Valami lesz a vasi határátkelőkkel

Nagy Donát 2021-01-27 16:33:00
Az év második felében átkerülnek a Magyar Közúthoz, akik kezdenének is velük valamit.

Még augusztusban néztük meg tüzetesebben a Bucsu határátkelőhelyet, amit a szombathelyiek szeretettel használnak az Ausztriába történő átkeléshez - már amikor éppen nincsen pandémia.

Egy pusztulat a Bucsu Határátkelő

Lógó vezetékekkel, rozsdás fémhulladékkel és betört ablakokkal találkoznak azok, akik a Bucsunál lépik át a magyar-osztrák határt. A tető, ami egykor az esőtől és hótól védte a határon átutazókat, amíg azok útiokmányaikat felmutatták vagy éppen a vámot intézték, most méteres gaz nő. Magyarország 2004.

Akkori tapasztalataink szerint az ingatlanok nagyon romosak, kifosztották őket, a lógó vezetékek pedig balesetveszélyesek is lehetnek. Mindez azért borzasztóan kontrasztos, mert a határ másik oldalán teljesen rendezett állapotok uralkodnak. Ilyenkor szokott jönni a felismerés: Igen, így is lehet(ne).

Nyár végén próbáltuk megtudakolni, hogy van-e remény az épületek, és úgy az egész határátkelő rendbetételére, vagy elbontására. A kérdés azért is időszerű, mert hiába az egykoron működő épület és infrastruktúra, a határon jelenleg szolgálatot teljesítő rendőröknek marad a konténervécé, az autóban üldögélés járó motornál, és egy építkezési konténer.

Az ingatlanok jelenleg is a Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában állnak, így anno őket kérdeztük meg, mikor dől el valójában a határállomások sorsa.

Továbbra sem tudni, mi lesz a határállomások sorsa

Alig több, mint egy hete jártunk legutóbb a Bucsu Határátkelőhelynél. Akkor azt írtuk, hogy "lógó vezetékekkel, rozsdás fémhulladékkel és betört ablakokkal találkoznak azok, akik a Bucsunál lépik át a magyar-osztrák határt". Lógó vezetékekkel, rozsdás fémhulladékkel és betört ablakokkal találkoznak azok, akik a Bucsunál lépik át a magyar-osztrák határt.

Az MNV válaszában azt írta, hogy

Az érintett ingatlanok a kormányzati döntések értelmében rövidesen a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek, így azok jövőbeli hasznosítása már nem az MNV Zrt. részéről valósul meg.

A Magyar Közút viszont akkor még nem tudott konkrétumokat írni, hiszen levelük szerint

A kérdéses határátkelők jelenleg még a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében vannak. További hasznosításukról így társaságunk csak a későbbiekben adhat majd részletesebb, pontos tájékoztatást.

Most, fél év elteltével ismét rákérdeztünk, lehet-e tudni valamit az épületekről. Azt egyébként meg kell jegyezni, hogy a Magyar Közút egyike azon állami cégeknek, akik nagyon hamar válaszolnak a kérdéseinkre - ezzel megkönnyítve mindannyiunk tájékozódását.

A kérdéses határátkelők továbbra is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésében vannak, várhatóan 2021 elő félévében kerülhetnek át társaságunkhoz. Bajánsenye, Rábafüzes, Bucsu, Bozsok és Kőszeg határátkelők akadálymentesítésének tervezéséhez múlt héten elkezdődtek a geodéziai felmérések, a tervek várhatóan az év végére készülnek el.

- írják friss válaszukban.

Azaz valamelyest megkönnyítik majd az áthaladást a két ország között, de persze ehhez majd az is kelleni fog, hogy megszűnjön a határellenőrzés mind a koronavírus, mind a "migrációs veszély" miatt.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.