Vajon tényleg az emberek tehetnek róla, hogy így néz ki egy szelektív sziget?

Pintér Bence
2019. szeptember 23. hétfő, 18:40

A héten minden nap elballagtam a szelektív hulladékgyűjtő sziget felé, hogy megnézzem, mi a helyzet, miután egy hete lefotóztam az edényeket és környéküket, és írtam egy cikket arról, hogy mégis mi a fene történik ezen a fronton Győrben.

 

Ma még mindig úgy nézett ki a hely, ahogy a fenti képen megtekinthető. A többi edény volt ürítve időközben, az üveges azonban – valószínűleg azért, mert el van törve –, még mindig így néz ki.

 

Az emberek a hibásak?

 

Ahogy a múlt heti cikkben is áll: az ügyért felelős szervek közben folyamatosan gondolkoznak a helyzet megoldásán, a legutóbb bejelentett intézkedés az, hogy a vállalkozások ingyen elvihetik a szelektív szemetüket a sashegyi szeméttelepre.

 

Az uralkodó narratíva azonban az, hogy a helyzetről leginkább az emberek tehetnek,

 

ezt hangsúlyozta Borsi Róbert fideszes képviselő, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke a Győr+ adásában, és erre a képre erősít rá ez a Győrihírek.hu-n megjelent, Borsi Róbert által helyeslőleg megosztott vélemény is, ami egészen addig megy, hogy azt mondja: „le a kalappal a Győri Hulladékgazdálkodó Társulás előtt!”

 

Na de mégis miért?

 

Persze lehet igazság abban, hogy a szelektív szigetet rendeltetésének megfelelően, vagy azzal ellentétesen használóknak is van felelőssége abban, hogy hogy néz ki egy-egy ilyen sziget,

 

amikor azonban a városban található szelektív hulladékgyűjtő szigetek jelentős része úgy néz ki, ahogy, azt elég nehéz egy az egyben az emberekre kenni,

 

és inkább tűnik úgy, hogy a gondot valami rendszerszintű probléma okozza, ami túlmegy azon, hogy megváltoztak az emberek fogyasztási szokásai, és túl sok csomagolóanyagot használunk egyébként is. (Ami persze igaz.)

 

Talán inkább a köztisztaságért felelő szervek a hibásak?

 

Tehát az valóban jó dolog, hogy különféle fejlesztésekkel igyekeznek megoldani a helyzetet, ami kialakult a szelektív szigetek körül,

 

de felmerül két kérdés: hogy alakult ki ez a helyzet? És ha már kialakult, nem lehet rövidtávon is kezelni?

 

Nem lehet például egy hét alatt valahogy elvinni ezt az eltört edényt, és hozni helyette egy másikat? Ha nincs másik akkor egyszerűen csak elvinni? Vagy nem lehet feltakarítani egy nagy akcióban az összes ilyen sziget körül rendesen legalább egyszer?

 

Jelenlegi állapotukban ezek a szigetek nem bátorítják, hanem elrettentik az embert attól, hogy szelektíven gyűjtse a szemetet,

 

persze, ha a hivatalos kommunikációt nézzük, lehet, hogy éppen ez a cél, hiszen a gondot úgyis az emberek okozzák.

 

Az ezzel kapcsolatos részletes kérdéseimet még múlt héten megküldtük a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak és a Győr-Szolnak is, választ azonban – egyelőre – nem kaptunk, bár az ígéret szerint fogunk kapni.

 

Addig azonban ne törődjünk bele abba, hogy ezek a szelektív hulladékgyűjtő helyek azért néznek ki ilyen ramatyul, mert gyarló az ember. Gyarló, bizony. De hogy a város minden egyes környékén a Malom ligettől a Batthyány téren és Révfalun át Bácsáig – errefelé láttam az elmúlt hetekben ocsmány szelektíveket – csak az embereken múlna ez a dolog?
 

Nem valószínű.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás