Miért nem kéne az áldozatokat hibáztatni a szeméremsértő győri gyógyszerész ügyében?

Pintér Bence 2021-03-03 06:54:50
Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Ha olyan nagy vihart nem is, kisebb porfelhőt kavart a szeméremsértő győri gyógyszerész ügye. A botrány kibukásáig a megyei kamarát is vezető férfi ügyéről többször is írtunk, de aki lemaradt volna, annak röviden: a férfi módszere az volt, hogy a gyanútlan fiatal női vásárlóknak azt mondta, hogy egy adott gyógyszer (terhességi teszt vagy éppen torokfertőtlenítő) megvásárlásához érdemes egy vizsgálatot vagy allergiatesztet elvégezni,

ami aztán abból állt, hogy a gyógyszerész megkérte a vásárlót, hogy tegye szabaddá a melleit, mivel a tesztet ott tudja elvégezni, majd egy percig bámulta az áldozat mellét.

Egy esetben el is marasztalták a gyógyszerészt a hatóságok, eközben a kamarában felmentették feladatai alól, és etikai vizsgálatot is kért maga ellen; közben pedig lapunkat több nő is megkereste azzal, hogy velük is hasonló történt az adott gyógyszertárban.

Több dolog is felmerül az esettel kapcsolatban, de a cikkek alatti kommentekből úgy tűnik, hogy a közönség és a közvélemény szerint a lehető legfontosabb dolog nem az, hogy mi visz rá erre egy szakmájában és magánéletében kívülről nézve legalábbis sikeres embert, hogy ilyesmit csináljon, hanem az, hogy ugyan már milyen hülye az, aki bedől ennek a trükknek. Számolatlanul érkeztek az olyan jellegű kommentek különböző cikkeink alatt, amelyek azt firtatták, hogy az áldozatok legalábbis hiszékenyek és naívak, még inkább hülyék, hovatovább – ez a klasszikus – valamiért valójában ők maguk is akarták, hogy egy random idegen pár percig a melleiket bámulja.

Eközben viszont nem nehéz észrevenni, hogy a szóban forgó gyógyszerész éppen azt használta ki, hogy egy gyógyszertári szituáció nagyon hasonlít egy kórházi vagy rendelői szituációhoz. Itt is általában olyan egészségügyi kérdésben kérünk tanácsot adott gyógyszerek kapcsán, amelyekhez mi nem értünk, és amelyben az orvosokhoz hasonlóan felöltözött gyógyszerész szakértelmére tudunk leginkább hagyatkozni.

Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét – ez a félmondat számtalanszor elhangzik tévéreklámokban, és egy gyógyszertárba én is úgy sétálok be, hogy nem fogom megkérdőjelezni azt, amit a pult túloldalán álló szakember mond, hiszen ugyan nem orvos, de mégis eggyel több egészségügyi diplomája van, mint nekem – és miért állna érdekében, hogy átverjen?

Ezt végiggondolva nem vagyok én olyan biztos abban, hogy az áldozathibáztató kommentek íróit nem lehetett volna ilyen módon bepalizni.

Általában ha bekerülünk egy ilyen, leírva egyértelműen furcsa szituációba, nem úgy gondolkodunk, mint amikor cikket olvasunk róla. Ha az egészségünkről van szó, és ha a szakember mondja, akkor egyáltalán nem biztos, hogy időben beindulnak a vészcsengők. Főleg akkor, ha például saját kollégái előtt játssza el ezt a játékot a gyógyszerész, mint ahogy arról az egyik hölgy mesélt, akinél a férfi bepróbálkozott.

Magyarán szólva szerintem különösen súlyos visszaélést követ el bárki, aki egészségügyi területen éli ki magát ilyen módon, hiszen itt gyakran fizikailag is ki vannak vagy ki lehetnek szolgáltatva a páciensek, adott esetben pedig egyszerűen csak azáltal, hogy nem kérdőjelezik meg, amit egy szakember akár kollégái füle hallatára állít nekik. Miért is tennék? Hiszen ahogy az imént említett majdnem-áldozat is elmondta: a patikában végeznek vérnyomás- és vércukorszint-mérést, vagy éppen bőrvizsgálatot.

Ha mindezekkel szembenézünk, akkor leginkább csak arról lehet kommentelni, hogy milyen felháborító az, hogy valaki ilyen módon él vissza a betegei és vásárlói bizalmával, ezzel nem csak magának, de a szakmájának is károkat okozva.

Szólj hozzá!

Visszakapjuk a köztereink egy részét: Így ünnepli a Föld napját Budapest

Ingyen utazhatnak az autóval közlekedők április 22-én, csütörtökön, a Föld napján Budapesten a BKK járatain, az ezt követő hétvégén, április 24-25-én pedig a gyalogosok és a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a pesti rakpart mellett a Kós Károly sétány–Andrássy út–József Attila utca (Széchenyi tér) szakaszt is birtokba vehetik.

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

van még itt cikk a témában:

Lecserélte a kulturális negyed tervezőit Dézsi Csaba András

Németh Zoltán megyeelnök korábban bemutatta a TSPC által készített terveket, most azonban a győri polgármester Rosta S. Csabát bízta meg a tervezéssel.