A Civilek Győrért Egyesület városi irányítás alá vonná a tömegközlekedést

Pintér Bence 2019-10-02 16:30:00
Nem enyhít a győri tömegközlekedés gondjain az, hogy tovább központosították a volántársaságokat.

A győri önkormányzati választás egyik legfontosabb témájává kezd válni a tömegközlekedés állapota, miután az elmúlt hetekben tömegesen maradtak ki járatok szerte a városban – a kimaradásokra hivatalos választ nem adtak korábban a buszközlekedést üzemeltető ÉNYKK-tól, és már nem is fognak, hiszen

a héten tovább központosították a magyar tömegközlekedést, az ÉNYKK és a többi régiós cég helyett helyett most már a Volánbusz a szolgáltató az egész országban.

Ez a gyakorlatban azonban nagy változást nem jelent, hiszen a győri tömegközlekedést továbbra is a szombathelyi központból szervezik majd.

Miközben a fideszes vezetésű önkormányzat nem nagyon kommunikál a tömegközlekedés körüli anomáliákról, mind a Győrben összefogott ellenzéki pártok (DK, MSZP, Jobbik, Momentum, LMP), mind a választáson induló, főleg egykori jobbikosokból verbuválódott Civilek Győrért Egyesület fontosnak tartja a buszok kérdését.

Az összefogás főleg az új járművek beszerzésére helyezte a hangsúlyt, és azt ígérte: ha ők nyernek, elkezdenek azon dolgozni, hogy fokozatosan lecseréljék eletromos buszokra a járműparkot. Emellett Glázer Tímea, az összefogás DK-s polgármesterjelöltje a minap azt is felvetette, hogy járhatnának iskolabuszok is a városban.

Civilek Győrért: Ha így marad minden, a helyzet nem fog javulni

A Civilek Győrért elnöke és polgármesterjelöltje, a korábban a Jobbikot erősítő Kovács László szerint Győrben nem változik az összevonástól semmi, maradnak a járatok, és maradnak a kivénhedt buszok is. Járműbeszerzésre a közeljövőben nem számíthat a város, és az országosan jellemző sofőrhiány sem fog megoldódni.

Elmondta: Győrben havonta 30 ezer járat megy, amiből az elmúlt hónapban mintegy 800 maradt ki, ez naponta átlagban 30-40 járatot jelent.

Kovács szerint a sofőrhiány a nyugati régióban a legsúlyosabb, a kevés dolgozó sofőr rengeteget túlórázik és a nyugdíjas sofőröket kell visszacsábítani dolgozni.

„Emiatt a hihetetlen terhelés miatt nagy a fluktuáció, és ahogy az inerneten a szakmai fórumokban olvasható, Győr mumus a sofőrök körében, ide senki nem akar jönni dolgozni. Ennek csak egyik oka az extrém terhelés, a másik a buszok állapota, a harmadik a közlekedési környezet” – mondta az egyesület polgármesterjelöltje.

A Civilek Győrért Egyesület szerint az a megoldás, hogy a város vegye vissza saját kezébe a tömegközlekedés megszervezését,

mint Kovács elmondta 2017-ben ő ezt már javasolta egyszer, de a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is leszavazták a javaslatot. Szerinte az ellenzéki pártok egyébként nem rendelkeznek komoly tervvel, csak lózungokat puffogtatnak, vagy az általuk is kínált elképzeléseket veszik át.

A Győr+ kérdésére a polgármesterjelölt elmondta: az intézkedés egyszeri 30-40 milliárd forintos kiadással járna, utána ugyanannyiba kerülne üzemeltetni a buszközlekedést, mint most.

Szólj hozzá!

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Életét vesztette egy férfi a sárvári lakástűzben

Napokig nem jelent meg a munkahelyén, a keresésére indult munkatársak találták meg az égésnyomokat.

Zsenik: A figyelmeztetések ellenére több mint kétmillió amerikai ült repülőre a hétvégén

Anthony Fauci, az ismert járványügyi szakember szerint a zsúfolt repterek, a tömeges utazások a mostaninál is nagyobb bajba sodorhatnak bennünket.

Somogyban és Zalában a köd, Győr-Moson-Sopron megyében pedig az ónos eső okozhat gondot

Több megyében ónos esőre, a Dél-Dunántúlon pedig ködre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hazai pályán nyert a győri ETO Gyirmót ellen

Két gólt is rúgtak az utolsó 6 percben.

Kigyulladt egy lakókocsi Rábapatyon

A tűzoltók két vízsugárral eloltották a lángokat.

van még itt cikk a témában:

Fontos: Nem változik a buszok és vonatok menetrendje a kijárási korlátozással

A rendkívüli jogrend meghosszabbítása és a kijárási korlátozások életbe lépése nem befolyásolja a közlekedési társaságok menetrendjét.

Megérkeztek az új buszok Szombathelyre

Megérkeztek a megyeszékhelyre azok az új, alacsonypadlós csuklós buszok, amelyek a legöregebb járműveket váltják ki a városban.