Valami lesz a vasi határátkelőkkel

Nagy Donát 2021-01-27 16:33:00
Az év második felében átkerülnek a Magyar Közúthoz, akik kezdenének is velük valamit.

Még augusztusban néztük meg tüzetesebben a Bucsu határátkelőhelyet, amit a szombathelyiek szeretettel használnak az Ausztriába történő átkeléshez - már amikor éppen nincsen pandémia.

Egy pusztulat a Bucsu Határátkelő

Lógó vezetékekkel, rozsdás fémhulladékkel és betört ablakokkal találkoznak azok, akik a Bucsunál lépik át a magyar-osztrák határt. A tető, ami egykor az esőtől és hótól védte a határon átutazókat, amíg azok útiokmányaikat felmutatták vagy éppen a vámot intézték, most méteres gaz nő. Magyarország 2004.

Akkori tapasztalataink szerint az ingatlanok nagyon romosak, kifosztották őket, a lógó vezetékek pedig balesetveszélyesek is lehetnek. Mindez azért borzasztóan kontrasztos, mert a határ másik oldalán teljesen rendezett állapotok uralkodnak. Ilyenkor szokott jönni a felismerés: Igen, így is lehet(ne).

Nyár végén próbáltuk megtudakolni, hogy van-e remény az épületek, és úgy az egész határátkelő rendbetételére, vagy elbontására. A kérdés azért is időszerű, mert hiába az egykoron működő épület és infrastruktúra, a határon jelenleg szolgálatot teljesítő rendőröknek marad a konténervécé, az autóban üldögélés járó motornál, és egy építkezési konténer.

Az ingatlanok jelenleg is a Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában állnak, így anno őket kérdeztük meg, mikor dől el valójában a határállomások sorsa.

Továbbra sem tudni, mi lesz a határállomások sorsa

Alig több, mint egy hete jártunk legutóbb a Bucsu Határátkelőhelynél. Akkor azt írtuk, hogy "lógó vezetékekkel, rozsdás fémhulladékkel és betört ablakokkal találkoznak azok, akik a Bucsunál lépik át a magyar-osztrák határt". Lógó vezetékekkel, rozsdás fémhulladékkel és betört ablakokkal találkoznak azok, akik a Bucsunál lépik át a magyar-osztrák határt.

Az MNV válaszában azt írta, hogy

Az érintett ingatlanok a kormányzati döntések értelmében rövidesen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek, így azok jövőbeli hasznosítása már nem az MNV Zrt. részéről valósul meg.

A Magyar Közút viszont akkor még nem tudott konkrétumokat írni, hiszen levelük szerint

A kérdéses határátkelők jelenleg még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében vannak. További hasznosításukról így társaságunk csak a későbbiekben adhat majd részletesebb, pontos tájékoztatást.

Most, fél év elteltével ismét rákérdeztünk, lehet-e tudni valamit az épületekről. Azt egyébként meg kell jegyezni, hogy a Magyar Közút egyike azon állami cégeknek, akik nagyon hamar válaszolnak a kérdéseinkre - ezzel megkönnyítve mindannyiunk tájékozódását.

A kérdéses határátkelők továbbra is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében vannak, várhatóan 2021 elő félévében kerülhetnek át társaságunkhoz. Bajánsenye, Rábafüzes, Bucsu, Bozsok és Kőszeg határátkelők akadálymentesítésének tervezéséhez múlt héten elkezdődtek a geodéziai felmérések, a tervek várhatóan az év végére készülnek el.

- írják friss válaszukban.

Azaz valamelyest megkönnyítik majd az áthaladást a két ország között, de persze ehhez majd az is kelleni fog, hogy megszűnjön a határellenőrzés mind a koronavírus, mind a "migrációs veszély" miatt.

Szólj hozzá!

Visszalép Belencsák István a körmendi polgármester-jelöltségtől

A fideszes politikus azt írja, hogy annyi fenyegetést kapott, hogy nem volt más választása.

Klímabarát Díjat kapott Szombathely

A minisztériumban vette át a városvezetés az elismerést.

Mi tehetünk a postaládánkba költöző széncinegék ügyében?

És mivel segíthetjük ezeknek a madaraknak a fészkelését?

Dézsi: 2025-től mérséklődik a szolidaritási elvonás

Az elvont összeg egy részét vissza lehet majd igényelni közlekedésfejlesztésre.

Helyreigazítás

Szabó Jenő rokona tavaly szeptemberben eladta cégét.

Mégsem szervezi ki a Győr-Szol a városüzemeltetést a WHB leányvállalatának

A vezérigazgató a közgyűlésen jelentette be, hogy nem írják alá a szerződést, mert túl drága. Új közbeszerzést indítanak.

Baleset miatt torlódik a forgalom az M1-esen Győrnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd hídpillérnek hajtott egy autószállító tréler.

Kétszer lógott meg a törvény elől a drogdíler

Győr határában vette le először a nyomkövetőt.

Megválasztotta köztársasági elnökké Sulyok Tamást a parlament

A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Jelenleg Kövér László látja el az államfői feladatokat.

Az Éljen Szombathely is Horváth lemondását követeli

Önmagában is felháborító, hogy egy ilyen cselekmény miatt elítélt bűnöző magát mentegető írásának egy önkormányzati képviselő teret ad - írják közleményükben.

A rozáceás bőr ápolása – hasznos tippek, javasolt kozmetikumok

Kipirosodott, égő arc, kínzó viszketés – bizonyára már hallottál róla, de ha jó ideje küszködsz is vele, ez a cikk segíthet néhány hasznos tipp által.