Nyugdíjasok helyett a középkorúakat és fiatalokat oltatná be Bencsik János

Bazsó Bálint 2021-03-24 06:56:00
A Polgári Válasz alapítója, Bencsik János "megfordítaná" az oltási tervet, vagyis annak prioritásait.

Az országgyűlési képviselő javaslatának lényege, hogy vegyék előre a fiatalokat és középkorúakat az oltási sorrendben, mert mint mondta, 30-as, 40-es férfiak és nők tömegei töltik meg az intenzív osztályokat. Ezért azt javasolja, hogy azok a 60 év felettiek, akik március végéig nem regisztrálnak oltásra, a jövőben ne előzhessék meg azokat a fiatalokat és középkorúakat, akik ezt már jóval korábban megtették.

A képviselő javaslata meglehetősen unortodox, ugyanis az oltási terv sorrendjét eddig egyetlen politika erő sem merte nyíltan kritizálni (legfeljebb a csapnivaló végrehajtását), vagyis azt, hogy ne az időseket oltsák be először.

Olyannyira nem, hogy György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján már többször is megerősítette: a prioritás továbbra is az idősek beoltása, hiszen az ő esetükben a legnagyobb a kockázat. Mint kiderült, hogy az 1,8 millió idős regisztrált több mint a fele megkapta az oltást, de azt is hozzátette: az "ő oltásuk a legsürgetőbb, az ő oltásukra fogunk koncentrálni".

Müller Cecília: Elemi erővel tombol a járvány

mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a keddi operatív törzs sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint csak Málta előz meg minket, Németországban pedig már a magyar modell átvételére készülnek. A reggeli adatok elismétlése után György ismertette: sok olyan fiatal van kórházban, akinél nem találnak alapbetegséget.

"Az időseket is védenénk ezzel"

"A tendencia azt mutatja, hogy hetek óta rémisztő mértékben nő a középkorúak aránya a kórházakban. Ők az idősekkel ellentétben sokkal több emberrel találkoznak a munkájuk során, ezért nagyobb eséllyel kapják el a fertőzést - közölte telefonos érdeklődésünkre Bencsik János.

A független országgyűlési képviselő úgy véli, hogy "ezzel az időseket is védenénk, hiszen így az aktív lakosság is kevésbé adhatja át a vírust nekik".

Kérdésünkre, miszerint a nyugdíjasokat szobafogságra ítélné-e, a politikus azt mondta: A nyugdíjas korosztályok túlnyomó többsége könnyebben meg tudja oldani, hogy "még néhány hétig minimálisra csökkentse a saját lakásán kívüli tevékenységét", mint az aktív dolgozók.

Fotó: Fotó: Bencsik János Facebook oldala

"A személyes ismerőseim, budapesti és vidéki kórházakban dolgozó egészségügyben dolgozó barátaim arról számolnak be, hogy soha nem látott mértékben töltik meg a fiatalok a kórházakat, kötik rá őket a lélegeztetőgépre. Ezzel a helyzettel kezdeni kell valamit, a döntéshozók nem lehetnek vakok, látniuk kell ezt a folyamatot."

A képviselő szerint a Polgári Válasz javaslata világos: A március végi határidőig jelentkező összes idős honfitársunkat oltsák be, de aki ezután jelentkezik, az ne előzhesse meg a sok, akár hónapokkal ezelőtt regisztrált fiatalt és középkorút - mondta arra a kérdésünkre, miszerint nem érzik-e úgy, hogy a javaslatuk megvalósulása esetén az idős korosztályokat veszélyeztetnék.

Magyar Orvosi Kamara: Nagy a baj!

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara a súlyosbodó járványhelyzet kapcsán, amelyben a járvány harmadik hullámának súlyossága miatt arra kérik a lakosságot, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, a döntéshozókat pedig arra, hogy azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát. A közlemény szövege: A COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad.

"Azt látom, hogy jelenleg nincs hangja és képviselete azoknak a tudatosan gondolkodó és felelősen viselkedő aktív korú polgároknak, akik időben és fegyelmezetten regisztráltak, és azóta is várják az oltást, miközben a brit mutánsvírus miatt ugyanúgy védtelenek és kiszolgáltatottak a járványnak. Milyen alapon diszkrimináljuk azokat, akiknek nemcsak igénye, de szüksége is van az oltásra, hogy el tudják látni feladataikat, működtetesék az országot és kitermeljék nyugdíjakat, valamint a szociális ellátáshoz szükséges forrásokat" - sorolta a politikus.

A képviselő nem gondolja úgy, hogy javaslatuk a nyugdíjasok ellen irányulna, annak ellenére sem, hogy korábban ő javasolta a 13. havi nyugdíj eltörlését, az Országgyűlésben pedig egyedüliként szavazott nemmel annak fokozatos visszaépítésére.

"Természetesen nem vagyunk a nyugdíjasok ellen. Tiszteljük annyira idős honfitársainkat, hogy ne politikai kegyként osztogatott, bármikor visszavonható juttatásokkal tartsa rövid pórázon őket a mindenkori hatalom, hanem a mostaninál igazságosabb és kiszámíthatóbb nyugellátást kapjanak". 

Hozzátette: "egy teljesítményelvű országban hiszünk, amelyet nem a szociális demagógia és a szavazatvásárlás irányít, hanem a tehetséges és szorgalmas emberek, az erős középosztály."

Bencsik az ellenzéki pártok hozzáállását is kritizálta. Értékelése szerint a pártok következetlenek a járványügyi helyzet kapcsán: "Túlnyomó többségük azt a taktikát követi, hogy "bármit csinál a kormány, annak az ellenkezőjét követeli, ha lazít a kormány, akkor szigorítást, ha szigorít, akkor lazítást". 

A konkrét javaslat kapcsán bízik benne, hogy lesznek olyan pártok, akik támogatni fogják azt.

Szólj hozzá!

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.