Minden lépcsőházban van egy néni, aki a galambokat eteti

Nagy Donát 2021-03-31 18:16:45
A fertőzésveszély mellett az épületekben is komoly károkat okoznak a szárnyas patkányok.

Tutturú, tú, tutturú, tú!

- kukorékolás helyett erre ébredek reggelente egy város szélén lévő lakótelepen, és úgy érzem, tehetetlen vagyok a kelletlen ébresztővel szemben.

A galamb szó hallatán mindenki a városi terekre, a bérházakkal zsúfolt utcákra gondol; én magam is kergettem Sopron belvárosában a madarakat néhány éves koromban. A városközpontokban aztán elkezdtünk egyre jobban védekezni a galambok ellen, ennek viszont itt, a lakótelepen nyoma sincs; sőt!

A "minden lépcsőházban lakik egy tacskó" kijelentés mellett azt látom, hogy a "minden lépcsőházban van egy galambot etető néni" is simán megállja a helyét. A jelenség olyan szempontból érthető, hogy míg egy kertes házban mindig van mit csinálni, addig a panellakásban sokszor valóban nehéz feltalálnia magát az embernek; a tévézésnél pedig tényleg bármelyik opció jobb lehet.

A madáretetés természetesen lehet egy szép hobbi, és a díszes énekesmadarak élettel telibbé varázsolják a környezetet.

A galambok viszont csapatostul jelennek meg mindenhol, ahol élelmet vagy védett fészkelést remélnek. Természetüknél fogva pedig ha már egyszer beférkőztek valahová és megszokták a környezetet, akkor akár halálukig ott is maradnak. Az odaszokással azonban a környező falak és burkolatok halálra vannak ítélve, hiszen a galambok ürüléke akár végleges nyomot is hagyhat rajtuk. Sőt, ebben gyakran megtalálhatóak a cryptococcus gombanemzetség tagjai is, amik könnyedén megtelepszenek, majd belégzés útján fertőzést okozhatnak, mindezeket pedig a cipőnk talpán a lakásba is behordjuk.

Hogy a kakimennyiségekkel tisztában legyünk, nemrég a szombathelyi Víztorony felújításánál összesen 40 köbméter (!) galambürüléket hoztak le a felső szintekről.

Ez itt 4 köbméter galambürülék. Ennek tízszeresét kellett a munkálatok előtt elszállítani a Víztoronyból. Veszélyes hulladéknak minősül.

Fotó: Vágvölgyi Bálint

De nem csupán a végtelen "guanó" a gond: ezzel együtt megjelenik annak elviselhetetlen szaga, másrészt ezt a környezetet a csótányok is előszeretettel válasszák élőhelyüknek ugyanúgy, mint az egyéb, kifejezetten galambokra specializálódott paraziták, a galambpoloska és a galambatka is.

A belvárosi részeken egyre gyakrabban alkalmaznak hálókat és tüskéket a védekezéshez. Ezek többnyire megakadályozzák a galambok beköltözését a zugokba, és nem engedik leszállni őket az épület peremére. Egy komplett szakma foglalkozik a galambok elleni védelem kiépítésével, hiszen a madarak egyből kiszúrják a hibákat, kihagyott felületeket, hálószakadásokat.

Persze a legjobb, ha eleve nem találnak könnyen hozzáférhető élelmet, így hamar tovább is állhatnak. Ezt szabotálja el, aki a lakókörnyezetében eteti a galambokat.

Mivel a SZOVA Zrt. nagy számú társasházban lát el teljeskörű közös képviseletet, úgy gondoltam, ezek között biztosan vannak galambproblémában érintett épületek is, és kíváncsi voltam az ő tapasztalatukra is.

A madarak távoltartására sajnos nincs tartós és hatékony megoldás és ahol nagy számú galamb fészkel, ott előidézhetnek kellemetlenségeket. Az állatok folyamatos ürítése esztétikai, de ami fontosabb, egészségügyi gondokat is okozhat, emellett pedig műszaki károk is előfordulhatnak a társasházakban. A tetőről az ereszbe kerülő nagy mennyiségű ürülék dugulást eredményezhet a csatornában, ami miatt akár be is ázhat az épület. Ezt a tető állandó takarításával lehet megelőzni, ez viszont komoly kiadásként jelentkezik a társasházak költségvetésében.

- írják levelükben, majd hozzáteszik:

Az általunk kezelt társasházaknak minden esetben javasoljuk, hogy a Szervezeti és Működési Szabályzatban (SZMSZ) rögzítsék, hogy madarat a lakóépületbe szoktatni nem szabad. Ez az előírás elsősorban a galambokra vonatkozik és ha valamelyest segít is a tiltás, végleges megoldást nem jelent.

A lakott házak mellett a lakatlanokba is szívesen fészkelnek a szárnyas károkozók. Tipikusan ilyen épület a szombathelyi Nagyszálló, ami évek óta áll magára hagyva. Nemrég levélben érdeklődtünk a Vas Megyei Kormányhivatalnál, hogy az egykori szálloda számíthat-e gócpontnak, betegségek terjedése szempontjából, de válasz nem érkezett a megkeresésünkre.

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.