Illés Károly úgy jutott lakáshoz az Arany-patak parti luxus társasházban, hogy munkahelye sincsen

Farkas Bazsi 2021-02-16 07:46:02
A Fidesz frakcióvezetője hallgat az ügyben. Lehet, hogy nem is vette, hanem kapta a területátsorolásért cserébe? Az biztos, hogy hitelt nem vett fel a vásárláshoz.

A múlt héten írtunk róla, hogy Illés Károly, a szombathelyi Fidesz városi elnöke, a párt frakcióvezetője lakást szerzett abban az Arany-patak melletti társasházban, aminek igazából fel sem szabadott volna épülnie. A ház ugyanis egy olyan területen van, ahol korábban egy piac működött. Az ingatlant megvették, majd a fideszes városvezetés alatt a területet egy mozdulattal sorolták át. Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területből vegyes besorolású területté minősítették át az Aranypatak utca és Liget utca által közrefogott tömbterületet.

A szombathelyi fideszes városvezetés átsorolta a területet, megpróbálta lezárni a hidat, most pedig a korábbi alpolgármester, Illés Károly lakást vett az így elkészült luxus társasházban

2018. szeptember 6-án zárták le Szombathelyen az Arany-patak fahídját. A híd lezárására akkor azért volt szükség, mert a szakértői vélemény megállapította, hogy azon közlekedni életveszélyes - legalábbis akkor Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester ezt mondta. Aztán még ez év október 31-én mégis megnyitották, mert kiderült, hogy a híd mégsem életveszélyes.

Az ügyet 2016. április 18-án a Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) által elnökölt Gazdasági és Városstratégiai Bizottság tárgyalta. Különösebb vita nem is volt az előterjesztésről, aminek felelőse többek között

Illés Károly volt.

A bizottsági jegyzőkönyv szerint összesen két mondat hangzott el az átsorolással kapcsolatban.

Bizottsági tag: Aranypatak út - Liget út lakópark fog épülni?
Kuslits Tibor (akkori városi főépítész): Tulajdonosi kérés volt, hogy lakópark épüljön.

Ez már csak azért is furcsa, mert a terület a Sportliget és a Csónakázó-tó mellett fekszik. A fideszes városvezetés pedig nem egyszer hivatkozott arra, hogy Szombathely ezen része egy pihenést szolgáló, rekreációs rész, de most, hogy be akarták építeni senki sem ágált ellene. 

Fotók: Vágvölgyi Bálint

 

A határozati javaslat 15 igen, 1 nem, és 1 tartózkodással suhant át.

A bizottsági ülésen egyébként maga Illés is részt vett, erről tanúskodik a jelenléti íven található aláírása. 

Korábbi cikkünkben hosszasan írtunk, hogy a társasház környékén mi minden történt, amivel a városvezetők megpróbáltak nyugalmat teremteni. Még az is szóba került, hogy elterelik innen a forgalmat és egy teljesen új hidat építenének a háztól nagyjából 100 méterre. De azzal is megpróbálkoztak, hogy lezárják a társasház melletti fahidat. Ebben az esetben a fideszes városvezetés egy olyan szakvéleményre hivatkozott, ami mint utóbb kiderült, nem is létezett.

Ebben a luxus társasházban lett lakása Szombathely korábbi alpolgármesterének.

Csakhogy Illésnek, a vagyonnyilatkozata szerint még csak állása sincs. Bevételeit képviselői, bizottsági tagi és frakcióvezetői tiszteletdíja (bruttó 525 ezer forint), a Szombnathelyi Erdészeti Zrt. felügyelőbizottsági tagságáért járó tiszteletdíj (bruttó 200 ezer forint) és egy kiadott albérelt után járó bérleti díj (bruttó 200 ezer forint) teszi ki. 

De bejelentett 8 órás állása nincsen a fideszes politikusnak.

Ami ennél is megdöbbentőbb, hogy Illés vagyonnyilatkozata szerint, nem kellett kölcsönt felvennie a frissen vásárolt lakáshoz. A nyilatkozatban ugyanis mindössze egy 954 ezer 746 forintnyi lízing van feltüntetve, mint tartozás. Eszerint Illés úgy szerzett fele részt egy becslésünk szerint 20-25 millió forintos lakásban, hogy még csak hitelt sem kellett felvennie.

Előző cikkünk előtt és most is kerestük Illést, aki eddig nem válaszolt az általunk feltett kérdésekre, amik egyébként ezek voltak:

Fotó: Vágvölgyi Bálint

A 2021-ben közzétett vagyonnyilatkozatában egy 50 négyzetméteres lakást is feltüntetett, amit az adatok szerint 2020-ban vásárolt és fele tulajdona, illetve a haszonélvezeti joga is az Öné.

- Ez az a lakás, ami a Liget utcában nemrég véglegesen elkészült és átadott társasházban található?
- Amennyiben igen, úgy mikor döntötte el, hogy lakást fog vásárolni az épületben?
- Életvitelszerűen lakik ebben az ingatlanban?
- Amennyiben igen, úgy tapasztalta esetleg, hogy az Arany-patak hídján áthaladó forgalom zavaró lenne?
- Vagyonnyilatkozatában adás-vétel szerepel a lakás megszerzésének jogcíme mellett. Mennyit fizetett a lakásért? Piaci áron vásárolta, vagy a terület átsorolásért cserébe jelképes összegért vehette meg azt az építtetőtől?

Várjuk Illés Károly válaszait! 

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.