Elektronikus igazoltatáshoz kötik a közbeszerzési dokumentumok letöltését a Győr-Szol-nál

Papp László Tamás 2021-02-23 17:45:00
A győri önkormányzati cégnél rákérdeztünk a furcsának tűnő eljárásra, választ eddig nem kaptunk rá.

A Győr-Szol Zrt. honlapjának Közbeszerzési dokumentumok menüpontjában azt tapasztaltuk, hogy az ott található adatok letöltését (lásd a csatolt képernyőfotót) személyes és céges adatok (név, e-mail, munkahely címe, adószám, beosztás megnevezése) megadásához kötik.

Fotó: gyorszol.hu

Az iránt érdeklődtünk, hogy mi ennek az oka, illetve célja? Mint újságírók, természetesen bemutatkozunk, ha valami adatot kérünk, a szerkesztőségi elérhetőségünket, telefonszámunkat is meg szoktuk adni. Bár a bennünket alkalmazó cég adószáma iránt viszonylag ritkán szoktak ilyenkor érdeklődni.

Ha pedig valaki nem újságíróként, hanem egyszerű „mezei” állampolgárként szeretne megnézni egy ilyen közbeszerzési adatot, végképp nehezen érthető, ahhoz miért kell ilyen személyes és munkadói információkat megadni, egyáltalán a kilétét felfedni? Egy magánszemély esetén mi a célja a név, munkahely, beosztás, adószám, székhelycím megkérdezésének, illetve az erre irányuló adatkezelésnek? – tettük fel a kérdést a Győr-Szol Zrt. ügyfélszolgálati és kommunikációs csoportvezetőjének.

Kérdeztük ezt azért is, mert például az ugyancsak önkormányzati tulajdonú Győr Projekt Kft. közbeszerzési szerződéseinél nem szabnak ilyen feltételt, azok enélkül is letölthetőek. Ahogy általában, ha egy közintézmény, köztulajdonú cég felteszi adatait a honlapjára, azok onnan már egy szimpla kattintással, mindenféle személyes, szervezeti vagy munkahelyi adat megadása nélkül elérhetőek. A győri önkormányzattól amúgy nem a legkönnyebb adatot kikérni, legyen az igénylő ellenzéki politikus, újságíró vagy civil polgár. Nemrég készítettünk erről összeállítást.

„Nyílt városháza": Hadházynak sem adott ki közérdekű adatokat a győri önkormányzat

„A győri önkormányzatnak sincs erre jobb szövege, épp úgy, mint Müller Cecíliának. Dézsi doktor jegyzője szerint is veszélyeztetné a győri Anyakönyvi Hivatal járványelleni védekezését, ha megírnák, hogy október óta heti lebontásban hány elhunytat anyakönyveztek tavaly és tavalyelőtt" - írja mai posztjában Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő.

Fenti cikkünkben akkor leírtuk: az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol Zrt. esetén, a cég honlapján a "Közérdekű adatok” menüpont alól majdnem minden friss és releváns közérdekű adat hiányzik immár évek óta. Erre a polgármesterrel készült interjúban is rákérdeztünk: mi az oka annak, hogy önkormányzati cégeknek konkrétan semmilyen közérdekű adata nem érhető el az interneten? 

Dézsi Csaba András így felelt: „Fogalmam sincs. Én nem szoktam ezeknek a cégeknek a honlapját nézegetni, ezért nem tudtam, hogy nincsenek fent. De megkérdezzük a jogászainkat, hogy minek kell fenn lennie, és megkérjük őket, hogy tegyék fel. De gondolom, ha mondjuk önök kikérik ezeket az adatokat, akkor kötelesek kiadni.” Az meg végképp nem érthető, hogy ha már fent van az adat, miért nem lehet hozzáférni egy kattintással, mindenféle elektronikus igazoltatási procedúra nélkül? 

Szólj hozzá!

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által. 

Megrongálták a Radnóti-szobrot Pannonhalmán

Felfesztítették a rácsot, letörték a szobor fejét.

Ezért:

Pökhendi választ adott Horváth Gábor fideszes szombathelyi képviselő arra a kérdésünkre, hogy miért tűnt el Facebook-oldaláról a K. Endre ártatlanságát bizonygató bejegyzés.