Győri környezetvédő: Hiába ültet egy kivágott öreg fa helyére két csemetét a város

Pintér Bence 2021-02-26 15:11:13
A leendő győri vízi élménypark látványtervein egy csomó olyan fa is szerepel, amit azóta kivágtak. Lajtmann Csaba a strandberuházás fakivágásairól írt cikket a Mérce.hu-ra.

Mint arról mi is beszámoltunk, elindult a 8,5 milliárd forintról egyelőre még ismeretlen okból 21,3 milliárd forintra drágult győri vízi élménypark fejlesztése, és első lépésként több tucat fát vágtak ki a környéken. Ennek kapcsán keveredett vitába a Reflex Környezetvédő Egyesület képviseletében Lajtmann Csaba környezetvédő és Dézsi Csaba András polgármester, utóbbi szerint ugyanis főleg beteg fákat vágtak ki, minden fa helyett kettőt fognak ültetni, a környezetvédők pedig félretájékoztatják z embereket.

A Mérce.hun megjelent cikkében Lajtmann most arról írt:

hiába ültetünk el két kis facsemetét az egy kivágott helyett, a fiatal egyedek ökológiai szolgáltatásai csak évtizedek múlva pótolják majd a korábbi, idősebb fáét.

A környezetvédő kifejtette: a kivágott fák pótlására vonatkozó központi szabályozás egyébként nagyon rossz: lehetővé teszi, hogy egy ereje teljében lévő faóriást egy suhánggal pótoljunk, akár egy másik településen.

Lajtmann ezután rátért arra, hogy a közzétett látványterven egyébként több olyan facsoport is látható az egyszer majd megépülő vízi élményparkban, amit már kivágtak.

Ezt a cikkben egy ábrán be is mutatta.

Ugyanúgy kéne kezelni a zöldvagyont, mint az ingatlanvagyont

A környezetvédő szerint mindenkinek nyilvánvaló, hogy a város ingatlanvagyonát pontosan ismeri, időről-időre felbecsülteti egy önkormányzat, de „az még különlegességnek számít, hogy fáival kapcsolatban nyilvántartást vezessen, pedig határainktól nyugatra egyre több település online térképéről nem csak az ingatlanokról, hanem a település közterületeinek fáiról is pontos információkat szerezhetünk”.

Szerinte Győrben az elmúlt évben tényleg szemmel láthatóan több fát ültettek el, mint korábban. „De mikor azt kértük az önkormányzattól, hogy mutassa be a mérleget, hogy hány fát vágtak ki, és hányat ültettek el az elmúlt években, erről még sohasem kaptunk tájékoztatást” – írta Lajtmann, hozzátéve, hogy a kivágási szándékokról is csak utólag, vagy az utolsó pillanatban értesülnek. „Az önkormányzat honlapjának valamelyik aloldalán elrejtett információ elégtelen, a kivágásra ítélt fákon pedig nagyon ritkán jelennek meg a tájékoztató üzenetek” – írta.

Cikke végén – amit itt lehet teljes egészében elolvasni – egy jó példát is megemlített, mégpedig azt, hogy a győri Vásárcsarnok felújításakor a parkolólemeznél nem kivágtak, körbeépítettek egy tölgyfát.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.