Különös szilveszter, gyilkol a Hóember

ugytudjuk.hu 2021-02-14 11:16:00
Norvégiáról olyanok jutnak az eszünkbe, mint hideg, hosszú éjszakák, olaj, gazdagság, magány és hó, hó, hó. Utóbbiból következően nem nagyon meglepő, ha erre felé gyakran hóembereket építenek. Az már inkább, ha a műalkotásnak egy női fej ad nyomatékot.

Ezzel helyben is vagyunk. A híres skandináv krimik földjén, ahol a végtelennek tűnő éjszakákat komor mázzal vonja be a misztikumba hajló pszicho-horror. Ez utóbbinak nagy mestere a magyarokat amúgy kedvelő író, Jo Nesbo. Az általa teremtett nyomozó figurája, Harry Hole, regényről regényre felbukkan. Olyan erős karakterrel bír, hogy sok oslói hisz ma is létezésében.  

Pedig dehogy. Csupán az írói fantázia szüleménye a derék Hole (ejtsd: Hule) főtiszt, aki egyaránt viaskodik démonaival és a gyilkosokkal. Ő a főszereplője az író talán legsikeresebb művének, a Hóembernek (Snomannen), amelyből nemrég hollywoodi stílusú filmet forgattak.

Kár volt a dollárokért, mert a mozi testes bukás lett. Pedig még a világsztár Val Kilmert is megnyerték az ügynek. De hiába: Nesbo regénye annyira sokszálú és rétegű, hogy lehetetlen a filmidőbe pakolni, arcokhoz kötni. A krimi-remekben, mint minden jó könyvben, az egyik fő erény éppen az, hogy a leírt jellemábrázolás alapján az olvasónak kell arcot adni a szereplőknek.

De lássuk a medvét, vagy inkább a fókát, azaz Nesbo 500 oldalas, eseményekben bőséggel fjordozott dolgozatát.

Oslo a könyvben kifejezetten jó, szerethető helyként tűnik fel. Ahol pezseg az élet és erős déli színeket hoznak az esőszürke hétköznapokba a bevándorlók. Az író nincs híján az iróniának sem, amikor megjegyzi: a gazdagabb kerületekben még a Nap is kisüt. Apropó, dél. Ez itt egy sajátos fogalom a hely meghatározására. Mindenki déli, aki utazik, hiszen északon vagyunk...

A könyv meghatározó szereplői a csinos, felső középosztálybeli nők. Rendezett családban élnek, menő férjjel, gyerekkel, nagy házzal, kerttel. Az úszómedence a föld alatt van, bárral, garázsokkal, kényelmi terekkel. Emellé rendszerint nyaraló is dukál délen, többnyire Nizzában, vagy Cannesben. Persze, a tiltott gyümölcsökhöz, mint például a drog, is hozzá lehet jutni.

Aztán egyszer csak eltünedeznek ezek a szép, fiatal nők. Mindig akkor, amikor leesik az első hó. Az eltűntek kertjében valaki hóembert épít. Aztán a nem talált nők egyikének a mobilja megszólal a hóember hasából, sálja pedig színes rongyként hull alá. Harry Hole ekkor már sejti: egy kirakós játék vette kezdetét, amelyben így, vagy úgy, de ő lesz a célpont. Ő, Norvégia egyetlen olyan nyomozója, aki már elkapott egy sorozatgyilkost.

Nesbo értő aggyal rakta össze a szerteágazó, sokszereplős és mélyre merülő történetet. Egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy nagyon élvezte az írást és szívesen ugrált az idősíkokban. Utóbbival eléri, hogy az olvasó előtt szinte a könyv végéig nyitva marad a klasszikus kérdés: ki a gyilkos?

Ezt mi sem áruljuk el, de azt igen, hogy Nesbo felrajzolja nekünk a norvég társadalom kevésbé ismert arcát. Azt, hogy a gazdagok világa szívesen épít a látszatra és sokszor erényként kezeli a képmutatást. 

Különösen két témában merül el a főszálat képező krimi mellett. Az egyik a rendőrségi hierarchia  bemutatása, a másik a bulvárújságírás mindenből szenzációt csináló kényszere.

A műben a kettő erősen összefügg. A rendőrparancsnokok ugyan érdekeltek a hatékony nyomozásban, de abban még inkább, hogy leplezzék a kudarcot a sajtó előtt. A sajtó viszont résen van, megszellőzteti a fiaskót, ám ezzel éppen a sikeres nyomozást hátráltatja.  

Ez nem éppen északi sajátosság, de az író siet leszögezni: a híres norvég demokrácia nem véletlenül liberális, hiszen az ebből fakadó, sokféle látásmódon és véleményen keresztül mutatkozik meg a valóság, tárul fel az igazság. 

Ugyanakkor megmutatja e demokrácia korlátait is, egy liberális napilap tulajdonosának életútjával. A csillogó felszín mély üregeket rejt, a szenzációhajhászás embereket, eszméket tesz tönkre, a rengeteg pénz pedig megöli a hitet.  

A filozofikus, vagy inkább elmélyültebb részletek mellett az író megismertet bennünket az oslói kiskocsmák világával és jellegzetes figuráival. Annyira érzékletesen, hogy már évek óta német és japán turisták keresik fel a regény helyszíneit, mint valóságosat. Sőt, még maguk a kocsmárosok is „elhiszik" a mesét...

Nesbo már-már balzaci tehetséggel írja le a főváros egyes kerületeit, a város fölé magasodó jelképet, a történetben is fontos szerepet játszó síugró sáncot, a Holmenkollent. Érzékletesen mutatja be a vidéki tanyákat, az itteni életet.

És nagyon jó a humora. Hole főtiszt egy ízben az apaság-kutató DNS-intézetbe látogat, ahol a női igazgató fogadja. Akinek irodájában két szép fiatal fényképe látható a falon. - A maga gyerekei? - kérdi a nyomozó. - Azt hiszem - jön a válasz.

A Petrikovics Edit által magyarra ültetett krimi a meglepő fordulatok és bonyodalmak után révbe jut, azaz meglesz a sorozatgyilkos. Vele egy sor tanulság is, amelyből kiderül az olvasó számára, hogy a norvég író igazságérzete és fekete humora szorosan kapcsolódik.  

A könyv norvég kiadása 2007-ben jelent meg. Nesbonak a nyomozóba ültetett aggodalmait sajnálatosan igazolta a történelem. Mégpedig 2011-ben, saját hazájában. Amikor egy neonáci szörny 77 fiatalt gyilkolt le.  

Hiába volt nyár, a Hóember mégis megjelent Utoya szigetén. 

Szólj hozzá!

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok.