábbi határozat módosítását kérte, hogy a kotrást, parti szakaszokat átalakító tevékenységét a Zrt. ne csak a téli időszakban, hanem egész évben, folyamatosan végezhesse. A kormányhivatal a cég módosításának részben helyt adott a következő megdöbbentő indoklással: a Zrt. által megtett „intézkedések hatására, a munkaterület a madarak és az emlősök számára kedvezőtlen élőhellyé vált, fészkelő példányok nem fordulnak elő, (…) a hüllők és kétéltűek a munkaterületet elkerülték.”

Kell a hely a luxushotelnek, a NER elbontja a több, mint 50 éves cölöpházakat a Fertő-tavon

Ahogy arról korábban is írtunk, a Balaton után a Fertő-tó is a NER játszótere lesz a jövőben, ugyanis négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya épül az eddig békés tó partjára. A tervek szerint így rövid idő alatt, napi háromszáz teherautóval kebelezik be a Fidesz-közeli vállalkozók a környéket.

Egy nemzeti park világörökségi magterületén elfogadhatatlan, hogy a védett, illetve fokozottan védett madarak, emlősök, hüllők és kétéltűek távoltartása, elűzése a cél. A határozat pedig felháborító, törvényeinket sértő módon ehhez járul hozzá. Miután a kormányhivatal is megállapítja, hogy a kivitelezési munkákkal sikerült úgy megzavarni a területet, hogy azok az élőlények, amiket eddig még nem pusztítottak el, elhagyják élőhelyüket, a kormányhivatal további engedélyeket ad ki a terület még alaposabb tönkretételére

– szembesít a helyzet abszurditásával Kun Zoltán, a Fertő Tó Barátai Egyesület szakértője.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ökológiai- és klímaválság ilyen súlyos szakaszában, szárazodó országunkban, államfőnknek, Áder Jánosnak folyamatosan hangoztatott, vizes élőhelyeink kiemelt védelméről szóló nyilatkozatai ellenére, a gyakorlatban a természetes élőhelyek ilyen pusztítása zajlik. Szűk érdekcsoportok gazdasági érdekei felül tudják írni egész nemzetünk, élővilágunk fennmaradásának érdekeit, és ehhez a kormányhivatal határozatával hozzájárul

 – nyilatkozta Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

A Balaton után a Fertő-tó is a NER játszótere lesz

Állami pénzből épülhet négycsillagos szálloda, kikötő és 16 teniszpálya a Fertő tó partjára. A nemzeti park területén Mészáros Lőrinc cége vezényli a beruházást, amely ellen hiába tiltakoztak a helyiek - kezdi cikkét a 24.hu. A közpénzből pörgő gigaprojekt a világörökségi védettségben szerepet játszó cölöpházakat sem kíméli.

A Greenpeace Magyarország álláspontja szerint a természetvédelmi apparátus több mint tíz éves tudatos tönkretételének, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja az a tény, hogy ezt a kérelmet az illetékes kormányhivatal jóváhagyta és engedélyezte. A határozatot ezért peres úton támadja meg az egyesület.

A helyi civilek által, a Fertő tó megmentéséért indított magyar nyelvű petíciót eddig közel kilencezren írták alá, míg annak német nyelvű változatát mintegy hatezren. A kezdeményezők további aláírók csatlakozását várják.

Szólj hozzá!

Önkéntes tűzoltónak állt az Ocho Macho dobosa

Egy 24 órás szolgálat hatására döntött így.

Felhős, szeles vasárnapra számíthatunk

Akár 25 fok is lehet napközben.

Kutatók Éjszakája Győrben: egyedül a SZTAKI szervezett programot

Szerelj közösen robotokkal a győri egyetemen jövő pénteken!

Kikapott az SZKKA a Debrecentől

A DVSC Schaeffler 29–25-re nyert az SZKKA vendégeként a női kézilabda NB I 2. fordulójában.

Hármat rúgott a Győr a Mosonmagyaróvárnak a kupában

Az NB III-as csapat otthonában mérkőzött a két csapat.

Szombathelyi ellenzéki jelöltek: Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

Az előválasztás informatikai rendszerének összeomlása után kér elnézést, illetve buzdít kitartásra Czeglédy Csaba, Ungár Péter és Koczka Tibor.

Nem fért bele az ellenzéki előválasztás rajtja az M1 híradóba

Migránsok, oltás, Gyurcsány - ezek voltak délben a fő témák.

140 milliót költ az MTVA a dolgozói utaztatására

A Mauri Utazási Kft. idén meglehetősen sikeres volt a közbeszerzéseken.

Ezért nem tanúskodhat elgázolt gyermeke ügyében L.L. Junior

L.L. Junior kizárták elhunyt kisfia ügyéből, csak a hallgatóság soraiban foglalhat helyet a tárgyaláson.

A Dunántúlon szombaton lesz pár erős széllökés

Az északnyugati szelet napközben sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben helyenként erős lökések kísérik.

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Szászhúszezer éves múltra nyúlhat vissza a ruhakészítés

Megtalálhatták a kutatók a ruhakészítés legrégebbi régészeti leleteit.

Hangoskodó juhok miatt költözött el Cristiano Ronaldo 6 millió fontos házából

A portugál sztár csupán néhány hetet töltött családjával az ingatlanban.

Ausztriában újra lehet telefonon beteget jelenteni

A már ismert korábbi, de júliusban hatályát vesztett intézkedés újbóli bevezetésére a koronavírusos megbetegedések gyorsan emelkedő száma miatt került sor.

A szegényebb étrend miatt zsugorodnak a világ legmagasabb emberei

Az utolsó generáció átlag egy centiméterrel kisebb az előzőnél.

van még itt cikk a témában:

Novembertől folytatódik a Balaton kotrása

Az egész térség vízellátórendszere felújításra és fejlesztésre szorul.

Az Egyesült Királyságban megtörtént az első zöld szülés

Nem is gondolnánk, de a születések is komoly ökológiai lábnyomot képesek maguk mögött hagyni.