Elektronikus igazoltatáshoz kötik a közbeszerzési dokumentumok letöltését a Győr-Szol-nál

Papp László Tamás 2021-02-23 17:45:00
A győri önkormányzati cégnél rákérdeztünk a furcsának tűnő eljárásra, választ eddig nem kaptunk rá.

A Győr-Szol Zrt. honlapjának Közbeszerzési dokumentumok menüpontjában azt tapasztaltuk, hogy az ott található adatok letöltését (lásd a csatolt képernyőfotót) személyes és céges adatok (név, e-mail, munkahely címe, adószám, beosztás megnevezése) megadásához kötik.

Fotó: gyorszol.hu

Az iránt érdeklődtünk, hogy mi ennek az oka, illetve célja? Mint újságírók, természetesen bemutatkozunk, ha valami adatot kérünk, a szerkesztőségi elérhetőségünket, telefonszámunkat is meg szoktuk adni. Bár a bennünket alkalmazó cég adószáma iránt viszonylag ritkán szoktak ilyenkor érdeklődni.

Ha pedig valaki nem újságíróként, hanem egyszerű „mezei” állampolgárként szeretne megnézni egy ilyen közbeszerzési adatot, végképp nehezen érthető, ahhoz miért kell ilyen személyes és munkadói információkat megadni, egyáltalán a kilétét felfedni? Egy magánszemély esetén mi a célja a név, munkahely, beosztás, adószám, székhelycím megkérdezésének, illetve az erre irányuló adatkezelésnek? – tettük fel a kérdést a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati és kommunikációs csoportvezetőjének.

Kérdeztük ezt azért is, mert például az ugyancsak önkormányzati tulajdonú Győr Projekt Kft. közbeszerzési szerződéseinél nem szabnak ilyen feltételt, azok enélkül is letölthetőek. Ahogy általában, ha egy közintézmény, köztulajdonú cég felteszi adatait a honlapjára, azok onnan már egy szimpla kattintással, mindenféle személyes, szervezeti vagy munkahelyi adat megadása nélkül elérhetőek. A győri önkormányzattól amúgy nem a legkönnyebb adatot kikérni, legyen az igénylő ellenzéki politikus, újságíró vagy civil polgár. Nemrég készítettünk erről összeállítást.

„Nyílt városháza": Hadházynak sem adott ki közérdekű adatokat a győri önkormányzat

„A győri önkormányzatnak sincs erre jobb szövege, épp úgy, mint Müller Cecíliának. Dézsi doktor jegyzője szerint is veszélyeztetné a győri Anyakönyvi Hivatal járványelleni védekezését, ha megírnák, hogy október óta heti lebontásban hány elhunytat anyakönyveztek tavaly és tavalyelőtt" - írja mai posztjában Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő.

Fenti cikkünkben akkor leírtuk: az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol Zrt. esetén, a cég honlapján a "Közérdekű adatok” menüpont alól majdnem minden friss és releváns közérdekű adat hiányzik immár évek óta. Erre a polgármesterrel készült interjúban is rákérdeztünk: mi az oka annak, hogy önkormányzati cégeknek konkrétan semmilyen közérdekű adata nem érhető el az interneten? 

Dézsi Csaba András így felelt: „Fogalmam sincs. Én nem szoktam ezeknek a cégeknek a honlapját nézegetni, ezért nem tudtam, hogy nincsenek fent. De megkérdezzük a jogászainkat, hogy minek kell fenn lennie, és megkérjük őket, hogy tegyék fel. De gondolom, ha mondjuk önök kikérik ezeket az adatokat, akkor kötelesek kiadni.” Az meg végképp nem érthető, hogy ha már fent van az adat, miért nem lehet hozzáférni egy kattintással, mindenféle elektronikus igazoltatási procedúra nélkül? 

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.