Nyugdíjasok helyett a középkorúakat és fiatalokat oltatná be Bencsik János

Bazsó Bálint 2021-03-24 06:56:00
A Polgári Válasz alapítója, Bencsik János "megfordítaná" az oltási tervet, vagyis annak prioritásait.

Az országgyűlési képviselő javaslatának lényege, hogy vegyék előre a fiatalokat és középkorúakat az oltási sorrendben, mert mint mondta, 30-as, 40-es férfiak és nők tömegei töltik meg az intenzív osztályokat. Ezért azt javasolja, hogy azok a 60 év felettiek, akik március végéig nem regisztrálnak oltásra, a jövőben ne előzhessék meg azokat a fiatalokat és középkorúakat, akik ezt már jóval korábban megtették.

A képviselő javaslata meglehetősen unortodox, ugyanis az oltási terv sorrendjét eddig egyetlen politika erő sem merte nyíltan kritizálni (legfeljebb a csapnivaló végrehajtását), vagyis azt, hogy ne az időseket oltsák be először.

Olyannyira nem, hogy György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján már többször is megerősítette: a prioritás továbbra is az idősek beoltása, hiszen az ő esetükben a legnagyobb a kockázat. Mint kiderült, hogy az 1,8 millió idős regisztrált több mint a fele megkapta az oltást, de azt is hozzátette: az "ő oltásuk a legsürgetőbb, az ő oltásukra fogunk koncentrálni".

Müller Cecília: Elemi erővel tombol a járvány

mondta György István államtitkár, az oltási munkacsoport vezetője a keddi operatív törzs sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint csak Málta előz meg minket, Németországban pedig már a magyar modell átvételére készülnek. A reggeli adatok elismétlése után György ismertette: sok olyan fiatal van kórházban, akinél nem találnak alapbetegséget.

"Az időseket is védenénk ezzel"

"A tendencia azt mutatja, hogy hetek óta rémisztő mértékben nő a középkorúak aránya a kórházakban. Ők az idősekkel ellentétben sokkal több emberrel találkoznak a munkájuk során, ezért nagyobb eséllyel kapják el a fertőzést - közölte telefonos érdeklődésünkre Bencsik János.

A független országgyűlési képviselő úgy véli, hogy "ezzel az időseket is védenénk, hiszen így az aktív lakosság is kevésbé adhatja át a vírust nekik".

Kérdésünkre, miszerint a nyugdíjasokat szobafogságra ítélné-e, a politikus azt mondta: A nyugdíjas korosztályok túlnyomó többsége könnyebben meg tudja oldani, hogy "még néhány hétig minimálisra csökkentse a saját lakásán kívüli tevékenységét", mint az aktív dolgozók.

Fotó: Fotó: Bencsik János Facebook oldala

"A személyes ismerőseim, budapesti és vidéki kórházakban dolgozó egészségügyben dolgozó barátaim arról számolnak be, hogy soha nem látott mértékben töltik meg a fiatalok a kórházakat, kötik rá őket a lélegeztetőgépre. Ezzel a helyzettel kezdeni kell valamit, a döntéshozók nem lehetnek vakok, látniuk kell ezt a folyamatot."

A képviselő szerint a Polgári Válasz javaslata világos: A március végi határidőig jelentkező összes idős honfitársunkat oltsák be, de aki ezután jelentkezik, az ne előzhesse meg a sok, akár hónapokkal ezelőtt regisztrált fiatalt és középkorút - mondta arra a kérdésünkre, miszerint nem érzik-e úgy, hogy a javaslatuk megvalósulása esetén az idős korosztályokat veszélyeztetnék.

Magyar Orvosi Kamara: Nagy a baj!

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara a súlyosbodó járványhelyzet kapcsán, amelyben a járvány harmadik hullámának súlyossága miatt arra kérik a lakosságot, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, a döntéshozókat pedig arra, hogy azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát. A közlemény szövege: A COVID-19 betegség minden eddiginél erősebben támad.

"Azt látom, hogy jelenleg nincs hangja és képviselete azoknak a tudatosan gondolkodó és felelősen viselkedő aktív korú polgároknak, akik időben és fegyelmezetten regisztráltak, és azóta is várják az oltást, miközben a brit mutánsvírus miatt ugyanúgy védtelenek és kiszolgáltatottak a járványnak. Milyen alapon diszkrimináljuk azokat, akiknek nemcsak igénye, de szüksége is van az oltásra, hogy el tudják látni feladataikat, működtetesék az országot és kitermeljék nyugdíjakat, valamint a szociális ellátáshoz szükséges forrásokat" - sorolta a politikus.

A képviselő nem gondolja úgy, hogy javaslatuk a nyugdíjasok ellen irányulna, annak ellenére sem, hogy korábban ő javasolta a 13. havi nyugdíj eltörlését, az Országgyűlésben pedig egyedüliként szavazott nemmel annak fokozatos visszaépítésére.

"Természetesen nem vagyunk a nyugdíjasok ellen. Tiszteljük annyira idős honfitársainkat, hogy ne politikai kegyként osztogatott, bármikor visszavonható juttatásokkal tartsa rövid pórázon őket a mindenkori hatalom, hanem a mostaninál igazságosabb és kiszámíthatóbb nyugellátást kapjanak". 

Hozzátette: "egy teljesítményelvű országban hiszünk, amelyet nem a szociális demagógia és a szavazatvásárlás irányít, hanem a tehetséges és szorgalmas emberek, az erős középosztály."

Bencsik az ellenzéki pártok hozzáállását is kritizálta. Értékelése szerint a pártok következetlenek a járványügyi helyzet kapcsán: "Túlnyomó többségük azt a taktikát követi, hogy "bármit csinál a kormány, annak az ellenkezőjét követeli, ha lazít a kormány, akkor szigorítást, ha szigorít, akkor lazítást". 

A konkrét javaslat kapcsán bízik benne, hogy lesznek olyan pártok, akik támogatni fogják azt.

Szólj hozzá!

Elfogták a győri férfit, aki Kálmán Olgát zaklatta

Az 53 éves V.Gábort győri otthonában kapták el, miután édesanyja Facebook-profiljáról írt fenyegető üzeneteket a politikusnak.

A lebukás után elkobozták a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségijét

Fellebbezésnek nincs helye, de kérhetnek tárgyalást az érintettek.

Trump még mindig nem térhet vissza a Facebookra

A volt amerikai elnök közben el is indította saját kommunikációs platformját.

Rendesen hazavágta a főváros vasúti közlekedését a vihar

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen is leállt a vasúti közlekedés.

Kétmilliárdból épít logisztikai raktárat Győrben egy osztrák nagyvállalat

Ezt a Gebrüder Weiss (GW) szállítmányozó és logisztikai cég délkelet-európai régiójának vezetője, Thomas Schauer jelentette be.

Visszavonták a másodfokú riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban erős szél veszélye miatt kiadott másodfokú riasztást, így Magyarország területén jelenleg nincs érvényben narancssárga riasztás.

Az FTC nyerte a Győri Audi ETO KC elleni zöld-fehér rangadót

Ez a kilenc gólos vereség a győri csapat bajnoki címébe is kerülhet.

Ősszel lesz az Ünnepi Könyvhét

A járványhelyzet miatt szeptember elejére tolják a könyvvásárt.

Vádemelést javasol a rendőrség Gődény Györggyel szemben

Ha minden igaz, rémhírterjesztésért felelhet.

Kiderült, miért halt meg Fülöp herceg

Sokan azt hitték, hogy az a fertőzés végzett vele, ami miatt kórházba is került.

Letartóztatták Fekete Dávidot

Házkutatás után a rendőrség őrizetbe vette az énekest.

Mai jó hír: Máris "felújítják" a hétéves Groupama Arénát

A kormány május 4-én megjelent rendelete szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítottak "egy Budapest közigazgatási területén elhelyezkedő" ingatlant - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Egy magyar sofőr a hajnali, pinkafői baleset áldozata

Az autó áttért a szembe sávba, ahol egy kamion pótkocsijával ütközött.

Mától a Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

Müller Cecília jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján.

A jelenlegi Alaptörvényről is kérdezték a diákokat a történelemérettségiben

Athéni demokrácia, középkori építészet és Mátyás uralkodása bukkant fel a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében. Az egyik feladat teljes egészében a jelenlegi Alaptörvényről szól.

Pénteken nyitja a kapuit a szombathelyi Weöres Sándor Színház

Ide is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni.

van még itt cikk a témában: