Artner Tamás: Látványosan javultak a játékosok teljesítményei

Farkas Bazsi 2021-02-17 14:00:42
A győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia volt szakmai igazgatója azt mondja, egészen újfajta rendszerben kezdtek el dolgozni.

Közel egy hónapja, hogy beszámoltunk róla, hogy Artner Tamás távozik a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiáról. A korábban többek között a Szombathelyi Haladás kispadján is ülő tréner Győrben, mint szakmai igazgató dolgozott. A jelenleg feladatra váró szakemberrel beszélgettünk, amit a régi ismeretségünk okán tegeződve folytattunk le.

- Mikor kerültél a győri Akadémiára, mi volt a feladat, amit elvállaltál, ami a kihívást jelentette?

- 2019. szeptemberében kerültem oda, mint az Akadémia Szakmai Igazgatója. Én feleltem a szakmai munkáért. Előtte végeztem el a belga Double Pass által felügyelt Akadémia Igazgatói képzést az MLSZ-ben. Ez a kurzus annyira rendszerbe tette azt a tudást és tapasztalatot a fejemben, amit eddigi pályafutásom alatt szereztem, hogy óriási motivációt éreztem a gyakorlati megvalósítás irányában.

- Hogyan haladt a szakmai munka felépítése?

- Az akadémiának volt egy jól felépített futballfilozófiája, csapatainak pedig egy kialakult stílusa. Ehhez igazodva láttunk neki egy kicsit más szakmai program kialakításának. A lényege az volt, hogy a képzés középpontjában a játékosok egyéni fejlesztése álljon. Olyan játékosok kellenek, akik tudnak csapatban játszani. Átalakítottuk a heti periodizációt. A játékosoknak a hét minden napján abban a pozícióban kellett edzeni amiben a hétvégi bajnoki mérkőzésen szerepeltek. Így építettük fel az egyéni képzéseket, posztképzéseket, csapatrész edzéseket, valamint a csapat edzéseket is. Látványosan javultak a játékosok teljesítményei, valamint ezáltal csapataink eredményei is.

Fotó: eto.hu

- Hogy érzed mi volt a legnagyobb eredmény az irányításod alatt? 

- Sok ilyen volt: Az EMMI-s támogatásnak köszönhetően felépítettük az akadémia szakmai részlegeit. Ez hatalmas munka volt. Rengeteg akadémista bemutatkozott a felnőtt csapatban. Elindítottuk a második csapatot. Értékesítettünk játékosokat országon belül és külföldre is. Rengeteg játékosunk kapott meghívót a korosztályos válogatottakba. Megállítottuk tehetséges játékosaink elvándorlását. Közel 30 játékost igazoltunk az akadémiára. Megnyertük az U19-es bajnokságot, Ifi BL-be jutott a csapat. Az U17 kivételével minden együttes az első 5-ben telelt. Elindítottuk a Tálent programot. Tehetségek felfelé áramoltatása.

- Az utóbbi időben átalakult az akadémiák finanszírozása, ennek volt valami kihatása a szakmai munkára?

- Óriási hatása volt. Elkezdhettünk team munkában dolgozni. Egy edzésen 5-6 edző foglalkozott a játékosokkal. Objektívebbé tudtuk tenni a mindennapi munkát (mérések, videóelemzések stb). Jobb lett az infrastruktúra, az étkezés, orvosi háttér. A játékosok abszolút profi körülmények között dolgozhattak.

- Mi vezetett a váltáshoz?

A vezetés külföldi szakemberben gondolkodott.

- Mit csinálsz most?

- Pihenek és képzem magam, várok a következő feladatra.

- Mik a terveid?

- Mindenképpen a futballban szeretnék dolgozni. Olyan helyen, ahol hosszú távon lehet alkotni utánpótlás vagy felnőtt szinten. Talán a kettőt egybekötve, mert ehhez értek igazán. Most nézegetem a régi csapataimat.10 szezont kezdtem felnőtt szinten a nyári felkészüléstől és mindig a felsőházban végeztünk. 6-szor vettem át csapatot szezon közben és csak egyszer nem léptünk előre a tabellán. Mindig tudatosan építettük be a fiatalokat a felnőtt csapataimba.

Szólj hozzá!

A Fidesz sem akar akkumulátorgyárat Szombathelyre

Illés Károly frakcióvezető alá is írta Czeglédy petícióját.

Bekamuzta, hogy elveszett a jogsija, de lebukott

Külföldi jogsira váltott, de a magyart is meg akarta tartani.

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.