Évtizedes probléma a Rigóvölgyi úti sárömlés Szombathelyen

Nagy Donát 2021-01-11 09:36:00
Esőzés után szabadon lehordja a víz az Oladi domb földrétegét.

Olvasónk küldött fotókat az óév végén a Rigóvölgyi út alsó szakaszáról. Ez az a rész, amin az Oladi lakótelepről sétálók a skanzent megkerülve felérnek a Kárpáti Kelemen utcára. A Rigóvölgyi út felső része már az Oladi-dombon található.

A probléma a nagyobb esőzések után jelentkezik. Ilyenkor ezt a viszonylag rövid szakaszt szó szerint elborítja a dombról lezúduló sár, megnehezítve a gyalogosok közlekedését. Mivel családi házas környékről beszélünk, és eleve közel van a Csónakázó-tó, az Oladi domb, a Vasi Skanzen is, gyakorta látni kisgyermekkel, vagy babakocsival sétáló famíliákat is.

A családi program után viszont ilyenkor jöhet a nagy cipőpucolás.

A probléma az olvasónk szerint régóta fennáll, ezért még karácsony előtt megkerestük Kecskés Lászlót (Fidesz-KDNP), a választókerület képviselőjét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a 2014 óta regnáló önkormányzati képviselőnek van-e tudomása a problémáról, az elmúlt években történt-e bejelentés a lakók részéről a sár miatt. 

Sajnos a képviselőtől cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz, így azt sem tudhattuk meg tőle, hogy az elmúlt években történt-e részéről lobbi a pártja által irányított városvezetés felé a probléma megoldása érdekében.

A Polgármesteri Hivataltól viszont megtudtuk, hogy jelenleg csak "tűzoltás" lehetséges a kérdésben. 

A 4440 hrsz-ú Rigóvölgyi út megnevezésű kavicsolt földút Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában áll, a Kárpáti Kelemen utcát a Homok utcát köti össze.

A Rigóvölgyi úton nem létesült a csapadékvíz elvezetését biztosító árok, folyóka, zárt rendszer, ezért a lehullott csapadékvíz a hordalékkal együtt Homok utca felé folyik, időszakosan a Karpáti Kelemen utca felé is tapasztalható sárfelhordás. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata az út-híd fenntartási munkák kivitelezésére szerződött partnerével, a SZOVA NZrt-vel az esőzések utáni lokális helyreállításokat rendszeresen elvégezteti.

A költségvetésben biztosított út-híd fenntartási keret nagyobb volumenű munkákra nem biztosít fedezetet.

A csapadékvíz kezelése a Rigóvölgyi úton cca. 1,3 - 1,5 km hosszú szilárd burkolatú út kiépítésével, valamint zárt csapadékcsatorna létesítésével oldható meg, amelyek megvalósításához a szükséges költségvetési forrás nem áll rendelkezésre.

- írják válaszukban.

A fideszes városoknak kompenzálja a kormány az elvonásokat

Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg egyaránt 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott önkormányzati feladatok ellátására - derül ki a december 24-én közzétett Magyar Közlönyből a 24.hu cikke szerint. Amíg Ausztriában az ottani kormány kisegíti a településeket, itthon Orbán Viktor a járvány okozta gazdasági károk enyhítését az elvonásokban látja.

Miután a Fidesz vezette kormány több milliárd forinttal csökkentette a város pénzét, így a megszorítások miatt most biztosan nem lesz pénz egy ekkora beruházásra, ami több száz millió forint is lehet.

Erre legkorábban vélhetően csak akkor nyílik majd lehetőség, ha az aktuális kormány felhagy az önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenítésével, netán az állami pénzköltés fókuszát inkább a lakosság érdekei felé billenti.

Ungár Péter: A gyáva szombathelyi Fidesz miatt vonja el a kormány a város pénzét

Ungár Péter, az LMP Vas megyei országgyűlési képviselője Szombathelyen tartott ma sajtótájékoztatót, melynek témája a kormány megszorításai a koronavírus-járványra hivatkozva. Ungár azt mondta, a kormány tavaly december 24-én hozott rendelete szó szerint megbünteti azokat önkormányzatokat, amelyek nem fideszes vezetésűek.

A cikk az Ökopolisz Alapítvány támogatásával készült.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.