A Civilek Győrért Egyesület városi irányítás alá vonná a tömegközlekedést

Pintér Bence 2019-10-02 16:30:00
Nem enyhít a győri tömegközlekedés gondjain az, hogy tovább központosították a volántársaságokat.

A győri önkormányzati választás egyik legfontosabb témájává kezd válni a tömegközlekedés állapota, miután az elmúlt hetekben tömegesen maradtak ki járatok szerte a városban – a kimaradásokra hivatalos választ nem adtak korábban a buszközlekedést üzemeltető ÉNYKK-tól, és már nem is fognak, hiszen

a héten tovább központosították a magyar tömegközlekedést, az ÉNYKK és a többi régiós cég helyett helyett most már a Volánbusz a szolgáltató az egész országban.

Ez a gyakorlatban azonban nagy változást nem jelent, hiszen a győri tömegközlekedést továbbra is a szombathelyi központból szervezik majd.

Miközben a fideszes vezetésű önkormányzat nem nagyon kommunikál a tömegközlekedés körüli anomáliákról, mind a Győrben összefogott ellenzéki pártok (DK, MSZP, Jobbik, Momentum, LMP), mind a választáson induló, főleg egykori jobbikosokból verbuválódott Civilek Győrért Egyesület fontosnak tartja a buszok kérdését.

Az összefogás főleg az új járművek beszerzésére helyezte a hangsúlyt, és azt ígérte: ha ők nyernek, elkezdenek azon dolgozni, hogy fokozatosan lecseréljék eletromos buszokra a járműparkot. Emellett Glázer Tímea, az összefogás DK-s polgármesterjelöltje a minap azt is felvetette, hogy járhatnának iskolabuszok is a városban.

Civilek Győrért: Ha így marad minden, a helyzet nem fog javulni

A Civilek Győrért elnöke és polgármesterjelöltje, a korábban a Jobbikot erősítő Kovács László szerint Győrben nem változik az összevonástól semmi, maradnak a járatok, és maradnak a kivénhedt buszok is. Járműbeszerzésre a közeljövőben nem számíthat a város, és az országosan jellemző sofőrhiány sem fog megoldódni.

Elmondta: Győrben havonta 30 ezer járat megy, amiből az elmúlt hónapban mintegy 800 maradt ki, ez naponta átlagban 30-40 járatot jelent.

Kovács szerint a sofőrhiány a nyugati régióban a legsúlyosabb, a kevés dolgozó sofőr rengeteget túlórázik és a nyugdíjas sofőröket kell visszacsábítani dolgozni.

„Emiatt a hihetetlen terhelés miatt nagy a fluktuáció, és ahogy az inerneten a szakmai fórumokban olvasható, Győr mumus a sofőrök körében, ide senki nem akar jönni dolgozni. Ennek csak egyik oka az extrém terhelés, a másik a buszok állapota, a harmadik a közlekedési környezet” – mondta az egyesület polgármesterjelöltje.

A Civilek Győrért Egyesület szerint az a megoldás, hogy a város vegye vissza saját kezébe a tömegközlekedés megszervezését,

mint Kovács elmondta 2017-ben ő ezt már javasolta egyszer, de a kormánypárti és az ellenzéki képviselők is leszavazták a javaslatot. Szerinte az ellenzéki pártok egyébként nem rendelkeznek komoly tervvel, csak lózungokat puffogtatnak, vagy az általuk is kínált elképzeléseket veszik át.

A Győr+ kérdésére a polgármesterjelölt elmondta: az intézkedés egyszeri 30-40 milliárd forintos kiadással járna, utána ugyanannyiba kerülne üzemeltetni a buszközlekedést, mint most.

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.