A gyógyszerészkamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke volt a szeméremsértő győri patikus

Papp László Tamás 2021-02-10 16:00:00
Az ügy miatt a büntetőeljárás mellett etikai vizsgálat is indult ellene, így valamennyi kamarai feladata alóli mentesítését kérte, az elnöki teendőket az egyik alelnök vette át tőle. Portálunknál több nő is jelentkezett, akiken a gyógyszerész ugyanolyan vizsgálatot akart végezni, mint amiért feljelentették. Az egyikük úgy nyilatkozott, hogy szintén a hatósághoz akar fordulni.

Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk egy szeméremsértéssel vádolt győri gyógyszerész ügyéről. Az ügyészség tájékoztatása szerint a 21 éves nő azért kereste fel tavaly nyáron a patikát, hogy ott torokfertőtlenítő tablettát vásároljon. A gyógyszerész ekkor

"megtévesztő módon felajánlott neki egy allergiatesztet. Ennek elvégzése érdekében a gyógyszertár hátsó bejáratán keresztül beengedte a sértettet a patika egy belső helyiségébe, ahol csak ők ketten tartózkodtak. Itt a férfi közölte a fiatal nővel, hogy az allergiateszt leghatékonyabban a mell alatti területen végezhető el, ezért tegye szabaddá a melleit.

Miután a nő a jobb mellét teljesen szabaddá tette, a férfi egy üvegcséből fültisztító pálcával a mell alatti bőrfelületre folyadékot kent és a sértett fedetlen mellét figyelte közvetlen közelről megközelítőleg egy percen keresztül. Ezt követően közölte, hogy a teszt negatív, a sértett pedig felöltözött és távozott a patikából"

- írja a közlemény. Az emberi méltóságot sértő szeméremsértés vétsége két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ügyészség azonban itt feltételes ügyészi felfüggesztésről döntött. Ennek időtartama egy év, melynek eredményes eltelte esetén az eljárás megszüntetése várható.

Gyógyszerért ment, mellfogdosást kapott egy fiatal nő Győrben

A Győri Járási Ügyészség határozata szerint a jelenleg 52 éves férfi a munkahelyén, egy patikában megtévesztette az ott vásárló 21 éves sértettet azért, hogy vele szemben szeméremsértő magatartást tanúsítson - írja a GyőrPlusz. A megalapozott gyanú adatai szerint a fiatal nő azért kereste fel a patikát, hogy ott torokfertőtlenítő tablettát vásároljon.

Az ügyben a Magyar Gyógyszerészi Kamara részéről etikai eljárás is indult, melyet az érintett gyógyszerész maga kezdeményezett.

Mint megtudtuk, illető nem más, mint a Magyar Gyógyszerészi Kamara Győr–Moson–Sopron Megyei Szervezetének elnöke.

Erre a kamaránál is rákérdeztünk. Mint Dr. Hankó Zoltán, a  Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke elmondta:

"az ügyészségi eljárás alá vont kollégám nevére és kamarai tisztségére vonatkozóan közölt adatai helytállóak."

Dr. Hankó Zoltán azt is hozzátette, hogy

"eljárás alá vont kollégám azon a velem folytatott január 26-i egyeztetésen, amelyet Önnek korábban jeleztem, az etikai eljárás kezdeményezése mellett kérte valamennyi kamarai feladata alóli mentesítését is. Ezzel egyetértettem, és ezt kollégám a korábban már általam Önnek említett levelében írásban is megerősítette. Ezt követően, továbbá az etikai eljárás elindítása érdekében az illetékes etikai testület vezetőjét tájékoztattam, aki az elsőfokú eljárásban eljáró területi etikai bizottság kijelölésére jogosult.

Továbbá a Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetünk elnöki teendőit a szervezet egyik alelnöke a területi szervezet elnökségének döntése alapján átvette. Az etikai eljárás lezárásáig kollégám korábbi kamarai funkcióit nem gyakorolhatja. Az etikai eljárás lezárását követően születhet döntés arról, hogy a továbbiakban vállalhat-e egyáltalán kamarai funkciót, és ha igen, az illetékes területi szervezet kollégámat bármilyen tisztségre megválasztja-e."

- mondta el a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Hozzátéve:

„szabályzataink értelmében etikai büntetés hatálya alatt álló kollégánk kamarai tisztséget nem tölthet be.”

Több áldozata is lehetett a szeméremsértő győri gyógyszerésznek?

Mint korábbi cikkükben beszámoltunk róla: a Győri Járási Ügyészség határozata szerint a jelenleg 52 éves férfi a munkahelyén, egy patikában megtévesztette az ott vásárló 21 éves sértettet azért, hogy vele szemben szeméremsértő magatartást tanúsítson.

Természetesen megkerestük az érintett gyógyszerészt. A kamarai pozíciójáról való lemondása, illetve az etikai eljárás mellett arról is megkérdezve: azt a vizsgálatot, ami az ellene indult büntetőeljárás alapját képezte, gyógyszerészként a büntetőügyben szereplő sértett mellett másokon is elvégezte-e? Ha igen, akkor hány alkalommal, hány személyen? Ezek is a gyógyszertár épületében, helyiségében történtek? Volt-e a vizsgált személyek között olyan, aki megtudva, hogy ehhez szabaddá kell tennie a melleit, elutasította, illetve nem kérte ezt a vizsgálatot? Ez hány esetben történt? Elmondaná, hogy ez a vizsgálat Ön szerint szakszerű és jogszerű volt-e? Ha igen, pontosan milyen szakmai protokollok, előírások alapján került rá sor? Hol alkalmazzák ezt még? - érdeklődtünk.

Ugyanis már korábbi riportunkban is nyilatkozott egy másik nő, Alexa, akivel állítása szerint ugyanez történt.

"Mikor arra kért, tegyem szabaddá a melleimet, rossz érzésem volt, hogy ennek nem így kéne történnie, de csak utólag állt össze, hogy itt valami nincs rendben. Azon pedig eléggé megdöbbentem, mikor olvastam, hogy ez nemcsak velem történt meg."

- mondta el nekünk. A  27 éves győri nő, Alexa időközben úgy döntött: ő is feljelentést tesz a gyógyszerész ellen. S erre biztat mindenkit, akivel hasonló szeméremsértő dolog történt a gyógyszertárban.

Portálunknál további két nő is jelentkezett, akik szintén azt állítják: náluk is bepróbálkozott a gyógyszerész ilyen vizsgálattal.

Nevüket a személyazonosságuk titokban maradása érdekében kérésükre megváltoztattuk. A 33 éves Laura 2016 októberében kapott olyan ajánlatot a mellei alatti vizsgálatra a gyógyszerésztől, mint az ügyészségi eljárás tárgyát képező ügyben, illetve egy másik, korábbi riportunkban bemutatott fiatal nő, Alexa esetében. Annyi különbséggel, hogy ő terhességi tesztért ment be a patikába.

"Azt mondta nekem, van egy új, nemrég bejött teszteljárás, amit elvégezne rajtam. Akkor még nem volt gyanús a dolog, mert ezt az ügyféltérben mondta, úgy, hogy a pult mögött az egyik munkatársa, egy gyógyszerésznő is jelen volt, előtte zajlott a beszélgetés. Itt nem említette, hogy ehhez szabaddá kéne tenni a melleimet, és olyan meggyőzően, szakkifejezéseket használva adta elő, hogy bementem vele a hátsó helyiségbe.

Ott derült ki, hogy le kéne vetkőznöm, ekkor inkább azt mondtam, hogy mégsem szeretném. De nem azért, mert nekem rögtön leesett, hogy itt valami nincs rendben. Gyógyszerészként úgy elmagyarázta, hogy miért mell alatt kell végezni a vizsgálatot, és hogy milyen elven működik, hogy nem tudtam rá egyértelműen, kapásból azt mondani, hogy ez hülyeség, ilyen nem létezik. Szégyenlős vagyok, siettem is, ezért mondtam nemet. Hazáig gondolkodtam rajta, aztán pedig megpróbáltam az interneten kutakodni ilyen tesztről, de nem találtam semmit. Akkor már kezdett furcsa lenni a dolog, elmeséltem a barátnőimnek és kiderült, hogy egyikük egy évvel korábban ugyanott, ugyanígy járt és rajta el is végezte a vizsgálatot. Nála is terhességi tesztként…"

- meséli Laura, aki ugyanazt a győri patikát nevezte meg helyszínként, mint az előző riportban Alexa.

Fotó: Papp László Tamás

"Azóta négy és fél év telt el, elgondolkodtató, hogy hány éve csinálhatja ezt a patikus”

- teszi hozzá riportalanyunk, aki szerint felháborító, hogy az ügyről szóló cikkek, bejegyzések alatti kommentekben gyakran azokat a nőket hibáztatják, akik a gyógyszerész által megtévesztve elhitték, hogy létezik ilyen vizsgálat.

"A rögtön ítélkezőknek annyit mondanék: könnyű úgy minősíteni akárkit, hogy nem voltak ott, abban a helyzetben. Egy gyógyszerészről alapvetően nem gondolnak az emberek rosszat, ráadásul az is eloszlatta esetemben a gyanút, hogy a kolléganője füle hallatára invitált be a tesztre. Sokan azt hánytorgatták fel a lánynak, aki lépni mert, és feljelentést tett: hogy hihette el, hogy patikában ilyen vizsgálatot végeznek, miért nem orvoshoz ment? De mivel a patikákban végeznek például vércukorszint-, és vérnyomás-mérést, bőrvizsgálatot is, így alapvetően szerintem még ez sem furcsa. Velem végül is nem történt meg a „vizsgálat”, nemet mondtam, de ki tudja hányan lehetnek, akiknél igen? Egy volt közülük, aki el mert menni a rendőrségre. Nem őt kellene hibáztatni…”

- mondja Laura.

A 26 éves Kata 2019 decemberében találkozott az ügyben szereplő gyógyszerésszel.

"Pánikbetegségre írtak fel nekem Frontint. Este tudtam kiváltani, és akkor már csak az ügyeletes gyógyszertár volt nyitva. Mikor az illető megnézte a receptet, azt mondta, hogy ennek a gyógyszernek az egyik mellékhatása szívritmuszavar lehet, de ő egy vizsgálattal ki tudja mutatni, van-e ennek nálam esélye. Bele is egyeztem, nem gondoltam rá, hogy bármi bajom lehet egy gyógyszertárban. Aztán ez a férfi elmondta, hogy a vizsgálathoz le kéne vennem a melltartómat, mivel a mell alatti résznél kellene ezt elvégezni. Azzal magyarázta, hogy a nők ott izzadnak a legjobban. Ez viszont nem tetszett, tudtam, hogy az allergiavizsgálatokat se így végzik, nem értettem, miért kéne ehhez levetkőznöm. Így rákérdeztem, hogy nem lehetne ezt mondjuk a karomnál elvégezni?"

- emlékezik vissza Kata, akit a férfi reakciója eléggé meglepett.

"Mikor látta, hogy nem fogom levenni a melltartómat, már nem is érdekelte az egész, már nem számított, hogy a Frontin szívritmuszavart okozhat, annyit mondott, hogy jó, akkor hagyjuk. Fura volt az egész, s mikor olvastam, hogy másokat is próbált rávenni erre, összeállt, hogy csak a melleimet akarta látni. Egy gyógyszerésztől azért nem ezt vártam."

- fűzi hozzá a fiatal nő.

"Utána elmeséltem ezt a háziorvosomnak, aki azt mondta, hogy ilyen vizsgálat ebben a formában nincs, és biztosan nem így végzik. A háziorvos ismerte a gyógyszerészt, a nevét is említette nekem."

- mondja Kata, aki megerősítette, hogy az eset ugyanazon gyógyszertárban történt, amelyet a többi riportalanyunk is megnevezett.

Riportalanyaink szerint itt történt az eset.

Fotó: Papp László Tamás

A másik két érintett nőhöz hasonlóan Katának is megmutattuk a gyógyszerész fotóját, s mindhárman felismerték, illetve beazonosították.

"Igen, ő volt az"

- felelte habozás nélkül Kata. A gyógyszerész mellett a gyógyszertárat is írásban kerestük meg. Mint az Opten cégadataiból kiderült: az érintett 52 éves gyógyszerész (aki korábban kamarai elnökként, mint egy szakmai rendezvény szereplője is a gyógyszertár e-mail címét adta meg elérhetőségeként) nem dolgozója, hanem ügyvezetője és beltagja a gyógyszertár címére bejegyzett betéti társaságnak. A gyógyszertárnál készült fotók egyikén látszik: van olyan külön bejáratú helyiség, ahol egyebek között vércukorszintet és vérnyomást mérnek. De a megszólaló nők visszaemlékezése szerint nem csak ilyen célra használták ezt a hátsó helyiséget.

Fotó: Papp László Tamás

A gyógyszerész - és lemondott megyei gyógyszerészkamarai elnök - idáig nem reagált megkeresésünkre.

Szólj hozzá!

Mutatjuk a megújuló Citadella látványterveit

Két évig fog tartani az erőd felújítása.

Bödőcs Tibor: Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!

Egy fiatalon elhunyt óvónőről emlékezett meg a humorista.

Koronavírus: Gibraltárt leszámítva Magyarországon haltak meg a legtöbben a vírus miatt

A mai nappal lehagytuk Csehországot, csak a miniállam Gibraltár előzi meg Magyarországot a lakosságarányos halálozási adatot tekintve.

Itt az első szombathelyi tabló, amit az online oktatás ihletett

A művészetis diákok chat ablakokban várják a jövőt.

Elhunyt a Vas megyei autós társadalom egyik motorja, Farkas Zoltán

Mindenki “Bocija” koronavírus fertőzést kapott.

A feljegyzések kezdete óta 2020 volt a legmelegebb esztendő Európában

A 2020-as esztendő volt a legmelegebb Európában a feljegyzések kezdete óta - közölte az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálata (C3S) csütörtökön Londonban közzétett európai klímajelentésében.

Ittasan vezetve koccolta végig Szombathelyt egy sofőr, majd egy ereszcsatorna állította meg

Még egy busznak is nekitolatott, majd elhajtott a buszsofőr elől.

Mézes jó reggelt, Nagy István miniszter úr!

Az LMP üdvözöli az agrárminiszter döntését, hogy aláírta a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat" című európai polgári kezdeményezést.

Vádat emeltek a kőszegi szilveszteri ámokfutó ellen

A sofőr ittasan rodeózott, majd csattant egy házfalnak.

Online tartalmakkal köszönti a Föld Napját a szombathelyi AGORA

Facebook-oldalára csalogat közleményében a kulturális központ

Ma ingyen utazhatnak az autósok a fővárosban a BKK járatain

A lehetőséget azok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzéskor Magyarországon kiállított érvényes forgalmi engedélyt mutatnak fel.

Nem kamu: összeházasodik Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc!

Az elmúlt hetekben, hónapokban sok pletyka keringett arról, hogy együtt vannak.

53 emberrel a fedélzetén eltűnt egy tengeralattjáró Indonézia partjainál

Helyi idő szerint hajnalban szakadt meg a kapcsolat a legénységgel.

van még itt cikk a témában:

Lecserélte a kulturális negyed tervezőit Dézsi Csaba András

Németh Zoltán megyeelnök korábban bemutatta a TSPC által készített terveket, most azonban a győri polgármester Rosta S. Csabát bízta meg a tervezéssel.

Dézsi Csaba András kérte, hogy vegyék le a kritikus hangvételű GyőrPlusz-interjúja felvételét a rádió honlapjáról

A győri polgármester legújabb interjújában arról is beszélt: aki nem bírja követni a tempóját, annak távoznia kell a csapatából.