Halász Bence Pars Krisztiánnal készül a tokiói olimpiára

ugytudjuk.hu 2020-03-01 11:47:00
Halász Bence hetente 40 tonnát mozgatott meg a dél-afrikai edzőtáborban, és közben szórta a 77 méteres dobásokat: az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnal készül Tokióra.

Teljesítőképességének plafonját súrolta a kalapácsvető világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Halász Bence a szombathelyi dobóatléták három és félhetes dél-afrikai edzőtáborában, ahol a tűréshatár átlépése egyszer vörös riasztást is küldött a szervezetének.

Kemény munkával fizet a sikerekeért

„Hetente közel 40 tonnányi súlyt mozgattam meg szakítás, guggolás és súlyzófelvétel gyakorlatok teljesítése közben, néha tényleg már úgy éreztem, hogy összeroskadok, és másnap még felkelni sem tudok – nyilatkozta hazaérkezése után a 22 éves atléta az SzPress Hírszolgálatnak. – Ha ez az újabb sikerek ára, akkor elmondhatom, hogy annyi munkával fizettem, amennyinél többel már nem is lehet.  Lehet, hogy furcsán hangzik, de ehhez képest kint a pályán a legkeményebb dobóedzések is felüdülést jelentettek. Főleg úgy, hogy napi rendszerességgel szórtam a jó visszajelzéseket adó 77 métereket.” – büszkélkedett Bence, akit 2019-ben az év magyar atlétájaként köszöntöttek.

Az olimpiai éremesélyes Halász Bencére úgy tekinthet Németh Zsolt, a mestere, mint a megbízhatóság szobrára, aki 2013 óta minden versenyidényben dicsőséget szerzett a szombathelyi klubjának. Érmet szerzett az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, az ifjúsági olimpián, a junior világ- és Európa-bajnokságon, az U23-as Európa-bajnokságon, legutóbb 2018-ban már a felnőttek mezőnyében a berlini EB-n, majd tavaly a dohai világbajnokságon. Sikersorozata a maga nemében egyedülálló.

„Nem az igazat mondanám, ha azt nyilatkoznám, hogy a tokiói olimpián örömmel beérném egy pontot érő helyezéssel is, mert valójában az éremszerzés a szívem vágya. Nem csak a lelkesedésemen és a kitartásomon fog múlni az álom teljesülése, hanem a nagy ellenfeleim teljesítményén is. Egy biztos: semmiképpen sem szeretnék úgy járni, mint tavaly, amikor a VB előtti portugáliai edzőtáborban szinte mindennap volt legalább egy-két 80 méteres dobásom, amivel Dohában a bronznál és értékesebb érmet vehettem volna át, de sajnos nyolcvan alatt maradtam.”

Izgulva csak bukni lehet

A tavalyi inkább őszi, mint nyári világbajnokságon a lengyel Pawel Fajdek 80.50 méteres legjobb dobásával negyedszer lett aranyérmes, aki ennek ellenére eddig minden olimpiáján „fejre állt”, így még egy ötkarikával ékesített bronzéremmel sem büszkélkedhet.

„Az itthoni téli dobóbajnokság után egy újabb három és félhetes dél-afrikai felkészülési tábor következik, ami semmivel sem lesz könnyebb, mint az első. Bevallom, olykor nehezen bírom a távollétet, honvágyam van, és olyankor az esti filmnézések sem dobnak fel. Jól tudom, hogy ezt is bírni kell, mert nem csak az izmaimnak kell acélosnak lennie, hanem az idegeimnek is. Komolyt súlyt helyezünk a mentális „formába hozásomra”, izgulva, a dobásokat elidegeskedve csak botladozni, vagy bukni lehet. Nekem most kifejezetten jót tesz, hogy újra a klubtársam, a londoni olimpiai bajnok Pars Krisztián társaságában edzhetek. Úgy érzem, hogy a közös munkából, a napi gyötrődésünkből ő is profitál. Remélem is, hogy 38 évesen újra ott lehet az olimpián. Ha jellemezni kellene, hogy miféle szellem hatja át az edzéseinket, az jön a számra, hogy csőlátással csak előre tekintünk. Semmi mással nem foglalkozunk, csak a munkával és az esélyeinkkel, és csupán elvétve a mostanában sokat emlegetett veszélyekkel” – ezzel zárta nyilatkozatát a világ legjobbjai közé tartozó kalapácsvető. 

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.