Artner Tamás: Látványosan javultak a játékosok teljesítményei

Farkas Bazsi 2021-02-17 14:00:42
A győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia volt szakmai igazgatója azt mondja, egészen újfajta rendszerben kezdtek el dolgozni.

Közel egy hónapja, hogy beszámoltunk róla, hogy Artner Tamás távozik a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiáról. A korábban többek között a Szombathelyi Haladás kispadján is ülő tréner Győrben, mint szakmai igazgató dolgozott. A jelenleg feladatra váró szakemberrel beszélgettünk, amit a régi ismeretségünk okán tegeződve folytattunk le.

- Mikor kerültél a győri Akadémiára, mi volt a feladat, amit elvállaltál, ami a kihívást jelentette?

- 2019. szeptemberében kerültem oda, mint az Akadémia Szakmai Igazgatója. Én feleltem a szakmai munkáért. Előtte végeztem el a belga Double Pass által felügyelt Akadémia Igazgatói képzést az MLSZ-ben. Ez a kurzus annyira rendszerbe tette azt a tudást és tapasztalatot a fejemben, amit eddigi pályafutásom alatt szereztem, hogy óriási motivációt éreztem a gyakorlati megvalósítás irányában.

- Hogyan haladt a szakmai munka felépítése?

- Az akadémiának volt egy jól felépített futballfilozófiája, csapatainak pedig egy kialakult stílusa. Ehhez igazodva láttunk neki egy kicsit más szakmai program kialakításának. A lényege az volt, hogy a képzés középpontjában a játékosok egyéni fejlesztése álljon. Olyan játékosok kellenek, akik tudnak csapatban játszani. Átalakítottuk a heti periodizációt. A játékosoknak a hét minden napján abban a pozícióban kellett edzeni amiben a hétvégi bajnoki mérkőzésen szerepeltek. Így építettük fel az egyéni képzéseket, posztképzéseket, csapatrész edzéseket, valamint a csapat edzéseket is. Látványosan javultak a játékosok teljesítményei, valamint ezáltal csapataink eredményei is.

Fotó: eto.hu

- Hogy érzed mi volt a legnagyobb eredmény az irányításod alatt? 

- Sok ilyen volt: Az EMMI-s támogatásnak köszönhetően felépítettük az akadémia szakmai részlegeit. Ez hatalmas munka volt. Rengeteg akadémista bemutatkozott a felnőtt csapatban. Elindítottuk a második csapatot. Értékesítettünk játékosokat országon belül és külföldre is. Rengeteg játékosunk kapott meghívót a korosztályos válogatottakba. Megállítottuk tehetséges játékosaink elvándorlását. Közel 30 játékost igazoltunk az akadémiára. Megnyertük az U19-es bajnokságot, Ifi BL-be jutott a csapat. Az U17 kivételével minden együttes az első 5-ben telelt. Elindítottuk a Tálent programot. Tehetségek felfelé áramoltatása.

- Az utóbbi időben átalakult az akadémiák finanszírozása, ennek volt valami kihatása a szakmai munkára?

- Óriási hatása volt. Elkezdhettünk team munkában dolgozni. Egy edzésen 5-6 edző foglalkozott a játékosokkal. Objektívebbé tudtuk tenni a mindennapi munkát (mérések, videóelemzések stb). Jobb lett az infrastruktúra, az étkezés, orvosi háttér. A játékosok abszolút profi körülmények között dolgozhattak.

- Mi vezetett a váltáshoz?

A vezetés külföldi szakemberben gondolkodott.

- Mit csinálsz most?

- Pihenek és képzem magam, várok a következő feladatra.

- Mik a terveid?

- Mindenképpen a futballban szeretnék dolgozni. Olyan helyen, ahol hosszú távon lehet alkotni utánpótlás vagy felnőtt szinten. Talán a kettőt egybekötve, mert ehhez értek igazán. Most nézegetem a régi csapataimat.10 szezont kezdtem felnőtt szinten a nyári felkészüléstől és mindig a felsőházban végeztünk. 6-szor vettem át csapatot szezon közben és csak egyszer nem léptünk előre a tabellán. Mindig tudatosan építettük be a fiatalokat a felnőtt csapataimba.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.