E karikatúra miatt perelte be a Népszavát Vejkey Imre KDNP-s honatya, de első fokon elbukta

Papp László Tamás 2021-01-20 20:00:00
Társadalmi viták eldöntése nem a bíróság feladata - fogalmazott a Fővárosi Törvényszék közleménye.

A bíróság elutasította első fokon Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő lapunk ellen indított keresetét, amelyet Pápai Gábor Jézus Krisztust és Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló karikatúrája miatt nyújtott be. Vejkey Imre az Alaptörvényre hivatkozva a „keresztény közösség jogainak védelme érdekében” indított személyiségi jogi pert a Népszava ellen, de - mint ahogyan a Vasárnap.hu portálnak elmondta - az eljáró Gál Zsófia Lívia bírónő „jópofának” tartotta a karikatúrát – írja a lap.

Fotó: Népszava

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntésével elutasította a Népszava 2020. április 28-i számában megjelent egyik karikatúra kapcsán benyújtott keresetet. A tegnapi tárgyaláson a sajtó képviseletében senki nem volt jelen, az ülésen történtekről újságíró a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályán nem érdeklődött – közli a Fővárosi Törvényszék.

A keresztény közösséghez tartozó katolikus felperes az alábbiak megállapítását kérte a Fővárosi Törvényszéktől. A  bíróság állapítsa meg, hogy az alperes megsértette a teljes keresztény vallási közösség  (a továbbiakban: keresztény közösség) méltóságának jogát és ennek folytán az ő – mint a keresztény közösség római katolikus tagjának – emberi  méltósághoz és a vallásszabadsághoz fűződő személyiségi jogát.  

Kötelezze a törvényszék az alperest megfelelő elégtétel adására, s ennek biztosítson saját költségén megfelelő nyilvánosságot is oly módon, hogy a kiadásában megjelenő Népszava nevű nyomtatott sajtótermékben közlemény formájában kérjen bocsánatot a keresztény közösségtől és annak tagjaitól a jogsértés miatt.

A bíróság kötelezze az alperest sérelemdíjként 600.000 forint, továbbá ezen összeg 2020. április 29-től a kifizetésig járó késedelmi kamatának a megfizetésére. A felperes kérte továbbá azt is, hogy a  bíróság az alperest kötelezze a perrel kapcsolatban felmerülő költségek megtérítésére. – írja a közlemény. 

Az ítélet szóbeli indokolása során elhangzott, hogy bárki számára egyértelműen megállapítható: a perben kifogásolt rajz műfaját tekintve karikatúra, ezért azt annak műfaji besorolását figyelembe véve kellett a bíróságnak megítélnie. Az eljárás során a bíróság azt vizsgálta, hogy az átlagos tájékozottságú olvasó a karikatúra megjelenési idejére és az aktuális közéleti eseményekre tekintettel mire asszociál a képi megjelenítés alapján.  

Az elsőfokú bíróság megítélése szerint a karikatúra készítője a COVID-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektál, a karikatúra központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású.

A karikatúra tehát nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, ezért a keresztény közösséget, így a felperest nem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a vélemény-nyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná – szól az ítélet.

A bíróság – mint minden hasonló eljárásban, úgy jelen ügyben is – kizárólag jogkérdés(ek)ben foglal állást, s teszi ezt oly módon, hogy ítélkező tevékenysége során tartózkodik személyes véleménye kinyilvánításától. Az elsőfokú, nem jogerős döntéssel szemben rendes jogorvoslattal élhet az azt kifogásoló peres fél – zárul a bírósági közlemény.

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.