„Nyílt városháza”: Hadházynak sem adott ki közérdekű adatokat a győri önkormányzat

Papp László Tamás 2021-02-12 11:56:00
De más sem járt nagyobb sikerrel - a Dézsi Csaba András által meghirdetett nyitottság eddig jobbára csak szavakban érvényesült e téren.

„A győri önkormányzatnak sincs erre jobb szövege, épp úgy, mint Müller Cecíliának. Dézsi doktor jegyzője szerint is veszélyeztetné a győri Anyakönyvi Hivatal járványelleni védekezését, ha megírnák, hogy október óta heti lebontásban hány elhunytat anyakönyveztek tavaly és tavalyelőtt”

- írja mai posztjában Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő. 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


„Üzenem Dézsi doktornak, hogy a legtöbb önkormányzat - számos kormánypárti is - néhány napon belül válaszolt (az adatok összesítése folyamatban, hamarosan jelentkezem ezzel is). Győrben viszont először kivárták a két hetet, aztán pontosítást kértek az egyértelmű kérdésre, majd két hét múlva bedobták a Müller-adut. Nem tudom, hogy Győrben az anyakönyvi hivatal mit tesz a járvány ellen, de érdekes lenne látni azt az e-mailt, amit a polgármester írt erről a jegyzőnek”

- zárja bejegyzését Hadházy.

Más se járt nagyobb szerencsével a különböző adatigénylések terén.

Tavaly augusztusban az adatvédelmi hatóság a győri színház állapotára vonatkozó dokumentumok átadására szólította fel a városházát, de a polgármester ezt megtagadta. Az új érv az volt, hogy ezek az adatok tíz évig titkosak.

"Ami különösen érdekes helyzet a nyílt városháza koncepciójának fényében, amit Dézsi Csaba András hirdetett meg"

- tettük hozzá akkor. 

Írásba adta a polgármester: titkosak a színház állapotára vonatkozó adatok

FRISSÍTÉS: A cikk eredeti verziójában tévesen írtuk azt, hogy a válaszlevelet a győri jegyző, Dr. Lipovits Szilárd írta, hiszen azt Dézsi Csaba András polgármester szignózta. A cikket ennek megfelelően javítottuk. Előszőr úgy nézett ki, nem akarják nyilvánosságra hozni. Aztán úgy, hogy meg sincsenek.

Idén januárban pedig a győri önkormányzat kezelésében működő szociális, oktatási és egészségügyi intézmények COVID-adatait szerette volna megtudni egy győri polgár, de nem sikerült neki.

A győri városháza nem szolgáltatott adatokat egy polgárnak a járvány őszi alakulásáról

A győri önkormányzat kezelésében működő szociális, oktatási és egészségügyi intézmények COVID-adatait szerette volna megtudni egy győri polgár, de nem sikerült neki. Állítólag a Polgármesteri Hivatal ősszel nem volt adatgazda, ehhez képest szeptemberben és novemberben is kaptunk részletes járványadatokat az óvodákkal kapcsolatban. Hol az igazság?

Állítólag a Polgármesteri Hivatal ősszel nem volt az adatok birtokában, ehhez képest szeptemberben és novemberben is kaptunk részletes járványadatokat az óvodákkal kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzati tulajdonú Győr-Szol Zrt. esetén, a cég honlapján a "Közérdekű adatok” menüpont alól majdnem minden friss és releváns közérdekű adat hiányzik immár évek óta.

Gyakorlatilag semmilyen adat nem érhető el a Győr-Szol működéséről annak honlapján

Tavaly írtunk róla, hogy az önkormányzat „átvilágítja" a Győr-Szolt, aztán talán át is szervezi - bár ezt még az az Endrődi Péter polgármesteri kabinetfőnök mondta sok szerepe közül épp a Győr-Szol igazgatóságának elnökeként, aki a legutóbbi hírek szerint már nem diktál a Győr-Szolnál.

Ezekre a polgármesterrel készült interjúban is rákérdeztünk: mi az oka annak, hogy ezeknek a cégeknek konkrétan semmilyen közérdekű adata nem érhető el az interneten?

Dézsi Csaba András így felelt:

"Fogalmam sincs. Én nem szoktam ezeknek a cégeknek a honlapját nézegetni, ezért nem tudtam, hogy nincsenek fent. De megkérdezzük a jogászainkat, hogy minek kell fenn lennie, és megkérjük őket, hogy tegyék fel. De gondolom, ha mondjuk önök kikérik ezeket az adatokat, akkor kötelesek kiadni."

Rákérdeztünk a színház adatainak titkosítására is, ott a polgármester ezt válaszolta:

"Én annyit tudok mondani, hogy jegyző úr a törvényesség őre a városházán, tehát ha ő azt mondja, hogy jogilag valamit így kell csinálni, akkor úgy csináljuk."

Többszöri kérdésünk után is Dr. Lipovits Szilárd jegyzőhöz küldött bennünket, mondván:

"Nem tudom, hogy melyik része titkos és melyik része nem. Kértem jegyző urat, hogy amit nem törvénybe ütköző, azt adják ki annak, aki ezt kéri. Ennek megfelelően vele kell továbbiakban egyeztetni."

Fentebb megírt tapasztalatainkra alapozva - amit a polgármester úrnak is elmondtunk az interjú során:

Ha már a közérdekű adatigényléseknél tartunk, ebben a kérdésben azért nem olyan szép a városháza eredménylistája. 

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.