Napi abszurd - Nyolc évet kaphat az a programozó, aki megmentette az adatainkat a Telekomnál

Unyatyinszki György 2019-01-27 10:39:00
A férfi védői szerint az ügyészség totál hülye az ügyhöz.

2017-ben indítottak eljárást egy fiatal programozó, András ellen, aki német tulajdonú magyarországi Telekom online rendszerében talált két súlyos biztonsági hibát, amit jelzett is a cégnek, és egyeztettek is vele a hiba kijavításáról. Sőt, az is felmerült, hogy alkalmaznák a férfit, erről is egyeztetések indultak.

A férfi egyébként hatalmas hibára bukkant:

  • a teljes állami és lakossági mobil- és adatforgalomhoz hozzá lehetett férni,
  • a Telekom belső hálózatában lehetett kutakodni.

Azonban egy átláthatatlan döntés értelmében mégis feljelentették azt a férfit, amely minden előfizetőjének adatát megmentette. Ellene az ügyészség indított eljárást - derül ki a férfi védelmét ellátó Társaság a Szabadságjogokért közleményéből.

A TASZ szerint noha a András szaknyelven "etikus hekkernek" számít és a hibát bejelentette, azaz közérdekű bejelentőnek számítana, mégis súlyos büntetést akarnak kivetni rá. Az ügyészség nyolc év szabadságvesztést kért, mondván "közérdekű üzemet zavart meg".

Az ügyészi vádirat ráadásul lényegében elismeri, hogy nem értenek a férfi által feltárt hibákhoz. Azt sem tudták leírni, hogy pontosan mi volt a bűncselekmény, az mikor történt, csak azt, hogy "az internet felhasználásával" történt. A TASZ szerint az is nonszensz, hogy még a bizonyítási eljárást sem folytatták le - itt kellene ugyebár részletesen előadni bizonyítékokkal, amiről fogalma sincs a vádirat szerint az ügyészségnek -, mégis felajánlottak egy alkut, hogy ha a férfi elismeri tettét, akkor csak  2 év felfüggesztett börtönt kérnek a bírónál büntetésül.

Szólj hozzá!

Rászállt a versenyhivatal a Sparra

Az üzlet által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják.

Szakítás miatti bosszúból, különös kegyetlenséggel bántalmazta élettársát egy gönyűi férfi

A bántalmazást követően a férfi arra utasította a nőt, hogy menjen a fürdőszobába, tisztálkodjon, lássa el a bántalmazás következtében kialakult sérüléseit, majd távozzon.

Két hidat is lezárnak Győrben az áradás miatt

A Révfalusi (Kossuth) híd és a Petőfi híd is zár alatt az árhullám miatt.

Víz alá kerülhet a Petőfi híd alatti parkoló

Az ingyenes parkolót az üzemeltető 2024. szeptember 13-án pénteken reggel 8 órától lezárja.

Az ÖBB azt javasolja, hogy ne utazzunk vonattal Ausztriába a várható heves esőzések miatt

Az osztrák vasúttársaság a nemzetközi utasok számára az utazáshoz rugalmas jegyhasználatot biztosít.

6 évre ítélték a sárvári "rabszolgatartót"

Másodfokon kapta meg a súlyosabb ítéletet a vádlott.

Pénteken borult idő várható kiadós esővel, záporral

Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet.

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Az év első hat hónapjában 319, személyi sérüléssel is járó baleset okozói vagy elszenvedői voltak az e-rollereket használók.

A paleo étrend hatása a testünkre

Az életmódváltás sosem egyszerű, sokszor még a legkisebb változtatásokat is nehéz beépíteni a mindennapokba, ha már egy sok éve megszokott rutint próbálunk elhagyni vagy teljesen felváltani egy másikkal. A legnehezebb a modern étkezést átalakítani és egy egészséges alternatívára váltani.

Tízedannyi mikroműanyag van a Balatonban, mint a Bodrogban

Ezer liternyi Balaton-vízben 21 mikroműanyag található, a Kis-Balatonban 7-8 körül van ez a szám, míg Magyarország egyik legszennyezettebb vizében, a Bodrogban 214,8 műanyagszemcsét számoltak össze a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének kutatói.

Újból csökken az üzemanyagok ára

Azért még így se olcsó!

Akad olyan szeszes ital, ami sosem fog kimenni a divatból!

Az idők változnak, és az italok világában is markánsan megmutatkoznak különböző trendek, amelyek hatására egyes nedűk korábbi fénye elhalványul, míg mások szinte felragyognak az ismeretlenségből.